Забава
Тест со шест ѕвездички што ќе ви покаже дали одредената личност ви е вистински пријател

Дали навистина вие сте ѝ важен? Дали ви е верен? Можеби само се претвора дека сте му драги? Понекогаш може да виде многу тешко да се разликуваат оние кои се претвораат дека ни се пријатели од вистинските пријатели. Но веќе не мората да губите време во односите кои некаде не водат и врските со себичните луѓе. Со помош на овие психолошки тајни никогаш повеќе нема да морате да се грижите дали на неговото интересирање е вашата добрина или само неговата сопствена.
Секогаш тоа ќе можете со сигурност да го одредите. Ова е добар момент да ве потсетам дека пријателството е основа за каков било однос. Ако сега сте во однос со личноста која нема да помине овој тест, вашиот однос можеби и не е така цврст како што ви чини.
– Заинтересираност: важно мерило кое ги дефинира пријателите е колку таа личност е заинтересирана за вашиот живот. Раскажете ѝ за нешто важно што се случува во вашиот живот, па ќе видите дали ќе сака да ве повика за да види што се случило натаму. Ако тоа не го направи, вие повикајте ја вие и ќе видите дали ќе сака тоа да го спомне. Конечно, ако не мине на таа тема, речете нешто за таа да се уверите дали воопшто се сеќава за она за коешто сте разговарале порано.
– Верност: кажете ѝ некоја тајна поврзана со заедничката пријателка за да видите дали ќе ја пренесе. Вистинските пријатели ја познаваат вредноста на довербата во заедничкиот однос. Важно е дека од таквата заедничка пријателка добивате дозвола да ја доверите нејзината тајна на другата личност.
– Гордост: секој може да ви каже да се разведрите. Од тоа таа личност подобро ќе се чувствувате. Обратете внимание на тоа кој ќе ви ја честита новата работа. Пријателите кои не чувствуваат завист и љубомора ќе го направат токму тоа. Вашите блиски пријатели се горди на вашите достигнувања, а не љубоморни на вашиот успех. Обрнете внимание на тоа дали вашиот пријател доаѓа кога имате добри вести, а не само лоши. Многу луѓе се подготвени да не разведрат кога работите ќе тргнат наопаку, но потешко е да се најде некој кој ќе честита кога ќе се случи нешто добро.
– Искреност: вистински пријател е оној кој ќе и го каже и она што не сакате да го чуете. Ќе биде подготвен и да поднесе да се налутите на него ако со тоа ви помогне. Ви зборува ли вашиот пријател нешто што е за ваше добро дури и тогаш кога знае дека поради тоа би можеле да се налутите?
– Почитување: кажете ѝ на вашата пријателка дека во вашиот живот се случува нешто возбудливо, нешто многу добро, но дека во никој случај за тоа нема веднаш да зборувате, па ќе видите дали ќе почне да навалува на вас. Постои разлика меѓу љубопитност и загриженост. Ако се работи за тоа дека таа едноставно мора дознае, тогаш значи дека е заинтересирана само за озборување, а не за вас. Добрата пријателка ќе ги почитува вашите желби и ќе ви пружи простор. Можеби повремено ќе го спомнува тоа бидејќи е заинтересирана, но нема постојано да и кажете ако јасно покажете дека засега не сакате да зборувате за тоа. Ќе ѝ кажете дека се работи за позитивна ствар, а не за негативна тајна бидејќи кога добрата пријателка би почувствувала дека со вас се случува нешто лошо, упорно би побарала веднаш да и кажете затоа што би била загрижена за вас. Вие не би сакале на тој начин да ја ставате во неизвесност затоа што не сакате да ја загрижувате.
– Пожртвуваност: дали вашиот пријател е во состојба да се одрекне од нешто доколку тоа би ве направило среќен? Дали би го жртвувал своето сопствено задоволство поради вашето пријателство? Постои ли збор договор во нејзиниот речник? Кога ќе се појави незинтересирансот и некоја сериозна ситуација и кога вашите интереси меѓусебно се спротиставени, повеќето луѓе ќе се трудат да ги заштитат сопствените интереси. Обрнете внимание на тоа дали вашиот пријател има некаква идеја или план кој ќе ви помогне на двајцата да се извлечете неповредени или се грижи само да се спаси себеси и да ги заштити своите интереси.
