Забава
Џанфранко Киарини со светски гастрономски перформанс во Скопје

Извонредниот светски со две ѕвездички Мишелин готвач, Џанфранко Киарини, со својот тим, ќе приреди фантастичен гастрономски перформанс и доживување за македонските граѓани.
Прв пат во Македонија, на специјален настан, Киарини, кој готвел во ресторани со три ѕвезди Мишелин, ќе создава извонредни готвачки специјалитети со прекрасен дизајн и комбинација со соодветни вина. Неверојатно вкусно подготвената храна, според највисоките Мишелин стандарди и совршеното целокупно доживување, го овозможуваат Слоу Фуд Македонија, ресторанот Хантерс Лоџ Камник, Винаријата Камник како генерални спонзори и несебичната поддршка од Миеле Македонија, хотел Гарден Охрид, хотел Радика и Горска вода.Сите љубители на извонредната храна, на 12 и 14 октомври 2016, лично ќе може да присуствуваат на готвачките перформанси на Киарини во Скопје. Тој ќе подготвува мени од пет јадења, по Мишелин стандардите, а истите ќе се подготвуваат и спаруваат со соодветни Камник вина. Овие екстравагантни гастрономски настани ќе се случуваат во еден од најреномирани ресторан во нашата земја, Хантерс Лоџ Камник, со почеток во 20 часот, а бројот на места е ограничен на само 80 лица по вечер.На 7 октомври Киарини ќе одржи специјален семинар наменeт само за професионални готвачи. Овој семинар ќе се одвива во Винскиот клуб Камник со почеток во 10 часот. За присуство на сите овие настани, потребно е заинтересираните гости да обезбедат билет, со што се добива и резервација на место. Билетите се достапни во продажба од 3-ти октомври 2016 во ресторанот Хантерс Лоџ Камник. Во светски рамки, гастрономијата достигнува ниво на транформација, преминувајќи во применета уметност во поглед на процесот на подготовка на храната и комбинирање на состојките и во поглед на надворешниот дизајн на порциите и нивно внимателно комбинирање со соодветни вина. Ваквото целосно соединување на приготвување на храната со уметноста овозможува нови возбудливи и бесконечни истражувања во деликатната сфера на создавање на вкусовите и во сферата на визуелната уметност која, сама по себе, ја претставува суштината на делото.Џанфранко Киарини – патување до ѕвездени височиниДенес e еден од најпознатите светски готвачи, роден во 1966 во Ферара, Италија. Има италијанско-колумбиско потекло и доаѓа од мултикултурно милје со основи во Италија, Венецуела и Соединетите Американски Држави. Своето гастрономско образование Киарини го стекнува на Институто де Алта Гастрономиа де Каракас (Instituto de Alta Gastronomia de Caracas) во Венецуела, потоа во САД на Питсбург Кулинари Институт (Pittsburgh Culinary Institute), како и во Франција, на најголемата образовна институтуција за угостителство во светот, суперпрестижниот Ле Кордон Блу (Le Cordon Bleu). Во текот на својата живописна и многу богата кариера, Киарини работи и е обучуван според високи барања и стандарди на Мишелин и соработува со познати Мишелин ресторани (како што е познатиот ресторан со три Мишелин ѕвезди во Рим -La Pergоlа). Тој, исто така, соработува и со делукс хотели од највисок ранг, навлегува и во полето на готвачкото истражување и развој, работи како консултант на некои од најголемите светски брендови во прехрамбената индустрија. Киарини ја има најголемата мрежа на готвачи, 30.000+ членови во неговата приватна мрежа и 500.000+ фанови и следбеници на Фејсбук. Светот во кујната на Џанфранко Киарини Џанфранко Киарини својата мајсторска работа на врвен готвач успеал да ја сподели со целиот свет, а дел од неговите