Забава
Готвачите на Гастро Мак се вратија со куп медали од Хрватска

Извонреден пласман на македонските готвачи-шефови на кујни на 11-тиот гастрономски фестивал “Бисер мора“ 2016 што во организација на шефови на кујни на медитеранските и европските региони SKMER, се одржа во Супетар на Брач, Хрватска.
Македонскиот национален тим се врати со пехарот „Куп Бисер мора” 2016 и освоени 13 медали, од кои седум златни медали, пет сребрени медали и еден бронзен медал.Тимот на Здружението на готвачи Гастро Мак се натпреваруваше во сениорска конкуренција во пет категории: подготвување на рижото, вегетаријанско јадење, пилешко, јагнешко и подготвување на риба. Никола Мишковски, капитен на тимот на ГАСТРО МАК, шеф на кујна во ресторан ”Камник”, освои златен медал во категорија подготвување на риба, златен медал за вегетаријанско јадење и сребрен медал за подготвување на рижото.
Бобан Симоновски шеф на кујна во ресторан „Скара бар”, освои златен медал во категорија риба, златен медал за подготвување на јагнешко и диплома за подготвување на пилешко.Зоран Андонов, шеф на кујна во ресторан „Албис” Гостивар, освои златен медал во категорија подготвување на јагнешко и златен медал во категорија подготвување на пилешко.Дејан Карапеев, шеф на кујна во ресторан „Фрути ди маре”, освои златен медал во категоријата подготвување на риба, сребрен медал за подготвување на јагнешко и сребрен медал за подготвување на вегетаријанско јадење.Зоран Мајновски, шеф на кујна во ресторан „Естел”, освои сребрен медал во категорија подготвување на вегетаријанско јадење и бронзен медал за подготвување на пилешко.Бобан Билбиловски, шеф на кујна во ресторан „Електра гарден” од Тетово, освои сребрен медал во категорија подготвување на риба и диплома за подготвување на пилешкоМентор на тимот на Гастро Мак на натпреварот „Бисер мора 2016“ година беше Марк Де Јонг, шеф на кујна и интернационален консалтинг.Согласно правилата во финале за највисоката награда 2Куп Бисер мора” 2016, се натпреваруваат петте највисоко оценети натпреварувачи кои во претходните три категории на натпреварувањата освоиле најголем број на бодови. Во финалето натпреварувачите добиваат Black box – намирници што не им се познати однапред и од истите е потребно да подготват предјадење, главно јадење и десерт.Капитенот на тимот на Гастро Мак шеф Никола Мишковски во финалето влезе со најголем број на бодови и согласно оценката на интернационалното жири го освои првото место и пехарот 2Куп Бисер мора” 2016. Воедно, шеф Никола Мишковски ја доби титулата “Мајстор кувар” на SKMER. Ова признание се добива за исклучителните вештини, знаење и посветеност во унапредувањето на еногастрономската култура.
Македонскиот тим се натпреваруваше во конкуренција на готвачи и шефови на кујни од 20 земји учеснички на годинашниот натпревар и тоа од Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Србија, Македонија, Словенија, Грција, Словачка, Полска, Украина, Турцијa, Австрија, Русија, Исланд, Индија, Велика Британија, Италија, Белорусија, Јапонија, Албанија.Извонредниот настап на шефовите на кујни од Македонија беше заокружен со подготовка на македонската вечер, на која готвачите подготвија вечера за над 350 учесници на фестивалот. Гостите во духот на традицијата беа пречекани со домашна погача и сол, а на трпезата беа застапени многубројни традиционални јадења од познатото тавче гравче, мусака, турлитава, компир манџа, повеќе видови меса подготвени на традиционален начин како и познатите пинџур, ајвар, макало, македонски кашкавал и сирење. Во делот на десертите беа послужени слатко од смокви, кадаиф, баклава и раванлија. На воодушевување на гостите вкусната храна подготвена од врвните македонски готвачи беше надополнета со големиот избор на македонски вина од винариите Стоби, Далвина, Виналија визба Валандово и познатите вина и струмичка мастика на Грозд Струмица./крај/со/бб
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Ставете алуминиумска фолија во замрзнувач и конечно решете го проблемот што ве мачи со години

