Здравје
Одбележување на Светскиот ден на храната

По повод Светскиот ден на храната, денеска Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО) и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, заедно со ООУ „Аврам Писевски” и граѓанските организации „Слоу фуд Водно” и „Ајде Македонија” организираа настан под мотото „Нашите дејствија се наша иднина. Свет без глад до 2020 година е возможен”.
„Секоја година на 16 октомври го славиме Светскиот ден на храната и се фокусираме на тема што е во сржта на работата на ФАО и претставува клучно прашање кое влијае на нашиот свет. Темата за оваа година е посветена на Целта за одржлив развој 2 – Свет без глад (Zero Hunger) коja не само што се фокусира на искоренување на гладот во светот туку и на постигнување на подобрена исхрана и одржливо земјоделство. Светскиот ден на храната се одбележува секоја година во светот на 16 октомври, во чест на датумот на основањето на ФАО во 1945 година. Оваа 2018 година на Светскиот ден на храната се одбележува 73-годишнината од основањето на ФАО. Настаните организирани од страна на ФАО, владите, локалните власти и други партнери во повеќе од 130 земји ширум светот повикуваат на зголемени активности за постигнување свет без глад до 2030 година“, наведуваат од ФАО во своето соопштение.
Според проценките на ФАО, светот произведува доволно храна за да се нахранат сите, сепак повеќе од 820 милиони луѓе (едно од деветмина) во светот страдаат од хронична неисхранетост. Во исто време, една третина од храната произведена низ целиот свет се губи или фрла. Глобалните трошоци за отпад од храна се околу 2,6 трилиони долари годишно, вклучувајќи ги и трошоците од негативните влијанија врз животната средина и општеството.
Конфликтот, климатските промени и забавениот економски напредок попречуваат во борбата против гладот, а во исто време трендот на прекумерна телесна тежина и дебелина се зголемува. Може да се постигне свет без глад – крај на гладот, неисхранетоста, неправилната исхрана – ако владите, локалните власти, приватниот сектор, граѓанското општество, производителите на храна и младите луѓе – заедно дејствуваат, велат од ФАО.
Со денешниот настан во Скопје ФАО и партнерите повикаа на акцијата – да се вратиме на вистинскиот пат. Денес младите се возрасните луѓе на утрешнината и тие ќе ја наследат Земјата. Оттука фокусот е ставен на младата генерација. Заедно со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, ООУ „Аврам Писевски” во село Бардовци, Скопје, „Слоу фуд Водно” и „Ајде Македонија”, ФАО го промовираше глобалниот повик за заеднички, здружен напор кон здрава исхрана преку воведување практична едукација за храна и здрава исхрана во наставните програми, усвојување методи за намалување на загубите и отпадот од храна и олеснување на пристапот до локално произведената, свежа и хранлива храна од семејните земјоделци.
Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, истакна дека денешниот ден повикува на посветеност на секој поединец како и политичка поддршка, за да се остварат стремежите за создавање одржлив свет, ослободен од глад и сите форми на недоволна исхранетост.
Во кусо предавање на настанот, од здружението „Ајде Македонија” истакнаа дека децата и младите се дел од генерацијата која може да го искорени гладот од планетата со менување на едноставни секојдневни навики, вклучително поздраво да се хранат, да го намалат отпадот, паметно да ги користат природните ресурси и да водат поодржлив животен стил.
„Нашите дејствија се нашата иднина” е пораката на Светскиот ден на храната за 2018 година. Време е да ја засилиме нашата посветеност и, уште поважно, политичката поддршка кон одржлив свет ослободен од глад и сите форми на недоволна исхранетост, велат од ФАО.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Колку протеини треба да јадете за да ослабите

Протеините често се нарекуваат градежен блок на животот, но тие исто така играат голема улога во губењето на тежината.
Ако се обидувате да ослабете, можете да го олесните процесот со консумирање многу протеини за да го регулирате метаболизмот и да го зголемите чувството на ситост.