ангажмани вклучувале и подготовка на менија и храна за највисоки авторитет во разни сфери. Во Европа работел во Италија, Франција, Шпанија, Германија, Обединетото Кралство а тука сеАвстралија, Нов Зеланд и Океанија. Неминовно е да се спомене дека Киарини има големо искуство и во Азија и земјите како Кина, Кореа, Камбоџа, Виетнам, Тајланд, Малезија, Сингапур, Филипини и други. Во 2000 година, Киарини наоѓа нови креативни и готвачки предизвици на Средниот Исток каде соработува како консултант со екстравагантните Ал Бустан Палас (Al Bustan Palace) иШангри-Лахотелите (Shangri-la Hotels) во Оман; во Бахреин ги развива готвачките концепти за Мовенпик (Мövenpick) и Mериот (Мarriott) хотелите и со многу други високо-луксузни брендови. Во Кувајт, Киарини подготвувал вечери за Неговото Височество Шеикот Џабар Ал-Ахмад Ал Џабар Ал-Сабах и неговото семејство. Во Африка работел во синџирот на Старвуд хотелите (StarwoodHotels), како и во Шератон Лакшри Колекшн(Sheraton Addis, A Luxury Collection Hotel) во Адис Абеба во Етиопија. Во текот на својата кариера, Киарини имал можност да подготвува храна за поранешниот претседател на САД – Џими Картер, за поранешниот израелскиот претседател – Шимон Перес, за претседателите на Афричката Унија, како и за поранешниот египетски претседател – Хосни Мубарак, за членовите на англиското кралско семејство, за турскиот претстедател Абдулах Ѓул, за Шеикот на Катар Шеик Хамад бин Калифа Ал Тхани и други светски значајни личности. Скапоценостите на Киарини во готвачката историја на Италија Своето искуство и знаење Киарини го срочува во луксузната готвачка трилогија „Новата ренесанса на италијанската комбинирана кујна“ (The New Renaissance of Italian Fusion Cuisine), а својата прва книга за готвење од оваа трилогија „Смарагдната книга“ ја издава во 2010. Овие скапоцени готвачки книги се високорангирани меѓу најпознатите авторитети во светски рамки и доволно интересни заКиарини да биде поканет на интервју од страна на CNN. За втората книга од оваа трилогија „Бисер“ ја има честа книгата, лично, да ја потпише и благослови “Мајсторот на сите мајсори”, легендарниот Пол Бокуз (Paul Bocuse). Третата книга е именувана како „Рубин“. Потоа, „Ферара скриениот готвачки скапоцен камен“е уште една книга на Киарини која би морала да биде спомената како дел од неговиот опус. Куриозитет е да се спомене и дека своите уметнички и творечки афинитети Киараини ги канализирал и преку музиката. Пред да се посвети на гастрономијата и уметноста на подготвување извонредна храна, имал свој рок бенд со кој настапувал на реномирани настани./крај/со/бб
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
(Фото) Веднаш го воздигнува секој аутфит и го прави бескрајно пософистициран: збогум на чизмите до глужд

Ако ги следите модните случувања на улиците на Париз оваа сезона, ќе забележите дека едно парче што некогаш беше сеприсутно недостасува – чизми до глужд. Стилот што со години го дефинираше урбаниот шик тивко отстапи место на поелегантна, повисока и многу порафинирана силуета: тесната чизма до колена.
Оваа елегантна силуета, која прецизно одговара на ногата, веднаш го воздигнува секој аутфит и го прави бескрајно пософистициран од пониските модели. Тоа е промена во обувките што го претвора дури и наједноставниот аутфит во нешто незаборавно и импресивно.
Разновидноста како клуч за успех
Најелегантните Парижани ги комбинираат овие чизми со сè, од миди здолништа до кроени панталони вовлечени во чизми, докажувајќи дека разновидноста е клучот за нивната привлечност.
