Здравје
Поради брзата и евтина храна, 2,6 милијарди луѓе се со прекумерна тежина

Глобализираниот систем за храна го отежнува водењето здрав начин на исхрана и придонесува за дебелината и прекумерната телесна тежина, особено во земјите што увезуваат најголем дел од нивната храна, укажува генералниот директор на ФАО, Хозе Грацијано да Силва.
„За жал, стоките и индустријализираната евтина храна се многу полесни за меѓународната трговија“, рече Грацијано да Силва обраќајќи им се на учесниците на техничката работилница за безбедност на храната и здрава исхрана организирана од Папската академија на науките на Ватикан.
Процените покажуваат дека денеска 2,6 милијарди луѓе се со прекумерна тежина и дека преваленцата на дебелината кај светското население е зголемена од 11,7 проценти во 2012 година на 13,2 проценти во 2016 година.
„Ако не преземеме итни мерки за да ги запреме зголемените стапки на дебелина, набргу можеме да имаме повеќе дебели луѓе отколку недоволно исхранети во светот“, истакна Грацијано да Силва. „Постојат неколку основни фактори заслужни за глобалната пандемија на дебелина. Нездравиот начин на исхрана е најзначајниот“.
Проблемот е особено изразен во малите островски земји во развој на Пацификот, кои мора да увезуваат поголем дел од нивната храна, со стапка на дебелина која се движи од повеќе од 30 проценти на Фиџи до 80 проценти кај жените во Американска Самоа. Во најмалку 10 пацифички островски земји над 50 проценти (и кај некои до 90 проценти) од населението имаат прекумерна тежина. Преголемата потрошувачка на увезена индустриска храна со висока содржина на сол, натриум, шеќер и трансмасти е главен причинител на оваа ситуација.
Тој укажа на зголемена достапност на видовите храна со висока енергетска вредност, богати со масти, шеќер и сол, чија продажба е поттикната од интензивен маркетинг и рекламирање.
„Брзата и нездрава храна е најдобриот пример за тоа. Овој вид храна е поевтин и подостапен, како и полесен за подготовка од свежата храна, особено за сиромашните луѓе во урбаните средини“, рече Грацијано истакнувајќи дека при намалени ресурси на храна луѓето избираат поевтини прехранбени продукти, кои често се со висококалорични, а со ниски хранливи вредности.
Консумирањето на оваа евтина храна, пак, има висока цена за општеството, а тоа е прекумерната телесна тежина како главен ризик-фактор за многу болести, како што се срцевите заболувања, мозочниот удар, дијабетесот и некои видови рак.
„Државите треба да имаат закони во насока на здрав начин на исхрана, кои го поттикнуваат приватниот сектор да произведува здрава локална храна“, потенцира Грацијано да Силва. Тоа може да вклучуваа воведување даноци за нездрави прехранбени производи; јасно и информативно обележување на производите; ограничување на рекламирањето на брзата храна за децата; и намалување на нивото на сол и шеќер користени за производство на храна, па дури и забрана за употреба на некои состојки, како што се трансмастите.
Владите исто така треба да ја поттикнат разновидноста на исхраната и да го олеснат пристапот на локалните производи од семејните земјоделски производители до потрошувачите. Дополнително, програмите за исхрана во училиштата може да се поврзаат со локалните производители за производство на храна за училишните оброци, со што ќе се поттикне локалната економија, а истовремено се промовира здрава исхрана за децата.
Генералниот директор на ФАО исто така потенцира дека трговските договори мора да бидат дизајнирани на начин што ќе го поевтинат производството на локална нутритивна храна, истовремено ограничувајќи го приливот на увезени евтини производи богати со масти, шеќер и сол. Тој исто така ја нагласи и важноста на образованието, вклучително и училишните наставни програми што ги учат децата за производство и избор на здрава храна, за здраво готвење, како и поголем пристап до информации за потрошувачите за здравиот начин на исхрана.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
(Видео) Пополни усни без хијалурон за 3 минути, сосема природно

Ако сакате пополни усни, популарна блогерка покажа како да го постигнете овој ефект користејќи сосема природен метод.
Познатата јутјуб блогерка „Rclbeauty101“ обожава да споделува трикови и совети за убавина на својот популарен канал, а овој пат покажа како можете да ги зголемите усните природно, без да одите во салон или да се подложите на козметички третман.
Таа детално го опиша секој чекор од нејзината процедура за зголемување на усните, а еве што ви е потребно ако сакате пополни усни за само неколку минути.
Пилинг за усни
Добро истријте ги усните со четка за заби за да ја подобрите циркулацијата.
Смеса за апликација
Вазелин – ви треба таков што можете да го купите во аптека. Ставете една лажичка вазелин во сад.
Цимет – по можност капсула или масло.
Добро измешајте го циметот и вазелинот, а потоа нанесете ја оваа смеса на усните и оставете ја да делува околу половина минута. Може да остане на усните колку што сакате, а можете да го отстраните со марамче.
Вшмукување
Позната техника за која се зборуваше толку многу пати и со која мора да бидете многу внимателни за да избегнете повреди. Не смеете да одите подалеку од линијата на усните, затоа никогаш не смеете да ја допирате кожата надвор од пределот на усните со садот, бидејќи тоа ќе остави модринки и дамки.
Најдете сад што ќе одговара на вашите малку стиснати усни, така што садот нема да допира друга кожа. Создадете вакуум со вшмукување на воздухот од садот.
Шминка
Усните ќе ви бидат отечени по оваа процедура, но ако сакате малку да ги разубавите и да постигнете поголем ефект на пополни усни, шминката ќе ви биде од голема корист.
Исцртајте ги усните со молив, потоа нанесете кармин во вашата боја на усните и, на крај, течен кармин или посветол сјај – само на средината на усните.
Рејчел објасни сè чекор по чекор и детално во нејзиното видео на „Јутјуб“, па погледнете како го прави тоа, а ако сакате пополни усни – без хијалуронска киселина, следете ги нејзините упатства.
Забава
Домашен тоник за стаклена кожа: потребни ви се само две евтини состојки

