Контакт

Македонија

ДИК: Коалицијата „Можеме“ освоила 327.329 гласа, а ВМРО-ДПМНЕ – 315.344

Објавено пред

Државната изборна комисија на прес-конференција соопшти дека СДСМ и коалицијата „Можеме“ освоиле најмногу гласови на парламентарните избори, односно 327.329 гласа.

ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата освоиле 315.344 гласа, ДУИ – 104.587 гласа, Алијансата за Албанците и Алтернативата – 81.297, Левицата – 37.551, ДПА – 13.891, Интегра – 12.291, ГДУ – 3.555 гласа, соопшти претседателот на ДИК, Оливер Дерковски.

Според неофицијалните резултати од предвремените избори што се одржаа вчера, коалицијата предводена од СДСМ освоила 327.329 гласа, ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата имаат 315.344 гласа, а ДУИ освоила 104.587 гласа.

Алијансата за Албанците и Алтернативата имаат освено 81.297 гласа, Левицата добила 37.551 глас, ДПА има 13.891 глас, Интегра добила 12.291 глас, ГДУ добила 3.555, работничката партија МОРО добила 3.245 гласа, Глас за Македонија има 2.801 глас, Единствена Македонија добила 2.604 гласа, СДУ има 2.585 гласа, Твоја има 1.894 гласа, демократите имаат 1.556 гласа и Народната партија на Ромите добила 1.225 гласа.

ДИК објави дека СДСМ освоил 46 мандати, а ВМРО-ДПМНЕ има 44 мандати. ДУИ има 15 мандати, Алијансата за Албанците има 12 мандати. Левицата има вкупно два мандата и ДПА еден мандат. Во Првата изборна единица СДСМ има осум мандати, ВМРО-ДПМНЕ има 7 мандати, ДУИ има два мандата, Алијансата за Албанците и Алтернативата добиле два мандата и Левицата има еден мандат.

„Во Првата изборна единица коалицијата ‘Можеме’ освоила 54.578 гласа, односно 34,12 проценти. ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата освоиле 50.564 гласа или 31,61 процент. ДУИ освоила 19.672 гласа или 12,03 проценти од гласовите. Алијансата за Албанците освоила 14.143 гласа или 8,84 проценти. Левицата освоила 12.124 гласа во Првата изборна единица или 7,58 проценти. Интегра освоила 2.447 гласа, ДПА има 1.964 гласа, Твоја има 1.210 гласа, Глас за Македонија добила 940 гласа, СДУ има 778 гласа, ГДУ – 530, МОРО – 451, Единствена Македонија има 334 и демократите – 216 гласа“, рече Дерковски.

Во Втората изборна единица ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ имаат еднаков број, односно по седум мандати. ДУИ и Алијансата за Албанците со Алтернативата имаат по три мандати. Во Втората изборна единица ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата освиле 47.929 гласа, односно 31,34 процент.

Коалицијата „Можеме“ предводена од СДСМ освоила 47.852 гласа или 31,29 процент. ДУИ освоила 22.078 гласа или 14,44 проценти. Алијансата за Албанците и Алтернативата има 20.783 гласа, односно 13,59 проценти. Левицата освоила 5.896 гласа или 3,86 проценти. Интегра има 2.516 гласа или 1,65 процент. ДПА има 1.821 глас, Народната партија на Ромите има 1.225 гласа, Единствена Македонија има 552 гласа, Глас за Македонија има 488 гласа, СДУ има 427 гласа, МОРО има 402, Твоја има 390, ГДУ има 348 и демократите има 236. Во Третата изборна единица ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата имата 10 мандати, СДСМ има 9 мандати и Левицата има 1 мандат.

Во Изборната единица три ВМРО-ДПМНЕ добила 71.551 глас или 45,82 проценти. Коалицијата „Можеме“ предводена од СДСМ има 66.853 гласа или 42,81 процента. Левицата освоила 6.939 гласа или 4,44 проценти. ДУИ има 3.331 глас или 2,13 процента. Интегра има 2.364 гласа, ГДУ има 1.448. Алијансата за Албанците и Алтернативата освоиле 992 гласа, МОРО има 773 гласа, СДУ има 473, Глас за Македонија има 456 гласа, Единствена Македонија има 404 гласа, демократите имаат 283 гласа, ДПА има 242 гласа. Во „четворката“ СДСМ освоил 10 мандати, ВМРО-ДПМНЕ има 10 мандати.