Алуминиумската фолија е предмет кој е корисен на многу начини во домаќинството, практично феномен на модерната ера во домаќинството. Но, дали знаевте дека користењето алуминиумска фолија во замрзнувачот може да биде одличен начин да заштедите пари? Овој метод вреди да се испроба веднаш.
Колку е поголема количината мраз во замрзнувачот, толку повеќе енергија троши овој важен уред и бара редовно одржување. Во секој дом постои пакување алуминиумска фолија, во форма на практична цевка, која е неопходен сојузник на домаќинките во кујната. Нејзината корисност не лежи само во зачувувањето на храната, што е можеби нејзината главна намена. Фолијата може да задоволи и многу други потреби и да претставува добра алтернатива во секојдневните непредвидени ситуации.
Производителите објаснуваат дека обете страни на фолијата имаат иста функција. Меѓутоа, ако имаме намера да ја користиме на најдобар начин и ако ја користиме во рерна, мора да имаме предвид дека сјајната страна на фолијата апсорбира повеќе топлина, бидејќи рефлектира повеќе светлина.
Затоа, препорачливо е сјајната страна да биде одвнатре, а мат страната однадвор при готвење. Кога станува збор за пакување храна, употребата е ирелевантна, иако сјајната страна има тенденција да биде однадвор, што веројатно е повеќе естетски проблем отколку било што друго. Но, двете страни на фолијата ја вршат истата работа за готвење, замрзнување и конзервирање на храната. Нема функционална разлика.
Сепак, се чини дека алуминиумската фолија има уште една неочекувана функција, особено кога се става во фрижидер или замрзнувач. Одмрзнувањето на замрзнувачот е една од најсложените задачи што ги бара овој апарат за најдобро да се зачува храната. Но, покрај тоа, одмрзнувањето на замрзнувачот гарантира помала потрошувачка на електрична енергија.
За замрзнувачот да работи правилно, потребно е да се стопи целиот мраз, да се исклучи, а потоа да се испразни, вклучувајќи ја целата складирана храна и мразот што се формирал. За храната што треба да се врати во замрзнувачот, целата операција мора да се изврши брзо, поради што алуминиумската фолија е корисна во замрзнувачот. Имено, потребно е внимателно да се покријат сите страни на замрзнувачот со фолија.
Потоа можеме да ја вратиме замрзнатата храна и да почекаме алуминиумската фолија да си го одработи своето. Во пракса, мразот ќе се распадне и ќе се наталожи на фолијата, а кога ќе се отстранат листовите, замрзнувачот ќе биде чист без напор. Во меѓувреме, можете да продолжите со чистење на секоја преграда, чистејќи ги сите полици и фиоки на фрижидерот со топла вода и сода бикарбона, што е идеално за дезинфекција и спречување на непријатни мириси. Пробајте го овој метод и видете колку лесно и брзо можете да го одржувате замрзнувачот чист, а воедно да заштедите пари на сметките за струја.
фото: принтскрин
Забава
(Фото) Фризурата што сите ја сакаат оваа есен: модерна е и лесна за одржување

Ако барате фризура која е модерна, практична и моментално „вау“, мини-боб е одговорот. Сè што треба да направите е да побарате елегантен боб до вилицата…
Бобот и неговите варијации продолжуваат да владеат со трендовите, но оваа есен пристигнува нова, пократка верзија – мини-боб, која ги комбинира елеганцијата, едноставноста и тој неодолив шарм на „помалку е повеќе“.
Мини-боб е совршен за есен и зима, кога носите топли плетени работи и сакате да го избегнете тоа постојана „фризирање против џемперот“. Тоа е фризура помеѓу вилицата и јаболчниците, без шишки или непотребно слоеви.
Резултатот? Совршено дефинирана и контурирана форма на лице, нагласено чело и деколте, а фризурата може да се носи „неуредна“ или целосно права за софистициран, шик изглед.
Фризери тврдат дека мини-боб фризурата е супер лесна за постигнување. Сè што треба да направите е да побарате елегантен боб фризура до вилицата – вашиот стилист ќе го прилагоди на обликот на вашето лице и текстурата на косата.
А добрата вест? Мини-боб фризурата „го сака“ лицето на речиси сите! Идеална е за овални или срцевидни лица, но дури и тркалезните лица можат да изгледаат потенки и поелегантни благодарение на својот минималистички стил.
А стилизирање? Сосема флексибилно! За мазен и елегантен финиш, нанесете малку регенератор и исушете со фен со тркалезна четка – секогаш фенирајте надолу за максимален сјај.
Ако сакате опуштен, разбушавен, „неуреден“ изглед, слободно истакнете ја природната текстура или додадете малку спреј за волумен. Мини-боб фризурата е кратка, практична, а сепак доволно софистицирана за да се носи и во дневни и во вечерни комбинации.
Кратко и јасно: ако сакате фризура која е модерна, лесна за одржување и гарантира моден стил, мини-боб фризурата е вашата есенска задолжителна фризура.
фото: принтскрин
Забава
(Фото) Дуа Липа во најсмелото издание досега – проѕирно и блескаво

Пејачката Дуа Липа долго време го следи трендот на транспарентна облека и можеме да кажеме дека го обожава бидејќи во последно време сè почесто го истакнува своето тело на овој начин.
Најновата креација што ја донесе беше нејзиното најсмело модно издание, кое го покажа и на социјалните мрежи со серија фотографии. Таа позира во транспарентен бел, длабок фустан, кој е целосно покриен со светки, а кој се врзува околу вратот.
View this post on Instagram
Додека деколтето беше целосно транспарентно, имаше и фиксиран дел за да не се види ништо што не треба, долниот дел откри дека носи бели гаќички под фустанот. Оваа провокативна комбинација ја надополни со висечки светкави обетки, прстени и високи сребрени потпетици.
„Максимално искористувајќи ја секоја минута“, напиша таа со објава во која прикачи неколку моменти што ѝ се драги, а на една фотографија се гледа и како икомбинирала уште еден бел транспарентен фустан со каубојска шапка.