Здравје
Одбележување на Светскиот ден на храната

По повод Светскиот ден на храната, денеска Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО) и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, заедно со ООУ „Аврам Писевски” и граѓанските организации „Слоу фуд Водно” и „Ајде Македонија” организираа настан под мотото „Нашите дејствија се наша иднина. Свет без глад до 2020 година е возможен”.
„Секоја година на 16 октомври го славиме Светскиот ден на храната и се фокусираме на тема што е во сржта на работата на ФАО и претставува клучно прашање кое влијае на нашиот свет. Темата за оваа година е посветена на Целта за одржлив развој 2 – Свет без глад (Zero Hunger) коja не само што се фокусира на искоренување на гладот во светот туку и на постигнување на подобрена исхрана и одржливо земјоделство. Светскиот ден на храната се одбележува секоја година во светот на 16 октомври, во чест на датумот на основањето на ФАО во 1945 година. Оваа 2018 година на Светскиот ден на храната се одбележува 73-годишнината од основањето на ФАО. Настаните организирани од страна на ФАО, владите, локалните власти и други партнери во повеќе од 130 земји ширум светот повикуваат на зголемени активности за постигнување свет без глад до 2030 година“, наведуваат од ФАО во своето соопштение.
Според проценките на ФАО, светот произведува доволно храна за да се нахранат сите, сепак повеќе од 820 милиони луѓе (едно од деветмина) во светот страдаат од хронична неисхранетост. Во исто време, една третина од храната произведена низ целиот свет се губи или фрла. Глобалните трошоци за отпад од храна се околу 2,6 трилиони долари годишно, вклучувајќи ги и трошоците од негативните влијанија врз животната средина и општеството.
Конфликтот, климатските промени и забавениот економски напредок попречуваат во борбата против гладот, а во исто време трендот на прекумерна телесна тежина и дебелина се зголемува. Може да се постигне свет без глад – крај на гладот, неисхранетоста, неправилната исхрана – ако владите, локалните власти, приватниот сектор, граѓанското општество, производителите на храна и младите луѓе – заедно дејствуваат, велат од ФАО.
Со денешниот настан во Скопје ФАО и партнерите повикаа на акцијата – да се вратиме на вистинскиот пат. Денес младите се возрасните луѓе на утрешнината и тие ќе ја наследат Земјата. Оттука фокусот е ставен на младата генерација. Заедно со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, ООУ „Аврам Писевски” во село Бардовци, Скопје, „Слоу фуд Водно” и „Ајде Македонија”, ФАО го промовираше глобалниот повик за заеднички, здружен напор кон здрава исхрана преку воведување практична едукација за храна и здрава исхрана во наставните програми, усвојување методи за намалување на загубите и отпадот од храна и олеснување на пристапот до локално произведената, свежа и хранлива храна од семејните земјоделци.
Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, истакна дека денешниот ден повикува на посветеност на секој поединец како и политичка поддршка, за да се остварат стремежите за создавање одржлив свет, ослободен од глад и сите форми на недоволна исхранетост.
Во кусо предавање на настанот, од здружението „Ајде Македонија” истакнаа дека децата и младите се дел од генерацијата која може да го искорени гладот од планетата со менување на едноставни секојдневни навики, вклучително поздраво да се хранат, да го намалат отпадот, паметно да ги користат природните ресурси и да водат поодржлив животен стил.
„Нашите дејствија се нашата иднина” е пораката на Светскиот ден на храната за 2018 година. Време е да ја засилиме нашата посветеност и, уште поважно, политичката поддршка кон одржлив свет ослободен од глад и сите форми на недоволна исхранетост, велат од ФАО.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Се јаде само три дена: витамински оброк за рамен стомак

Дали сакате вашиот стомак да биде помал, половината потенка и телото да нема масни наслаги? Тогаш овој рецепт е идеалното решение за вас.
Оваа витаминска бомба ќе направи чуда за вашиот стомак, и внатре и надвор. Трикот е во тоа што ќе ги исчисти мастите, наслагите и сите остатоци од вашите црева, па надуеноста ќе исчезне и ќе изгледате многу послабо за само три дена.
Секако, важно е да не се прејадувате во текот на денот и да не јадете индустриски слатки најмалку три дена и да пиете најмалку два литра вода дневно.
Потребно е:
– зелка, две цвекла, два моркови, сок од лимон, пет лажици маслиново масло
Подготовка:
Изрендајте ја зелката, цвеклото и морковот. Додадете неколку зачини по избор, магдонос или целер, па измешајте го зеленчукот, исцедете ја течноста и прелијте ја салатата со сок од еден лимон.
На крајот додадете маслиново масло и вашиот витамински оброк е готов.
Многу е важно никогаш да не додавате сол во салатата. Јадете секоја вечер најмалку три часа пред спиење, најмалку три дена и ќе забележите одлични резултати.
Оваа салата ќе го ревитализира вашето тело поради состојките богати со витамини, минерали, влакна и пектин, кои ќе ве заситат, ќе ви дадат енергија, ќе го подобрат варењето и ќе ги регулираат цревните проблеми.
Доколку ви се допаѓа, можете да продолжите да ја јадете оваа салата во следните денови, но по седум дена направете пауза.
Забава
Овие продукти ќе ви помогнат да ослабите, една од нив ќе ве изненади