Во Четвртата изборна единица коалицијата „Можеме“, предводена од СДСМ, освоила 77.195 гласа или 46,76 проценти. ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата освоиле 74.478 гласа или 45,11 проценти. Левицата освоила 6.836 гласа или 4,14 проценти. Интегра има 2.706 гласа или 1,64 процент. Единствена Македонија има 839, МОРО има 703, СДУ, пак, освоила 502 гласа, Глас за Маедконија има 493, ГДУ има 450, демократите – 397, ДУИ има 293 и Алијансата за Албанците и Алтернативата имаат 213 гласа. Во „петката“ СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ имаат еднаков број мандати, односно по осум. ДУИ, пак, доби три мандати, а Алијансата на Албанците со Алтернативата добија еден мандат.

Во Петата изборна единица коалицијата „Можеме“, предводена од СДСМ, освоила 56.622 гласа или 36,67 проценти. Коалицијата на ВМРО-ДПМНЕ освоила 55.159 гласа или 35,72 проценти. ДУИ освоила 21.745 гласа или 14,08 проценти. Алијансата за Албанците и Алтернативата имаат 10.716 или 6,94 проценти. Левица освила 4.715 гласа или 3,05 проценти. Интегра има 1.731, ДПА – 781, ГДУ има 739 гласа, МОРО има 543 гласа, Глас за Македонија има 424 гласа, СДУ има 405, Твоја има 294, Единствена Македонија има 293 и демократите имаат 234 гласа.

Во последната, односно Шестата изборна единица, ДУИ освоила седум мандати, Алијансата за Албанците и Алтернативата имаат по шест мандати, коалицијата „Можеме“ предводена од СДСМ има четири мандати, ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата имаат два мандата и еден мандат има ДПА. Во Шестата изборна единица ДУИ освоила 37.468 гласа или 30,41 проценти. Алијансата за Албанците и Алтернативата имаат 34.450 гласа, односно 27,096 проценти. Коалицијата „Можеме“ освоила 24.229 гласа или 19,67 проценти. ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата имаат 19.663 гласа или 12,71 проценти. ДПА освоила 9.083 гласа или 7,37 проценти. Левицата има 1.041 глас, Интегра има 527 гласа, МОРО има 373, демократите имаат 190 и Единствена Македонија добила 182 гласа.

Македонија

Скопје доби нов центар за дејствување во услови на епидемии

Објавено пред

Пандемијата на Ковид-19 ја реафирмираше итната потреба од брзи, делотворни и стратешки информации за епидемиите и здравјето, како и потребата од колаборативни механизми што ќе можат да им помогнат на субјектите што работат во полето на јавното здравје во Северна Македонија.

Министерството за здравство и Институтот за јавно здравје на Северна Македонија го отвораат новиот Центар за дејствување во услови на епидемии и други јавно-здравствени вонредни ситуации во Скопје. Овој центар ќе обезбедува централизирани информации во реално време, следење на состојбите, известување и совети за тоа како да се постапува во случаи на настани и вонредни состојби поврзани со јавното здравје.

Обединувајќи ја на едно место епидемиолошката стручност од Институтот за јавно здравје, Центарот ќе нуди дигитални решенија за еден систем на рано предупредување со цел навремено известување и детектирање на настани поврзани со јавното здравје. Исто така, Центарот ќе ги подобри надзорот и координацијата меѓу епидемиолозите, лабораторискиот кадар и експертите за јавно здравје од десетте центри за јавно здравје и 21 подрачна единица во Северна Македонија.

„Ѝ честитам на Северна Македонија за нејзината посветеност кон јакнењето на капацитетите на јавното здравство за борба со Ковид-19. Овој нов центар е пионерски пример за тоа како СЗО може, во партнерство со националните надлежни органи, да ја зацврстува здравствената сигурност и да собира што повеќе информации релевантни за јавното здравје кои се потребни не само за борба со актуелната пандемија туку и за идните вонредни состојби што може да се случат во годините пред нас”, изјави д-р Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа.

