Здравје
Одбележување на Светскиот ден на храната
По повод Светскиот ден на храната, денеска Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО) и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, заедно со ООУ „Аврам Писевски” и граѓанските организации „Слоу фуд Водно” и „Ајде Македонија” организираа настан под мотото „Нашите дејствија се наша иднина. Свет без глад до 2020 година е возможен”.
„Секоја година на 16 октомври го славиме Светскиот ден на храната и се фокусираме на тема што е во сржта на работата на ФАО и претставува клучно прашање кое влијае на нашиот свет. Темата за оваа година е посветена на Целта за одржлив развој 2 – Свет без глад (Zero Hunger) коja не само што се фокусира на искоренување на гладот во светот туку и на постигнување на подобрена исхрана и одржливо земјоделство. Светскиот ден на храната се одбележува секоја година во светот на 16 октомври, во чест на датумот на основањето на ФАО во 1945 година. Оваа 2018 година на Светскиот ден на храната се одбележува 73-годишнината од основањето на ФАО. Настаните организирани од страна на ФАО, владите, локалните власти и други партнери во повеќе од 130 земји ширум светот повикуваат на зголемени активности за постигнување свет без глад до 2030 година“, наведуваат од ФАО во своето соопштение.
Според проценките на ФАО, светот произведува доволно храна за да се нахранат сите, сепак повеќе од 820 милиони луѓе (едно од деветмина) во светот страдаат од хронична неисхранетост. Во исто време, една третина од храната произведена низ целиот свет се губи или фрла. Глобалните трошоци за отпад од храна се околу 2,6 трилиони долари годишно, вклучувајќи ги и трошоците од негативните влијанија врз животната средина и општеството.
Конфликтот, климатските промени и забавениот економски напредок попречуваат во борбата против гладот, а во исто време трендот на прекумерна телесна тежина и дебелина се зголемува. Може да се постигне свет без глад – крај на гладот, неисхранетоста, неправилната исхрана – ако владите, локалните власти, приватниот сектор, граѓанското општество, производителите на храна и младите луѓе – заедно дејствуваат, велат од ФАО.
Со денешниот настан во Скопје ФАО и партнерите повикаа на акцијата – да се вратиме на вистинскиот пат. Денес младите се возрасните луѓе на утрешнината и тие ќе ја наследат Земјата. Оттука фокусот е ставен на младата генерација. Заедно со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, ООУ „Аврам Писевски” во село Бардовци, Скопје, „Слоу фуд Водно” и „Ајде Македонија”, ФАО го промовираше глобалниот повик за заеднички, здружен напор кон здрава исхрана преку воведување практична едукација за храна и здрава исхрана во наставните програми, усвојување методи за намалување на загубите и отпадот од храна и олеснување на пристапот до локално произведената, свежа и хранлива храна од семејните земјоделци.
Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, истакна дека денешниот ден повикува на посветеност на секој поединец како и политичка поддршка, за да се остварат стремежите за создавање одржлив свет, ослободен од глад и сите форми на недоволна исхранетост.
Во кусо предавање на настанот, од здружението „Ајде Македонија” истакнаа дека децата и младите се дел од генерацијата која може да го искорени гладот од планетата со менување на едноставни секојдневни навики, вклучително поздраво да се хранат, да го намалат отпадот, паметно да ги користат природните ресурси и да водат поодржлив животен стил.
„Нашите дејствија се нашата иднина” е пораката на Светскиот ден на храната за 2018 година. Време е да ја засилиме нашата посветеност и, уште поважно, политичката поддршка кон одржлив свет ослободен од глад и сите форми на недоволна исхранетост, велат од ФАО.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Веднаш отстранете ги овие пет работи од вашата бања – пред да се разболите
Микроорганизмите се размножуваат на предметите што ги користиме секојдневно, а нивното присуство може сериозно да го загрози нашето здравје.
Бањата е простор што повеќето од нас го доживуваат како симбол на чистота и свежина. Таму го започнуваме денот, ги миеме забите, се тушираме и се подготвуваме за работа. Но, зад сјајните плочки и миризливите крпи лежи изненадувачка вистина: според експертите, бањата е едно од најопасните места во домот кога станува збор за ширење на бактерии и мувла.
Plumbworld, компанија специјализирана за опрема за бањи и кујни, предупредува дека топлината и влажноста се идеална средина за развој на микроорганизми.
„Повеќето луѓе не сфаќаат колку брзо бактериите можат да се акумулираат на предметите што ги користиме секојдневно“, велат експертите. На долг рок, овие микроорганизми можат да доведат до проблеми со кожата, варењето, па дури и респираторни проблеми.
Еве пет од најчестите „виновници“ кои тајно го загрозуваат нашето здравје во бањата.