Ако јадете помалку и вежбате повеќе – ќе се приближите до вашата идеална тежина.
Обично, кога станува збор за поставување цели во физичката активност, многумина се стремат кон губење на тежината. Сепак, иако можеби звучи едноставно, многу луѓе знаат дека слабеењето е процес кој бара многу.
Луѓето се свесни дека двата најважни фактори за слабеење се правилната исхрана и редовната физичка активност. Општо земено, ако јадете помалку и вежбате повеќе, ќе се приближите до вашата идеална тежина.
Иако ова може да ве натера да мислите дека генерално треба да го намалите внесот на храна, еден експерт советува дека одредени намирници всушност можат да помогнат при губење на тежината бидејќи обезбедуваат подолго чувство на ситост.
Нутриционистот и личен тренер Лук Хана откри девет намирници кои можат да помогнат да се ослободите од маснотии, вклучително и онаа што може да ве изненади.
Важно е да се нагласи дека самите овие намирници нема директно да доведат до слабеење, туку ќе ви помогнат да се чувствувате посити подолго време, што значи дека нема да чувствувате потреба да јадете повеќе во текот на денот.
Затоа, треба да вклучите во вашата исхрана: бела риба, овесна каша, пилешко, грчки јогурт, пуканки, овошје, тестенини од цели зрна, како и зеленчук богат со влакна, како брокула, моркови и карфиол.
Сепак, Хана препорачува и јадење компири, иако некои нутриционисти и тренери ги избегнуваат. Како и да е, клучно е како го подготвувате – пржењето на масло не е исто што и вриење или печење.
Неговиот совет е поддржан од студија објавена во European Journal of Clinical Nutrition, која анализирала различни намирници за да го одреди индексот на ситост или колку долго одредена храна ве држи сити после јадење.
Белиот леб се користел како основа за споредба, а повеќето намирници имале еднаков или повисок индекс на ситост. Се покажа дека компирите имаат највисок индекс на ситост – седум пати повисок од кроасаните, кои имале најнизок резултат во оваа студија.
Забава
Потребна е само една минута: оваа поза го стега стомакот и ги топи килограмите и додека стоите во место

Додека мирувате, согорувате маснотии, го забрзувате варењето и ги стегате бутовите – една поза го стега стомакот додека стоите во место само една минута.
Без вежбање, нема резултати, а со убавото време веднаш зад аголот, многумина веќе размислуваат да ослабат и да се подготвуваат за летото. Стомакот и бутовите се најпроблематичните области за работа, особено кога станува збор за состојбата на внатрешниот дел на бутовите.
Постои добра вежба која се заснова на добро познатите чучнувања „pile“. Го подобруваат варењето, ги подобруваат метаболичките процеси во карлицата и се погодни за оние кои многу седат.
Една вежба може да ви помогне да го затегнете стомакот, бутовите, па дури и да го забрзате варењето.
Вежбата се заснова на „plie“ чучнувања и има голем број на варијации на оваа вежба, а варијацијата која е релевантна за оваа тема е онаа која комбинира чучнувања и стомачни.
Метаболизмот е забрзан, како и согорувањето на маснотиите, и поткожно и висцерално. Стомакот се стега, а отокот на абдоменот се намалува.
Позата е корисна и за оние кои поминуваат многу време седејќи на стол, бидејќи ги забрзува метаболичките процеси во пределот на карлицата.
Позата ја затегнува и другата проблематична област, а тоа е внатрешната страна на бутот. Прилично е тешко да се активираат овие мускули, освен кога се качувате по скали. А „plie позата“ ги ангажира.
Како да ја направите вежбата:
– Застанете исправено.
– Нозете се пошироки од рамената, стапалата може да се свртат за 45 степени.
– Рацете пред вас стегнати во тупаници.
– Додека издишувате, чучнете така што бутовите ќе бидат паралелни со подот.
– Од оваа позиција се обидуваме да стигнеме до подот додека вдишуваме.
– Поправете ја положбата 4-5 секунди.
– Потоа исправете се и повторете ја вежбата околу 40-60 секунди.