Здравје
Поради брзата и евтина храна, 2,6 милијарди луѓе се со прекумерна тежина

Глобализираниот систем за храна го отежнува водењето здрав начин на исхрана и придонесува за дебелината и прекумерната телесна тежина, особено во земјите што увезуваат најголем дел од нивната храна, укажува генералниот директор на ФАО, Хозе Грацијано да Силва.
„За жал, стоките и индустријализираната евтина храна се многу полесни за меѓународната трговија“, рече Грацијано да Силва обраќајќи им се на учесниците на техничката работилница за безбедност на храната и здрава исхрана организирана од Папската академија на науките на Ватикан.
Процените покажуваат дека денеска 2,6 милијарди луѓе се со прекумерна тежина и дека преваленцата на дебелината кај светското население е зголемена од 11,7 проценти во 2012 година на 13,2 проценти во 2016 година.
„Ако не преземеме итни мерки за да ги запреме зголемените стапки на дебелина, набргу можеме да имаме повеќе дебели луѓе отколку недоволно исхранети во светот“, истакна Грацијано да Силва. „Постојат неколку основни фактори заслужни за глобалната пандемија на дебелина. Нездравиот начин на исхрана е најзначајниот“.
Проблемот е особено изразен во малите островски земји во развој на Пацификот, кои мора да увезуваат поголем дел од нивната храна, со стапка на дебелина која се движи од повеќе од 30 проценти на Фиџи до 80 проценти кај жените во Американска Самоа. Во најмалку 10 пацифички островски земји над 50 проценти (и кај некои до 90 проценти) од населението имаат прекумерна тежина. Преголемата потрошувачка на увезена индустриска храна со висока содржина на сол, натриум, шеќер и трансмасти е главен причинител на оваа ситуација.
Тој укажа на зголемена достапност на видовите храна со висока енергетска вредност, богати со масти, шеќер и сол, чија продажба е поттикната од интензивен маркетинг и рекламирање.
„Брзата и нездрава храна е најдобриот пример за тоа. Овој вид храна е поевтин и подостапен, како и полесен за подготовка од свежата храна, особено за сиромашните луѓе во урбаните средини“, рече Грацијано истакнувајќи дека при намалени ресурси на храна луѓето избираат поевтини прехранбени продукти, кои често се со висококалорични, а со ниски хранливи вредности.
Консумирањето на оваа евтина храна, пак, има висока цена за општеството, а тоа е прекумерната телесна тежина како главен ризик-фактор за многу болести, како што се срцевите заболувања, мозочниот удар, дијабетесот и некои видови рак.
„Државите треба да имаат закони во насока на здрав начин на исхрана, кои го поттикнуваат приватниот сектор да произведува здрава локална храна“, потенцира Грацијано да Силва. Тоа може да вклучуваа воведување даноци за нездрави прехранбени производи; јасно и информативно обележување на производите; ограничување на рекламирањето на брзата храна за децата; и намалување на нивото на сол и шеќер користени за производство на храна, па дури и забрана за употреба на некои состојки, како што се трансмастите.
Владите исто така треба да ја поттикнат разновидноста на исхраната и да го олеснат пристапот на локалните производи од семејните земјоделски производители до потрошувачите. Дополнително, програмите за исхрана во училиштата може да се поврзаат со локалните производители за производство на храна за училишните оброци, со што ќе се поттикне локалната економија, а истовремено се промовира здрава исхрана за децата.
Генералниот директор на ФАО исто така потенцира дека трговските договори мора да бидат дизајнирани на начин што ќе го поевтинат производството на локална нутритивна храна, истовремено ограничувајќи го приливот на увезени евтини производи богати со масти, шеќер и сол. Тој исто така ја нагласи и важноста на образованието, вклучително и училишните наставни програми што ги учат децата за производство и избор на здрава храна, за здраво готвење, како и поголем пристап до информации за потрошувачите за здравиот начин на исхрана.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Трик од 60 секунди ќе ви помогне да го изгубите вишокот на стомакот, а има многу придобивки

