Забава
Измамничката за која „Нетфликс“ сними серија стана хит на „Тик-ток“
Ана Сорокин, измамничката позната и како Ана Делви, продолжува да го привлекува вниманието на јавноста две години по објавувањето на серијата на „Нетфликс“, „Измислувајќи ја Ана“. Моментно е во домашен притвор, но од таму ниже успеси.
Во интервју за WWD во јуни таа рече дека се труди да биде зафатена и продуктивна.
„Не правам ништо доволно возбудливо во моментот. Би било полесно да создадам повеќе содржини ако можам да ја напуштам куќата. Никој не сака да ме види како седам на каучот и пишувам книга. Сѐ зависи од тоа кога ќе бидам слободна. Потоа ќе правам интересни работи што луѓето што сакаат да ги гледаат“, додаде Ана.
Зошто е позната?
Ана е родена во Русија и е позната по тоа што ги измамила банките и њујоршката социјална служба за илјадници долари меѓу 2013 и 2017 година. Тогаш таа живееше на Менхетн, а сите мислеа дека е германска наследничка со богатство од 67 милиони долари во Европа.
Ана изјави за „Ен-би-си њуз“ дека никогаш не сакала да биде позната како измамничка.
„Тоа е целосно наметнато од обвинителството и медиумите, како и од сериите на „Нетфликс“, но, дефинитивно, се обидувам да побегнам од тоа“, рече таа.
„Едноставно мразам да ги гледам сите тие наслови за измами и лажно наследство. Би сакала да добијам шанса луѓето да не ме гледаат само како наводна измама“, вели Ана.
За прикажувањето на нејзината приказна во серијата на „Нетфликс“, Сорокин добила речиси 200 илјади долари.
Која е, всушност, Ана Делви?
Делви е родена како Ана Сорокин во предградијата на Москва во 1991 година, а подоцна се преселила во Германија со своето семејство. Таа стажирала во парискиот магазин „Прпл“ . Таму се спријателила со главниот уредник Оливие Зам и тој бил првиот што го вовлекла во својата мрежа од лаги и манипулации, а во 2014 година се преселила во Њујорк.
Ана направила огромни сметки за ресторани и хотели и се извлекла со плаќањето. Во еден случај на пријателка ѝ оставила долг од 62 илјади долари. Имено, таа ја поканила на луксузен одмор во Маракеш, а кога требало да плати, Ана побарала од нејзината пријателка тоа да го направи таа со нејзината кредитна картичка.
Во април 2019 година Ана беше осудена на минимум четири години затвор за измама, но беше ослободена поради добро однесување во февруари 2021 година.
Каде е сега Ана Делви?
Во јуни Ана беше видена како пристигнува на сослушување за имиграција во Њујорк. Имено, кога излегла од затворот, во март 2021 година повторно била приведена од Имиграциската и царинската служба поради престан на визата. Таа беше во притвор една година.
Таа требаше да биде депортирана во Германија во 2022 година, но депортацијата не успеа бидејќи одби да го напушти притворот и да оди на аеродром. Нејзиниот адвокат потоа изјави за „Њујорк пост“ дека е поднесено барање за задржување на депортацијата. Подоцна истата година таа беше ослободена од притвор под два услова. Мораше да плати кауција од 10.000 долари и да остане во домашен притвор.
Стана хит на „Тик-ток“
На Ана ѝ е забрането да ги користи сите форми на социјални мрежи. Таа често се фотографира и снима додека оди на суд, а овие појавувања редовно ги користи како можност за нејзините модни моменти носејќи луксузни брендови и интересни комбинации. На „Тик-ток“ многумина со нетрпение ги следат нејзините појави и споделуваат видеа.
„Подобро е да ја поканат на Мет гала в година“, „Таа е модна икона“, „Ја обожавам“, „Овој нов нејзин изглед ме воодушевува“, „Леле, таа изгледа неверојатно“, се само некои од коментарите под видеото, кои имаат стотици илјади прегледи на „Тик-ток“.
Што друго прави Ана Делви?
Таа потпиша договор за нова документарна серија за животот по затворот, која ќе продолжи таму каде што застана серијата на „Нетфликс“.
Во јануари 2023 година излезе вест дека Ана ќе го снима реалното шоу Delvey’s Dinner Club во својот стан во Ист Вилиџ во Њујорк, каде што е во домашен притвор. За време на домашниот притвор Ана го почна и поткастот The Anna Delvey Show со цел да го промени својот имиџ.
Во јули 2023 година таа го издаде својот деби-сингл What the Hell? со ѕвездата на „Тик-ток“, Брук Батлер.
Таа ја организира и првата модна ревија во својот стан со познатиот дизајнер Шао Јанг.
„Само се трудам да го направам најдоброто што можам. Не размислувам што ќе мислат луѓето за мене“, изјави таа за WWD. Освен во модата, тој се обидува да се докаже и во светот на уметноста. Имено, додека чекала вести за својата депортација, на Менхетн била отворена нејзината прва уметничка изложба наречена Free Anna Delvey. Изложбата содржеше дела на 33 уметници инспирирани од нејзиното искуство.
Втората изложба, нејзината прва самостојна изложба наречена „Наводно“, беше претставена со 20 цртежи што ги нацртала додека била во притвор. Според „Вараети“, нејзиниот трговец со уметнички дела ја проценува вредноста на колекцијата помеѓу 400.000 и 500.000 долари.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Колку често треба да водите љубов за да бидете здрави
Сексот не е само пријатен, туку може да има и значајни здравствени придобивки, а ефектите зависат од тоа колку често се практикува. Професорката по сексуално и репродуктивно здравје, Кајл Велингс истакнува дека редовната сексуална активност може да го подобри имунитетот, менталното здравје и здравјето на срцето.
