Забава
Брзата храна лоша за здравјето
Во САД владее вистинска епидемија на дебелина, што посебно ги погодува децата. Американските деца денес се три пати подебели од пред 30 години. Мрежата на училиштата „Јунифајд“ во Лос Анџелес настојува да се спротивстави на ова зло, но без голем успех.
Американските деца денес се три пати подебели од пред 30 години, сочинувајќи дури 17 отсто од вкупната детска популација во земјата која ја измисли „познатата“ нездрава, брза храна, соопшти оваа недела Американскиот центар за контрола и превенција на болести.- Ова е вистинска епидемија на дебелина… Лекарите сериозно предупредуваат на опасноста од растот на бројот на заболените од шеќерна болест и срцевите заболувања, но во општата трка за профит по секоја цена, на тоа малку му се придава значење – оцени таа институција.Причини има многу, а главната причина е фактот дека вработените родители се почесто се хранат во евтини ресторани во кои на нивните деца обилно им се сервира нездрава храна. Истовремено училиштата го намалуваат бројот на часовите по физичко воспитување, што исто така е причина за дебелеење кај децата. Но, не е се толку црно како што изгледа, бидејќи постојат луѓе кои жестоко се борат против практиката на хранење на децата со нездрава храна, како што е мрежата на училиштата „Јунифајд“ во Лос Анџелес, кои станаа пионери во таа борба. Меѓутоа, борбата воопшто не е лесна, бидејќи треба да се спротивстават на стекнатите лоши навики и големата пропаганда на џиновските синџири на продавници за брза храна. Што значат лоши навики, за тоа конкретно говори податокот дека во училишната менза во училиштето „Магнет“ во Лос Анџелес, здравите пијалаци со намален процент на масти, испечената пченица од цело зрно, на некои деца им се допаѓа, но на некои не. Велат има вкус на затворска храна!Училишната мрежа „Јунифајд“ исфрли од менито се што порано се пржело со масло, а додале повеќе свежо овошје и зеленчук, ги исфрлиле и слатките газирани сокови, како и машините во кои можат да се купат грицки и чоколади. Меѓутоа, што вреди тоа кога рестораните и продавниците се лоцирани наспроти училиштата и ги мамат децата да дојдат да купат производи кои се избришани од менито во нивните училишта. Дури и децата на кои им се допаѓа новата, здрава храна, повремено преминуваат преку патот да купат омилена нездрава храна. Во Лос Анџелес 23 отсто ученици се дебели, а 19 отсто се на добар пат да им се придружат, вели официјалната статистика на американската држава Калифорнија. Владата на Америка троши 11,7 милијарди долари годишно да им обезбеди ручек на 30 милиони деца, а за 10 милиони појадок. Меѓутоа, Владата не интервенирала уште од 1995 година, со цел нешто да промени во стандардите за производство на храната.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
(Видео) Дарко Андонов – ДААН објави нова песна „Крајот е спас“
Со песната „Крајот е спас“ македонскиот артист и музички продуцент Дарко Андонов – ДААН претставува длабоко личен музички проект, кој претставува преработка на композиција од групата „Три пати на ден“, бендот во кој творел неговиот покоен татко. Станува збор за поп-рок балада што носи силна емоционална тежина и симболично значење, како чин на почит и сеќавање.
„Оваа песна за мене не е само музика, туку разговор со минатото и начин да го зачувам она што татко ми го остави зад себе“, вели Андонов. „Сакав да ѝ дадам нов живот, но без да ја нарушам нејзината суштина.“
Во „Крајот е спас“ целосно се задржани оригиналната мелодија и текст, додека интервенцијата е направена исклучиво на аранжмански план. Современиот звук внимателно е изграден така што ја надополнува, а не ја заменува емоцијата на оригиналната верзија, создавајќи мост помеѓу минатото и сегашноста.
Песната зборува за загубата, прифаќањето и внатрешното помирување, но и за силата на музиката како средство за поврзување на генерациите. „Не чувствував потреба да менувам зборови или мелодија — тие веќе кажуваа сè. Моја задача беше само да ги облечам во звук што ѝ припаѓа и на денешницата“, додава тој и нагласува дека аранжманот е работен со Кире Јакимов кој што исто така беше задолжен и за Миксинг и мастеринг на финалното аудио.
Музичкото видео за „Крајот е спас“ е веќе објавено на YouTube и е реализирано со помош на вештачка интелигенција (AI). Во видеото се рекреирани сцени од легендарното студио на МРТ каде групата “Три пати на ден” го има снимено својот прв албум во 1991 година. Визуелниот приказ преку симболични и атмосферични сцени ја следи емоцијата на песната и ја засилува нејзината порака, без буквални наративи, оставајќи простор за лично доживување кај публиката.
