Здравје
Просечното шише вода содржи 240.000 парчиња нанопластика, која предизвикува рак – 100 пати повеќе отколку што претходно се мислеше

Пластичните шишиња со вода содржат стотици илјади токсични микроскопски пластични честички, открија нови истражувања.
Британски „Дејли мејл“ објави дека наодите, најверојатно, ќе го шокираат секој што преминал од чешма на пакувана вода верувајќи дека е подобро за здравјето.
Пиењето вода од шише може да значи дека го загадувате вашето тело со мали парчиња пластика за кои научниците стравуваат дека може да се акумулираат во вашите витални органи и да предизвикаат непознати здравствени импликации.
Нанопластиката веќе е поврзани со рак, проблеми со плодноста и со вродени дефекти.
Научниците што користат најнапредни техники за ласерско скенирање просечно пронајдоа 240.000 пластични честички во шише вода од еден литар во споредба со 5,5 на еден литар вода од чешма.
Истражувачите на Универзитетот во Колумбија тестираа три популарни бренда на шише вода продадени во САД – и користејќи ласери, ги анализираа пластични честички што ги содржеа на само 100 нанометри во големина.
Честичките – нанопластика – се многу помали од микропластиците претходно откриени во пакувана вода.
Сепак, честичките се сметаат за потенцијално токсични бидејќи се толку мали што може да влезат директно во крвните клетки и мозокот.
Овие микроскопски честички носат фталати – хемикалии што ја прават пластиката поиздржлива, флексибилна и подолготрајна.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Не правете ги овие три грешки за појадок и конечно ќе слабеете

Џени Шугар ги опиша своите проблеми со слабеењето на порталот „Pop Sugar“, како ги решила и конечно почнала да слабее.
Бидејќи нутриционистите постојано повторуваат дека појадокот го забрзува метаболизмот, не ѝ било јасно зошто воопшто не губи тежина, иако јаде интегрални житарки секое утро, односно практикува здрав појадок.
„Не сфатив дека правам три грешки секое утро на појадок. И дури откако престанав да ги правам, ги видов посакуваните промени во моето тело“, откри таа.
Еве што научила таа.
„Престанав да јадам житарки“
„Јадев житарки секое утро од основно училиште до крајот на факултет. Навистина ми требаше долго време да сфатам дека тие слатки и вкусни житарки не беа добар избор ниту за мене, ниту за некој друг, бидејќи беа полни со шеќер и не содржеа доволно протеини и влакна“.
„И дури ни оние што се рекламираат како житарки за фитнес збогатени со растителни влакна. Наместо житарки, решив секое утро за појадок да јадам 13 до 20 грама протеини, најмалку шест грама влакна и 10 до 15 грама здрави масти. Значи, за појадок обично пијам смути или овесна каша (овес без додаден шеќер)“.
„Јадам кога чувствувам глад, а не кога мислам дека треба“.
„Толку многу пати прочитав дека појадокот е најважниот оброк во денот, и слепо ја следев таа максима. Јадев секое утро половина час откако ќе се разбудев, околу 7:30, иако не бев гладна 99 проценти од времето. И потоа околу 10 или 11 часот наутро повторно чувствував многу глад, па често појадував двапати. Сега прво тренирам и појадувам на работа околу 9 или 10 часот наутро, кога чувствувам глад, а не кога е време за оброк“.
„Почнав да внимавам на големината на порциите“.
„Третата грешка што ја направив беше што никогаш не обрнав внимание на големината на порцијата. Кога јадев житарки за појадок, полнев чинија со салата или супа. Обично комбинирав два или три вида житарки, на кои додавав и јаткасти плодови и бобинки или банана и сето тоа го преливав со соино млеко збогатено со вкус на ванила.
Таквиот појадок имал околу 600 калории. Сега ги мерам состојките што ги ставам во моите смутија или овесни снегулки и се осигурувам дека мојот појадок не надминува 400 калории“.
Забава
Дали јадете краставица и домат заедно во салата: што може да се случи со телото

