Забава
Готвачите на Гастро Мак се вратија со куп медали од Хрватска

Извонреден пласман на македонските готвачи-шефови на кујни на 11-тиот гастрономски фестивал “Бисер мора“ 2016 што во организација на шефови на кујни на медитеранските и европските региони SKMER, се одржа во Супетар на Брач, Хрватска.
Македонскиот национален тим се врати со пехарот „Куп Бисер мора” 2016 и освоени 13 медали, од кои седум златни медали, пет сребрени медали и еден бронзен медал.Тимот на Здружението на готвачи Гастро Мак се натпреваруваше во сениорска конкуренција во пет категории: подготвување на рижото, вегетаријанско јадење, пилешко, јагнешко и подготвување на риба. Никола Мишковски, капитен на тимот на ГАСТРО МАК, шеф на кујна во ресторан ”Камник”, освои златен медал во категорија подготвување на риба, златен медал за вегетаријанско јадење и сребрен медал за подготвување на рижото.
Бобан Симоновски шеф на кујна во ресторан „Скара бар”, освои златен медал во категорија риба, златен медал за подготвување на јагнешко и диплома за подготвување на пилешко.Зоран Андонов, шеф на кујна во ресторан „Албис” Гостивар, освои златен медал во категорија подготвување на јагнешко и златен медал во категорија подготвување на пилешко.Дејан Карапеев, шеф на кујна во ресторан „Фрути ди маре”, освои златен медал во категоријата подготвување на риба, сребрен медал за подготвување на јагнешко и сребрен медал за подготвување на вегетаријанско јадење.Зоран Мајновски, шеф на кујна во ресторан „Естел”, освои сребрен медал во категорија подготвување на вегетаријанско јадење и бронзен медал за подготвување на пилешко.Бобан Билбиловски, шеф на кујна во ресторан „Електра гарден” од Тетово, освои сребрен медал во категорија подготвување на риба и диплома за подготвување на пилешкоМентор на тимот на Гастро Мак на натпреварот „Бисер мора 2016“ година беше Марк Де Јонг, шеф на кујна и интернационален консалтинг.Согласно правилата во финале за највисоката награда 2Куп Бисер мора” 2016, се натпреваруваат петте највисоко оценети натпреварувачи кои во претходните три категории на натпреварувањата освоиле најголем број на бодови. Во финалето натпреварувачите добиваат Black box – намирници што не им се познати однапред и од истите е потребно да подготват предјадење, главно јадење и десерт.Капитенот на тимот на Гастро Мак шеф Никола Мишковски во финалето влезе со најголем број на бодови и согласно оценката на интернационалното жири го освои првото место и пехарот 2Куп Бисер мора” 2016. Воедно, шеф Никола Мишковски ја доби титулата “Мајстор кувар” на SKMER. Ова признание се добива за исклучителните вештини, знаење и посветеност во унапредувањето на еногастрономската култура.
Македонскиот тим се натпреваруваше во конкуренција на готвачи и шефови на кујни од 20 земји учеснички на годинашниот натпревар и тоа од Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Србија, Македонија, Словенија, Грција, Словачка, Полска, Украина, Турцијa, Австрија, Русија, Исланд, Индија, Велика Британија, Италија, Белорусија, Јапонија, Албанија.Извонредниот настап на шефовите на кујни од Македонија беше заокружен со подготовка на македонската вечер, на која готвачите подготвија вечера за над 350 учесници на фестивалот. Гостите во духот на традицијата беа пречекани со домашна погача и сол, а на трпезата беа застапени многубројни традиционални јадења од познатото тавче гравче, мусака, турлитава, компир манџа, повеќе видови меса подготвени на традиционален начин како и познатите пинџур, ајвар, макало, македонски кашкавал и сирење. Во делот на десертите беа послужени слатко од смокви, кадаиф, баклава и раванлија. На воодушевување на гостите вкусната храна подготвена од врвните македонски готвачи беше надополнета со големиот избор на македонски вина од винариите Стоби, Далвина, Виналија визба Валандово и познатите вина и струмичка мастика на Грозд Струмица./крај/со/бб
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Концерт на Владо Јаневски во Охрид

