Забава
10 најдобри албуми во 2022 година: Бијонсе, Стајлс и други

На крајот на годината во која беа објавени неколку одлични албуми, госип изданието на „Њујорк тајмс“, „Пејџ сикс“, ги издвои десетте најдобри.
Меѓу нив има изведувачи како Бијонсе, Хари Стајлс, Лизо, Тејлор Свифт, а можеби и некои изненадувања.
Бијонсе го издаде својот прв албум по шест години, а по долго време можевме да ја слушнеме новата Тејлор Свифт. Нов албум издаде и Дрејк. Еве кои албуми ја одбележаа оваа година.
10. Дрејк, Honestly Nevermind
Дрејк повеќе не ја произведува истата музика што ја правеше пред 10 години. „Пејџ сикс“ пишува дека раперот ги отфрли своите хип-хоп корени и вметна раскошни клупски ритми со прекрасни звуци.
9. Wet Leg, Wet Leg
Иако се аутсајдери на доделувањето „Греми“ награди во јануари, ова дуо не треба да бидат отпишано. Дебито на дуото е микс на остри мелодии со дрски текстови.
8.Тејлор Свифт, Midnight
Новиот албум на Свифт, нејзин десетти, е нешто поразличен од другите. „Пејџ сикс“ пишува дека Свифт неверојатно документирала 13 непроспиени ноќи со автобиографски стихови за самопрезир во Anti-Hero, потоа за растењето во песната You’re On Your Own, Kid, потоа за сплетките за нова љубовна приказна во Mastermind. Истиот извор тврди дека Свифт, еден ден може да се најде во Куќата на славните на рокенролот благодарение на песните 1989 и Reputation.
7. Лизо, Special
Продуцентите Макс Мартин и Марк Ронсон ` обезбедија на Лизо загарантиран успех со новиот албум. Харизматичната пејачка и раперка продолжува да се држи до својот стил, давајќи хит по хит, како што се About Damn Time или нешто поотмената 2 Be Loved.
6. Зак Брајан, American Heartbrake
Мал број изведувачи можат да издадат троен албум како свое деби за голема издавачка куќа и да привлечат толку големо внимание. Зак Брајан го направи токму тоа со American Heartbreak, кој ги прикажува турбулентните пет години од животот на морнаричкиот ветеран, од загубата на неговата сакана мајка во She’s Alright, до трезнењето во Mine Again. Звукот носи малку фолк и кантри, но всушност има по нешто за секого и затоа, како што велат, е уметничко дело.
5. Розалија, Motomami
Ако има граница, Розалија ќе ја помести, пишува „Пејџ сикс“. Нејзината експериментална, брилијантно продуцирана песна Motomami е еден голем среден прст на музичките жанрови, спојувајќи сè, од фламенко до хип-хоп до регетон. Нејзините врвни соработници Д’ Викенд, Ла Фама, и Фарел Вилијамс се показател за нејзината големина и таа ќе биде многу популарна изведувачка во годините што доаѓаат.
4. Д’ 1975, Being Funny in a Foreign Language
Тоа што Мети Хили стана Тикток-сензација не треба да изненадува. Како што сведочат виралните видеозаписи од турнејата, фронтменот има шарм и е многу допадлив. Најновиот албум на бендот, Being Funny in a Foreign Language, е многу загонетна. Looking for Somebody раскажува разорна приказна за пукање во училиште, со еден од најинтересните рифови во 2022 година.
3. Бед Бани, Un Verano Sin Ti
Бед Бани имаше една цел кога размислуваше за својот четврти албум: да го направи најсреќен во својата кариера. Мисијата е остварена, тврди „Пејџ сикс“. Un Verano Sin Ti се чувствува како весел одмор низ Карипските острови, оддавајќи им почит на вештите локални музичари кои го претворија младото момче Порториканец во хит. Со летните химни како Tití Me Preguntó и Después de la Playa, не е ни чудо што Un Verano Sin Ti беше најстримуваниот албум на годината.