Во време кога индустријата за убавина нуди безброј производи со ветувања за чудесни резултати, често забораваме дека природата крие некои од најефикасните решенија за нега на кожата. Замислете да можете да постигнете совршено хидрирана, сјајна и здрава кожа со ефект на „стакло“ користејќи само две или три природни состојки што можеби веќе ги имате во вашата кујна. Да, можно е.
Овој домашен тоник за лице ви ги нуди придобивките од античките состојки кои се користат со векови за нега и регенерација на кожата. Оризот, познат како таен сојузник на азиските ритуали за убавина, е комбиниран со моќни семки од пискавец, чии антиоксидантни својства ја ревитализираат кожата.
Сето ова е заокружено со вода, која ги носи хранливите материи од овие состојки длабоко во епидермисот. За малку пари можете да создадете свој еликсир за убавина – едноставен, ефикасен и природен.
Домашен тоник за сјајна и здрава кожа
Состојки:
– 1 лажица ориз
– 1 лажица семки од пискавец
– 1,5 дл вода
– чисто шише со распрскувач
Подготовка:
Сварете вода во мал сад, додадете ориз и семе од пискавец. Гответе околу 10-15 минути додека течноста не стане млечно бела. Изладете, процедете и истурете во чисто шише со распрскувач. Тоникот можете да го чувате во фрижидер до седум дена.
Употреба:
Откако ќе го исчистите лицето, испрскајте го тоникот директно на кожата или нанесете со памукче. Оставете да се исуши природно пред да нанесете хидратантна крема или серум. Користете наутро и навечер за оптимални резултати.
Забава
Јадете ги овие три продукти и ќе ослабите до почетокот на летото

Доколку сакате да ослабете до летото, сега е вистинското време да започнете со здрави промени во вашата исхрана.
Според нутриционистите, овие три намирници можат да играат клучна улога на вашиот пат до посакуваната тежина.
Покрај физичката активност, правилната исхрана е неопходна за ефикасно слабеење.
Иако калорискиот дефицит е основа, не е важно само колку јадете, туку и што внесувате во вашето тело. Важноста на протеините е особено нагласена, бидејќи тие го стабилизираат нивото на шеќер во крвта, го намалуваат апетитот и го продолжуваат чувството на ситост.
Експертите ги препорачуваат следниве извори на посни протеини како идеални сојузници во процесот на слабеење:
1. Мешунки
Мешунките, како што се гравот и леќата, се меѓу најдобрите растителни извори на протеини. Тие го стабилизираат нивото на шеќер во крвта со забавување на апсорпцијата на гликоза, со што се намалува чувството на глад и потребата за дополнителни калории.
Нутриционистката Крутика Нанавати истакнува дека посните извори на протеини, како што се мешунките, го забавуваат празнењето на желудникот и го намалуваат вкупниот гликемиски ефект на оброкот. Тие исто така ве одржуваат сити подолго време, што помага во контролата на апетитот и намалување на внесот на непотребни калории.
2. Јајца
Јајцата се одличен извор на висококвалитетни протеини и здрави масти, а воедно помагаат и во регулирањето на нивото на шеќер во крвта. Нивната консумација ја забавува апсорпцијата на јаглехидратите, намалувајќи ги ненадејните флуктуации на инсулинот.
Според д-р Ралф Валдо, јајцата даваат долготрајно чувство на ситост и можат да помогнат во намалувањето на апетитот. Кога се јадат умерено, тие имаат минимално влијание врз нивото на шеќер во крвта, дури и кај луѓе со дијабетес.
3. Грчки јогурт
Грчкиот јогурт е одличен избор за појадок богат со протеини. Оваа пробиотска храна придонесува за здравјето на дигестивниот систем и може да се јаде во секое време од денот.
Нутриционистката Бренда Пералта нагласува дека една порција грчки јогурт содржи помеѓу 15 и 20 грама протеини, што го прави совршен избор за ужина. Плус, кога се комбинира со јаткасти плодови, овошје или семки, може да биде заситувачки и хранливо богат оброк што го поддржува процесот на слабеење.
Доколку сакате да ја достигнете посакуваната телесна тежина до летото, сега е вистинското време да започнете со промени во вашата исхрана.
Со вклучување на мешунки, јајца и грчки јогурт во вашето дневно мени, можете да го зголемите чувството на ситост, да го стабилизирате нивото на шеќер во крвта и да го олесните процесот на слабеење на здрав начин.