Забава
Остри критики за Spare: дали Хари бил под притисок да исфрли отров во своите мемоари?

Во мемоарите на принцот Хари има некои откритија, кои јавноста и печатените медиуми во Британија не ги прифатија благонаклоно.
Габи Хинслиф, писателка за британски „Гардијан“, вели дека книгата се оддалечува од прашањата од незгоден јавен интерес и се претвора во перење валкани алишта во јавност. Но, тука се отвора прашањето дали принцот бил под притисок да исфрли отров, како што сугерира една критика.
Хари и Меган му се отворија на светот преку книги, серии и интервјуа за да ја објаснат својата страна на приказната. Ова се некои од најжестоките критики за војводата и војвотката од Сасекс.
Мемоарите на Хари беа објавени на 10 јануари. Но, во Шпанија книгата прерано беше ставена на полиците. И, така, штетата беше направена и луѓето имаа добар увид во нејзината содржина пред таа да излезе во светски рамки.
Што кажа јавноста?
„Мирор“ направи анкета барајќи од своите читатели да гласаат. Прашањето беше дали ќе ги читате мемоарите на принцот Хари?“ Резултатите беа, без сомнение, јасни – не.
Анкетата во тоа време покажа дека само 9 % од јавноста ќе ги чита мемоарите на принцот, а 91 % одбиле. Можеби ова не е вистинско претставување на британската јавност, но статистиката овде остава јасна порака.
Книгата беше во продажба на половина цена пред издавањето, што секако не е добар знак за иднината на продажбата. Можеби ова беше причината зошто бргу стана најпродавана во првата недела од продажбата во Обединетото Кралство.
Според Би-би-си, ова е најдолгата бесна порака некогаш испратена. Британската радиодифузна корпорација живописно ја опиша книгата: „Ова е делумно исповед, делумно нагодување и делумно љубовно писмо. На некои места се чини како најдолга бесна порака напишана во пијана состојба.
Критиките стигнаа и од јавноста, и од палатата и од весниците.
Исклучително остра критика дојде од Јан Моир, писател за „Дејли мејл“. Набројувајќи ги многуте интервјуа, книги и ТВ-емисии, тој книгата ја нарече „вишна на мувлосана торта“.
„Дејли мејл“ објави и колумна од А.Н. Вилсон, кој книгата ја опиша како вредна за презир и дело на злоба.
„Донесувајќи ја идиотската одлука јавно да излезе за својот раздор со кралското семејство, Хари без сомнение бил под огромен притисок… да исфрли што е можно повеќе отров… Но, тоа го исфрла него во ужасна светлина. И каква и да му била намерата, ова не нè тера да сочувствуваме со него, туку со кралското семејство“, напиша Вилсон.
Корисниците на „Твитер“ на Хари му кажаа да замолчи.
Ниту самата јавност не беше премногу среќна. Хаштагот #ShutUpHarry („Хари, замолчи“) стана популарен на „Твитер“ откога излегоа откритијата на мемоарите.
Весникот „Сан“ тврди дека пријателите на Хари го повикале да престане за негово добро.
А „Венити феар“ дознава дека Вилијам можеби никогаш нема да му прости на Хари.
Според публикацијата, палатата реагира – но засега неформално. Пријателите на принцот Вилијам рекле дека тој нема да му прости на својот помлад брат што ги открил семејните работи во јавност.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Пет намирници за кои сите мислат дека се нездрави, а всушност се здрави

Денес знаеме дека многу од „забранетите“ прехранбени производи не само што се во ред за консумирање, туку можат да бидат и корисни за здравјето.
Со години, некои прехранбени производи се наоѓаат на црната листа поради погрешни информации, митови или застарени препораки за исхрана. Денес знаеме дека многу од овие „забранети“ намирници не само што се во ред за јадење – тие можат да бидат и корисни за здравјето.
Јајца – Холестеролот (веќе не е) проблем
Јајцата со децении имаат лоша репутација поради високата содржина на холестерол. Сепак, денешните истражувања покажуваат дека холестеролот во исхраната има многу помал ефект врз холестеролот во крвта отколку што се сметаше претходно.
Јајцата се одличен извор на протеини, витамини Б12, Д, селен и холин. Едно јајце има само околу 70 калории. Можете безбедно да јадете 1-2 јајца на ден ако немате специфични здравствени ограничувања.
Путер – кога се користи умерено
Со години, путерот се смета за непријател број 1 поради заситените масти. Сепак, неодамнешните студии покажуваат дека природните заситени масти во путерот не се нужно штетни ако се консумираат умерено, особено во контекст на целокупната исхрана.
Путерот содржи витамини растворливи во масти (А, Д, Е и К) и масни киселини со краток синџир кои можат да имаат антиинфламаторно дејство. Клучот е во количината – не е за секој ден во големи количини, но не треба целосно да се избегнува.
Компири – не само „празен скроб“
Компирите често се етикетираат како „лоши“ јаглехидрати, но тоа зависи и од тоа како се подготвени. Пржените компири не се здрави – но варените, печените или варените компири се хранливо богати.
Црвено месо – добар квалитет и во разумни количини
Црвеното месо добива лоша репутација поради неговата поврзаност со срцеви заболувања и рак, но клучниот збор е прејадување. Умерената консумација на квалитетно, свежо приготвено месо не е штетна и може да биде вреден извор на протеини, железо, цинк и витамини од групата Б.
Важно е да се избегнуваат преработени месни производи како што се хот-догови и салама, а наместо тоа да се избираат парчиња месо кои се минимално преработени, по можност од домашно потекло.
Темно чоколадо – повеќе придобивки отколку штета
Многу луѓе го ставаат чоколадото во категоријата „слатки што треба да се избегнуваат“, но темното чоколадо (со повеќе од 70 проценти какао) може да има позитивни ефекти врз здравјето.
Богат е со антиоксиданси, може да помогне во намалувањето на крвниот притисок и подобрувањето на циркулацијата, а содржи и мали количини на магнезиум и железо. Секако, не треба да претерувате – 20 до 30 g дневно е доволно.
Забава
Зачин што го чисти телото, го зајакнува имунитетот и го штити срцето