Забава
Бред Пит денес го слави својот роденден: полни 62 години
Бред Пит, актерот што ги излудуваше обожавателите кога „Инстаграм“ не постоеше, денес го слави својот 62. роденден. Пит е една од најголемите ѕвезди во Холивуд повеќе од три децении.
Роден е на 18 декември 1963 година во Шони, Оклахома, а пораснал во Мисури. Студирал новинарство и рекламирање, но само две недели пред дипломирањето решил да ги спакува куферите и да си ја испроба среќата во Холивуд. Овој потег се покажа како еден од најдобрите во историјата на филмската индустрија.
Своите први актерски чекори ги направи кон крајот на 80-тите во телевизиски серии, но привлече светско внимание во 1991 година со улогата на згоден стопер во филмот „Телма и Луиз“. Таа кратка, но впечатлива сцена, го лансира во слава, а Холивуд бргу сфати дека Пит е повеќе од само убаво лице.
Во текот на 90-тите тој изгради импресивна кариера. Иако често е прогласуван за еден од најзгодните мажи во светот, Пит со текот на годините докажа дека е и сериозен актер, склон кон неконвенционални улоги.
Во последните години често се пишува дека Бред Пит има затегнат однос со своите деца, особено по бурниот развод од Анџелина Џоли.
Според медиумските извештаи, некои од децата се дистанцирале од него, а други дури и се откажале од неговото презиме во јавни и правни контексти и го користат само презимето на мајка им Џоли. Пит ретко јавно зборува за тоа, а целата ситуација останува една од најчувствителните теми во неговиот приватен живот.
Во последните години Пит ретко се појавуваше јавно со своите партнерки, но е потврдено дека е во врска со дизајнерката на накит Инес де Рамон од 2022 година, според написите во светските медиуми. Иако денес го чува својот приватен живот многу подискретно отколку порано, извори блиски до актерот велат дека тој е во стабилна и мирна фаза од својот живот.
Фото: депозитфотос
Забава
Каква штета врз организмот прави прескокнувањето на појадокот?
Веројатно сте ја слушнале изреката дека појадокот е најважниот оброк во денот, а експертите се согласуваат дека ова е особено точно кога станува збор за здравјето на срцето.
Иако можеби мислите дека вашите утра се здрави, еден навидум безопасен ритуал може да биде зголемувањето на холестеролот со текот на времето.
Тоа е навика што, според некои податоци, ја практикуваат околу 15 проценти од возрасните – прескокнување на појадокот, пишува EatingWell.
Истражувањата постојано го поврзуваат прескокнувањето на појадокот со повисоки нивоа на холестерол, дури и кога тоа води до умерено губење на тежината. Експертите за здравје на срцето објаснуваат дека постојат неколку клучни причини за ова.
Го нарушува природниот ритам на телото
Прескокнувањето на појадокот може да го наруши вашиот циркадијален ритам, т.е. внатрешниот биолошки часовник кој, меѓу другото, го контролира липидниот метаболизам. Кога тој часовник е нарушен, може да влијае на гените и ензимите што го регулираат холестеролот.
Од друга страна, појадокот може да помогне во спречувањето на ненадејни скокови на холестеролот.
„Нормално, синтезата на холестерол достигнува врв рано наутро, но јадењето појадок обезбедува хранливи материи кои помагаат да се ублажи овој процес“, додава Раутенштајн.
Тоа поттикнува прејадување и желба за нездрава храна
Ако се најдете себеси како безумно грицкате храна богата со јаглехидрати или масти во текот на денот, прескокнувањето на појадокот може да биде виновникот.
„Прескокнувањето на појадокот може да предизвика метаболички промени што го зголемуваат производството на холестерол, а исто така може да доведе до прејадување подоцна во текот на денот“, вели кардиологот д-р Ренди Гулд.
„Продолженото утринско постење може да ги промени хормоните како лептин и грелин, зголемувајќи го гладот и промовирајќи инсулинска резистенција“, објаснува Раутенштајн.
Вкупниот квалитет на исхраната се намалува
Прескокнувањето на првиот оброк може да влијае и на вашиот целокупен квалитет на исхраната.
„Прескокнувањето на појадокот често води кон поголеми, помалку хранливи оброци подоцна во текот на денот“, вели Раутенштајн.
Ваквите оброци можат да бидат побогати со заситени масти и рафинирани јаглехидрати, кои „директно придонесуваат за создавање повеќе LDL честички и ги намалуваат заштитните ефекти на HDL холестеролот“, додава таа.
Студиите покажаа дека луѓето кои го прескокнуваат појадокот консумираат помалку влакна, витамини и минерали, а повеќе додадени шеќери, заситени масти и натриум, што може негативно да влијае на здравјето на срцето.

