Забава
(Видео) Дали е потребно да се мие храната заради заштита од коронавирус?

Моментално нема докази дека ковид-19 се пренесува преку храна. Меѓутоа вирусот може да живее на површините, вклучувајќи ја амбалажата на храната, дури и до неколку дена. Затоа последниве денови се повеќе на интернет се појавуваат снимки и совети како да се дезинфицираат не само амбалажите на производите туку и самите производи. Колку ова е навистина потребно?
Миењето на овошјето и зеленчукот со средство за садови или со сапун? Ниедна од овие две варијани не смее да се користи за миење на храната. Овие средства не се направени за храна и можат да предизвикаат несакани последици.
Моменталните препораки на експертите се дека свежото овошје и зеленчук се мијат само со ладна вода. Тоа е сосема доволно. Се разбира, постојат и такви кои сметаат дека нема чисто овошје и зеленчук доколку не се измијата во детергент.
Candice is washing all of our fruit and vegetables (stuff she just got at the grocery store) in dish soap. serious questions;
is this safe?
Is this necessary? pic.twitter.com/HCpLa1VkRi— Casey Neistat (@Casey) April 2, 2020
Меѓутоа, иако се смета дека коронавиорусот не се пренесува преку храна, сепак може да остане да живее неколку дена на материјалите кои се користат за пакување. Прелиминарните истражувања покажаа дека на картон односно на хартија вирусот може да преживее 24 часа, а на пластика 72 часа. Но важно е и тоа дека количеството на вирусот за брзо време се намалува во текот на тој период.
Значи постои ризик да се пренесе вирусот со допирање на контаминираната површина, а потоа да се допрат очите, носот или устата. Хипотетички, но возможно е.
„Допрете ги само производите кои имате намера да ги купите, избришете ја рачката на корпата во маркетот со средство за дезинфекција, а по завршување на пазарувањето, избришете ги рацете со средство за дезинфекција“, советува Шарлот Бејкер, доцент за епидемиологија на Ветеринарниот колеџ во Вирџинија.
„Ако сте загрижени дека пакувањето во кое се наоѓа производот е контаминиран, измијте ги рацете или дезинфицирајте ги пред да почнете да јадете. И навистина, најдобра е практиката на миење на рацете и кога не сме во пандемија#, вели Доналд Шафнер, микробиолог и експерт за безбедност на храната на американскиот универзитет Ретгерс.
Експертите, доколку се сомневате, препорачуваат миење на конзервите и пластичните пакувања со детергент или со антибактериски марамчиња. Кога ќе се заврши, задолжително да се измие работната плоча односно сите површини кои биле во допир со производите и со ќесите.
Експерите сепак наведуваат дека во овој момент нема докази дека ковид-19 се шири преку амбалажата на храната.
„Тоа не значи дека утре нема да имаме нови докази кои ќе го сменат ова наше мислење#, вели Шафнер.
Наспроти ова има и такви кои предлагаат радикални мерки за заштита и чистење на храната. Доктор Џефри Ванвинген, семеен лекар од Мичиген, вели дека една од можностите е да ги оставите намирниците 72 часа во гаража за вирусот доколку е на нив, да стане неактивен. Исто предлага овошјето и зеленчукот да се мијат 20 секунди со сапун и вода.
Ова е во спротивност со препораките на ФДА (Американската управа за храна и лекови), но сепак доколку инсистирате на темелно миење, тогаш направете го тоа само со вода.
Ризик за заразување од коронавирусот е голем и при купувањето во маркет, но од друга личност која веќе го има вирусот. И покрај редуцирањето на бројот на луѓето кои во истиот момент се во маркетот, може да се случи некој да ви се доближи повеќе од потребното. Не се плашете да побарате од другите да се повлечат ако ви се преблизу. Или почекајте некој момент додека другите не завршат работа па потоа продолжете со купување на саканиот производ.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Астролозите велат дека ова е најдобриот хороскопски знак: дали е?

Астролозите тврдат дека еден хороскопски знак буквално доминира во сите области.
Кога ќе се појави овој знак, неговата енергија и квалитети ги оставаат другите хороскопски знаци во втор план. Тоа е Вагата.
Најчувствителниот знак
Вагата има срце големо колку универзумот и секогаш е подготвена да му помогне секому кому му е потребна поддршка. Нивната емпатија ги прави исклучително грижливи пријатели и сојузници, а чувството за емоциите на другите луѓе ретко се среќава кај другите знаци.
Непобедлив оптимизам
Без оглед на предизвиците со кои се соочуваат, Вагите одржуваат весел дух и верба дека на крајот сè ќе испадне на подобро. Нивната способност да пронајдат зрно надеж и во најтешките моменти ги инспирира оние околу нив и носи доза позитивна енергија каде и да се појават.
Впиваат знаење
Високо интелигентни, Вагите имаат речиси неверојатна способност бргу да учат нови работи. Тие апсорбираат информации како сунѓери и знаат како да ги применат во вистинскиот момент, што ги прави исклучително успешни во разни области од животот.
Рационални генијалци
Додека многумина се предаваат на емоциите или импулсите, Вагите донесуваат одлуки со ладна глава. Нивниот аналитички пристап и логично размислување им овозможуваат секогаш да бидат еден чекор понапред и да донесуваат добро осмислени одлуки.
Мајстори на дипломатијата
Тие ги решаваат конфликтите на суптилен и ефикасен начин стремејќи се кон компромиси што ги задоволуваат сите страни.
Нивното владеење на уметноста на преговарање и наоѓање балансирани решенија ги издвојува од сите други хороскопски знаци.
фото: принтскрин
Забава
Ако сакате да ослабите, ова е најдобриот додаток на вашиот пијалак