Како протеините помагаат во губењето на тежината?
Зголемувањето и губењето на тежината, едноставно кажано, се одредуваат според рамнотежата помеѓу калориите што ги внесувате и калориите што ги согорувате. Иако броењето калории е еден популарен начин за ограничување на внесот, фокусирањето на протеини исто така може да функционира.
Протеините го поттикнуваат чувството на ситост
Протеините нè прават да се чувствуваме посити од јаглехидратите и мастите. Исхраната со повеќе протеини може да ги зголеми нивоата на хормоните што го потиснуваат апетитот GLP-1, пептид II и холецистокинин и може да го намали хормонот грелин што го зголемува гладот.
„Протеините се познати по својот квалитет на ситост, со други зборови, нивната способност да ве натераат да се чувствувате (и да останете) сити пред следниот оброк. Ова се должи на одредени хормони што се ослободуваат како одговор на протеините во вашата исхрана, кои му сигнализираат на вашиот мозок дека сте сити“, вели Витни Линсенмаер, доцент по исхрана и диететика на Универзитетот Сент Луис, за Everyday Health.
Протеините помагаат во забрзувањето на метаболизмот
Протеините имаат поголем термички ефект од другите макронутриенти како јаглехидратите и мастите, што значи дека можат да користат повеќе калории од вашето тело за варење и метаболизам.
Протеините се разградуваат подолго време, што бара повеќе енергија за обработка и апсорпција.
Варењето на протеините согорува 20 до 30 проценти од калориите, во споредба со 5 до 10 проценти за јаглехидратите и 0 до 3 проценти за мастите. Затоа, здравата количина на протеини во исхраната може да го забрза метаболизмот и да го поддржи регулирањето на телесната тежина.
Го регулира шеќерот во крвта
„Повисокиот внес на протеини може да помогне во подобрувањето на нивото на шеќер во крвта кога го компензира внесот на јаглехидрати, особено рафинираните јаглехидрати“, вели Линсенмер.
Исхраната богата со протеини и растителни влакна може да го поттикне чувството на ситост и да го забави зголемувањето на нивото на гликоза во крвта.
Кога се чувствувате сити, поголема е веројатноста да избегнете прејадување, што може да ја подобри чувствителноста на инсулин и да ги намали нивоата на гликоза во крвта. Исхраната со висока содржина на протеини го зголемува лачењето на хормони кои можат да ја подобрат чувствителноста на инсулин кај луѓе со дебелина и предијабетес.
Како да ги пресметате вашите потреби за протеини?
Можете да ги пресметате вашите потреби за протеини почнувајќи од вашата целна тежина и работејќи наназад. Ако сакате да се спуштите на 63 килограми на пример, се препорачува да јадете меѓу 64 и 127 грама протеини дневно, при што поголема количина е соодветна за луѓето кои почесто вежбаат.
Ако броите калории за да ослабете, се препорачува 10 до 35 проценти од дневниот внес на калории да доаѓа од извори на протеини. Сепак, кога станува збор за губење на тежината, Линсенмер препорачува да се стремиме кон повисокиот крај од тој опсег, пишува Everyday Health.
Забава
Дали сакате да јадете повеќе и да ослабете: и тоа е можно со овој трик

Чувството на ситост е важно кога се држиме до диети за слабеење – тоа гарантира дека ќе се држиме до новата диета и ќе успееме да ги постигнеме нашите цели. Сепак, тоа чувство не е лесно да се постигне ако не знаете што всушност треба да јадете.
Консумирањето големи количини храна со ниска калорична содржина може да биде паметна стратегија. Наместо преработена храна со многу сол, шеќер и нездрави масти, потребно е да се свртиме кон интегрална храна, како што се овошје и зеленчук со висока содржина на вода и голема количина на прехранбени влакна.