Истражувањата покажуваат дека секс еднаш до двапати неделно ја зголемува заштитата од инфекции.
Според студиите, исто така, секс еднаш во неделата позитивно влијае на линијата; 2 пати неделно – зајакнување на имунитетот; 3 пати неделно – двојно помал ризик од срцев удар; 4 пати неделно – подобар тен; 5 пати неделно – повеќе енергија, оптимизам и креативност.
Забава
Џејми Ли Кертис: Направив пластична операција на 25 години и се каам
Познатата актерка Џејми Ли Кертис откри дека направила пластична операција на 25 години и дека тоа денес го смета за една од најголемите грешки во животот. Одлуката ја донела по навредлив коментар на снимање во 1985 година, по што направила корекција на подочниците, но, како што вели, зажалила веднаш.
Таа истакна дека искуството ја поттикнало да стане силен поддржувач на природниот изглед и самоприфаќањето, предупредувајќи дека естетската индустрија и филтрите на социјалните мрежи создаваат нереални стандарди за убавина.
Кертис неодамна изјави дека масовната употреба на филери и операции претставува „геноцид над генерација жени“, додавајќи дека ваквите трендови го бришат природниот човечки изглед. Таа јавно ги советува и своите ќерки да не прават интервенции на лицето, нагласувајќи дека „кога еднаш ќе се вмешаш во лицето, нема враќање назад“.
Фото: depositphotos
Забава
Чоколадата би можела да исчезне до 2050 година, но научниците имаат „aс во ракавот“
Екстремните временски услови ја загрозуваат иднината на плантажите со какао ширум светот, што претставува сериозна закана за иднината на чоколадната индустрија. Поради тоа, научниците истражуваат други култури кои се поотпорни на климатските промени и од кои би можело да се создаде нова слатка алтернатива, пишува „Еуроњуз“.
Поголемиот дел од какаото (околу 60 проценти) доаѓа од западна Африка, од влажни земји како Брегот на Слоновата Коска и Гана, каде што високите температури и обилните врнежи се менуваат со кратки сушни периоди.
Сепак, во последните две години производството на какао опаднало и до 40 проценти. Поради тоа, цените на чоколадата пораснаа на нивоа какви што не биле забележани уште од 1970-тите години, а експертите предупредуваат дека свет без какао би можел да стане реалност веќе до 2050 година.
Како климатските промени ја загрозуваат чоколадната индустрија
Постојат повеќе фактори што укажуваат на можен недостиг на чоколада. Претходни извештаи како причини ги наведуваа нелегалното рударење злато, стареењето на какао-стеблата, па дури и шверцот, но истражувањата покажуваат дека главниот виновник е сè поизразениот контраст меѓу екстремните врнежи.
Институтот за клима и одржливост при Универзитетот Харвард наведува дека чувствителноста на какаото на временските услови не е новост, но дека климатските промени го „засилуваат интензитетот на обилните врнежи“ како што растат температурите.
За секое зголемување на температурата на воздухот за еден степен Целзиусов, атмосферата може да задржи околу седум проценти повеќе влага, што доведува до посилни и поинтензивни дождови.
„Основната физика е едноставна: потоплата атмосфера задржува повеќе влага, што ги засилува екстремните врнежи. Тоа доведува до задржување на вода во почвата, ерозија на земјиштето и создавање услови погодни за развој на габични заболувања“, објаснуваат истражувачите.
Можат ли научниците да ја спасат чоколадната индустрија?
Поттикнати од овој климатски предизвикан колапс, научниците од Националниот универзитет во Сингапур почнале потрага по решение.
Истражувачите го насочиле вниманието кон рогачот – климатски отпорна билка која се одгледува во Медитеранот и која постепено привлекува внимание како алтернатива на какаото.
За разлика од какаото, рогачот успева во топли и суви услови и бара многу малку вода. По печењето, ослободува специфична арома која потсетува на какао, иако неговиот вкус не одговара целосно.
За да го надминат тој проблем, тимот развил две техники за промена на вкусот на растението, користејќи ензими за да се засилат горчината и слаткоста.
Ензимскиот третман претставува едноставен и чист метод кој бара минимална обработка, за разлика од други постапки што вклучуваат агресивни хемикалии, како што е хлороводородната киселина, со цел подобрување на вкусот.
Со подобрување на ароматичниот профил на рогачот, истражувачите веруваат дека би можеле да ги охрабрат производителите на слатки да го користат рогачот во производи кои вообичаено бараат какао, како што се чоколадни табли, слатки напитоци и други производи на база на какао.
Доколку овие методи се применат во голем обем, тие би можеле „значително да ја намалат“ зависноста на чоколадната индустрија од какаото, правејќи ги синџирите на снабдување поотпорни на климатските промени и на појавата на болести кај посевите.
„Нашето истражување не е само обид да се репродуцира вкусот на какаото, туку и да се направи разновидност на состојките што ги користиме за создавање чоколадни алтернативи“, вели Манфред Ку, главен автор на научниот труд.
„Насочувањето кон издржливи, климатски отпорни култури како рогачот може да ѝ помогне на индустријата да се прилагоди на еколошките предизвици, а на потрошувачите да им понуди производ во кој ќе уживаат“, заклучува научникот.
Фото: pexels

