Забава
(Видео) Дали е потребно да се мие храната заради заштита од коронавирус?
Моментално нема докази дека ковид-19 се пренесува преку храна. Меѓутоа вирусот може да живее на површините, вклучувајќи ја амбалажата на храната, дури и до неколку дена. Затоа последниве денови се повеќе на интернет се појавуваат снимки и совети како да се дезинфицираат не само амбалажите на производите туку и самите производи. Колку ова е навистина потребно?
Миењето на овошјето и зеленчукот со средство за садови или со сапун? Ниедна од овие две варијани не смее да се користи за миење на храната. Овие средства не се направени за храна и можат да предизвикаат несакани последици.
Моменталните препораки на експертите се дека свежото овошје и зеленчук се мијат само со ладна вода. Тоа е сосема доволно. Се разбира, постојат и такви кои сметаат дека нема чисто овошје и зеленчук доколку не се измијата во детергент.
Candice is washing all of our fruit and vegetables (stuff she just got at the grocery store) in dish soap. serious questions;
is this safe?
Is this necessary? pic.twitter.com/HCpLa1VkRi— Casey Neistat (@Casey) April 2, 2020
Меѓутоа, иако се смета дека коронавиорусот не се пренесува преку храна, сепак може да остане да живее неколку дена на материјалите кои се користат за пакување. Прелиминарните истражувања покажаа дека на картон односно на хартија вирусот може да преживее 24 часа, а на пластика 72 часа. Но важно е и тоа дека количеството на вирусот за брзо време се намалува во текот на тој период.
Значи постои ризик да се пренесе вирусот со допирање на контаминираната површина, а потоа да се допрат очите, носот или устата. Хипотетички, но возможно е.
„Допрете ги само производите кои имате намера да ги купите, избришете ја рачката на корпата во маркетот со средство за дезинфекција, а по завршување на пазарувањето, избришете ги рацете со средство за дезинфекција“, советува Шарлот Бејкер, доцент за епидемиологија на Ветеринарниот колеџ во Вирџинија.
„Ако сте загрижени дека пакувањето во кое се наоѓа производот е контаминиран, измијте ги рацете или дезинфицирајте ги пред да почнете да јадете. И навистина, најдобра е практиката на миење на рацете и кога не сме во пандемија#, вели Доналд Шафнер, микробиолог и експерт за безбедност на храната на американскиот универзитет Ретгерс.
Експертите, доколку се сомневате, препорачуваат миење на конзервите и пластичните пакувања со детергент или со антибактериски марамчиња. Кога ќе се заврши, задолжително да се измие работната плоча односно сите површини кои биле во допир со производите и со ќесите.
Експерите сепак наведуваат дека во овој момент нема докази дека ковид-19 се шири преку амбалажата на храната.
„Тоа не значи дека утре нема да имаме нови докази кои ќе го сменат ова наше мислење#, вели Шафнер.
Наспроти ова има и такви кои предлагаат радикални мерки за заштита и чистење на храната. Доктор Џефри Ванвинген, семеен лекар од Мичиген, вели дека една од можностите е да ги оставите намирниците 72 часа во гаража за вирусот доколку е на нив, да стане неактивен. Исто предлага овошјето и зеленчукот да се мијат 20 секунди со сапун и вода.
Ова е во спротивност со препораките на ФДА (Американската управа за храна и лекови), но сепак доколку инсистирате на темелно миење, тогаш направете го тоа само со вода.
Ризик за заразување од коронавирусот е голем и при купувањето во маркет, но од друга личност која веќе го има вирусот. И покрај редуцирањето на бројот на луѓето кои во истиот момент се во маркетот, може да се случи некој да ви се доближи повеќе од потребното. Не се плашете да побарате од другите да се повлечат ако ви се преблизу. Или почекајте некој момент додека другите не завршат работа па потоа продолжете со купување на саканиот производ.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
(Фото) Прогласен е за најприфатлив божиќен пазар во Европа, кригла пиво чини 2,5 евра
Доколку барате прифатлив божиќен пазар, Прага би можела да биде добра опција. Позната по своите дрвени тезги, големи божиќни елки и мирисот на трделник, чешката престолнина привлекува голем број туристи секоја година, а сега е официјално прогласена за најприфатлива европска дестинација за зимски одмор, пишува Daily Mail.

Саемите се одликуваат со ароми на греано вино (сварак), медовина и традиционални чешки деликатеси, додека посетителите се забавуваат со жива музика, театарски претстави и хорови. Во центарот на саемот доминира голема елка донесена од чешките шуми, со познатиот Астрономски часовник во позадина.
Според истражувањето на порталот „Сикрет Лондон“, Прага е убедливо најпристапната дестинација. Просечната цена за ноќевање во хотел со три ѕвездички е околу 84 евра, додека кригла пиво чини околу 2,50 евра во просек.
Бугарскиот град Банско се најде на второто место и покрај уште пониската цена за кригла пиво од само 1,05 евра.
Една од големите предности на прашкиот панаѓур е тоа што трае до 6 јануари.

