Здравје
Експеримент во САД: со имунотерапија го победила карциномот на дојката

Жена со агресивен тип на рак на дојката, на кој не влијаела ниту хемотерапијата и се проширил и на другите органи, е излекувана со помош на експериментална постапка што го поттикнала нејзиниот имунолошки систем да се одбрани, објавија научниците.
Таа нема рак повеќе од две години, откри тимот од САД, кој своите резултати ги претстави како нов имунотерапевтски пристап за пациенти во крајна фаза од болеста. Таканаречената имунотерапија веќе се покажала како успешна кај некои луѓе што боледуваат од рак на белите дробови, грлото на матката, леукемија, рак на кожата и мочниот меур, но успех не бил забележан кај ракот на цревата, градите и јајчниците.
Американскиот тим во овој случај ѝ ги екстрахирал лимфоцитите на пациентката Џуди Перкинс, ги модифицирал лабораториски и потоа ги вратил во нејзиното тело. Перкинг за овој експеримент се пријавила на возраст од 49 години кога не успеале неколку третмани, се вели во студијата што ја објави магазинот „Нејчр медисин“.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Домашен рецепт за колаген, кој ве подмладува и однатре и однадвор – и не чини многу

Доколку сакате сјајна и еластична кожа, ќе бидете воодушевени од рецептот за домашен колаген, кој не е нов холивудски тренд, туку докажана домашна практика што ги импресионира жените ширум светот.
Домашниот колаген од коски и зеленчук не е само кулинарско носталгично искуство.
Тоа е целосно природен извор на важни аминокиселини, минерали и колаген тип I, II и III – оној што ја гради вашата кожа, зглобови, коски и лигаменти.
Иако додатоците во исхраната често завршуваат во стомакот (и буџетот), природно подготвениот колаген од супа лесно се апсорбира од телото и се користи таму каде што е најпотребен.
И најдобриот дел?
Чини колку кеса зеленчук и парче коска со малку месо – значи околу 1000% помалку од вашиот најнов серум со „биоактивен ефект на лифтинг“.
Рецепт за домашен колаген:
Состојки:
1 голема говедска коска со малку месо (можете да користите и неколку пилешки коски, кои се исто така богати со колаген)
3 моркови
3 корени од магдонос
1 корен од целер
2 големи кромиди
2 чешниња лук
2 ловорови листа
1 гранче рузмарин
сол и бибер по вкус
Процес на подготовка:
Ставете ја коската, по можност исечена така што коскената срцевина да биде видлива, во голем сад (или шпорет на бавно готвење). Истурете доволно вода за целосно да ги покриете сите состојки.
Гответе ја супата на тивок оган најмалку 10 часа – до 24 часа ако користите бавен шпорет. Долгото готвење овозможува повеќето хранливи материи да се ослободат од коските и ткивата.
Кога ќе заврши готвењето, додадете го целиот зеленчук и зачини и гответе уште 4 часа.
Процедете ја супата, отстранете ја срцевината од коските и додадете ја назад во течноста за дополнителна хранлива вредност, доколку сакате.
Истурете во стаклени тегли и чувајте во фрижидер до 5 дена – или замрзнете за подолго складирање.
Како правилно да се консумира домашниот колаген?
Се препорачува да се консумираат од 100 мл до 200 мл супа дневно, по можност наутро или навечер, кога варењето е мирно и телото најлесно ги апсорбира хранливите материи.
Загрејте ја супата нежно – никогаш не варете – бидејќи превисоката температура може да уништи некои од чувствителните аминокиселини.
Можете да го пиете како пијалок или да го користите како основа за други јадења.
Но, во основа: едноставна супа, направена со трпение, сама по себе е комплетен велнес ритуал.
Резултати што ќе ги почувствувате (и видите)
Ако очекувате да изгледате како да сте на матура по три голтки, бидете реални – тоа е постепено дејствувачка нутритивна поддршка која покажува резултати по неколку недели редовна употреба. Но, придобивките се документирани и многу конкретни:
Посветла, поеластична кожа
Подобра подвижност и помалку болки во зглобовите
Посилна коса и нокти
Подобра општа состојба и варење (желатинот во супата има корисен ефект врз цревната слузница)
Забава
Не правете ги овие три грешки за појадок и конечно ќе слабеете