1. Стара четка за заби
Предметот што го користиме најмалку двапати на ден е парадоксално еден од највалканите во бањата. Експертите предупредуваат дека остатоците од паста за заби, оралните бактерии и микроскопските честички од воздухот се акумулираат меѓу неговите влакна.
Особено загрижувачки е облакот од капки што се ослободува секој пат кога ќе пуштиме вода во ВЦ школката. Овие невидливи честички можат да слетаат на блиски предмети, вклучувајќи ја и четката за заби.
„Ако ја држите четката за заби на мијалникот до ВЦ школката, постои реална можност бактериите што не ги сакате во устата да завршат на неа“, предупредуваат експертите од Plumbworld за Mirror.
Препорака: Четката за заби треба да се менува на секои три месеци, или порано ако влакната се истрошени. По миењето на забите, секогаш е добра идеја да ја исплакнете четката за заби, да го истресете вишокот вода и да ја оставите да се исуши во исправена положба. Ако некој во домаќинството бил болен, најдобро е да ги замените четките за заби на сите членови на семејството.
2. Сунѓери и луфи
Иако се идеални за ексфолијација и чувство на свежина под тушот, луфите и сунѓерите за туширање се исто така совршена почва за размножување бактерии. Тие ги заробуваат мртвите клетки на кожата, влагата и сапуницата – комбинација што им овозможува на бактериите и на габите непречено да се размножуваат.
„Ако луфата стои во топол, влажен агол од тушот, таа никогаш не се суши целосно. Ова значи дека во неа расте цела микробна заедница“, предупредуваат експертите.
Решението е едноставно: по секоја употреба, исплакнете ја темелно и закачете го сунѓерот на проветрено место. Еднаш неделно се препорачува да се мие во топла вода или да се потопи во раствор од оцет. Ако почне да мириса непријатно, да ја промени бојата или да стане лигава, време е за нова. Општо земено, сунѓерите и луфата треба да се менуваат на секои еден или два месеца.
3. Крпи
Многу луѓе мислат дека крпите се чисти сè додека не изгледаат валкано. Но, вистината е сосема поинаква. Крпите што се користат секојдневно и ретко се перат стануваат место за размножување бактерии, пот и мртви клетки од кожата.
„Дури и ако крпата изгледа чисто, таа може да содржи стотици илјади бактерии на квадратен сантиметар“, велат експертите од Plumbworld.
Најважното правило: крпите за раце и за бањање треба да се перат на секои три-четири употреби на температура од најмалку 60 °C. По перењето, тие мора целосно да се исушат – или на воздух или во машина за сушење алишта.
Ако крпата добие мувлосан мирис или стане груба, тоа е знак дека треба да се замени. Експертите препорачуваат нов сет крпи на секои две години за да се одржат хигиената и свежината.
4. Подлоги за бања
Малкумина размислуваат за подлоги за бања или туш, но тие може да станат складиште на влага и бактерии. По секое туширање, тие апсорбираат вода од подот и стапалата, а ако останат влажни, бргу почнува да се развива мувла под површината ,особено кај моделите со гумена подлога.
„Тепихот што не е правилно сушен може да биде сериозен извор на габи, па дури и алергени“, предупредуваат експертите.
Решение: Теписите треба да се перат еднаш неделно во машина на висока температура и темелно да се сушат по можност на воздух. Никогаш не оставајте ги рамно на подот додека сè уште се влажни. Доколку се појават темни дамки или мирисаат на влага, тепихот треба веднаш да се фрли.
5. Козметика и тоалетни производи
Колку долго стоело отворено шише шампон или крем за лице? Ако не можете да се сетите – веројатно поминало предолго време. По По отворањето, козметиката и тоалетните производи почнуваат да собираат бактерии, особено во топли и влажни бањи.
„Луѓето често не размислуваат за рокот на траење на козметиката, но старите производи може да предизвикаат иритација на кожата, очите или скалпот“, велат експертите.
Затоа е препорачливо редовно да го проветрувате рокот на траење – најмалку на секои три месеци – и да фрлате сè што е отворено повеќе од една година. Чувајте ги производите цврсто затворени, по можност надвор од бањата, на ладно и суво место.
фото: принтскрин
Забава
Рускиот еликсир на вечната младост: за слабеење и за подмладување – и на душата и на телото
Руската народна медицина е богата со лековити рецепти, а меѓу нив е и овој руски билен еликсир на вечната младост, комбинација од билки со исклучителни лековити својства – камилица, кантарион, смил и пупки од бреза.
Сите овие билки се богати со лековити својства што се потврдени од многу генерации, а ако го пиете овој еликсир, ќе можете да се споредите со луѓе 20 години помлади.