Еден од најзначајните автори и изведувачи на македонската музичка сцена, Владо Јаневски, ќе одржи ексклузивен концерт на 8 август, во неповторливиот амбиент на Античкиот театар во Охрид. Овој настан, организиран од Прагма продукција, е уште една потврда за исклучителната уметничка тежина што Јаневски ја носи со себе речиси три децении.
Во уникатниот амбиент на еден од најубавите простори во државата, ќе оживеат балади кои се дел од колективната емоција – „Црно Тиквешко“, „Евергрин“, „Некогаш и Негде“, „Тајна отровна“… песни со кои растевме, созревавме, радувавме и тагувавме.
Во градот каде што секоја калдрма има приказна, а секој здив е исполнет со историја и убавина, Владо ќе настапи на сцена под отворено небо, пред публика која го следи и сака со генерации. Античкиот театар, со својата специфична атмосфера, ќе биде идеалната сценографија за едно вечерно музичко патување низ безвременските хитови на овој врвен уметник.
Концертот на 8 август, ќе ве потсети на моменти кои сте ги мислеле заборавени, ќе ве натера да се сетите кого сте сакале, кого сте изгубиле, и зошто љубовта секогаш останува најважната животна лекција.
Забава
(Фото) Сезоната на бикини почна, а згодната италијанска новинарка мами воздишки

Сезоната на бикини започна, а се чини дека згодна Италијанка ја има честа да ја отвори.
Спортската новинарка Дилета Леота ужива во сончевите зраци и топлите денови што ја затекнаа на Сицилија. Таа ја искористи оваа можност на најдобар можен начин, па се соблече во бикини и направи неколку атрактивни фотографии, а забележлива беше нејзината завидна фигура.
Покрај тоа, таа го покажа својот исончан тен и блескава насмевка, што им ја намени на своите обожаватели на социјалните мрежи.
Таа веднаш ги објави фотографиите на Инстаграм, а корисниците имаа само позитивни реакции на оваа глетка.
Забава
Колку протеини треба да јадете за да ослабите

Протеините често се нарекуваат градежен блок на животот, но тие исто така играат голема улога во губењето на тежината.
Ако се обидувате да ослабете, можете да го олесните процесот со консумирање многу протеини за да го регулирате метаболизмот и да го зголемите чувството на ситост.
Како протеините помагаат во губењето на тежината?
Зголемувањето и губењето на тежината, едноставно кажано, се одредуваат според рамнотежата помеѓу калориите што ги внесувате и калориите што ги согорувате. Иако броењето калории е еден популарен начин за ограничување на внесот, фокусирањето на протеини исто така може да функционира.
Протеините го поттикнуваат чувството на ситост
Протеините нè прават да се чувствуваме посити од јаглехидратите и мастите. Исхраната со повеќе протеини може да ги зголеми нивоата на хормоните што го потиснуваат апетитот GLP-1, пептид II и холецистокинин и може да го намали хормонот грелин што го зголемува гладот.
„Протеините се познати по својот квалитет на ситост, со други зборови, нивната способност да ве натераат да се чувствувате (и да останете) сити пред следниот оброк. Ова се должи на одредени хормони што се ослободуваат како одговор на протеините во вашата исхрана, кои му сигнализираат на вашиот мозок дека сте сити“, вели Витни Линсенмаер, доцент по исхрана и диететика на Универзитетот Сент Луис, за Everyday Health.
Протеините помагаат во забрзувањето на метаболизмот
Протеините имаат поголем термички ефект од другите макронутриенти како јаглехидратите и мастите, што значи дека можат да користат повеќе калории од вашето тело за варење и метаболизам.
Протеините се разградуваат подолго време, што бара повеќе енергија за обработка и апсорпција.
Варењето на протеините согорува 20 до 30 проценти од калориите, во споредба со 5 до 10 проценти за јаглехидратите и 0 до 3 проценти за мастите. Затоа, здравата количина на протеини во исхраната може да го забрза метаболизмот и да го поддржи регулирањето на телесната тежина.
Го регулира шеќерот во крвта
„Повисокиот внес на протеини може да помогне во подобрувањето на нивото на шеќер во крвта кога го компензира внесот на јаглехидрати, особено рафинираните јаглехидрати“, вели Линсенмер.
Исхраната богата со протеини и растителни влакна може да го поттикне чувството на ситост и да го забави зголемувањето на нивото на гликоза во крвта.
Кога се чувствувате сити, поголема е веројатноста да избегнете прејадување, што може да ја подобри чувствителноста на инсулин и да ги намали нивоата на гликоза во крвта. Исхраната со висока содржина на протеини го зголемува лачењето на хормони кои можат да ја подобрат чувствителноста на инсулин кај луѓе со дебелина и предијабетес.
Како да ги пресметате вашите потреби за протеини?
Можете да ги пресметате вашите потреби за протеини почнувајќи од вашата целна тежина и работејќи наназад. Ако сакате да се спуштите на 63 килограми на пример, се препорачува да јадете меѓу 64 и 127 грама протеини дневно, при што поголема количина е соодветна за луѓето кои почесто вежбаат.
Ако броите калории за да ослабете, се препорачува 10 до 35 проценти од дневниот внес на калории да доаѓа од извори на протеини. Сепак, кога станува збор за губење на тежината, Линсенмер препорачува да се стремиме кон повисокиот крај од тој опсег, пишува Everyday Health.