Забава
Дубаи го отвора првиот ресторан управуван од вештачка интелигенција
Во ресторанот WOOHOO храната засега ја подготвуваат луѓе, но сè останато – од менито до амбиентот и услугата – е дизајнирано од кулинарски модел базиран на вештачка интелигенција наречен Шеф Ајман.
Ајман, спој на зборовите „AI“ (вештачка интелигенција) и „man“ (човек), е обучен врз основа на децении истражување во науката за исхрана, податоци за молекуларниот состав и повеќе од илјада рецепти од различни кулинарски традиции од целиот свет, изјави Ахмет Ојтун Чакир, еден од основачите на ресторанот WOOHOO.
Иако Ајман не може да проба, мириса или комуницира со јадењата како вистински готвач, тој функционира така што ги разложува јадењата на нивните основни елементи – како текстура, киселост и слично – а потоа ги составува повторно во необични комбинации на вкусови и состојки, велат неговите програмери.
Тие прототипови потоа ги усовршуваат човечки готвачи кои ги дегустираат комбинациите и даваат повратни информации, во процес кој го предводи познатиот дубајски готвач Рајф Отман.
„Нивните одговори на моите предлози ми помагаат да го унапредам разбирањето за тоа што функционира надвор од рамките на самите податоци“, објасни Ајман во интервју за интерактивен AI модел.
Како што тврдат креаторите на Ајман, целта не е да се замени човечкиот фактор во кујната, туку да се унапреди.
„Човечкото готвење нема да биде заменето, но веруваме дека (Ајман) ќе ги подобри идеите и креативноста“, рече Ојтун Чакир, кој воедно е и главен извршен директор на угостителската компанија Gastronaut.
Ајман е осмислен така што развива рецепти кои повторно ги користат состојките што рестораните инаку ги фрлаат – како остатоци од месо или маснотии, додаде тој.
На подолг рок, основачите на WOOHOO веруваат дека Ајман би можел да добие лиценца за примена во ресторани низ целиот свет, со што би се намалил отпадот во кујните и би се подобрила одржливоста.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Пробајте го методот 5-4-3-2-1: Секоја недела ќе имате одлични модни комбинации
Дали сте една од оние кои имаат плакар полн со облека, а сепак секое утро ја повторувате фразата – „Немам што да облечам“? Тогаш сте на вистинското место…
Секако, нема ништо лошо во повторувањето на еден комбинезон, но не е чудно ако од време на време ви здодеат вообичаените комбинации и сакате да внесете малку свежина во вашите секојдневни изданија. Купувањето неколку нови, трендовски парчиња е веројатно првата идеја што ви паѓа на ум во вакви случаи, но фактот е дека ова е навистина само краткорочно решение.
За да бидете задоволни со она што го носите секој ден, инвестирајте во основата на вашиот гардеробер и создадете свои сезонски „капсули“ од колекцијата.
За да го извлечете максимумот од вашите парчиња и да постигнете вашите облеки да се разликуваат од недела до недела, не е лоша идеја да се потпрете на таканаречениот метод 5-4-3-2-1.
Оваа теорија за средување на облеката ја создала тиктокерка која се претставува под корисничкото име @iloveyoumariemuch, а инспирацијата ја пронашла во многу сличен трик за пакување облека за неделни патувања. Таа советуваше на крајот од секоја недела да избирате парчиња од плакарот што ќе ги носите во следните пет работни дена. Ставете ги настрана, на закачалки за облека или во посебен дел од плакарот.
Тука влегуваат во игра броевите, 5-4-3-2-1. За зимската неделна гардероба, Мари предлага да изберете 5 маички, 4 долни парчиња (панталони или здолништа), 3 парчиња што можете да ги обложите во слоеви (јакни, кардигани), 2 горни парчиња (јакна или палто) и 1 пар чевли. Важно е парчињата естетски да се усогласуваат едни со други, а Мари додаде дека можете да додадете уште еден пар чевли ако сакате.
Како да креирате неделни капсулни гардероби користејќи го методот 5-4-3-2-1 🤍✨
Соберете пет функционални комбинации од избраните парчиња и секоја недела додавајте нови варијанти од вашиот плакар во ротацијата, фокусирајќи се на парчиња што би сакале да ги носите почесто, но честопати паѓаат во втор план.
На овој начин, ќе постигнете секоја недела да имате нови, свежи комбинации, а можете да си играте и со стилизирањето. Чанти, чорапи во боја и накит можат да го направат истиот стил да изгледа сосема поинаку секој пат. Исто така, со овој метод, лесно ќе откриете кои парчиња облека ви недостасуваат во вашиот плакар, а кои можеби ги имате премногу.
фото/депозитфотос
Забава
Без напор, долготраен сјај на подовите: Тајна што ја користат хигиеничарите
Ако вашите подови брзо се валкаат по чистењето, можеби е време да пробате трик што го користат професионалните чистачи, а тоа е глицерин.
Додадете 2 лажици глицерин во 10 литри млака вода (или 1 лажица на 5 литри) и користете микрофибер крпа за чистење. Глицеринот создава тенок антистатички слој што го намалува насобирањето прашина и им остава на подовите препознатлив хотелски сјај што трае подолго.
Овој метод е безбеден за керамички плочки, ПВЦ подови и лакирано дрво, но бидете внимателни со сјајните плочки и скалите, бидејќи премногу глицерин може да создаде лизгав ефект. Ако глицеринот не е опција, алкохолниот оцет е добра алтернатива за чистење, но не се препорачува за камени површини.
Овој метод е економичен, бидејќи глицеринот не чини многу и повеќето домаќинства веќе го имаат, што го прави прифатливо решение за одржување на подовите во совршена состојба.
фото/депозитфотост
Забава
Хороскоп и самодоверба: Знаци кои знаат дека нивните потреби се приоритет
Некои луѓе инстинктивно се ставаат себеси на прво место и не чувствуваат потреба да ги жртвуваат сопствените желби, време или планови за другите. Иако ова однесување понекогаш се смета за себично, тие често веруваат дека грижата за себе е основа на сè друго.
Според астрологијата, одредени хороскопски знаци ја имаат оваа особина особено очигледна во врските, пријателствата и секојдневните ситуации.
Овен
Луѓето родени под овој знак дејствуваат брзо и решително, ретко се прилагодуваат на потребите на другите. Нивните желби и цели се приоритет, а кога сакаат нешто, ништо не може да ги забави. Тие веруваат дека секој треба да се грижи за себе, а истото го очекуваат и од другите.
Лав
Луѓето родени во знакот Лав имаат силно чувство за самодоверба и тешко толерираат ситуации каде што се потребни жртви без очигледна причина. Тие сакаат да бидат во центарот на вниманието и природно ги ставаат своите потреби пред потребите на другите, особено ако чувствуваат дека не се доволно ценети.
Јарец
Луѓето родени под овој знак се исклучително рационални и фокусирани на своите долгорочни цели и интереси. Не сакаат да бидат емоционално исцрпени за другите и ретко се впуштаат во жртви што не носат конкретни придобивки. Тие веруваат дека тие се првенствено одговорни за себе и за својот пат.
За овие знаци, грижата за сопствените потреби не е себичност – тоа е начин да останат силни, фокусирани и способни да го живеат животот според своите вредности.