Во Чешка, божиќните традиции се фокусираат на Бадник. Подароците не ги носи Дедо Мраз, туку Малиот Исус (Ježíšek) и се отвораат по празнична вечера која традиционално се состои од крап и салата од компири. Многумина постат во текот на денот со надеж дека ќе видат „златно прасе“, што се смета за знак на среќа. Обичаите вклучуваат украсување на елката на Бадник, пеење божиќни песни, фрлање лушпи од ореви во водата за гатање и излегување на полноќ.

Новогодишната ноќ во Прага е обележана со огномет на 31 декември и 1 јануари. Најдобрите погледи се од плоштадот Стар Град, Карловиот мост и бреговите на реката Влтава.
фото/депозитфотос
Забава
„Д фестивал“ и официјално избран меѓу топ-10 најдобри фестивали во Европа
„Д фестивал“, водечкиот летен фестивал во Македонија, е официјално избран меѓу топ-10 најдобри фестивали во Европа за претстојните Европски фестивалски награди (European Festival Awards 2025), најпрестижното признание на европската фестивалска индустрија.
„По завршувањето на јавниот избор во кој за номинираните фестивали гласаше публиката од цела Европа, нашиот фестивал влезе во потесната листа на 20 најдобри, а потоа, по гласовите на меѓународно жири, составено од водечки експерти од музичката индустрија,’Д фестивал’ се пласира и во финалниот shortlist на најдобрите 10 фестивали во својата категорија – историски успех и огромно признание за македонската независна фестивалска сцена“.
Според европските стандарди за музички фестивали, „Д фестивал“ е во најтесниот избор во категоријата „Најдобар мал европски фестивал“, односно со капацитет 10.000 посетители дневно, а во финалето е заедно со фестивали од Швајцарија, Данска, Италија, Холандија, Романија, Бугарија и Србија.
„Д фестивал“ влегува во финалето со најдобрите во 2025 како единствен настан од Македонија, а во децениската историјата на фестивалските „оскари“ тој е втор македонски фестивал што успеал да се искачи до листата на 10 најдобри по „Таксират“, кој се запиша во оваа селекција со своите изданија во 2016 и 2022 година.
Пласманот, како што велат од организацијата, меѓу најдобрите фестивали во Европа претставува силна меѓународна валидација за долгогодишната посветеност на фестивалот – за уникатниот програмски концепт, продукција, уметничката програма, доживувањето за посетителите и развојот и брендирањето на нови локациски идентитети.
Победниците во секоја категорија ќе бидат објавени на официјалната церемонија на Европските фестивалски награди, што ќе се одржи на 14 јануари 2026 година во Гронинген, Холандија.
„’Д фестивал’, основан во 2011 година, е препознатлив како единствениот open-air фестивал во Македонија, кој се одржува секоја година со тридневна мултидимензионална програма. Фестивал што секоја година гради уникатна фестивалска заедница, посветена на слободниот креативен дух, инклузивноста и одржливите практики.
Годинава, сепак, останува забележана и како една од најтешките во историјата на фестивалот. Неколку месеци пред одржувањето на настанот трагедијата што ни се случи во Кочани остави длабока траума и трага врз целата музичка сцена и заедницата. По трагедијата во Кочани, ‘Д фестивал’ се посвети на хуманитарната мисија откажувајќи се целосно од приходот од влезниците и го донира во соработка со иницијативата Support Кочани. На хуманитарниот ‘Д фестивал’ оваа година во Штип настапија: Д систерс оф мерси, Соулфлај, Инер Сркл, Томи Кеш, Кирил Џајковски, Буч Кесиди, Мизар, Архангел, Фолтин, Прљаво казалиште, Љубојна, С.А.Р.С., Драган Мијалковски, Дина Јашари, Паркети, Пијан Славеј, Доуп Куќата и уште десетици други музички артисти од Македонија.
Следното издание на ‘Д фестивал’ веќе е закажано за 26-28 јуни во Штип, а објавен е и првиот хедлајнер – IDLES – британските панк-рок ѕвезди и моментно еден од најважните live-бендови во светот. Во зенитот на својата кариера пристигнуваат првпат кај нас! Во продажба се и првите влезници „Ран Корморан“, достапни на веб-страницата и на благајните на Мк тикетс“.
Забава
(Фото) Мадона измамува воздишки во секси облека
Пејачката Мадона долго време е тема на јавноста поради нејзиниот љубовен живот. Странските медиуми неодамна објавија дека поп-дивата треба да се омажи за својот 38 години помлад партнер, Акем Морис, а извори блиски до неа тврдат дека таа е вљубена во него до уши.
„Морис ја прави среќна, никој никогаш не се однесувал така со неа“, велат изворите.
Сега таа објави серија жешки фотографии на „Инстаграм“ покажувајќи дека годините за неа се само бројка и дека на 68 години изгледа како вистинска дива.
Носеше розов фустан од корсет, кој ги нагласува нејзината вита фигура и градите, а на својот изглед додаде и крзнено палто, исто така во розова боја.
View this post on Instagram
Изгледот го надополни со брановидна фризура и впечатлива шминка, а ова издание многу потсетува на нејзината ера Blond Ambition од 1990 година.
Судејќи според објавите на социјалните мрежи, поп-дивата ужива во љубовта со својот 38 години помлад партнер, а за него носи комбинации што привлекуваат погледи и измамуваат воздишки.
фото: Depositphotos