Џени Шугар ги опиша своите проблеми со слабеењето на порталот „Pop Sugar“, како ги решила и конечно почнала да слабее.
Бидејќи нутриционистите постојано повторуваат дека појадокот го забрзува метаболизмот, не ѝ било јасно зошто воопшто не губи тежина, иако јаде интегрални житарки секое утро, односно практикува здрав појадок.
„Не сфатив дека правам три грешки секое утро на појадок. И дури откако престанав да ги правам, ги видов посакуваните промени во моето тело“, откри таа.
Еве што научила таа.
„Престанав да јадам житарки“
„Јадев житарки секое утро од основно училиште до крајот на факултет. Навистина ми требаше долго време да сфатам дека тие слатки и вкусни житарки не беа добар избор ниту за мене, ниту за некој друг, бидејќи беа полни со шеќер и не содржеа доволно протеини и влакна“.
„И дури ни оние што се рекламираат како житарки за фитнес збогатени со растителни влакна. Наместо житарки, решив секое утро за појадок да јадам 13 до 20 грама протеини, најмалку шест грама влакна и 10 до 15 грама здрави масти. Значи, за појадок обично пијам смути или овесна каша (овес без додаден шеќер)“.
„Јадам кога чувствувам глад, а не кога мислам дека треба“.
„Толку многу пати прочитав дека појадокот е најважниот оброк во денот, и слепо ја следев таа максима. Јадев секое утро половина час откако ќе се разбудев, околу 7:30, иако не бев гладна 99 проценти од времето. И потоа околу 10 или 11 часот наутро повторно чувствував многу глад, па често појадував двапати. Сега прво тренирам и појадувам на работа околу 9 или 10 часот наутро, кога чувствувам глад, а не кога е време за оброк“.
„Почнав да внимавам на големината на порциите“.
„Третата грешка што ја направив беше што никогаш не обрнав внимание на големината на порцијата. Кога јадев житарки за појадок, полнев чинија со салата или супа. Обично комбинирав два или три вида житарки, на кои додавав и јаткасти плодови и бобинки или банана и сето тоа го преливав со соино млеко збогатено со вкус на ванила.
Таквиот појадок имал околу 600 калории. Сега ги мерам состојките што ги ставам во моите смутија или овесни снегулки и се осигурувам дека мојот појадок не надминува 400 калории“.
Забава
Дали јадете краставица и домат заедно во салата: што може да се случи со телото

Краставици, домати, копар, сол и бибер по вкус, малку растително масло – едноставна, вкусна и многу популарна салата предизвикува многу контроверзии веќе неколку години.
Руската нутриционистка Алена Парецку ја објаснува тајната.
„Речиси секој прави и јаде салата од краставици и домати со зеленчук, но постојат докази дека сите можни придобивки од зеленчукот кога се мешаат во една салата може делумно да се неутрализираат“.
Се верува дека поради составните компоненти на овој зеленчук, нивната комбинација предизвикува процеси на ферментација во желудникот и цревата. „Ова може да предизвика надуеност и иритација на дигестивниот тракт“, објаснува нутриционистот.
Доматите содржат голема количина аскорбинска киселина (витамин Ц), а краставиците го содржат ензимот аскорбиназа, кој го разградува и неутрализира витаминот.
Покрај тоа, краставиците содржат многу вода и растителни влакна, а доматите имаат многу киселини, па затоа нивната комбинирана апсорпција го оптоварува дигестивниот тракт. Кај луѓе со чувствителни црева оваа салата може да предизвика дијареја.
Друга работа – краставиците, поради нивниот состав, формираат алкална средина, а доматите имаат кисел состав.
Како резултат на тоа се јавува реакција на неутрализација со намалување на активноста на тие корисни соединенија што се наоѓаат во двата вида зеленчук.