Руски билен еликсир на вечната младост
За да го подготвите, ќе ви требаат:
– 100 грама цветови од камилица
– 100 грама кантарион
– 100 грама цветови од смил
– 100 грама пупки од бреза
За да го подготвите еликсирот, добро измешајте ги наведените состојки и чувајте ги во херметички затворен сад. Земете една голема лажица од смесата и прелијте ја со половина литар врела вода, покријте и процедете по 20 минути.
Чувајте ја напивката во термос за да остане топла. Половина од напивката испијте ја наутро на празен стомак, а остатокот два часа по вечерата, потоа не пијте ништо друго и не јадете ништо.
Оваа напивка ќе ви помогне да ослабете без диети и со метаболистички нарушувања. Ќе го исчисти телото од токсини и со тоа ќе го подобри функционирањето на срцето, црниот дроб, бубрезите и на панкреасот.

Како влијае еликсирот?
Еликсирот ја зголемува еластичноста на крвните садови, помага при мултиплекс склероза, спречува срцев удар и хипертензија. Еликсирот на вечната младост има пријатен вкус, а по желба може да се заслади со лажичка мед.
Камилицата денес е најпознатото лековито растение, кое се користи еднакво во конвенционалната и во народната медицина, неговите состојки и активни супстанции се добро истражени.
Кантарионот има многу лековити својства, тој е многу корисно лековито растение. Се користи за лекување слуз во белите дробови, желудникот и за грчеви во стомакот, згрутчување на крвта, заболувања на бубрезите, црниот дроб, слезината и мочниот меур. Особено се препорачува за неконтролирано мокрење. Во комбинација со други лековити растенија, тоа е одличен лек за лекување зрела кашлица и астма.
Покрај подмладувањето, смилот има ммногубројни други лековити својства. Тоа е одличен лек за бронхитис и кашлица, дејствува како седатив, го намалува крвниот притисок, нивото на холестеролот во крвта, спречува згрутчување на крвта, ја ублажува болката и го зајакнува целото тело.
Чајот од брезова пупка го поттикнува отстранувањето на вишокот урична киселина и токсини од телото, а може да помогне и во случај на проблеми со ревматизам и едем.
фото: принтскрин
Забава
Најздравиот појадок на светот: топи масти, слабее и го зајакнува телото
Нема сомнение, ова е најздравиот појадок на светот и идеален за носење на работа. Заборавете на гладот до ручек, ослободете се од токсините и стопете ги мастите.
Секој знае дека појадокот е најважниот оброк, но кој е всушност најздравиот појадок? Нутриционистите се согласуваат: тоа е овес или овесна каша. Но, бидете внимателни, не зборуваме за оние брзи, преработени житарки.
Вистинската моќ е во кашата добиена со готвење цели зрна овес. Телото ја обожава! Лесно можете да најдете овес во која било продавница за здрава храна.
Оваа каша е идеална за носење на работа, а можете да ја јадете на два фантастични начина:
– Солен вкус: Додадете варено јајце, сирење, малку сланина (ако навистина морате!) или урда. Многу протеини.
– Слатко совршенство: Додадете суво грозје, мед, јаболко, цимет или какао. Вистинско уживање.
Зошто килограмите лесно се намалуваат?
Ако постојано сте на диета, го знаете проблемот: постојано сте гладни. Па, овесната каша е мајстор за ситост, бидејќи го чисти телото од токсини. Овие зрна содржат чудотворно влакно, бета глукан, кое се претвора во густ гел во желудникот. Токму овој гел ве држи сити подолг дел од денот, затоа заборавете на нездравите грицки до ручек. Затоа ова е најздравиот појадок за секој што сака да ослабе.
Ги чисти цревата и го штити срцето – неверојатна моќ
Влакната прават чуда за варењето. Оваа каша ги чисти цревата, осигурува дека сè функционира правилно и го намалува ризикот од запек. Плус, овесот е вистински благодет за срцето. Полн е со антиоксиданси и здрави влакна кои го намалуваат нивото на лош холестерол.
Верувале или не, некои студии покажаа дека редовното консумирање на оваа каша може да има иста важност како и пиењето лекови за висок крвен притисок (секако, терапијата не треба да се заменува).
Како да се подготви: Рецепт што ви овозможува да го понесете појадокот на работа
За да го извлечете максимумот од тоа, заборавете на инстант житарките. Купете цел овес и потопете го во вода преку ноќ. Наутро, гответе околу 15 до 20 минути, додека зрната не се сварат целосно.
Брз рецепт за сладок оброк за носење: Земете 1 чаша овес и 4 чаши млеко. Додадете мед, цимет и суво грозје. Оставете сè во сад преку ноќ. Наутро, гответе додека смесата не се згусне. Префрлете во тегла и одете на работа.
Ова е убедливо најздравиот појадок што можете да си го дозволите. Јадете го со чиста совест.
фото: принтскрин