Додека чизмите до глужд честопати даваат лежерен и опуштен впечаток, тесните чизми до колена создаваат издолжена линија, ги балансираат пропорциите и им даваат на аутфитите неоспорна доза на софистицираност. Резултатот? Нозете изгледаат подолги, аутфитите изгледаат поисполирано, а целокупниот изглед зрачи со пригушен луксуз.
Совршено се вклопува со сезонски парчиња
Друга причина зошто овој тренд е толку популарен е тоа што совршено се комбинира со други клучни парчиња од сезоната. Помислете на преголеми велур палта, удобни плетени парчиња и елегантни кожни здолништа – сите тие се дополнително нагласени со високи, тесни чизми.
За разлика од погрубите стилови кои можат да изгледаат премногу гломазни, оваа потенка силуета нуди елеганција без да го жртвува влијанието. Тоа е суптилен, но моќен начин да се подигне изгледот без премногу напор.
Новиот моден стандард
Како и секогаш, Париз го поставува тонот за трендовите што доаѓаат. Судејќи според уличната мода, тесните чизми до колена веќе не се само стилски избор за смелите, туку брзо стануваат нов стандард.
Не е изненадување што тие доминираат во есенските гардероби надвор од Франција, зацврстувајќи го своето место како шик алтернатива на чизмите до глужд.
фото: принтскрин
Забава
Шминкерите го обожаваат овој трик за пополни усни: можете да го пробате и сами

Постојат многу промени на лицето што се случуваат како што старееме. Поточно во пределот на усните, овие промени може да се припишат на губењето на колаген, масти, липиди и навлажнувачи како хијалуронска киселина.
Кога нивните природни резерви почнуваат да се намалуваат или производството почнува да се забавува, кожата ќе изгледа помалку бујна и мека.
Еден од главните двигатели е губењето на мастите. Усните имаат четири масни перничиња лоцирани под кожата, кои го создаваат обликот на усните какви што ги знаеме.
Сепак, шминката може брзо и лесно да го компензира природното намалување на факторите што влијаат на изгледот на нашите усни.
Како коректорот може да ги направи вашите усни да изгледаат пополни?
За брзо и неинвазивно решение, сè што треба да направите е да земете коректор. Класичен трик на шминкерот е да го истакнете лакот на Купидон. Лакот на Купидон се однесува на вдлабнувањето на горната усна, правејќи ја горната усна да личи на лак.
Осветлувањето на областа го измамува изгледот на светлината и додава димензија. Областите на лицето што ја фаќаат светлината се оние што се поизразени, како носот и образите. Значи, кога создавате илузија на светлина, го лажете окото дека пределот на усните е пообемен.
фото: принтскрин
Забава
(Фото) Лиам Галагер стана дедо: се породи неговата ќерка, која ја запозна во 2018 година

Моли Муриш Галагер, ќерка на Лиам Галагер, неодамна ја сподели среќната вест на Инстаграм во форма на фотогалерија. Таа објави фотографии од дете по име Руди со опис: „Те сакаме“ и откри дека родила син.
На една од фотографиите, на вратата од кујната може да се види знак „Здраво бебе“, додека на друга таа го држи синот за рака.
На третата фотографија, Руди носи портокалов џемпер со буквата „R“ на задната страна, додека неговиот татко, фудбалерот Натаниел Филипс, го држи во раце.
Тој ја потврди својата врска со Моли во 2022 година.
Лиам ја запозна својата ќерка подоцна
Лиам Галагер ја запозна својата ќерка Моли дури во 2018 година, по години разделба, а таа порасна со нејзината мајка, пејачката Лиса Муриш.
Пред да се зближат, Лиам призна во едно интервју од 2017 година дека „никогаш не успеал да ја запознае“ и дека „не бил во добри односи со нејзината мајка“. Покрај Моли, Лиам има уште три деца – два сина од браковите со актерката Петси Кенсит и пејачката Никол Аплтон, како и ќерка од врската со американската новинарка Лиса Горбани.
фото: принтскрин