Дали знаевте дека постои 60-секунден ритуал кој може да ви помогне да го израмните стомакот, да го подобрите расположението и генерално да станете поотпорни – сè пред да го испиете првиот голтка кафе?
Звучи одлично што можете да постигнете толку многу за 60 секунди, нели? Не, не е смути од суперхрана или некој прескап гаџет. Тајната е во стандарден дел од опремата во секоја бања. Тоа е вашиот туш. Или поточно, ладна вода. Овој едноставен, но моќен „трик“ е познат како терапија со ладна вода. Бесплатен е, достапен за сите и изненадувачки ефикасен.
Зошто функционираат туширањата со ладна вода (и што вели науката)
Изложеноста на студ се користи со векови за подобрување на здравјето и отпорноста, а современите истражувања конечно го докажуваат тоа. Докажано е дека туширањата со ладна вода имаат следниве придобивки:
– Активираат кафеави масти, кои помагаат во согорувањето калории и регулирањето на телесната температура
– го намалува воспалението во телото (главен фактор што придонесува за стареење и хронични заболувања)
– ги зголемува нивоата на допамин за 250 проценти – хемикалија во мозокот што ја подобрува благосостојбата и фокусот
– го намалува кортизолот, хормонот на стрес, и промовира мирно, стабилно расположение
– го зајакнува имунитетот со стимулирање на лимфниот систем
Накратко, ладната вода го раздвижува вашето тело на најдобар можен начин. Ве буди, ментално и метаболички. Исто така, го тренира вашиот нервен систем подобро да се справува со стресот. Затоа е толку моќна за луѓе кои се справуваат со анксиозност или прегорување. Го учи вашето тело како брзо да се опорави и да остане здраво.
Предизвик со ладен туш
Пред да почнете да паничите и да замислувате ледени бањи, знајте дека не мора постојано и подолг временски период да се изложувате на екстремен студ за да ги искористите придобивките од ладните тушеви. Препорачливо е да започнете со таканаречениот предизвик со ладен туш – нежен, без стрес вовед за секојдневните луѓе кои сакаат да се чувствуваат подобро, и тоа многу брзо.
Еве како да го направите тоа:
Започнете полека – На крајот од вообичаеното туширање со топла вода, преминете на ладна вода само 30 секунди. Фокусирајте се на длабоко дишење. Можеби малку ќе врескате, но тоа е нормално. Постепено зголемувајте го времето на туширање – по три до пет дена, зголемете го времето на туширање со ладна вода на 60 секунди. Ќе бидете изненадени колку брзо вашето тело се адаптира.
Опуштете се целосно – конечно, обидете се да се истуширате целосно со ладна вода, од почеток до крај. Утрото е идеално, бидејќи ќе ве остави да се чувствувате енергично во текот на целиот ден.
Бонус совет: Комбинирајте ладен туш со утринска сончева светлина за природно зголемување на вашиот ритам на кортизол и подобро расположение во текот на денот.
Забава
Паста диета: можете да изгубите 3 килограми за само 5 дена

Диетата со шпагети трае само пет дена и ви овозможува да изгубите до три килограми. Кога избирате тестенини, обидете се да ги изберете оние од цело зрно, кои се особено богати со хранливи материи и витамини.
Ден 1.
Појадок: парче леб намачкано со крем сирење, украсено со киви одозгора.
Ручек: варени шпагети (70 г), за сосот користете половина кромид, 2 домати и 150 грама печурки на пареа и зачинете сè со лута пиперка.
Вечера: тестенини (70 г), пиперка (3 парчиња), 2 домати и малку рендано сирење.
Ден 2.
Појадок: чаша јогурт (1,5% масленост) со две лажици овесни снегулки и половина јаболко.
Ручек: сварете 70 грама тестенини, со 1 лажица доматен сос и тиквички.
Вечера: топли тестенини (40 г), 1 домат, маслинки, 3 млади кромиди и 40 г сирење. Зачинете со маслиново масло и сок од лимон.
Ден 3.
Појадок: овошна салата од мандарина, 1/2 јаболко, киви и 1/4 банана.
Ручек: шпагети (70 г), сос од 3-4 домати, грашок и 1 морков.
Вечера: 70 г сварени тестенини со сос (2 лажици доматно пире и малку кромид).
Ден 4.
Појадок: тост со сирење и парче киви.
Ручек: сварете 70 грама тестенини, послужете со 150 г варен зеленчук (грав, моркови, грашок, карфиол). Посипете со рендано сирење.
Вечера: шпагети (70 г), 1 краставица, портокал за десерт.
Ден 5.
Појадок: јогурт и јаболко.
Ручек: Сварете тестенини (70 г), додадете малку брокула (150 г), додадете рендано сирење, лук и пипер.
Вечера: 40 г тестенини со сирење, 4 маслинки и домати. Зачинете со 1 лажичка маслиново масло, сок од лимон и пипер.
Забава
Едноставно, евтино и ефикасно решение за намалување на салото на стомакот – една намирница што сите ја сакаме

Летото речиси започна, иако можеби не според календарот, но сме сведоци на жештините, па затоа е крајно време да се подготвиме за морето и новата сезона на бикини. Сепак, тие фрустрирачки наслаги околу стомакот едноставно не ве напуштаат? Не очајувајте, постои едноставно решение за тоа.
Нутриционистката Роксана Ехсани ја откри тајната за витка фигура: обичен, обезмастен грчки јогурт.
Висцералните масти, кои се акумулираат длабоко во стомакот, можеби се невидливи однадвор, но имаат сериозни здравствени последици. Го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања, дијабетес и други сериозни состојби. Но, и за тоа постои решение – променете ја исхраната.
Додадете обичен, обезмастен грчки јогурт во вашата исхрана. Студиите покажаа дека исхраната богата со протеини, калциум и витамин Д може да ги намали висцералните масти.
Грчкиот јогурт е богат со протеини, што ви помага да се чувствувате сити и спречува прејадување. Исто така, содржи пробиотици кои го поддржуваат здравјето на цревата.
Едноставно, евтино и ефикасно решение за намалување на салото на стомакот.