Забава
Запловете повторно во нови авантури со „Ел мундо“
Сонувате ли да заминете на патување низ Медитеранот за кое ќе раскажувате со години? Имате ли листа со дестинации што отсекогаш сте сакале да ги посетите? Запознајте се со „Сплендидa“, бродот што ќе ве однесе на 12-дневна авантура исполнета со многубројни прошетки на локации што пленат со богата култура, историја и безвременска архитектура.
Вашето крстарење почнува од историското италијанско пристаниште Џенова и од таму се упатуваме кон првата дестинација Барселона, каде што ќе уживате во уникатната „Саграда фамилија“ и во светот на Антони Гауди додека морското ветре и шпанското сонце ви ја полнат душата со убавина. Од тука патувањето продолжува кон југ и прекрасното Мароко. Доколку, пак, сте љубители на ориенталниот стил, Казабланка ќе ве пречека со отворени раце и ќе ви го претстави Ориентот во вистинско светло. Почувствувајте ги прекрасните мириси на специфичната мароканска кујна додека шетате по живописните сокаци на градот. Посетете ја и најголемата џамија на африканскиот континент „Хасан Втори“, изградена од вештите раце на градителите од целото кралство.
На шестиот ден од патувањето сидрото на „Сплендида“ се спушта покрај најголемиот остров во канарскиот архипелаг – Тенерифе. Умерената клима дава одлична можност за долги прошетки кои ќе ве остават без здив. За оние што претпочитаат поурбани глетки, постои можност за прошетка низ симпатичните улички карактеристични за овој остров. Тенерифе исто така е дом и на неверојатните ботанички градини, кои изобилуваат со тропски растенија.
Од сите овие прекрасни моменти ве дели само еден повик до операторите на „Ел мундо“, кои ќе се погрижат целосно да одговорат на вашите прашања и барања во врска со турата.
Доколку сè уште размислувате и сте загрижени од аспект на здравствената заштита и мерките воведени поради глобалната пандемија на Ковид-19, имајте на ум дека „Ел мундо“ секогаш се грижи за своите патници и ги презема сите мерки што се неопходни за целосна заштита. Па, така, сите патници ќе бидат тестирани пред почетокот на крстарењето, но и за време на крстарењето, со цел поголема заштита. Факултативните екскурзии се спроведуваат во целосна согласност со одредените мерки од страна на властите, а со тоа ризикот е минимален.
Затоа, не размислувајте, резервирајте си место и почнете ја вашата атлантско-медитеранска авантура.
(ПР текст)
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
„Инстаграм“, конечно, ја добива функцијата што сите ја сакаат
Многу корисници ја бараа оваа функција, а „Инстаграм“, конечно, им ги исполни желбите.
„Инстаграм“, конечно, ги послуша своите корисници: популарната социјална мрежа воведува нова функција „Историја на гледање“, која ви овозможува да ги прегледате сите видеа од Reels што сте ги гледале претходно, дури и ако не сте ги лајкнале, зачувале или споделиле.
Досега, ако случајно сте „скролувале“ преку интересно видео од Reels и сте заборавиле да го зачувате, беше речиси невозможно повторно да го пронајдете. Новата функција го решава токму тој проблем.
Како што објаснува извршниот директор на „Инстаграм“, Адам Мосери, многу корисници барале начин да ги пронајдат видеата што претходно ги гледале, но не ги зачувале, а оваа функција е директен одговор на овие барања.
View this post on Instagram
Функцијата „Историја на гледање“ ќе биде достапна во делот „Ваша активност“. За да пристапите до неа, треба да го отворите вашиот профил, да ги допрете трите реда во горниот десен агол, потоа да изберете „Ваша активност“ и да ја пронајдете „Историјата на гледање“.
Корисниците ќе може да ги видат сите претходно гледани видеа подредени хронолошки, како и да ги сортираат според времето на гледање или авторот. Тие исто така ќе може да избришат поединечни ставки или целата историја одеднаш.
Новата функција се воведува постепено и треба да биде достапна за сите корисници во светот во наредните недели.
Фото: Принтскрин
Забава
(Фото) Забавата до зори ја уништува: познатата манекенка едвај оди, нејзиното лице ги растажи фановите
Познатата манекенка Кејт Мос се чини дека повторно почна да го живее својот стар начин на живеење, а во јавноста ја гледаме сè почесто и почесто под дејство на алкохол.

По скандалозното појавување на Неделата на модата во Париз кога беше придржувана пред еден клуб, сега ги имаше своите пет минути на роденденската забава на Ким Кардашјан.

Реалната ѕвезда организира забава за својот 45-ти роденден и собра многу познати холивудски ѕвезди, вклучувајќи ја и Кејт Мос.
Познатата манекенка ја напушти забавата со пријателка, а таа цело време се држеше за неа, наводно дури и не можела да стои. Според странските медиуми, Кејт се сопнала кога влегла во такси и изгледала многу поспано.

За роденденот на Ким Кардашјан манекенката избра краток црн фустан во комбинација со крзнено палто, но сето ова останало во сенка на нејзиното однесување по прославата, што ги навело фановите да помислат дека Кејт повторно пиела премногу.
фото: принтскрин
Забава
Постојат две причини зошто никогаш не треба да истурате масло во мијалникот?
Многу луѓе имаат навика да истураат употребено масло во мијалникот по готвењето, но експертите објаснуваат дека оваа практика може да предизвика големи проблеми.
Освен што ги затнува цевките во вашиот дом, насобирањето масло во вашиот канализациски систем може да создаде огромни наслојки од маснотии. Овие затнувања, составени од стврднато масло и влажни марамчиња, може да блокираат цели канализациски мрежи.
Многу луѓе не се сигурни што да прават со своето употребено масло, објаснува Сузан Мекензи, која рециклира масло за готвење.
„Маслото ги затнува одводите и канализацијата, што предизвикува голем број проблеми за компаниите за вода и животната средина. Поголемиот дел од отпадното масло што не завршува во одводот се фрла со обичниот отпад и завршува на депониите“, рече Мекензи.
Покрај затнувањето, излевањето масло е штетно и за реките и езерата.
„Кога маслото ќе влезе во водните патишта, тоа е катастрофално за дивиот свет. Го намалува нивото на кислород во водата, ги задушува живите суштества, ја прави водата токсична и го нарушува целиот екосистем“, рече Мекензи.
Некои веруваат дека течните масла, како што е маслиновото, се побезбедни затоа што остануваат течни на пониски температури. Мекензи, сепак, нагласува дека ова е погрешно.
„Никогаш не треба да се истура масло во одводот“, рече таа.
Дури и маслиновото масло бргу се стврднува на пониски температури, што го прави исто толку штетно како и поцврстите масти, како оние што остануваат од печење месо.
„Дури и маслата што остануваат течни на ниски температури ги обложуваат цевките, се стврднуваат со текот на времето, задржуваат други остатоци и предизвикуваат затнувања. На крајот, тие сепак ја загадуваат водата“, објаснува таа.
фото: принтскрин

