Забава
Шпагети според оригиналниот рецепт од Ал Пачино
Mangia Bene, mangia pasta!
Во готвачот на Белин Даниел има рецепт за омилените шпагети а ла Пачино на кои едноставно не може да им се одолее. Пачино обожавал да ги подготвува овие шпагети дома и никогаш не сакал да отстапува од овој рецепт.
Состојки:
1 пакетче шпагети
1/4 чаша најквалитетно италијанско маслиново масло
6 чешниња лук, излупен и мелен
1/2 лажичка снегулки од црвен пипер
6 филети ситно сечкани инчуни
1/4 чаша италијански магдонос
Подготовка:
Во поголема тава на силен оган испржете ги инчуните на маслиново масло (2 минути). Додајте црвен пипер, лук и продолжете да готвите на тивок оган додека лукот не стане кафеав. Оставете да се излади.
Додајте шпагети во зовриена солена вода (1/4 од тавата) и гответе по потреба, но и по вкус (пене или ал денте).
Процедете ги, но оставете 4 лажици вода во која сте ги вареле.
Вратете ги шпагетите во садот во кој сте ги вареле и пропржете ги со малку маслиново масло мешајќи цело време. Истурете сос од лук и вода од варењето на тестенините над шпагетите со половина од сечканиот магдонос и добро измешајте.
Поделете ги шпагетите на четири чинии и посипете со сечкан магдонос и сервирајте.
Пријатно!
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
(Фото) Памела Андерсон на насловната страница на познато списание: Претстави нов имиџ, обожавателите се во шок
Фаталната Памела Андерсон шокираше многумина кога по толку години реши да ги замени своите руси локни со црвени локни и многу пократка разделба. Драстичната промена на својот имиџ првпат ја претстави на почетокот на октомври оваа година, а сега ја официјализираше со насловната страница на списанието „People“.
Памела го покажа своето лице без трага од шминка и витканата црвена коса за гореспоменатото списание. Позираше во син џемпер, а нејзиниот нежен женски поглед беше забележлив.
Фактот дека повеќе не е роб на модните правила и е опседната со трендовите имаше значително влијание врз нејзината психофизичка состојба. Храбро го отфрли товарот на славата и се предаде на своите желби.
Насмевката на нејзиното лице, која ја краси насловната страница на списанието, кажува само едно – конечно го пронајде својот внатрешен мир.
Судејќи според коментарите на мрежите, на многумина не им се допадна ова издание на познатата Памела. Некои дури и коментираа дека „оваа фризура не ѝ стои“.
„Ми се допаѓа ова! Но, оваа фризура не е добра“, „Мислам, малку шминка не би штетела“, „Јас сум љубител на природниот изглед, но, извинете, ви треба нов фризер“, беа само некои од коментарите…
фото: Depositphotos
Забава
(Фото) Сидни Свини како од мајка родена: ги покажа своите најголеми атрибути
Актерката Сидни Свини моментално ужива голема популарност. Нејзиниот физички изглед често е предмет на внимание од јавноста, особено нејзините бујни гради кои секогаш го привлекуваат вниманието на машката половина.
Во овој поглед, таа неодамна даде изјава за медиумите во врска со пластичните операции, конечно ставајќи крај на сите шпекулации дека „отишла под нож“.
Во пркос на мразителите, таа сега објави компилација од атрактивни фотографии на Инстаграм, една од нив го привлече вниманието на многумина – Сидни Свини како родена од мајка!
Актерката се подготвуваше за настан, а дежурниот фотограф го документираше секој нејзин потег и гест, вклучително и моментот кога ги покри градите.
Прекрасно стилизирана фризура, шминка во „голи“ тонови и скапи обетки беа забележлив дел од комбинацијата. Сепак, нејзините бујни гради и блескава насмевка го украдоа вниманието на корисниците на мрежите.
Обожавателите имаа само едно да ѝ кажат – дека таа моментално е најубавата жена во Холивуд.
фото: Depositphotos
Забава
Ако печете храна во валкана рерна – последиците можат да бидат опасни
Одржувањето на хигиената во кујната никогаш не треба да биде на дното на вашата листа, а рерната има посебно место на таа листа.
Многу домашни работи не се на нашата листа на омилени, а мрсна и валкана рерна е секако најлошата ноќна мора кога ќе дојде време да ја триете. Сепак, не треба да ја занемарувате, ако не поради друга причина, тогаш барем поради вашето здравје.
Треба да ја чистите вашата рерна најмалку еднаш на секои три месеци, иако ова зависи и од тоа колку ја користите и колку е валкана, па во зависност од тоа, вие го избирате времето.
Сепак, готвењето храна во валкана рерна може да биде опасно.
Како и со сите други површини, бактериите брзо наоѓаат пат и се размножуваат, а мувла може да се формира и во валкана рерна во која подоцна ќе го ставите ручекот за да го печете.
Бидејќи вашата рерна е валкана со месеци, во неа се измешале различни мириси и вкусови, па секое јадење ќе добие нешто ново од вашата рерна и сигурно нема да биде толку вкусно како што сте замислувале.
Покрај овие фактори, безбедноста е исто така важна, бидејќи остатоците од маснотии можат да се запалат, а насобраната нечистотија го отежнува рамномерното загревање во рерната.
Фото: unsplash

