Забава
Нумеролошка прогноза за пролет 2024: што не треба да се прави во овој период

Нумеролошката прогноза за пролетта открива какви изненадувања и предизвици не очекуваат во март, април и мај. Што треба, а што не треба да се прави во овој период?
Пролетта е еден од најинтересните периоди во 2024 година. Ова е време на нови почетоци и емотивно искачување. Човештвото чека неколку недели апсолутна среќа, која мора правилно да се искористи. Па дури и оние кои сега доживуваат психолошка криза, почнувајќи од март, ќе ја добијат многу потребната среќа и можност да бидат на вистинското место во вистинско време.
Нумеролошка прогноза за март
Бројот три во нумерологијата е секогаш одговорен за плодноста, раѓањето на нешто ново, и затоа март ќе стане катализатор за појавата на нови проекти, цели, акции, па дури и начин на живот. Сè што е важно е вашиот фокус – разберете дека единственото нешто што е важно сега е што ќе одберете. Чувствувајте се како креатор и автор на вашиот живот – напишете го најдоброто можно сценарио.
Што да направите во март:
Сонувајте, посакувајте, научете да се прифаќате себеси и вашите вистински желби;
Ослободете се од непотребните работи, врски и луѓе;
Работете на вашите финансии. Погледнете ги вашите негативни верувања за финансиите и напишете нови, позитивни;
Време е да се погрижите за домашните работи: уредување на домот, реновирање…;
Променете го вашиот имиџ, стил на облека или фризура;
Пробајте ново хоби или нов тип на активност, не плашете се да изгледате смешно;
Што не треба да правите во март:
Несовесно трошење пари на непотребни и прескапи работи;
Купување недвижен имот без детален преглед. Подобро е двојно да се провери отколку да се купи мачка во торба.
Нумеролошка прогноза за пролетта за април 2024 година
Месецот април може да се карактеризира со само еден збор – одговорност. Овој месец ќе се појават прашања поврзани со дисциплина, директност, чесност и чувство за должност. Обидете се да ги доведете во ред сите ваши морални принципи.
Ако не сте ги запишале целите во март, направете го тоа во април. Вториот месец од пролетта ги сака храбрите и смелите. Време е да се разбудите, да бидете активни и да ризикувате. Најважно во април е да не станете работохолик и да имате време за одмор.
Што да направите во април:
Прегледајте ги вашите цели и желби, направете целосна обнова во сите области од вашиот живот;
Завршете ги сите незавршени деловни и работни проекти кои досега не сте ги завршиле;
Започнете со активен животен стил, поминувајте повеќе време во природа и шетајте без вашиот телефон;
Влезете во нови врски;
Поминувајте повеќе време со пријателите и одете на пливање (секој контакт со вода е корисен, особено во април).
Што не треба да правите во април:
Да се оптоварувате со работа и со дополнителни обврски. Да се преземе туѓа работа;
Давање совети и помагање на другите без тие да го побараат тоа.
Нумеролошка прогноза за мај 2024 година
Во мај 2024 година, важно е да ја завршите целата незавршена работа – и на работа и во личните односи. Обидете се да и верувате на вашата интуиција: одете на патување, откријте нови места, слушајте го своето срце. Најважно е да стекнете ново искуство. Не седете со скрстени раце.
Што да направите во мај:
Запознајте нови луѓе и стекнете нови пријатели – тие ќе останат во вашиот живот долго време;
Правете аеробни спортови, возењето велосипед би било одличен избор;
Почнете да медитирате редовно, дури и ако ви изгледа досадно.
Што не треба да правите во мај:
Не критикувајте и не завидувајте никого. Ова може да ви се врати;
Да се фокусирате само на вашите недостатоци. Наместо тоа, фокусирајте се на вашите позитивни квалитети;
Игнорирање на одморот. Дури и ако се чувствувате како да сте полни со енергија и можете да работите цела ноќ, не правете го тоа. По неколку недели, недостатокот на сон буквално ќе ве собори од нозе.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Пет намирници за кои сите мислат дека се нездрави, а всушност се здрави

Денес знаеме дека многу од „забранетите“ прехранбени производи не само што се во ред за консумирање, туку можат да бидат и корисни за здравјето.
Со години, некои прехранбени производи се наоѓаат на црната листа поради погрешни информации, митови или застарени препораки за исхрана. Денес знаеме дека многу од овие „забранети“ намирници не само што се во ред за јадење – тие можат да бидат и корисни за здравјето.
Јајца – Холестеролот (веќе не е) проблем
Јајцата со децении имаат лоша репутација поради високата содржина на холестерол. Сепак, денешните истражувања покажуваат дека холестеролот во исхраната има многу помал ефект врз холестеролот во крвта отколку што се сметаше претходно.
Јајцата се одличен извор на протеини, витамини Б12, Д, селен и холин. Едно јајце има само околу 70 калории. Можете безбедно да јадете 1-2 јајца на ден ако немате специфични здравствени ограничувања.
Путер – кога се користи умерено
Со години, путерот се смета за непријател број 1 поради заситените масти. Сепак, неодамнешните студии покажуваат дека природните заситени масти во путерот не се нужно штетни ако се консумираат умерено, особено во контекст на целокупната исхрана.
Путерот содржи витамини растворливи во масти (А, Д, Е и К) и масни киселини со краток синџир кои можат да имаат антиинфламаторно дејство. Клучот е во количината – не е за секој ден во големи количини, но не треба целосно да се избегнува.
Компири – не само „празен скроб“
Компирите често се етикетираат како „лоши“ јаглехидрати, но тоа зависи и од тоа како се подготвени. Пржените компири не се здрави – но варените, печените или варените компири се хранливо богати.
Црвено месо – добар квалитет и во разумни количини
Црвеното месо добива лоша репутација поради неговата поврзаност со срцеви заболувања и рак, но клучниот збор е прејадување. Умерената консумација на квалитетно, свежо приготвено месо не е штетна и може да биде вреден извор на протеини, железо, цинк и витамини од групата Б.
Важно е да се избегнуваат преработени месни производи како што се хот-догови и салама, а наместо тоа да се избираат парчиња месо кои се минимално преработени, по можност од домашно потекло.
Темно чоколадо – повеќе придобивки отколку штета
Многу луѓе го ставаат чоколадото во категоријата „слатки што треба да се избегнуваат“, но темното чоколадо (со повеќе од 70 проценти какао) може да има позитивни ефекти врз здравјето.
Богат е со антиоксиданси, може да помогне во намалувањето на крвниот притисок и подобрувањето на циркулацијата, а содржи и мали количини на магнезиум и железо. Секако, не треба да претерувате – 20 до 30 g дневно е доволно.
Забава
Зачин што го чисти телото, го зајакнува имунитетот и го штити срцето