Краставици, домати, копар, сол и бибер по вкус, малку растително масло – едноставна, вкусна и многу популарна салата предизвикува многу контроверзии веќе неколку години.
Руската нутриционистка Алена Парецку ја објаснува тајната.
„Речиси секој прави и јаде салата од краставици и домати со зеленчук, но постојат докази дека сите можни придобивки од зеленчукот кога се мешаат во една салата може делумно да се неутрализираат“.
Се верува дека поради составните компоненти на овој зеленчук, нивната комбинација предизвикува процеси на ферментација во желудникот и цревата. „Ова може да предизвика надуеност и иритација на дигестивниот тракт“, објаснува нутриционистот.
Доматите содржат голема количина аскорбинска киселина (витамин Ц), а краставиците го содржат ензимот аскорбиназа, кој го разградува и неутрализира витаминот.
Покрај тоа, краставиците содржат многу вода и растителни влакна, а доматите имаат многу киселини, па затоа нивната комбинирана апсорпција го оптоварува дигестивниот тракт. Кај луѓе со чувствителни црева оваа салата може да предизвика дијареја.
Друга работа – краставиците, поради нивниот состав, формираат алкална средина, а доматите имаат кисел состав.
Како резултат на тоа се јавува реакција на неутрализација со намалување на активноста на тие корисни соединенија што се наоѓаат во двата вида зеленчук.
Забава
Колку протеини треба да јадете за да ослабите

Протеините често се нарекуваат градежен блок на животот, но тие исто така играат голема улога во губењето на тежината.
Ако се обидувате да ослабете, можете да го олесните процесот со консумирање многу протеини за да го регулирате метаболизмот и да го зголемите чувството на ситост.
Како протеините помагаат во губењето на тежината?
Зголемувањето и губењето на тежината, едноставно кажано, се одредуваат според рамнотежата помеѓу калориите што ги внесувате и калориите што ги согорувате. Иако броењето калории е еден популарен начин за ограничување на внесот, фокусирањето на протеини исто така може да функционира.
Протеините го поттикнуваат чувството на ситост
Протеините нè прават да се чувствуваме посити од јаглехидратите и мастите. Исхраната со повеќе протеини може да ги зголеми нивоата на хормоните што го потиснуваат апетитот GLP-1, пептид II и холецистокинин и може да го намали хормонот грелин што го зголемува гладот.
„Протеините се познати по својот квалитет на ситост, со други зборови, нивната способност да ве натераат да се чувствувате (и да останете) сити пред следниот оброк. Ова се должи на одредени хормони што се ослободуваат како одговор на протеините во вашата исхрана, кои му сигнализираат на вашиот мозок дека сте сити“, вели Витни Линсенмаер, доцент по исхрана и диететика на Универзитетот Сент Луис, за Everyday Health.
Протеините помагаат во забрзувањето на метаболизмот
Протеините имаат поголем термички ефект од другите макронутриенти како јаглехидратите и мастите, што значи дека можат да користат повеќе калории од вашето тело за варење и метаболизам.
Протеините се разградуваат подолго време, што бара повеќе енергија за обработка и апсорпција.
Варењето на протеините согорува 20 до 30 проценти од калориите, во споредба со 5 до 10 проценти за јаглехидратите и 0 до 3 проценти за мастите. Затоа, здравата количина на протеини во исхраната може да го забрза метаболизмот и да го поддржи регулирањето на телесната тежина.
Го регулира шеќерот во крвта
„Повисокиот внес на протеини може да помогне во подобрувањето на нивото на шеќер во крвта кога го компензира внесот на јаглехидрати, особено рафинираните јаглехидрати“, вели Линсенмер.
Исхраната богата со протеини и растителни влакна може да го поттикне чувството на ситост и да го забави зголемувањето на нивото на гликоза во крвта.
Кога се чувствувате сити, поголема е веројатноста да избегнете прејадување, што може да ја подобри чувствителноста на инсулин и да ги намали нивоата на гликоза во крвта. Исхраната со висока содржина на протеини го зголемува лачењето на хормони кои можат да ја подобрат чувствителноста на инсулин кај луѓе со дебелина и предијабетес.
Како да ги пресметате вашите потреби за протеини?
Можете да ги пресметате вашите потреби за протеини почнувајќи од вашата целна тежина и работејќи наназад. Ако сакате да се спуштите на 63 килограми на пример, се препорачува да јадете меѓу 64 и 127 грама протеини дневно, при што поголема количина е соодветна за луѓето кои почесто вежбаат.
Ако броите калории за да ослабете, се препорачува 10 до 35 проценти од дневниот внес на калории да доаѓа од извори на протеини. Сепак, кога станува збор за губење на тежината, Линсенмер препорачува да се стремиме кон повисокиот крај од тој опсег, пишува Everyday Health.