Иако често го доживуваме како едноставен зачин или декорација на чинијата, магдоносот е многу повеќе од тоа.
Ова скромно растение крие изненадувачко богатство од хранливи материи и може значително да придонесе за нашето здравје – под услов да му дадеме шанса.
Извор на витамини што го зајакнуваат имунитетот
Магдоносот е исклучително богат со витамин Ц, дури и повеќе од лимонот. Само две лажици свеж магдонос содржат околу 16 % од препорачаната дневна доза витамин Ц, кој е клучен за нормално функционирање на имунолошкиот систем и за одбраната на телото од инфекции. Покрај тоа, магдоносот е добар извор на витамини А и К, кои се важни за здравјето на очите и на коските и против згрутчување на крвта.
Го прочистува телото и го поддржува варењето на храната
Магдоносот дејствува како природен диуретик – го поттикнува елиминирањето на вишокот течности и токсини од телото. Ова го прави корисен сојузник за оние што се борат со задржување вода или имаат благ оток. Дополнително, есенцијалните масла од магдоносот, особено апиолот и миристицинот, може да ја намалат надуеноста и да го подобрат варењето на храната.
Богат со антиоксиданти
Магдоносот содржи моќни антиоксиданти, како што се флавоноидите (на пример, лутеолин), каротиноидите и витаминот Ц, кои помагаат во борбата против оксидативниот стрес. Редовното внесување на овие соединенија може да го намали ризикот од хронични заболувања, вклучувајќи срцеви заболувања и дијабетес.
Природен сојузник против лошиот здив
Благодарение на својот освежителен вкус и природните масла магдоносот може да помогне во неутрализирање на лошиот здив – нешто што нашите предци добро го знаеле, кои го користеле по оброци богати со лук и кромид.
Како најдобро да го искористите?
Најголеми придобивки од магдоносот добиваме кога го јадеме свеж. Додајте го на крајот од готвењето во супи, чорби, сосови или наросете го во салати. Можете да го додадете и во смути, да го користите како основа за зелен сок или да направите песто од магдонос наместо босилек.
Забава
Јадењето оваа суперхрана го намалува ризикот од деменција

Јадењето јајца може да помогне во намалувањето на ризикот од Алцхајмерова болест, најчестата форма на деменција.
Деменцијата е прогресивен синдром, кој ги засега милиони луѓе, предизвикувајќи постепено губење на когнитивните способности, проблеми со меморијата и промени во однесувањето.
Иако генетиката може да игра значајна улога во развојот на болеста, научниците веруваат дека речиси 45 % од случаите на деменција може да се спречат со одредени промени во животниот стил. Меѓу најважните препораки се откажување од пушење, намалување со внесување алкохол и регулирање на крвниот притисок. Исхраната исто така игра клучна улога, а експертите препорачуваат балансирано мени или медитеранска исхрана.
Истражувањето објавено во „Џурнал од нутрејшн“ покажа дека јајцата се поврзани со помал ризик од развој на Алцхајмерова болест. Авторите на студијата истакнуваат дека јајцата се богати со хранливи материи важни за здравјето на мозокот вклучувајќи холин, омега-3 масни киселини и лутеин.
Во студијата американските научници ги анализирале навиките во исхраната на повеќе од илјада постари лица користејќи прашалници за внесувањето храна. Во период од речиси шест години Алцхајмеровата болест била дијагностицирана кај 280 испитаници. Беше заклучено дека луѓето што јаделе повеќе од едно јајце неделно имале помал ризик од развој на деменција.
Авторите нагласија дека честото јадење јајца може да ги подобри когнитивните функции, особено вербалните способности, иако сè уште не е сосема јасно дали внесувањето јајца директно го намалува ризикот од Алцхајмерова болест. Особено е нагласена улогата на холинот, супстанција присутна во јајцата, и неговата поврзаност со намалувањето на ризикот од деменција:
„Речиси 39 % од ефектот на јајцата врз појавата на Алцхајмеровата деменција може да се припише на внесувањето холин преку исхраната“.
Како заклучок: студијата сугерира дека редовното јадење јајца може да биде поврзано со намален ризик од Алцхајмерова болест делумно поради ефектите на холинот.
Слични резултати беа потврдени и во студијата од 2022 година објавена во списанието „Граници во исхраната“, која исто така го поврза внесувањето јајца со помал ризик од деменција, особено кај луѓе што не се придржуваат строго кон медитеранската исхрана.