2. Хари Стајлс, Harry’s House
Хари Стајлс не може да не го сакаш поради овој албум. Фановите на One Direction знаат што може да направи Стајлс со својот глас, но овој албум го лансираше на друго ниво на суперѕвезда. As It Was помина неверојатни 15 недели на првото место, а песните како Late Night Talking и Satellite ова лето ги натераа луѓето од сите возрасти да му се восхитуваат на Стајлс.
1. Бијонсе, Renaissance
Со својот седми студиски албум, Бијонсе реши да остави музиката да зборува сама за себе. Нема видео, нема придружен филм, дури ни изведба. „Ренесанс“ е триумф на нејзината кариера, кохезивна прослава на хаус музиката како и афроамериканските и квир пионери кои со децении го одржуваат жанрот жив и здрав, пишува „Пејџ сикс“. Бијонсе станува провокативна во Plastic Off the Sofa, ги семплира танцовите легенди Робин С. и Дона Самер во Break My Soul и Summer Renaissance, и ја пренесува својата најдобра песна од Love on Top со Cuff It. Таа го заслужи правото да каже дека е број еден.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Пет намирници за кои сите мислат дека се нездрави, а всушност се здрави

Денес знаеме дека многу од „забранетите“ прехранбени производи не само што се во ред за консумирање, туку можат да бидат и корисни за здравјето.
Со години, некои прехранбени производи се наоѓаат на црната листа поради погрешни информации, митови или застарени препораки за исхрана. Денес знаеме дека многу од овие „забранети“ намирници не само што се во ред за јадење – тие можат да бидат и корисни за здравјето.
Јајца – Холестеролот (веќе не е) проблем
Јајцата со децении имаат лоша репутација поради високата содржина на холестерол. Сепак, денешните истражувања покажуваат дека холестеролот во исхраната има многу помал ефект врз холестеролот во крвта отколку што се сметаше претходно.
Јајцата се одличен извор на протеини, витамини Б12, Д, селен и холин. Едно јајце има само околу 70 калории. Можете безбедно да јадете 1-2 јајца на ден ако немате специфични здравствени ограничувања.
Путер – кога се користи умерено
Со години, путерот се смета за непријател број 1 поради заситените масти. Сепак, неодамнешните студии покажуваат дека природните заситени масти во путерот не се нужно штетни ако се консумираат умерено, особено во контекст на целокупната исхрана.
Путерот содржи витамини растворливи во масти (А, Д, Е и К) и масни киселини со краток синџир кои можат да имаат антиинфламаторно дејство. Клучот е во количината – не е за секој ден во големи количини, но не треба целосно да се избегнува.
Компири – не само „празен скроб“
Компирите често се етикетираат како „лоши“ јаглехидрати, но тоа зависи и од тоа како се подготвени. Пржените компири не се здрави – но варените, печените или варените компири се хранливо богати.
Црвено месо – добар квалитет и во разумни количини
Црвеното месо добива лоша репутација поради неговата поврзаност со срцеви заболувања и рак, но клучниот збор е прејадување. Умерената консумација на квалитетно, свежо приготвено месо не е штетна и може да биде вреден извор на протеини, железо, цинк и витамини од групата Б.
Важно е да се избегнуваат преработени месни производи како што се хот-догови и салама, а наместо тоа да се избираат парчиња месо кои се минимално преработени, по можност од домашно потекло.
Темно чоколадо – повеќе придобивки отколку штета
Многу луѓе го ставаат чоколадото во категоријата „слатки што треба да се избегнуваат“, но темното чоколадо (со повеќе од 70 проценти какао) може да има позитивни ефекти врз здравјето.
Богат е со антиоксиданси, може да помогне во намалувањето на крвниот притисок и подобрувањето на циркулацијата, а содржи и мали количини на магнезиум и железо. Секако, не треба да претерувате – 20 до 30 g дневно е доволно.
Забава
Зачин што го чисти телото, го зајакнува имунитетот и го штити срцето

Иако често го доживуваме како едноставен зачин или декорација на чинијата, магдоносот е многу повеќе од тоа.
Ова скромно растение крие изненадувачко богатство од хранливи материи и може значително да придонесе за нашето здравје – под услов да му дадеме шанса.