Ова е практична и ефикасна стратегија за губење на тежината и одржување на здрава тежина на долг рок, истакнуваат експертите. Кога јадете нискокалорична интегрална храна во поголеми количини, тоа ќе ве засити, а воедно ќе ви обезбеди витамини, минерали и други хранливи материи важни за здравјето.
Нискокалорична храна што може да се јаде во поголеми количини
100 грама чипс имаат околу 535 калории. Истата количина свежа краставица, тиквичка или зелена салата има само околу 15 до 20 калории. Тоа е огромна разлика, која можете да ја искористите во ваша корист. Ако го намалите дневниот внес на храна за 500 калории, ќе губите околу еден килограм неделно на здрав начин.
Што треба да јадете, прашувате? Вклучете зелен лиснат зеленчук како што се кељ, зелка и спанаќ во вашето мени. Зголемете го внесот на свежи краставици, тиквички, пиперки, целер, домати, како и брокула, карфиол и бриселско зелје.
Засладете се со шумско овошје како што се боровинки, јагоди, малини и капини. Јадете агруми како мандарини, портокали и грејпфрути и уживајте во вкусна лубеница.
Не ја правете оваа грешка
Ако го наполните чинијата само со нискокалорично овошје и зеленчук, ќе останете гладни и нема да ги задоволите вашите нутритивни потреби. Не ја правете оваа грешка. Важно е да се внесуваат соодветни количини на протеини и здрави масти со секој оброк.
Небалансираната исхрана со зголемен внес на растителни влакна може да предизвика и гастроинтестинални проблеми како што се надуеност и гасови.
Доколку не сте сигурни точно која храна треба да ја јадете за здраво слабеење, консултирајте се со вашиот матичен лекар и побарајте помош од нутриционист.
Забава
Доктор Оз измисли чудотворен пијалок: изгубете 7 килограми за само 3 дена

Докторот Мехмет Оз, по потекло од Турција, стана познат по својот план за детоксикација, според кој можете да изгубите до седум килограми за само три дена.
Неговиот пијалок за слабеење се состои од мешавина од вода, зелен чај, сок од лимон, краставица, нане и кајенски пипер, и тој тврди дека е „испробан и тестиран за да му помогне на телото да се врати на вистинскиот пат со процесот на слабеење“.
Планот вклучува пиење четири или повеќе чаши детоксикациска вода за да се забрзаат резултатите додека се јаде здрава храна, а докторот тврди дека нема да чувствувате глад. Една од главните цели на детоксикацијата со вода е чистење на цревата на здрав начин.
Детоксикацијата е особено важна бидејќи многу луѓе се преоптоварени со токсини апсорбирани од остатоци од пестициди во храната, загадениот воздух и други извори.
Црниот дроб честопати не може доволно брзо да ги филтрира овие токсини, што доведува до нивно складирање во масните клетки. Како што токсините се елиминираат од телото, мастите се согоруваат побрзо. Антиоксидансите присутни во зелениот чај, исто така, можат да го забрзаат метаболизмот за 35 проценти.
Рецептот за овој моќен пијалок вклучува пет чаши ладна филтрирана вода, три чаши силен зелен чај (сварен и изладен), една средна краставица со кора исечена на парчиња, сок од половина лимон, четвртина чаша свежи листови од нане и половина лажичка кајенски пипер во прав. Сите состојки се мешаат и се оставаат во фрижидер, а се препорачува да се пие еден час пред оброците.
Покрај детоксикацијата, д-р Оз советува и придржување кон исхрана што вклучува непреработена храна, здрави масти, висококвалитетни протеини и овошје и зеленчук богати со растителни влакна и антиоксиданси за да се постигнат најдобри резултати во процесот на слабеење.
Мехмет Оз е роден на 11 јуни 1960 година во Кливленд, Охајо, САД. Иако по потекло е од Турција, тој дипломирал на Универзитетот Харвард во 1982 година и станал познат како кардиохирург.