Забава
Перунковски и Бошев најдобри бармени во Македонија

Првопласираните бармени Методи Перунковски и Александар Бошев, на Државното првенство на бармени, што се одржа во Охрид, со нови рецептури, ќе го претставуваат Здружението на бармени на Македонија на World Cocktail and Flairtending Competition во Софија, Бугарија од 10 – 15 октомври во Кемпинкси Хотел.
Здружението на бармени на Македонија, во одлични услови во најтуристичкиот град Охрид го заврши 8. Државно првенство на бармени кое се одржуваше во Кафе бар „Ликвид“.
Вкупно 18 натпреварувачи од цела Македонија, се бореа за титулата Бармен на Македонија.
Условите за работа на Бармените, поставени според светските стандарди на IBA (International Bartenders Association), им овозможија на 16 момци и две девојки да ја претстават сопствената креација на рецептури пред интернационалното жири составено од: Никола Мердовиќ – Секретар на Здружението на Бармени на Црна Гора во улога на Официјален судија на натпреварот, Рајко Мијач – Претседател на Здружението на Бармени на Црна Гора во улога на судија на првенството, како и Веселин Чаваркапа – актуелен шампион од Црна Гора, како член на комисија за оценување. Македонското жири го сочинуваа Јовица Наков – дел од бордот на Асоцијацијата на Бармени на Македонија и Сашо Граматиковски – Декан на факултетот за Туризам и менаџмент од Скопје.
Учесниците кои беа дел од квалификациите, се оценуваа според неколку критериуми: техника на изведба на класична подготовка на коктел (оценувано од технички судии), работа со барски прибор, хигиена при подготовка и бар простор, декорација, контакт со публика од сцена, ниво на позитивна енергија, и secret tasting (тајно оценување на вкус позади сцена). Во квалификациите, натпреварувачите подготвуваа два коктела.
Од сите пријавени учесници, според оценките на стручното жири, дванаесет од нив во финалето се бореа за титулата Бармен на Македонија за 2015. Во финалето, критериумите и оценките се исти, а се пренесуваа поените во техника од квалификациите, додека судиите за оценување на вкус беа променети.
Финалистите беа поделени во четири групи по тројца натпреварувачи на сцена. Веднаш по претставувањето на финалистите во класична подготовка на коктели, се претстави единствениот натпреварувач во категоријата Флертендинг (акробациски движења и елементи на жонглирање со барската опрема).
Победниците во класична подготовка на коктели се:
1. место: Методи Перунковски 176 поени – коктел Selfie
2. место: Никола Јосески 171 поен – коктел Lake of Bubbles
3. место: Васил Пеевски 168 поени – коктел Ruby Royal
Победник во категорија флертендинг:
1. место: Александар Бошев – коктел Tropic thunder
Во рамките на Државното првенство во Охрид, се одржи и едукативен семинар, за учесниците, а би рекол дека станува збор за спектакл поради тоа што самата презентација не може да се опише, мора да се доживее. Темата беше Мастерклас Diageo Reserve by Soul Shakers. Бармените од Македонија ја имаа таа чест по втор пат да ги откријат тајните на првиот победник на Diageo Reserve World Class, Аристотелис Пападопулос и Никос Арсланоглу, учесник на Diageo Reserve World Class. Целта на семинарот е да се едуцираат натпреварувачите за вискито воопшто, како и да се разбијат табуата дека вискито се пие само чисто. – Изјави Дарко Ангелески, претседател на Здружението на Бармени на Македонија
Рецептури на победниците во класична подготовка на коктели:
1. место: Методи Перунковски 176 поени – коктел Selfie
состојки:
Havana Club Especial
Becherovka
Puree Mango
сок од портокал
сок од калинка
сируп од зелен лимон
декорација: цвекло, краставица, портокал, лимон
2. место: Никола Јосески 171 поен – коктел Lake of Bubbles
Smirnoff Vanila
Malibu
Monin Green Bannana
сок од лимон
Пире од манго
сок од јагода
3. место: Васил Пеевски 168 поени – коктел Ruby Royal
Smirnoff Green Apple
Marie Brizard Watermelon
Monin syrup passion Fruit
пире Monin Raspberry
сок од зелен лимон
сок од ананас
Рецептура на победникот во флертендинг:
1. место: Александар Бошев – коктел Tropic thunder
Havana Rum
Liqueur Marie Brizard- tropical mango
Syrup Monin- watermellon
сок од зелен лимон
сок од ананас/крај/мф/бб
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Тие имаат бескрајна имагинација, но лесно се заведени од нешто ново: хороскопски знаци што никогаш не го завршуваат она што го почнале

