Забава
Кари-манија: Џони Деп потроши 62.000 долари за индиска храна
Џони Деп неодамна, наводно, направил сметка од 62.000 долари за индиска храна, со што ја зголеми популарноста на оваа кујна меѓу славните холивудски личности.
Ѕвездата на „Пиратите од Карибите“ се закотви во „Варанаси“, индиски ресторан во Бирмингем, Англија, со уште 20 луѓе и неговиот пријател, гитаристот Џеф Бек.
Актерот претходно настапи со Бек во Симфониската сала во Бирмингем во рамки на серијата концерти во Велика Британија.
Тој нарача десетици порции пилешко тика, масала, кралски ракчиња, самоса, дал макхни и наан леб за да ја прослави победата во судскиот спор за клевета против поранешната сопруга Амбер Херд.

Но, продажниот центар со 350 седишта, кој себеси се опишува како „спектакл на раскошно опкружување“, е само еден од неколкуте индиски ресторани ширум светот кои имаат славна клиентела, позната по тоа што троши илјадници на една сметка за пикантен муабет со пржени самоси, необичен пијалак, махни, шолја полна со вкус, крцкав наан и друго.
„Сона“ – ресторанот од висок профил на боливудската актерка Пријанка Чопра во центарот на Менхетен – ги угостува познатите како Минди Калинг, Том Николс и Лола Џејмс Кели, кои се навлечени на инвентивното мени со гол-гапа, кулчи, доса, кари и невегетаријански јадења.
Познатите личности кои ја посетиле Индија ги привлекува храната.
Актерот Вил Смит, кој неодамна ја посети земјата, ја прогласи индиската кујна „најдоброто нешто што некогаш го вкусил“, наведувајќи ги пилешкото тика масала и наан како негови омилени.
Мадона е воодушевена од „магичната арома“ на свежиот коријандер во кари, и додека беше таму, рече дека „научила како идлисот може да помогне во губење на телесната тежина, а истовремено да ја намали желбата за јаглени хидрати.
Ричард Гир, кој беше во северниот дел на Раџастан, Удаипур, за снимањето на снимање филм во 2015 година, уживал во секојдневната порција паја желатинска супа направена од тротери.
Јадењето традиционално се остава да крчка преку ноќ и е совршено за студените зимски вечери.

Вработените во хотелот „Маурја Шератон“ во Њу Делхи, исто така, се сеќаваат на актерот Арнолд Шварценегер како се гостел со ќебапи во нивниот ресторан Бухара во 2012 година. „Ми се допадна храната. Ми се допадна моето прво патување во Индија. Делхи. Беше фантастично!“ напиша тој на Твитер.
И поп-дивата Лејди Гага е голем љубител на индиската кујна. Толку многу сака топло индиски кари – особено пилешки лабабдар варен во кремава зачинета база – што престанува да јаде само кога ќе интервенира нејзиниот менаџер. Ако може да им се верува на таблоидите, таа еднаш јадела топло кари трипати дневно околу еден месец по завршувањето на диетата.
Веројатно најголемиот обожавател на индиската храна е актерот Том Круз, кој со својот тим подготви огромен оброк во вредност од стотици долари во „Сула“, индиска ресторан во Ванкувер, Канада.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Пејачката објави серија жешки фотографии, не се за оние со слабо срце
Пејачката Дуа Липа веќе долго време го привлекува вниманието на јавноста – и поради нејзината музичка турнеја „Радикален оптимизам“ и поради нејзините провокативни фотографии на интернет.
Таа моментално е во Рио де Жанеиро на закажан концерт, но тоа не ја спречува да ужива во шармот на овој тропски град. Папараците неодамна ја фотографираа во тесно црно-жолто бикини, но сега таа ги поштеди од маката и доброволно објави серија жешки фотографии на Инстаграм.
Дуа покажа неколку модни изданија, а едно особено го привлече нејзиното внимание. Станува збор за атрактивно виолетово бикини украсено со светки. За фотосесијата, таа додаде златна огрлица и нараквица, а нејзиното лице без шминка беше исто така забележливо.
Минијатурниот костим за капење ја истакна нејзината витка фигура, а коментарите од нејзините следбеници на Инстаграм само се зголемија.