Иако често го доживуваме како едноставен зачин или декорација на чинијата, магдоносот е многу повеќе од тоа.
Ова скромно растение крие изненадувачко богатство од хранливи материи и може значително да придонесе за нашето здравје – под услов да му дадеме шанса.
Извор на витамини што го зајакнуваат имунитетот
Магдоносот е исклучително богат со витамин Ц, дури и повеќе од лимонот. Само две лажици свеж магдонос содржат околу 16 % од препорачаната дневна доза витамин Ц, кој е клучен за нормално функционирање на имунолошкиот систем и за одбраната на телото од инфекции. Покрај тоа, магдоносот е добар извор на витамини А и К, кои се важни за здравјето на очите и на коските и против згрутчување на крвта.
Го прочистува телото и го поддржува варењето на храната
Магдоносот дејствува како природен диуретик – го поттикнува елиминирањето на вишокот течности и токсини од телото. Ова го прави корисен сојузник за оние што се борат со задржување вода или имаат благ оток. Дополнително, есенцијалните масла од магдоносот, особено апиолот и миристицинот, може да ја намалат надуеноста и да го подобрат варењето на храната.
Богат со антиоксиданти
Магдоносот содржи моќни антиоксиданти, како што се флавоноидите (на пример, лутеолин), каротиноидите и витаминот Ц, кои помагаат во борбата против оксидативниот стрес. Редовното внесување на овие соединенија може да го намали ризикот од хронични заболувања, вклучувајќи срцеви заболувања и дијабетес.
Природен сојузник против лошиот здив
Благодарение на својот освежителен вкус и природните масла магдоносот може да помогне во неутрализирање на лошиот здив – нешто што нашите предци добро го знаеле, кои го користеле по оброци богати со лук и кромид.
Како најдобро да го искористите?
Најголеми придобивки од магдоносот добиваме кога го јадеме свеж. Додајте го на крајот од готвењето во супи, чорби, сосови или наросете го во салати. Можете да го додадете и во смути, да го користите како основа за зелен сок или да направите песто од магдонос наместо босилек.
Забава
Јадењето оваа суперхрана го намалува ризикот од деменција

Јадењето јајца може да помогне во намалувањето на ризикот од Алцхајмерова болест, најчестата форма на деменција.
Деменцијата е прогресивен синдром, кој ги засега милиони луѓе, предизвикувајќи постепено губење на когнитивните способности, проблеми со меморијата и промени во однесувањето.
Иако генетиката може да игра значајна улога во развојот на болеста, научниците веруваат дека речиси 45 % од случаите на деменција може да се спречат со одредени промени во животниот стил. Меѓу најважните препораки се откажување од пушење, намалување со внесување алкохол и регулирање на крвниот притисок. Исхраната исто така игра клучна улога, а експертите препорачуваат балансирано мени или медитеранска исхрана.
Истражувањето објавено во „Џурнал од нутрејшн“ покажа дека јајцата се поврзани со помал ризик од развој на Алцхајмерова болест. Авторите на студијата истакнуваат дека јајцата се богати со хранливи материи важни за здравјето на мозокот вклучувајќи холин, омега-3 масни киселини и лутеин.
Во студијата американските научници ги анализирале навиките во исхраната на повеќе од илјада постари лица користејќи прашалници за внесувањето храна. Во период од речиси шест години Алцхајмеровата болест била дијагностицирана кај 280 испитаници. Беше заклучено дека луѓето што јаделе повеќе од едно јајце неделно имале помал ризик од развој на деменција.
Авторите нагласија дека честото јадење јајца може да ги подобри когнитивните функции, особено вербалните способности, иако сè уште не е сосема јасно дали внесувањето јајца директно го намалува ризикот од Алцхајмерова болест. Особено е нагласена улогата на холинот, супстанција присутна во јајцата, и неговата поврзаност со намалувањето на ризикот од деменција:
„Речиси 39 % од ефектот на јајцата врз појавата на Алцхајмеровата деменција може да се припише на внесувањето холин преку исхраната“.
Како заклучок: студијата сугерира дека редовното јадење јајца може да биде поврзано со намален ризик од Алцхајмерова болест делумно поради ефектите на холинот.
Слични резултати беа потврдени и во студијата од 2022 година објавена во списанието „Граници во исхраната“, која исто така го поврза внесувањето јајца со помал ризик од деменција, особено кај луѓе што не се придржуваат строго кон медитеранската исхрана.