Забава
(Видео) Студент починал кога изел тестенини стари пет дена
Каналот Chubbyem на „Јутјуб“ објави видеоснимка за смртта на млад студент, кој починал кога изел порција тестенини стари пет дена. Случајот е од 2008 година, но сега стана актуелен кога американскиот „Весник за клиничка микробилогија“ наишол на таа приказна.
Дваесетгодишното момче порцијата шпагети ја приготвил пред пет дена, а потоа ги оставил во кујната да стојат два дена. Неговиот цимер потоа ги преместил тестенините во ладилник, каде што стоеле уште три дена, се опишува во снимките што досега ги прегледале повеќе од еден милион луѓе.
Студентот пет дена подоцна ги подгреал тестенините во микропечка, а не бил свесен дека тоа е истата храна од пред неколку дена. Набргу почнал да се чувствува лошо, почувствувал мачнина, главоболка и болка во стомакот. По неколку часа, почнал да повраќа.
Заклучил дека се работи за труење, па испил многу вода, зел лек за желудник и си легнал да спие, се наведува во снимката. Се разбудил испотен и повторно почнал да повраќа по што неговиот цимер повикал брза помош. Пред да дојде брзата помош, момчето се онесвестило, а во болница починало.
Посмртно е откриено дека неговата смрт ја предизвикала бактеријата Bacillus cereus, а откриено е и дека лекот што го зел го оштетил црниот дроб, кој веќе откажувал поради бактеријата што се развила во организмот.
Докторот што се појавува во видеото тврди дека такви случаи се ногу ретки.
„Важно е да се напомене дека ова не е типичен случај на труење од храна. Многу луѓе јадат тестенини стари ден или два и не им е ништо. Но, бидете внимателни со храната што била надвор од ладилникот повеќе од неколку часа. Ако храната мириса чудно, секогаш е подобро да бидете внимателни отколку да зажалите“, заклучува докторот.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Софија Вергара во прекрасно празнично издание
Празнично расположение ја тресе Софија Вергара, а тоа можеме да го заклучиме врз основа на најновите комбинации на облека. Таа објави серија атрактивни фотографии на Инстаграм.
Софија Вергара е активна на социјалните мрежи, каде што редовно објавува фотографии од деловни и приватни средини.
Инстаграм ѝ служи за нејзина сопствена промоција, особено модни комбинации кои секогаш одземаат здив. Сега, по којзнае кој пат, таа објави серија атрактивни фотографии, но во духот на новогодишните и божиќните празници.
Таа носеше кариран сет во црвена боја кој ја следи линијата на телото и ги нагласува нејзините прекрасни облини. Беше забележливо и пристојно деколте, кое овој пат само малку ги нагласуваше бујните гради.
Стајлингот го комплетираше со златни додатоци, шминка во земјени тонови и права фризура.
Коментарите од обожавателите постојано пристигнуваа, а повеќето од нив накратко ѝ кажаа дека е прекрасна.
„Среќен Божиќ, Софија“, „Прекрасна си“, „Ти посакувам среќен Божиќ и морам да ти кажам дека го обожавам твојот стил“, се само некои од коментарите.
фото/депозитфотос
Забава
(Видео) Клаудија Шифер добила неверојатни 320.000 евра за минута во филмот „Love, actually“
Познатата германска супермоделка Клаудија Шифер наводно добила неверојатни 320.000 евра за нејзината кратка, но незаборавна улога во омилениот божиќен филм „Love, actually“. Со оглед на тоа што се појавува на екранот само 60 секунди, нејзината заработка е неверојатна.
Во филмот од 2003 година, Шифер (55) ја игра Керол, самохрана мајка која се заљубува во вдовецот Даниел, лик што го игра Лиам Нисон. За нејзината минута глума, таа добила сума што во тоа време вредела околу 315.000 евра, што значи дека заработувала околу 5.200 евра во секунда, според „Вог“.
Нејзината сцена се одвива на крајот од божиќната претстава на училиштето. Откако посинокот на Даниел, Сем, кој го игра Томас Броди-Сангстер, свири на тапани за да импресионира симпатија, Даниел му честита зад сцената. Потоа сфаќаат дека девојчето отишло на аеродромот за да се пресели во САД.
Во брзањето да ја стигне, Даниел се врти и случајно наидува на Керол (Шифер), една од мајките од училиштето. По кратко извинување и запознавање, хемијата се разгорува. Иако Даниел мора да замине со Сем, тој изразува надеж дека повторно ќе се видат, на што таа одговара со насмевка: „Јас ќе се погрижам за тоа“.
Клаудија неодамна призна дека нејзините приоритети се промениле откако се омажила за режисерот Метју Вон, со кого има три деца: Каспер (22), Клементина (21) и Козима (15).
„Кога бев во моите дваесетти години и патував низ светот, мојот фокус беше на мојата кариера – напорна работа, да бидам конкурентна и да стигнам до врвот“, изјави таа за британскиот магазин HELLO!.
„Тоа се промени кога добив деца и сега се чувствувам среќна што имам толку прекрасно семејство. Горда сум на моите деца, тие се многу приземјени и нивната благосостојба е приоритет за мене и мојот сопруг“, додаде таа.
фото/депозитфотос
Забава
Како да уживате во овошјето, а сепак да внимавате на шеќерот
Многу луѓе консумираат повеќе шеќер отколку што сфаќаат. Иако најчесто се поврзува со колачи и газирани пијалоци, шеќерот е скриен и во многу секојдневни прехранбени производи. Клучот е да се направи разлика помеѓу природните шеќери што се наоѓаат во овошјето и додадените шеќери што се наоѓаат во преработената храна. Иако телото ги вари на сличен начин, овошјето доаѓа во „пакет“ со влакна, витамини, минерали и растителни соединенија кои имаат позитивни ефекти врз здравјето.
Овошјето често неоправдано се избегнува поради шеќерот, но истражувањата покажуваат дека редовната консумација на цело овошје всушност може да го намали ризикот од дијабетес и хронични заболувања. На луѓето кои веќе имаат дијабетес им се препорачува да го следат вкупниот внес на јаглехидрати, вклучувајќи ги и природните шеќери од овошјето, но тоа не значи дека треба целосно да се избегнуваат.
Ако сакате да уживате во овошјето, а во исто време да го следите внесот на шеќер, еве листа на овошја кои природно содржат помалку шеќер.
Лимета и лимон
Овие цитрусни овошја имаат минимална количина шеќер – само 1 до 2 грама по овошје – и се исклучително богати со витамин Ц. Тие се идеални за додавање вкус на јадењата и пијалоците.
Малини
Малините се слатки, но со малку калории и богати со растителни влакна. Една чаша содржи повеќе растителни влакна од повеќето други овошја, што ги прави одличен избор за појадок или ужина.
Киви
Кивито е полно со витамин Ц и корисни фитохемикалии кои го штитат здравјето на очите и кожата. Исто така, содржи растителни влакна и е добро за варење.
Капини
Капините се богати со растителни влакна и растителни соединенија кои имаат антиинфламаторни својства и можат да помогнат во зајакнувањето на имунитетот и меморијата. Тие имаат малку повеќе шеќер од малините, но сепак се меѓу овошјата со најмала содржина на шеќер.