„Неверојатна си“, „Навистина си убава“, „Го обожавам тоа бикини“, се само неколку…
фото: принтскрин
Забава
Македонскиот продуцент Матеј Џајковски е номиниран за „Греми“
Македонскиот продуцент Матеј Џајковски (BigSlav) е номиниран за најпрестижната музичка награда „Греми“.
Албумот на групата FLO „Access All Areas“ на кој работеше македонскиот музички продуцент Матеј Џајковски, познат како BigSlav, е номиниран за престижната музичка награда „Греми”. Џајковски беше дел од авторите и продуцентите на песната „On & On” од споменатиот албум.
Албумот „Access All Areas“ е номиниран за најдобар во категоријата „Best Progressive R&B Album” на 68-то издание на Греми награди кои ќе се одржуваат на 1ви февруари следната година во Crypto.com арената во Лос Анџелес. По издавањето на албумот, тој се најде на #1 местото на Apple Music во Соединетите Американски Држави и Велика Британија.
Песната „On & On”, која ја продуцираше нашиот Матеј Џајковски по неколку месеци од излегувањето на албумот, претставува апсолутен фаворит на фановите на групата, а песната се рангираше високо во музичкото списание Billboard и оттогаш е константно присутна на радио станиците во САД.
Ова е прва номинација за Матеј Џајковски кој веќе подолго време работи како музички продуцент во Лос Анџелес. За неговите успеси веќе слушнавме кога негова музика се најде на soundtrack-от на серијата Inventing Anna, која беше една од најгледаните серии на Нетфликс.
Забава
Дали комбинацијата од куркума и мед навистина прави чуда за телото и кожата?
Ако постои природна мешавина што заслужува да се нарече „течно злато“, тоа е комбинацијата од куркума и мед.
Оваа древна комбинација, позната уште од ајурведските времиња, повторно стана вирална благодарение на видеата на TikTok и трендовите за велнес што го слават враќањето кон природните состојки.
И не без причина, ова дуо крие моќен коктел за имунитет, кожа, расположение и енергија во тегла.
Куркумата, златниот прав на Индија, ја содржи активната супстанца куркумин – природен антиинфламаторен лек кој делува како благ аналгетик, но и антиоксиданс кој го смирува воспалението, им помага на зглобовите и ги подмладува клетките.
Кога се комбинира со мед, природен антибиотик богат со ензими, витамини и минерали, се создава еликсир кој не само што му помага на телото да се бори против заморот, настинките и болката, туку и го враќа сјајот на кожата и рамнотежата во телото.
Оваа златна мешавина, според експертите, може да помогне во сè – од болки во мускулите и менструални грчеви, до благ стрес и проблеми со варењето. Медот смирува, куркумата чисти, а заедно тие дејствуваат како совршен детоксикациски тандем за дневно ресетирање на телото.
Како да го користите?
Најлесниот начин е да измешате една лажичка куркума со две лажички мед и да ја јадете наутро, на празен стомак – или да ја додадете во чај, смути или популарното „златно млеко“. Овој ритуал не само што го загрева телото, туку и буди енергија и придонесува за чувство на благосостојба.
Сепак, иако е природен, не треба да се претерува. Експертите советуваат да не се земаат високи дози, особено ако се користат во форма на додатоци. Луѓето со дијабетес или срцеви проблеми треба да бидат внимателни бидејќи медот содржи шеќер, а куркумата може да ја разреди крвта.
Зошто комбинацијата е толку фалена?
Затоа што делува. Куркумата го намалува воспалението, ги балансира хормоните и ја чисти кожата одвнатре, додека медот го смирува желудникот, му помага на грлото и го зајакнува имунолошкиот систем. И заедно, тоа е мала, вкусна револуција за целото тело.
И да, покрај здравствените придобивки, оваа мешавина е и трик за убавина – многу жени ја користат како маска за лице што го осветлува тенот и го враќа природниот сјај.
Во свет каде што сите сме уморни од хемикалии и стрес, оваа едноставна кујнска мешавина ја враќа вербата во природата. Можеби не е магија, но делува доста слично.
фото: принтскрин