СЗО помага околу операционализацијата на Центарот, така што обезбедува технички насоки и еден експерт за јавно здравје кој ќе биде составен дел од националниот тим. Оваа поддршка ја овозможи организацијата USAID која обезбеди неповратна помош за оваа намена. Заедничката надворешна евалуација на подготвеноста на Северна Македонија и на нејзиниот капацитет за одговор на здравствени вонредни состојби, спроведена минатата година, препорача основање на еден ваков центар. Центарот ќе придонесе кон изградбата на националниот систем за одговор на здравствени вонредни состојби и кон исполнување на обврските од Меѓународниот здравствен правилник (МЗП, од 2005 година).

На отварање на Центарот министер за здравство на Северна, доц. д-р Венко Филипче, ѝ се заблагодари на СЗО за континуираната поддршка во борбата со Ковид-19.

„Овој центар за дејствување при здравствени вонредни состојби ќе биде од критична важност за подготвеноста и реакцијата на државата. За време на епидемии, Центарот ќе работи нон-стоп, т.е. 24/7, 365 дена годишно, така што ќе дава поддршка при носење одлуки, тековно работење, поврзување, информирање на населението за ризиците, (пре)распоредување на персонал, колкав број вработени се потребни, логистика и планирање”, изјави министерот Филипче.

За време на настанот, д-р Џихан Тавилах, претставничка на СЗО во Северна Македонија, се осврна на тоа како соработката на СЗО со Министерството за здравство во овој заеднички потфат би можело да ги информира другите земји од Западниот Балкан за тоа како да ги зголемат институционалните капацитети во делот на здравствената сигурност и собирањето информации релевантни за јавното здравје.

Прикажи повеќе...

Македонија

(Видео) Обилните дождови ги поплавија рудниците на РЕК „Битола“

Објавено пред

Обилните врнежи од дожд во Битолско предизвикаа поплава на јагленовите откопни полиња во рудникот „Суводол“ на РЕК „Битола“. Ископот и транспортот на јаглен во моментот се во прекин и се вложуваат натчовечки напори за санирање на состојбите. На терен e и генералниот директор на АД ЕСМ, Васко Ковачевски, заедно со директорот на РЕК „Битола“, Златко Ќурчиевски, како и комплетното раководство на комбинатот и стручните служби на РЕК „Битола“. Според вработените, ваква елементарна непогода, со интензивни и обилни врнежи од дожд, во рудникот „Суводол“ не е забележана во последните 20 години.

За состојбите во рудникот „Суводол“ на РЕК „Битола“ известени се Владата, како и Центарот за управување со кризи, Дирекцијата за заштита и спасување, Армијата преку Министерството за одбрана. Сите тие ги ставија своите ресурси на располагање за интервенција доколку има потреба.

И покрај елементарната непогода со која се соочува РЕК „Битола“, континуираното производство на електрична енергија од комбинатот засега не е е доведено во прашање и тоа продолжува во согласност со планот и потребите на електроенергетскиот систем.

Слична е состојбата и во рудникот „Брод Гнеотино“, каде што во моментот се копа кровна јаловина. Се преземаат напори и таму да се санираат штетите за да се подготви рудникот за дисконтинуиран ископ на јаглен на почетокот на септември со цел да се добијат потребните колични за грејната сезона 2020/2021 година.

Ова е трета поплава на рудникот „Суводол“ во РЕК „Битола“ во рок од два месеца. Во сите активности што се преземаат за санација на последиците од обилните дождови приоритет останува безбедноста на вработените, а потоа и опремата.

Прикажи повеќе...

Македонија

Нови 113 заболени и шестмина починати, меѓу кои и 22-годишен пациент

Објавено пред

Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа се направени 1.543 тестирања, а регистрирани се 113 нови случаи на Ковид-19, и тоа во: Скопје – 35, Куманово – 12, Штип – 23, Прилеп – 1, Тетово – 5, Струга – 1, Битола – 7, Охрид – 6, Гостивар – 15, Кочани – 2, Пробиштип – 1, Демир Хисар – 2, Македонски Брод – 1, Валандово – 1, Виница – 1.

Денеска, Институтот за јавно здравје регистрира 259 оздравени пациенти, и тоа од: Скопје – 103, Куманово – 13, Дебар – 1, Штип – 75, Тетово – 31, Битола – 2, Кавадарци – 2, Гостивар – 19, Кочани – 2, Пробиштип – 2, Демир Хисар – 1, Кратово – 2, Свети Николе – 4, Ресен – 2.