Преглед на стратегиите
Ако вашиот пријател реагирал на позитивен начин на четири или повеќе од овие искушенија, веројатно имате добар пријател на кој можете да се потпрете. Ако добро реагирал на три или помалку искушенија, можеби би било добро да го преиспитате пријателството меѓу вас или отворено да разговарате. Секако, земајќи предвид дека во вашиот живот се случуваат многу работи, можеме ненамерно да станеме расеани и немарливи. Затоа најдобро ќе го одмериме односот доколку ги користиме сите шест искушенија за време на подолг временски период, а не за време на дваесет и четири часа. /крај/мф/на
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Пет намирници за кои сите мислат дека се нездрави, а всушност се здрави

Денес знаеме дека многу од „забранетите“ прехранбени производи не само што се во ред за консумирање, туку можат да бидат и корисни за здравјето.
Со години, некои прехранбени производи се наоѓаат на црната листа поради погрешни информации, митови или застарени препораки за исхрана. Денес знаеме дека многу од овие „забранети“ намирници не само што се во ред за јадење – тие можат да бидат и корисни за здравјето.
Јајца – Холестеролот (веќе не е) проблем
Јајцата со децении имаат лоша репутација поради високата содржина на холестерол. Сепак, денешните истражувања покажуваат дека холестеролот во исхраната има многу помал ефект врз холестеролот во крвта отколку што се сметаше претходно.
Јајцата се одличен извор на протеини, витамини Б12, Д, селен и холин. Едно јајце има само околу 70 калории. Можете безбедно да јадете 1-2 јајца на ден ако немате специфични здравствени ограничувања.
Путер – кога се користи умерено
Со години, путерот се смета за непријател број 1 поради заситените масти. Сепак, неодамнешните студии покажуваат дека природните заситени масти во путерот не се нужно штетни ако се консумираат умерено, особено во контекст на целокупната исхрана.
Путерот содржи витамини растворливи во масти (А, Д, Е и К) и масни киселини со краток синџир кои можат да имаат антиинфламаторно дејство. Клучот е во количината – не е за секој ден во големи количини, но не треба целосно да се избегнува.
Компири – не само „празен скроб“
Компирите често се етикетираат како „лоши“ јаглехидрати, но тоа зависи и од тоа како се подготвени. Пржените компири не се здрави – но варените, печените или варените компири се хранливо богати.
Црвено месо – добар квалитет и во разумни количини
Црвеното месо добива лоша репутација поради неговата поврзаност со срцеви заболувања и рак, но клучниот збор е прејадување. Умерената консумација на квалитетно, свежо приготвено месо не е штетна и може да биде вреден извор на протеини, железо, цинк и витамини од групата Б.
Важно е да се избегнуваат преработени месни производи како што се хот-догови и салама, а наместо тоа да се избираат парчиња месо кои се минимално преработени, по можност од домашно потекло.
Темно чоколадо – повеќе придобивки отколку штета
Многу луѓе го ставаат чоколадото во категоријата „слатки што треба да се избегнуваат“, но темното чоколадо (со повеќе од 70 проценти какао) може да има позитивни ефекти врз здравјето.
Богат е со антиоксиданси, може да помогне во намалувањето на крвниот притисок и подобрувањето на циркулацијата, а содржи и мали количини на магнезиум и железо. Секако, не треба да претерувате – 20 до 30 g дневно е доволно.
Забава
Зачин што го чисти телото, го зајакнува имунитетот и го штити срцето

Иако често го доживуваме како едноставен зачин или декорација на чинијата, магдоносот е многу повеќе од тоа.
Ова скромно растение крие изненадувачко богатство од хранливи материи и може значително да придонесе за нашето здравје – под услов да му дадеме шанса.