Извор на витамини што го зајакнуваат имунитетот
Магдоносот е исклучително богат со витамин Ц, дури и повеќе од лимонот. Само две лажици свеж магдонос содржат околу 16 % од препорачаната дневна доза витамин Ц, кој е клучен за нормално функционирање на имунолошкиот систем и за одбраната на телото од инфекции. Покрај тоа, магдоносот е добар извор на витамини А и К, кои се важни за здравјето на очите и на коските и против згрутчување на крвта.
Го прочистува телото и го поддржува варењето на храната
Магдоносот дејствува како природен диуретик – го поттикнува елиминирањето на вишокот течности и токсини од телото. Ова го прави корисен сојузник за оние што се борат со задржување вода или имаат благ оток. Дополнително, есенцијалните масла од магдоносот, особено апиолот и миристицинот, може да ја намалат надуеноста и да го подобрат варењето на храната.
Богат со антиоксиданти
Магдоносот содржи моќни антиоксиданти, како што се флавоноидите (на пример, лутеолин), каротиноидите и витаминот Ц, кои помагаат во борбата против оксидативниот стрес. Редовното внесување на овие соединенија може да го намали ризикот од хронични заболувања, вклучувајќи срцеви заболувања и дијабетес.
Природен сојузник против лошиот здив
Благодарение на својот освежителен вкус и природните масла магдоносот може да помогне во неутрализирање на лошиот здив – нешто што нашите предци добро го знаеле, кои го користеле по оброци богати со лук и кромид.
Како најдобро да го искористите?
Најголеми придобивки од магдоносот добиваме кога го јадеме свеж. Додајте го на крајот од готвењето во супи, чорби, сосови или наросете го во салати. Можете да го додадете и во смути, да го користите како основа за зелен сок или да направите песто од магдонос наместо босилек.
Забава
Јадењето оваа суперхрана го намалува ризикот од деменција

Јадењето јајца може да помогне во намалувањето на ризикот од Алцхајмерова болест, најчестата форма на деменција.
Деменцијата е прогресивен синдром, кој ги засега милиони луѓе, предизвикувајќи постепено губење на когнитивните способности, проблеми со меморијата и промени во однесувањето.
Иако генетиката може да игра значајна улога во развојот на болеста, научниците веруваат дека речиси 45 % од случаите на деменција може да се спречат со одредени промени во животниот стил. Меѓу најважните препораки се откажување од пушење, намалување со внесување алкохол и регулирање на крвниот притисок. Исхраната исто така игра клучна улога, а експертите препорачуваат балансирано мени или медитеранска исхрана.
Истражувањето објавено во „Џурнал од нутрејшн“ покажа дека јајцата се поврзани со помал ризик од развој на Алцхајмерова болест. Авторите на студијата истакнуваат дека јајцата се богати со хранливи материи важни за здравјето на мозокот вклучувајќи холин, омега-3 масни киселини и лутеин.
Во студијата американските научници ги анализирале навиките во исхраната на повеќе од илјада постари лица користејќи прашалници за внесувањето храна. Во период од речиси шест години Алцхајмеровата болест била дијагностицирана кај 280 испитаници. Беше заклучено дека луѓето што јаделе повеќе од едно јајце неделно имале помал ризик од развој на деменција.
Авторите нагласија дека честото јадење јајца може да ги подобри когнитивните функции, особено вербалните способности, иако сè уште не е сосема јасно дали внесувањето јајца директно го намалува ризикот од Алцхајмерова болест. Особено е нагласена улогата на холинот, супстанција присутна во јајцата, и неговата поврзаност со намалувањето на ризикот од деменција:
„Речиси 39 % од ефектот на јајцата врз појавата на Алцхајмеровата деменција може да се припише на внесувањето холин преку исхраната“.
Како заклучок: студијата сугерира дека редовното јадење јајца може да биде поврзано со намален ризик од Алцхајмерова болест делумно поради ефектите на холинот.
Слични резултати беа потврдени и во студијата од 2022 година објавена во списанието „Граници во исхраната“, која исто така го поврза внесувањето јајца со помал ризик од деменција, особено кај луѓе што не се придржуваат строго кон медитеранската исхрана.