Тие замислуваат живот полн со успех, патувања, признанија и исполнети желби, но патот до тие соништа често се претвора во бесконечно одложување и губење на фокусот.
Цели светови полни со бои, идеи и грандиозни планови живеат во нивните глави. Додека нивната имагинација лета високо, нивните стапала понекогаш остануваат цврсто залепени за местото каде стојат.
Кои се овие хороскопски знаци?
Риби
Рибите имаат бесконечна имагинација и идеи што би можеле да го променат светот, но честопати им недостасува структура и организација за да ги спроведат во пракса. Нивните соништа се прекрасни, но брзо се совладани од секојдневниот живот, па затоа остануваат само во нивните умови наместо на хартија.
Близнаци
Близнаците сакаат сè одеднаш и затоа ретко завршуваат нешто. Нивната љубопитност ги води во илјада различни насоки, но кога ќе дојде време да постигнат нешто конкретно, тие веќе се ментално на нов проект.
Стрелец
Стрелец обожава големи планови и визии за иднината, но нивната потреба за слобода честопати ги спречува да истраат до крај. Лесно се заведуваат од нов предизвик, оставајќи ги старите цели полузавршени и заборавени.
Водолија
Водолиите размислуваат надвор од кутијата и сонуваат за револуционерни промени, но честопати им недостасува трпение за малите, секојдневни чекори што водат до тие големи достигнувања. Нивните соништа честопати остануваат само фасцинантни идеи во нивните глави.
фото: принтскрин
Забава
(Фото) Дури и кога фустанот е едноставен, таа е провокативна

Њујорк неодамна беше центар на светот за многу јавни личности. Познати дами се собраа на гала-вечер организирана од „Керинг фондацијата“, посветена на борбата против насилството врз жените и децата.
Вниманието на јавноста го привлече актерката Салма Хајек, која на настанот се појави во придружба на сопругот Франсоа-Анри Пино, а за таа цел носеше навидум едноставна креација.
Салма, која секогаш наоѓа начин да ги истакне своите раскошни облини, овој пат реши да ја разбуди имагинацијата на многумина. Таа избра тесна црна тоалета која ја нагласува нејзината завидна фигура, но најголемо внимание привлече бујното деколте.
Како и обично, нејзините гради беа во преден план, а таа гордо ги носеше. Што се однесува до остатокот од изгледот, таа избра силна шминка во земјени тонови, минималистички додатоци и чантичка во црна боја.
Косата ја стилизира на наједноставен начин – предниот дел ѝ беше фатен високо.
Забава
(Фото) Единствената боја на лак за нокти што ви е потребна оваа есен

Оваа есен чоколадно кафеавата боја ја носи титулата нијанса која е тренди, елегантна и бескрајно нослива во исто време. Совршено ја евоцира есенската атмосфера и дефинитивно е еден од најголемите есенски трендови. Потсетува на костени, мирис на топло какао и меко ќебе, кои се синоним за пријатна атмосфера. Затоа е визуелно и емоционално совршена за ова време од годината.
Покрај топлината, чоколадно кафеавата боја носи и неутралност со стил. Иако е неутрален тон, таа е доволно богата и темна за лесно да ги замени црвените или бордо нијансите кои традиционално доминираат во есенските маникири. Нејзин плус е што добро се вклопува со сите тонови на кожа, така што секој може да ја пронајде својата идеална варијанта.
View this post on Instagram
Зошто чоколадно кафеавата е задолжителна оваа есен
Познати експерти за маникир и трендсетери веќе ја прогласија за една од „it“ боите за нокти за есен 2025 година.
Уредниците и инфлуенсерите од целиот свет се согласуваат за ова, што дополнително потврдува дека чоколадно кафеавата не е минлив хит, туку долгорочен фаворит.
Чоколадно кафеавата боја доаѓа и во различни текстури и завршни обработки. Покрај класичниот сјаен сјај, популарни се мат и полумат изгледи, кадифеен ефект, како и луксузен гел финиш. Секоја од варијациите дава различен впечаток, но заедничко им е што дополнително ја нагласуваат софистицираноста на оваа нијанса.
View this post on Instagram
Како да носите чоколадно кафеав маникир?
Прво, изберете ја формата на ноктите што најмногу ви одговара – овални, малку заоблени или популарните „squoval“ нокти изгледаат особено елегантно. Потоа нанесете основен слој, два слоја чоколадно кафеава и завршете со завршен слој, сјаен или мат, во зависност од ефектот што го сакате.
Ако сакате да додадете допир на гламур, златни или бронзени детали, ситните светки или суптилната уметност на ноктите можат да го подигнат целиот изглед. Не заборавајте да се грижите за вашите раце и кутикули, бидејќи темните нијанси ги нагласуваат сите несовршености на кожата.
View this post on Instagram
Чоколадно кафеавиот лак за нокти не е само тренд – тој е универзален симбол на елеганција, топлина и есенски шик, а со толку многу достапни варијации, лесно ќе го пронајдете оној што најдобро го одразува вашиот стил.
фото: принтскрин