Починати се 6 лица, тројца пациенти од Скопје (64, 22 и 83 години), пациент од Куманово (72), пациент од Струга (48) и пациент од Охрид (75). Пет пациенти се починати во болнички услови, еден вонболнички.

Вкупната бројка на ковид-дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 11.399, бројката на оздравени пациенти е 7.480, на починати е 517, а во моментот бројот на активни случаи во земјата изнесува 3.402. Денес се евидентираат три контролни теста. Во моментот дистрибуцијата по градови е следна:

• Скопје 5.000, активни 1.231
• Куманово 1.114, активни 260
• Дебар 208, активни 117
• Штип 910, активни 381
• Прилеп 337, активни 47
• Тетово 1.071, активни 186
• Струга 470, активни 187
• Велес 227, активни 22
• Битола 153, активни 71
• Охрид 288, активни 80
• Кавадарци 83, активни 61
• Гостивар 513, активни 283
• Гевгелија 23, активни 12 (*7 лица од ПЕ Гевгелија се жители на Дојран, 3 на Богданци)
• Струмица 39, активни 23
• Крива Паланка 25, активни 11
• Радовиш 29, активни 16
• Крушево 16, активни 8
• Кочани 108, активни 20
• Пробиштип 58, активни 21
• Демир Хисар 36, активни 27
• Македонски Брод 42, активни 36
• Пехчево 6, активни 0
• Берово 8, активни 4
• Валандово 7, активен 1
• Виница 26, активни 22
• Делчево 5, активни 4 (*4 лица од ПЕ Делчево се од Македонска Каменица)
• Кратово 14, активни 5
• Свети Николе 230, активни 130
• Кичево 179, активни 109
• Ресен 146, активни 19
• Неготино 28, активни 8 (*10 лица од ПЕ Неготино се жители на Демир Капија)

Направените 1.543 теста се преку: ИЈЗ – 591, ЦЈЗ Скопје – 24, „Авицена“ – 166, „Биотек“ – 195, МАНУ – 133, „Жан Митрев“ („Филип Втори“) – 202, „Систина“ со PCR-метода – 161, Судска медицина – 10, ЦЈЗ Битола – 43, Инфективна клиника – 9, ГАК – 9. Досега во земјата се направени вкупно 109.946 тестирања на Ковид-19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот.
На Инфективната клиника во изминативе 24 часа примени се 6 пациенти. Вкупно се хоспитализирани 83 пациенти. На кислородна поддршка се 49 пациенти, 1 на механичка вентилација.

Во болницата во Козле хоспитализирани се 15 возрасни пациенти позитивни на Ковид-19 и 6 деца позитивни на вирусот.
Во ГОБ „8 Септември“ примени се 10 нови, вкупно хоспитализирани се 78 пациенти. На респираторна машина се 3 пациенти.

Во болницата во Битола хоспитализирани се 30, а во болницата во Штип – 48 пациенти. На инфективните одделенија во Тетово, Охрид, Велес, Куманово, Прилеп, Гостивар, Струмица и во Струга хоспитализирани се 120 пациенти позитивни и сомнителни на Ковид-19.

Активни случаи по општини во Скопје денеска (по завршување на епидемиолошките анкети, може да има измена во дистрибуцијата по општини во Скопје)

• Чаир – 164
• Аеродром – 139
• Бутел – 80
• Гази Баба – 121
• Центар – 101
• Карпош – 110
• Сарај – 54
• Кисела Вода – 129
• Ѓорче Петров – 88
• Студеничани – 42
• Шуто Оризари – 100
• Арачиново – 21
• Илинден – 22
• Петровец – 17
• Чучер Сандево – 8
• Сопиште – 20
• Зелениково – 6
• Странец – 4
• Нераспределен – 5

Прикажи повеќе...

Најново

Свет1 час

(Видео) Гори зградата на Светскиот трговски центар во Брисел

Силен пожар избувна на врвот на зградата на Светскиот трговски центар во Брисел. Според медиумите, огнот избувнал во техничката просторија...

Свет2 часа

Херои кои се обиделе да го спасат Бејрут – последна фотографија од пожарникарите кои влегле во магацинот пред експлозијата

На социјалните мрежи се појави фотографија на која се прикажани последните моменти на пожарникарите кои се обиделе да спречат понатамошно...

Македонија5 часа

(Видео) Обилните дождови ги поплавија рудниците на РЕК „Битола“

Обилните врнежи од дожд во Битолско предизвикаа поплава на јагленовите откопни полиња во рудникот „Суводол“ на РЕК „Битола“. Ископот и...

