Здравје
Квалитетните вина имаат позитивно влијание врз здравјето на луѓето
Квалитетните вина, а во тие рамки и врвните вина од Македонија, се богат извор на биоактивни и нутритивни соединенија кои имаат позитивно влијание врз здравјето на луѓето.
Ова е еден од заклучоците од конференцијата „Влијание на умерената консумација на вино врз здравјето – истражувања и докази”, на која еминентни експерти од земјава и странство претставија најнови научни сознанија за позитивните ефекти од умерената консумација на вино врз здравјето на луѓето.На настанот, организиран од винарската визба „Тиквеш“, беа поканети и присустваа бројни експерти од областа на биохемијата, технологијата за производство на вино, од факултетите за земјоделство и храна во земјава, медицински експерти од високообразовните институции и клиники, како и енолози и нутриционисти.„Како бренд и компанија која е цврсто втемелена во долгата македонска винска традиција и има посебно значење за развојот на домашната винска индустрија, почувствувавме потреба да креираме специјална комуникациска платформа што ја нарековме „Вредности на виното“ со која сакаме дополнително да го приближме виното до крајните потрошувачи, промовирајќи ја нераскинливата врска на квалитетното вино со здравјето и универзалната формулата за долг живот. Реализацијата на оваа платформа започнува денеска со оваа стручна конференција на која научниците ги презентираа доказите за благотворното влијание на умерената консумација на вино врз здравјето на луѓето. Верувам дека пораките од оваа конференција ќе ги поттикнат луѓето повеќе да се едуцираат за тоа како да го заштитат и унапредат своето здравје преку соодветен избор и одговорна консумација на квалитетно вино“, изјави генералниот директор на винарската визба „Тиквеш“, Игор Илиевски.„Умерената, редовна консумација на вино овозможува намалување на ризикот од кардиоваскуларни заболувања, срцеви и мозочни удари“, вели д-р Сабина Пасамонти, професорка на катедрата за природни науки на Универзитетот во Трст – Италија, која во своите истражувања во доменот на молекуларната исхрана и биомедицината утврдила дека за ваквите позитивни карактеристики на виното придонесуваат високите концентрации на полифеноли, како што се антоцијаните кои се особено присутни во квалитетните црвени вина, а кои според резултатите од истражувањата „имаат исклучителни фармаколошки карактеристики, односно се однесуваат како лекови“, децидна е д-р Пасамонти.На конференцијата беа претставени и наодите на д-р Клемен Лисјак и д-р Андреја Ванзо, експерти од Земјоделскиот институт на Словенија, кои преку своите истражувања докажуваат дека винското грозје во Тиквешијата и врвните бели и црвени вина што се произведуваат од него, се богати со полезни органски соединенија. Конкретно, истражувањата на д-р Вензо покажуваат дека во квалитетните бели вина произведени во „Тиквеш“ присутни се биоактивни органски соединенија, како што е транс-кафтарната киселина, и кои поради своите карактерстики се еднакво важни за здравјето на луѓето како и состојките присутни во црвените вина. За д-р Лисјак пак, кој неколку години ги истражува состојките во винските сорти грозје во Тиквешијата, „грозјето од сортата вранец од регионот Тиквеш содржи највисоки концентрации на органски соединенија, особено антоцијани кои се заслужни за интензивната црвена боја на врвните вина од оваа сорта и имаат исклучителни нутритивни вредности во споредба со останатите сорти“. Професорката д-р Виолета Иванова-Петропулос од Земјоделскиот факултет при Универзитетот во Штип, која во одредени свои истражувања користи примероци од врвни вина произведени во „Тиквеш“, оди чекор понатаму во своите научно-втемелени заклучоци и констатира дека „Висококвалитетните македонски црвени вина, особено од сортата вранец, се богати со биоактивни и нутритивни соединенија кои имаат изразено антиоксидантно дејство, висока активност против слободните радикали, заштитна улога при артериосклероза и коронарна срцева болест, како и инхибирачко дејство на растот на канцерогените клетки во човечкиот организам“.Конференцијата е дел од платформата „Вредности на виното“ која содржи низа активности за комуникација со потрошувачите на местата на продажба, но и преку медиумите, вклучувајќи ги и социјалните мрежи. Предвидена е и организација на специјални настани на кои ќе се промовира уникатниот спој на виното со здравиот начин на исхрана и урбаниот динамичен стил на живеење. Активностите ќе се реализираат во соработка и партнерство со сите организации, институции и поединци кои со својата работа можат да придонесат за заедничка промоција на врвното македонско вино и за едукација на потрошувачите за виното како нераскинлив дел од здравиот начин на живот и од сите значајни животни моменти и прослави. /крај/со/ст
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Здравје
Африканските земји погодени од епидемијата на вирусот на мајмунски сипаници се уште чекаат вакцини
Ниту една од африканските земји погодени од актуелната епидемија на новиот вид на вирусот mpox, порано познат како мајмунски сипаници, сè уште не примила ниту една од ветените вакцини, пишува денеска Гардијан, пренесува Танјуг.
