Забава
Мрсното треба да се воведе како шести вкус, сметаат научниците
Американските истражувачи заклучиле дека вкусот на масната храна е единствен и би требало да се смета за шестиот основен вкус покрај слаткото, горкото, соленото, киселото и умами – што е јапонски назив за петтиот вкус кој означува чувство на целосно чувство и уживање во храната.
Новиот вкус би требало да се нарекува „oleogustus“ од латинското oleo – мрсно/масно и gustus – вкус, сметаа научниците од универзитетот Пердју во американската сојузна држава Индијана, чиешто истражување е објавено во британското списание Chemical Sense.
„Поголемиот дел од мастите што ги јадеме се во форма на триглицериди…. Тие даваат привлечни текстури на храната. Сепак, триглицеридите не се тие што го стимулираат вкусот. Масните киселини коишто се разложуваат на триглицериди во храната или во текот на џвакањето во устата го стимулираат чувството на мрсно“, вели Ричард Д. Матес, позната американски професор по нутриционистички науки.
Обидувајќи се да го дефинираат единствениот вкус на масните киселини, научниците ангажирале стотина испитаници коишто ги замолиле да го одредат вкусот на мрсното во однос на другите основни вкусови. Бидејќи не постојат познати зборови со коишто 102-та испитаници би го опишале вкусот на мастите, нив им бидел предложени повеќе решенија во која секое содржело состојка која има вкус на солено, слатко, горчливо, кисело или умами. Од испитаниците било побарано да го дефинираат решението врз основа на сличноста на вкусот, мирисот, текстурата и изгледот.
Испитаниците лесно ги издвоиле слатките, солените и киселите примероци. Првично мрсните примероци ги групирале како горчливи, бидејќи е најблиску до традиционалниот израз за непријатното чувство на вкус. Меѓутоа, кога требало да ги групираат примероците како горко, умами и или масен вкус, испитаниците масните киселини ги групирале заедно и одделно од другите примероци.
Сите оцениле дека вкусот на мрсното е единствен и дека се разликува од другите испитувани примероците испитувани во однос на другите основни вкусови, а некои го почувствувале како горчлив, надразнувачки па и непријатен.
„Самиот вкус на тие масни киселини не е пријатен во храната во поголеми концентрации и лицето коешто го консумира го одбива како да станува збор за скисната храна“, вели Матес.
„Мрсната компонента во вкусот често се опишува како горчливо или кисело, односно непријатно, но новите докази укажуваат дека масните киселини поттикнуваат единствена сензација којашто ги задоволува критериумите за да претставува основен вкус…“, додава др Матес кој ги испитува механизмите и функциите на вкусовите.
Сепак, во помали количества, додава професорот, вкусот на масните киселини може да го подобри вкупниот вкус како што горките материи може да дадат фина нота на виното, кафето или на чоколадата.
Откритието за единствениот вкус на масните киселини би можело да ѝ помогне на прехранбената индустрија да го замени овие супстанции. Досега тие заменски производи ги имитираат структурата на маснотијата, но и нејзиниот вкус, велат истражувачите./крај/мф/сн
Извор: Макфакс
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Генијален трик со кибрити ќе ја спаси секоја билка што вене
Ставањето кибрити во саксија можеби ви звучи како суеверие, но зад овој трик стои и наука. Со негова помош можете да одгледувате поздрави растенија кои побрзо ќе цветаат и ќе даваат плодови.
Доколку вашите билки и собни растенија не напредуваат, иако имаат доволно светлина и топлина, причината може да биде недостиг на есенцијални минерали во почвата или присуство на штетници.
Поставувањето кибрити во земјата околу растенијата во саксии создава средина што ги одбива штетниците, а истовремено ги „храни“ растенијата со неопходни минерали.
Кибритите содржат фосфорен сесквисулфид, калиум-хлорид и мали количини магнезиум и железни оксиди. Некои видови содржат и црвен фосфор.
Сулфурот во кибритите помага во борбата против штетници без употреба на хемикалии штетни за луѓето, додека калиум-хлоридот и црвениот фосфор делуваат како дезинфициенс и природен пестицид и се сметаат за безбедни за употреба, наведува „Ask Prepper“.
Често е тешко да се одреди точната количина ѓубриво за растенијата. Тие најдобро напредуваат со почести и помали дози, што бара редовна рутина.
Растенија како бамја, модар патлиџан и пиперки се особено зависни од хранливите материи во почвата, но и чувствителни на нивната рамнотежа. Прекумерна количина азот од хемиски ѓубрива може да доведе до буен раст на листови, но без цветови и плодови.
Користењето кибрити како природно ѓубриво ги елиминира овие проблеми. Со редовно наводнување, влагата постепено ги раствора главите на кибритите, ослободувајќи сулфур, фосфор и магнезиум, кои ги хранат растенијата.
Фосфорот и фосфорниот сесквисулфид го поттикнуваат развојот на пупки. Доволно е да забодете 10 до 20 кибрити во земјата, така што главите да бидат добро закопани. Најдобро е тие да се постават на половина растојание меѓу работ на саксијата и стеблото. Не ги ставајте премногу блиску до стеблото за да не го оштетите коренот.
pexels
Забава
Застани и погледни каде си: хороскоп за последните денови од 2025
Последните денови од 2025 година не носат големи ветувања, туку тивка, но силна порака – застанете и погледнете каде сте. Ова е период на затворање циклуси, внатрешни пресметки и свесно отпуштање на сè што ве исцрпува. Малите одлуки сега имаат долгорочно влијание.
Ова не е време за пасивно чекање, туку за активна лична одговорност, јасност и искреност кон себе.
Овен – Успорување и поставување граници. Помалку обврски значат повеќе енергија.
Бик – Вредности и пари. Крај на трошоци и односи што не ве почитуваат.
Близнаци – Комуникација. Искрен разговор носи олеснување.
Рак – Емоционален баланс. Учите да не ги носите туѓите грижи.
Лав – Идентитет. Престанувате да се докажувате – суштината останува.
Девица – Здравје и рутина. Мали промени носат брзи резултати.
Вага – Односи. Бирате мир и стабилност, не компромис по секоја цена.
Шкорпија – Контрола. Ослободувањето носи вистинска сила.
Стрелец – Насока. Ги преиспитувате целите и правите искрен избор.
Јарец – Одговорност кон себе. Балансот станува подеднакво важен како и обврските.
Водолија – Иднина и планови. Идеите сега стануваат темел за 2026.
Риби – Внатрешен глас. Интуицијата води – тишината носи одговори.
Забава
„Зooтопија 2“ стана најпрофитабилен холивудски филм за 2025 година
Вториот дел од приказната на неочекуваното дуо, „Зоотопија 2“, е официјално најпрофитабилниот холивудски филм за оваа година.
Анимираното продолжение на Дизни , преполно со животински ликови, веќе достигна импресивни 1,13 милијарди долари светски приходи само 20 дена по премиерата, победувајќи го римејкот на „Лило и бод“, кој заврши со 1,03 милијарди долари.
Сепак, надвор од Асоцијацијата на филмски уметници, кинескиот анимиран блокбастер „Не Жа 2“ останува најголемата заработка во 2025 година со огромни 1,9 милијарди долари.
depositphotos

