МАКФАКС

Наука

Откриени седум планети, три можат да бидат погодни за живот

Откриени седум планети, три можат да бидат погодни за живот

Билтен

Неодамна откриената ѕвезда TRAPPIST-1 во соѕвездието Водолија е матица на седум планети аналогни на Земјата, од кои на три од нив се наоѓаат во центарот на „зоната на животот“ и

Прочитајте го целиот напис
22.02.2017

Научниците оживеаја микроби стари неколку десетици илјади години

Научниците оживеаја микроби стари неколку десетици илјади години

Наука

Научниците екстрахирале долги години успиени микроби од внатрешноста на познатите гигантски кристали во спилите на планините Наика во Мексико, а потоа ги оживеале и според нивните процени староста на микробите

Прочитајте го целиот напис
20.02.2017

Звуците на орангутаните го расветлија развојот на човековото комуницирање

Звуците на орангутаните го расветлија развојот на човековото комуницирање

Наука

Научниците коишто со години ја следеле комуникацијата на најблиските примати до човекот, орангутаните, тврдат дека ова „прислушување“ им помогнало да го расветлат потеклото на човековото комуницирање, односно јазикот. Др Адриано

Прочитајте го целиот напис
12.02.2017

Руска академија на науки: Хомеопатијата е опасна по здравје

Руска академија на науки: Хомеопатијата е опасна по здравје

Наука

Руската академија на науки (RAS) хомеопатската медицина ја означи како опасна по здравје и побара од Министерството за здравство да ја забрани употребата на хомеопатски лекови во руските државни болници,

Прочитајте го целиот напис
07.02.2017

Метеор го осветли ноќното небо над езерото Мичиген (ВИДЕО)

Метеор го осветли ноќното небо над езерото Мичиген (ВИДЕО)

Наука

Метеор пролета како огнена топка над езерото Мичиген осветлувајќи го ноќното небо во светло сино пред да се распадне во

Прочитајте го целиот напис
06.02.2017

Телескопот Хабл овековечи умирање на ѕвезда

Телескопот Хабл овековечи умирање на ѕвезда

Наука

Научниците со помош на вселенскиот телескоп „Hubble“ имаа можност да го фотографираат процесот на умирање на ѕвезда и нејзино претворање

Прочитајте го целиот напис
04.02.2017

Живееме во Матрикс – универзумот е холограм

Живееме во Матрикс – универзумот е холограм

Наука

Речиси сè што гледаме во универзумот, па и самиот универзум, би можело да биде холограм, тврди група научници. Научници од

Прочитајте го целиот напис
31.01.2017

Откриена тајната за екстремно долгото опстојување на првата цивилизација на Земјата

Откриена тајната за екстремно долгото опстојување на првата цивилизација на Земјата

Наука

Археолозите ја открија причината зошто познатата Индиска цивилизација траела неколку милениуми и можела да се прилагоди на долгите периодични епизоди

Прочитајте го целиот напис
28.01.2017

Видео: Створен нов материјал што го нема во природата – метален азот

Видео: Створен нов материјал што го нема во природата – метален азот

Наука

  Речиси цел век научниците сонуваа да го претворат во метал најлесниот од сите природни елементи, азотот. Во неверојатен чин

Прочитајте го целиот напис
27.01.2017

Откриени знаци за целосно исчезнување на животот на Земјата во минатото

Откриени знаци за целосно исчезнување на животот на Земјата во минатото

Наука

Проучувањето на последиците од ткн кислородна катастрофа во далечното минато на Земјата покажало дека животот можел да исчезнува и повторно

Прочитајте го целиот напис
23.01.2017

Макфакс е-билтен

Email *