Најпогодена од епидемијата на новиот вид клад 1б е Демократска Република Конго, каде од почетокот на годината починале 629 лица, а пријавени се 18.000 случаи, покажуваат податоците на Светската здравствена организација.
Новиот вид е регистриран и во Бурунди, Уганда, Руанда, Кенија, Шведска и Тајланд.
Директорот на СЗО, Тедрос Аданом Гебрејесус, рече дека првите дози на вакцини треба да пристигнат во Конго за неколку дена, но слични ветувања за донации на вакцини од САД не се реализираа на време.
Кога станува збор за донациите, немаше координирана акција, со тоа што Шпанија вети 500.000 дози, додека Германија и Франција ветија по 100.000, а САД соопштија дека ќе донираат 50.000 дози.
Досега, сепак, ниту едно од тие ветувања не е исполнето.
Здравје
Чадот од шумските пожари го зголемува ризикот од срцеви и мозочни удари и може да биде смртоносен
Во последниве години, шумските пожари станаа честа закана, како во Македонија, така и низ целиот свет. Чадот кој се гледа и чувствува на километри далечина е исклучително штетен за белите дробови, особено за децата, постарите возрасни и оние со астма, бронхитис или хронично срцево заболување или дијабетес.
Многу од честичките во чадот од шумските пожари не се поголеми од една третина од дијаметарот на влакно од коса. Овие честички се толку мали што влегуваат и се сместуваат длабоко во белите дробови.
Честичките предизвикуваат напади на астма, срцеви и мозочни удари, што ги прави смртоносни.
Студиите во Калифорнија покажаа дека децата кои дишеле зачаден воздух за време на шумски пожари повеќе кашлале, имале отежнато дишење, бронхитис, настинки и имаат поголема веројатност да одат на лекар или во болница поради респираторни причини, особено од астма.
Друга закана од чадот од шумските пожари е јаглерод моноксид – безбоен, без мирис, гас најчест за време на фазите на тлеење на пожарот и во непосредна близина на огнот.
Вдишувањето на јаглерод моноксид ја намалува испораката на кислород до органите и ткивата на телото и може да доведе до главоболки, гадење, вртоглавица и, во високи концентрации, до прерана смрт.
Шумските пожари шират многу други штетни емисии, вклучувајќи азотни оксиди и многу опасни загадувачи на воздухот.
Совети како да го заштитите вашето здравје од чад од шумски пожари
– Проверете го индексот за квалитет на воздухот. Проверете го Индексот за квалитет на воздухот достапен на airnow.gov за да бидете информирани за штетното загадување на воздухот во вашата област.
– Кога е соодветно и можно, останете внатре и заштитете го воздухот во вашиот дом. Кога ќе се случи шумски пожар, a притоа вашата безбедност не е загрозена, останете внатре колку што е можно повеќе, ако можете да ги држите прозорците и вратите затворени.