Извор на витамини што го зајакнуваат имунитетот
Магдоносот е исклучително богат со витамин Ц, дури и повеќе од лимонот. Само две лажици свеж магдонос содржат околу 16 % од препорачаната дневна доза витамин Ц, кој е клучен за нормално функционирање на имунолошкиот систем и за одбраната на телото од инфекции. Покрај тоа, магдоносот е добар извор на витамини А и К, кои се важни за здравјето на очите и на коските и против згрутчување на крвта.
Го прочистува телото и го поддржува варењето на храната
Магдоносот дејствува како природен диуретик – го поттикнува елиминирањето на вишокот течности и токсини од телото. Ова го прави корисен сојузник за оние што се борат со задржување вода или имаат благ оток. Дополнително, есенцијалните масла од магдоносот, особено апиолот и миристицинот, може да ја намалат надуеноста и да го подобрат варењето на храната.
Богат со антиоксиданти
Магдоносот содржи моќни антиоксиданти, како што се флавоноидите (на пример, лутеолин), каротиноидите и витаминот Ц, кои помагаат во борбата против оксидативниот стрес. Редовното внесување на овие соединенија може да го намали ризикот од хронични заболувања, вклучувајќи срцеви заболувања и дијабетес.
Природен сојузник против лошиот здив
Благодарение на својот освежителен вкус и природните масла магдоносот може да помогне во неутрализирање на лошиот здив – нешто што нашите предци добро го знаеле, кои го користеле по оброци богати со лук и кромид.
Како најдобро да го искористите?
Најголеми придобивки од магдоносот добиваме кога го јадеме свеж. Додајте го на крајот од готвењето во супи, чорби, сосови или наросете го во салати. Можете да го додадете и во смути, да го користите како основа за зелен сок или да направите песто од магдонос наместо босилек.
Забава
Јадењето оваа суперхрана го намалува ризикот од деменција

Јадењето јајца може да помогне во намалувањето на ризикот од Алцхајмерова болест, најчестата форма на деменција.
Деменцијата е прогресивен синдром, кој ги засега милиони луѓе, предизвикувајќи постепено губење на когнитивните способности, проблеми со меморијата и промени во однесувањето.
Иако генетиката може да игра значајна улога во развојот на болеста, научниците веруваат дека речиси 45 % од случаите на деменција може да се спречат со одредени промени во животниот стил. Меѓу најважните препораки се откажување од пушење, намалување со внесување алкохол и регулирање на крвниот притисок. Исхраната исто така игра клучна улога, а експертите препорачуваат балансирано мени или медитеранска исхрана.
Истражувањето објавено во „Џурнал од нутрејшн“ покажа дека јајцата се поврзани со помал ризик од развој на Алцхајмерова болест. Авторите на студијата истакнуваат дека јајцата се богати со хранливи материи важни за здравјето на мозокот вклучувајќи холин, омега-3 масни киселини и лутеин.
Во студијата американските научници ги анализирале навиките во исхраната на повеќе од илјада постари лица користејќи прашалници за внесувањето храна. Во период од речиси шест години Алцхајмеровата болест била дијагностицирана кај 280 испитаници. Беше заклучено дека луѓето што јаделе повеќе од едно јајце неделно имале помал ризик од развој на деменција.
Авторите нагласија дека честото јадење јајца може да ги подобри когнитивните функции, особено вербалните способности, иако сè уште не е сосема јасно дали внесувањето јајца директно го намалува ризикот од Алцхајмерова болест. Особено е нагласена улогата на холинот, супстанција присутна во јајцата, и неговата поврзаност со намалувањето на ризикот од деменција:
„Речиси 39 % од ефектот на јајцата врз појавата на Алцхајмеровата деменција може да се припише на внесувањето холин преку исхраната“.
Како заклучок: студијата сугерира дека редовното јадење јајца може да биде поврзано со намален ризик од Алцхајмерова болест делумно поради ефектите на холинот.
Слични резултати беа потврдени и во студијата од 2022 година објавена во списанието „Граници во исхраната“, која исто така го поврза внесувањето јајца со помал ризик од деменција, особено кај луѓе што не се придржуваат строго кон медитеранската исхрана.