Експертите нагласуваат дека клучот не е само што пиете, туку и како го подготвувате пијалокот ако сакате да ослабете.
Смутијата можат да бидат здрав појадок или ужина, но гладот често се враќа брзо. Според нутриционистите, една од најдобрите состојки што можете да ја додадете во смути за да ви помогне да ослабете е семето од чиа. Тоа е практично без вкус, лесно за додавање во блендер и е полно со здрави масти, влакна и протеини кои ви помагаат да се чувствувате сити подолго време.
Влакна што ве одржуваат сити подолго време
Две лажици семки од чиа содржат огромни 10 грама диететски влакна, што е реткост во толку мала порција. „Влакната го забавуваат варењето и ви помагаат да се чувствувате сити подолго време, што може да го намали грицкањето и вкупниот внес на калории“, вели нутриционистката Елиза Витакер.
Тие се особено богати со растворливи влакна, кои апсорбираат вода и се шират во желудникот, создавајќи чувство на ситост. Нутриционистката Ешли Хоук додава дека ова помага да се намали прејадувањето и безгрижното допирање на храна. Студиите покажаа дека редовната консумација на семки од чиа може да го намали обемот на половината и нивото на Ц-реактивен протеин, маркер на хронично воспаление во телото.
Извор на здрави омега-3 масти
Семето од чиа е одличен растителен извор на омега-3 масни киселини. Една лажица содржи околу 1,3 грама, што е речиси целата дневна потреба за жените и поголемиот дел за мажите. „Омега-3 мастите го забавуваат варењето, го продолжуваат чувството на ситост и можат да го забрзаат метаболизмот“, објаснува Витакер.
Некои истражувања покажуваат дека омега-3 масните киселини можат да ја зголемат вашата базална метаболичка стапка, што значи дека вашето тело согорува повеќе калории дури и кога сте во мирување.
Протеини од растителна основа за стабилна енергија
Две лажици семе од чиа обезбедуваат речиси пет грама протеини. Комбинацијата од влакна, протеини и здрави масти го одржува нивото на шеќер во крвта стабилно, спречувајќи скокови на енергија и напади на глад. „Стабилниот шеќер во крвта е клучен за контролирање на апетитот во текот на денот“, забележува Ховк.
Нискокалорични, богати со хранливи материи
Покрај тоа што се богати со хранливи материи, семето од чиа е исто така нискокалорично – околу 140 калории на две лажици. Тие содржат протеини, омега-3 масти, витамини и минерали, а воедно се достапни и долготрајни. „Една кесичка трае долго време, а поради нивната мала порција, лесно се вклопуваат во вашата исхрана“, додава нутриционистот Рајан Гајгер.
Како да ги додадете во вашето смути?
Семето од чиа е неверојатно лесно за употреба. Препорачливо е да започнете со една до две лажици дневно и постепено да ја зголемувате количината како што вашето тело се навикнува на поголемиот внес на влакна. За покремаста текстура, можете да ги потопите околу десет минути пред блендирање, или за погусто смути, додадете ги непосредно пред тоа и оставете ги да се згуснат. Тие се достапни и во мелена форма за оние кои претпочитаат целосно мазни пијалоци.
фото: принтскрин
Забава
(Фото) Маникирот на Џесика Алба стана опсесија за жените во светот

Познатата актерка Џесика Алба ужива во периодот по разводот од Кеш Ворен, но и во новата љубов со актерот Дени Рамирез, кој е 11 години помлад од неа.
Сето ова ја направи Џесика повторно главна тема каде и да се појави, а едно од нештата за кои е неоспорна, дефинитивно, се модата и чувството за стил.
View this post on Instagram
Таа е поактивна на „Инстаграм“ од кога и да било, а токму таму сподели фотографија која привлече внимание поради нејзиниот модерен маникир.
Популарниот фанцуски маникир никогаш не излегува од мода, а се чини дека оваа година е позастапен од кога било. Ноктите на Џесика имаат облик на бадем и изгледаат повеќе од софистицирано со овој класичен дизајн.
фото: принтскрин