– Свиткајте влажни крпи долж дното на вратите и прозорците за да го блокирате надворешниот воздух. Создадете и престојувајте во „чиста соба“ со вклучен филтер за воздух. Вклучете го вашиот клима уред на „рециркулира“. Уредите за чистење на воздухот кои имаат HEPA филтри можат да обезбедат дополнителна заштита од саѓи и чад. Барајте засолниште на друго место ако немате клима, а е премногу топло за да останете внатре со затворени прозорци.
– Заштитете го воздухот во вашето возило. Кога патувате во возило, држете ги прозорците затворени, вклучете го клима уредот и поставете го воздухот да кружи за да го намалите чадот.
– Ако морате да излезете надвор, носете соодветна заштита. Маските за респиратор кои се оценети како N95 или повисоки помагаат да се намали вдишувањето на загадувањето со честички. Овие маски мора безбедно да се вклопат за да работат. Тие не функционираат кај луѓе со брада и може да бидат тешки за носење за луѓе со хронични белодробни заболувања.
– Разговарајте со вашиот лекар. Разговарајте со вашиот лекар за тоа како да се подготвите за чад, особено ако вие или некој од семејството припаѓаат во една од овие категории: работи на отворено; е помлад од 18 години или над 65 години; е бремена; или има астма, ХОББ или други белодробни заболувања, кардиоваскуларни заболувања или дијабетес.
Здравје
Овошје кое треба да го јадете почесто доколку сакате да ослабете
Да се открие која храна да се јаде и која да се избегнува кога станува збор за слабеење понекогаш може да биде многу предизвикувачки поради разновидноста на достапните информации. Доколку размислувате за слабеење и не сте сигурни кое овошје треба да почнете да го јадете почесто, група диететичари ги издвоила четирите најдобри опции кои можете да ги вклучите во вашата исхрана.
Банани
Диететичарот Кејли Џорџ објаснува дека содржината на шеќер зависи од зрелоста на бананата, а незрелите зелени банани содржат најмалку шеќер. „Зелените банани се познати и по нивната висока содржина на отпорен скроб, што е одлично за здравјето на цревата и целокупното губење на тежината“, истакнува тој. Иако содржат шеќер, бананите содржат и влакна кои можат значително да влијаат и да помогнат во слабеењето.
Манго
Мангото е сочно тропско овошје кое содржи приближно три грама влакна и само 99 калории по чаша. Бидејќи калорискиот дефицит е важен за губење на тежината, може да биде корисно да се замени висококалоричната храна со нискокалорична, но вкусна храна.
Со јадење манго, можете да го задоволите вашиот внес за слатко, а сепак да се грижите за калориите, а истовремено да бидете сигурни дека внесувате влакна во вашето тело, што е исклучително важно за здравјето на дигестивниот систем.
Ананас
Друго овошје кое треба почесто да го јадете доколку сакате да ослабете е ананасот. Ова овошје содржи ензим наречен бромелаин, за кој се покажа дека има позитивен ефект врз отпорноста на инсулин и одржување на рамнотежата на шеќерот во крвта.
Постигнувањето на избалансиран шеќер во крвта му помага на телото да ги користи и согорува мастите, промовирајќи поефикасно управување со тежината. Исто така, ананасот е нискокалорично овошје и добар извор на влакна. Ако го исечете и префрлите во шолја, ќе внесете само 83 калории и ќе внесете два грама влакна во телото, пренесува Eating Well.
Јаболка
Јадењето едно јаболко дневно не само што го оддалечува лекарот, туку може да помогне и во контролата на тежината.Јаболките се познати по тоа што се нискокалорични и богати со вода и растителни влакна, што помага да останете сити подолго време.
Покрај содржината на влакна и релативно малку калории по јаболко, ова овошје е богато со антиоксиданси кои помагаат во борбата против воспаленија и болести. Како што известува Eating Well, антиоксидансите во јаболката помагаат во борбата против оксидативниот стрес, кој ги оштетува клетките и е поврзан со состојби како што се кардиоваскуларни болести, дијабетес и дебелина.