Македонија5 часа

Нови 113 заболени и шестмина починати, меѓу кои и 22-годишен пациент

Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа се направени 1.543 тестирања, а регистрирани се 113 нови случаи на...

Регион6 часа

Црна Гора го прошири списокот за влез без ограничувања, Македонија повторно ja нема

Црна Гора го прошири списокот на земји чии граѓани имаат право да влезат во земјата без ограничувања. Од утре граѓаните...

Македонија7 часа

МЖСПП: Опасниот отпад од ОХИС ќе биде изнесен од државата кога ќе дозволат временските услови

Винилхлоридмономерот од поранешната фабрика ОХИС ќе се преточи и ќе се транспортира од државата веднаш штом ќе дозволат временските услови...

Македонија7 часа

Кривична пријава против шест полицајци од СВР Скопје

Одделот за внатрешна контрола, криминалистички истраги и професионални стандарди до Основното јавно обвинитество за гонење организиран криминал и корпуција –...

Македонија8 часа

Бочварски: Родителите да бидат ослободени од паушалот за градинките за периодот април – август

Градоначалникот на општина Штип, Благој Бочварски, бара од градинките да ги ослободат родителите од плаќањето на паушалот за април, мај,...

Свет10 часа

Во Кина дневно се тестираат 4,8 милиони луѓе на коронавирус

Во Кина се пријавени 37 симптоматски случаи на коронавирус и 20 асимптоматски случаи, според податоците на Националната комисија за здравство на...

Свет11 час

Во Северна Кореја тестиран првиот сомнителен случај на Ковид-19, резултатот нејасен

Во Северна Кореја е тестиран првиот сомнителен случај на коронавирус, но резултатите не се јасни, изјавил претставникот на СЗО во...

Свет11 час

(Видео) Либан во тридневна жалост – спасувачите ги пребаруваат урнатините, се очекуваат уште жртви

Либанските спасувачки екипи и денеска продолжија со потрагата по преживеани меѓу урнатините по стравотната експлозија во Бејрут, во која животот...

Свет11 час

(Видео) Експлозијата во Бејрут трета по моќност во историјата по бомбите во Хирошима и Нагасаки

Експлозијата во Бејрут е трета по моќност во историјата, веднаш по експлозиите на нуклеарните бомби во Хирошима и Нагасаки, вели...

Свет1 ден

Објавени сателитски снимки од Бејрут пред и по експлозијата

Руската вселенска агенција „Роскосмос“ објави сателитски фотографии од пристаништето во Бејрут пред и по вчерашната експлозија. Покрај нив, фотографии објави...

Свет1 ден

Првиот руски авион со мобилна болница полета за Бејрут

Авионот со воздухопловна мобилна болница, лекари и спасувачи полета од регионот Жуковски во Москва кон Бејрут, главниот град на Либан....

Свет1 ден

Само 1,5 милиони Италијанци развиле антитела на Kовид-19, што е далеку од колективен имунитет

Речиси 1,5 милиони луѓе во Италија развиле антитела на Ковид-19. Ова го покажуваат резултатите од серолошките тестови спроведени и анализирани...

Регион1 ден

Црна Гора планира да ги отвори границите за регионот

Заменик-директорот на институтот за јавно здравје на Црна Гора, Сенад Бегиќ, изјави дека се размислува за отворање на границите и...

Свет1 ден

Домашен притвор за сите пристанишни службеници во Бејрут

Либанската влада денеска донесе одлука да ги стави во домашен притвор сите пристанишни службеници во Бејрут кои го надгледувале складирањето...

Економија1 ден

РКЕ: Поскапувањето на струјата нема да влијае на зголемување на цената на другите производи

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги ги оценува како неточни, неосновани и нестручни наводите дека зголемените цени на електричната...

Македонија1 ден

Шестмина починати и 88 нови случаи на коронавирус во Македонија

Во последните 24 часа од коронавирус починаа шест лица, две пациентки од Скопје, пациент од Куманово, пациент од Гостивар, пациент...

Топ1 ден

Петмина повредени во две сообраќајни несреќи на патот Охрид – Кичево

Две несреќи се случија утринава на патот Охрид – Кичево, а повредени се пет лица. Пред влезот во Охрид се...

Досие