Здравје
Можност за рана дијагностика на меланом
Меланома е најопасната форма на рак на кожата. Потекнува од пигментните клетки меланоцити сместени во епидермот на кожата. Во последните децении во пораст е инциденцата на појавување на меланомот која се објаснува со зголемената УВ радијација. Сепак, тој може да се превенира ако рано се дијагностицира и во висок процент да се излекува.
Како фактори за настанување на меланома, покрај сончевата експозиција, генетските фактори, во голем дел влијаат дали меланоцитите имаат потенцијал да се преобратат во малигни во ново створени или веќе постоечки бемки. Друг фактор се и честите трауми или отќинување на бемката.
Најчестото прашање е „како изгледа меланома?“. Најголемиот број меланоми се црни и кафени. Но некои меланоми можат да бидат црвени, виолетови, плави или бели. Малигните тумори се одликуваат со брз раст на клетките кои се со изменета структура и функција. Меланомите често ја менуваат својата форма, се распаѓаат, крварат а може и да се воспалат. Во оваа форма тие веќе имаат околни лимфогени или далечни метастази.
Најчестата локализација е на лицето и нозете. Во мал процент е сместена на слузниците а кај деца под дванаесет годишна возраст е исклучително редок.
Што е дерматоскоп и на кој начин работи апаратот?
Дерматоскопот е специјален микроскоп кој се користи за испитување на пигментирани лезии на кожата, со цел да се разликуваат меланоцитните од немеланоцитните пигментни лезии и да се одлучи дали пигментните лезии се малигни. Дерматоскопскиот дигитален дијагнотички метод е неинванзивна техника за дијагноза на кожни лезии при која се врши длабинска процена на структури кои не се гледаат при преглед. Со помош на оваа техника може да се разграничат меланоцитните и немеланоцитните кожни лезии и да се потврди нивната бенигна или малигна природа.
Апаратот работи на принцип на светлосна поларизација, при што дерматоскопското снимање може да се изврши со директно доближување на камерата на кожата. По извршеното снимање, се врши анализа на снимената промена од страна на стручно лице следејќи европско прифатени класификации за анализа на истите.
Што овозможува компјутеризираната дерматоскопија?
Компјутеризираната дерматоскопија овозможува да се одреди степенот на ризик кон малигнитет на кожните промени. Зависно од добиениот наод, се советува промената да се следи на одреден временски период. Во случај да постои било какво сомневање се предлага оперативно отстранување.
Во кој случај да посетите дерматолог?
Препорачливо е контрола на бемките да се изврши веќе во пубертетот. Откако ќе се снимаат и запамтат бемките секоја ново појавена или промена на старата лесно се забележува а понатаму и прати. Секоја нова појава на бемка која е лесно издигната над кожата а особено со потемен пигмент е потребно компјутерски да се анализира и следи.
„Доколку постоечкиот невус во краток период ја смени бојата, се зголеми, асиметрично порасне, чеша, крвари или се повреди до откинување што побрзо да се посети дерматолог. Настанатата промена да се следи а потоа бемката да се сними и алализира“, вели д-р Анета Петрушевска специјалист дерматовенеролог во „Ординација Др. Анчевски“.
Д-р Петрушевска вели дека откако лекарот дерматолог ги детектирал ризичните невуси, најдобро е превентивно хируршки да се отстранат пред да се дозволи да се случи било каква промена кон малигнитет. „Доколку на телото постојат бројни помали или поголеми невуси најдобро е да не бидат изложени на директно УВ зрачење или барем во таков период да бидат заштитени со крем со висок заштитен фактор“, додава./крај/мф/би
Извор: Макфакс
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Десет продукти најдобри за детоксикација по празниците: доведете го вашето тело до оптимално здравје со храна
Добро, празниците поминаа, време кога се прејадувавме и речиси и не обрнувавме внимание на тоа што внесуваме во телото, наместо тоа „трупавме“ се на куп, бидејќи како што велат, „сè оди во истиот стомак“. Сепак, сега е време малку да внимавате на исхраната, бидејќи многу се опуштивме и можеби си дозволивме да прекршиме некои мали правила кога станува збор за внесот на храна.
Ова се само дел од намирниците, најдобриот избор, за детоксикација на телото после огромна количина на храна и кои можат да помогнат во чистење на телото од токсини.
Лимонот како основа на многу диети
Има добра причина за ова. Прво, лимоните се преполни со антиоксиданс витамин Ц, кој е одличен за кожата и за борба против слободните радикали кои предизвикуваат болести. Меѓу другото, агрумите имаат алкален ефект врз телото, што значи дека можат да помогнат во обновувањето на pH рамнотежата на телото, што е корисно за имунолошкиот систем. Обидете се да го започнете денот со топла вода и исцеден лимон за да ги исфрлите токсините и да го исчистите вашиот систем, пишува „Narayana Health“.
Ѓумбирот во борбата против мрсната храна
Ако сте консумирале премногу масна храна или алкохол во минатото, тоа предизвикало проблеми за дигестивниот систем и можеби е добра идеја да додадете малку ѓумбир во вашата исхрана. Ѓумбирот не само што е одличен за намалување на мачнините, туку може да помогне и за подобрување на варењето, борбата против надуеноста и намалување на гасовите. За да го помогнете варењето, обидете се да пиете чај од ѓумбир или да додадете свежо рендан ѓумбир во сок од овошје или зеленчук.
Лукот е сојузник за добро функционирање на срцето
Лукот одамна е познат по своите придобивки за срцето и не е само антивирусен, антибактериски и антибиотик, туку содржи и хемикалија наречена алицин која го стимулира производството на бели крвни зрнца и помага во борбата против токсините. Лукот е најдобро да се јаде суров, па можете да додадете малку мелен лук во преливот за салата.
Артичок: непријател на мрсната храна
Ако сте претерале со мрсна храна и алкохол, додавањето на лисја од артичок подготвени на пареа, во вашите оброци е одличен начин да го вратите телото на вистинскиот пат. Тој е преполн со антиоксиданси и влакна и може да му помогне на телото подобро да ја вари мрсната храна. Покрај тоа, артичокот е познат по својата способност да ја стимулира и подобри функцијата на црниот дроб.
Цвеклото е најдобро за зајакнување на здравјето
За оние на кои им е потребна брза доза на хранливи материи кои го зајакнуваат здравјето, не можете подобро од консумирање цвекло. Преполн со магнезиум, железо и витамин Ц, овој зеленчук неодамна беше поздравен како суперхрана поради неговите многу пријавени здравствени придобивки. Не само што цвеклото е одлично за нивото на кожата, косата и холестеролот, туку може да помогне и во поддршка на детоксикацијата на црниот дроб, што ги прави врвна храна за детоксикација. Обидете се да го додадете суровo во салати или да пиете сок од цвекло.
Зелениот чај помага да се елиминираат токсините
Иако технички не е храна, ниту еден план за детоксикација не би бил целосен без редовно консумирање есенцијални течности. Течностите се неопходни за одржување на здравјето на органите и помагаат во исфрлањето на токсините. Зелениот чај не е само добар пијалок за слабеење, туку е и исклучително богат со антиоксиданси. Истражувањата, исто така, сугерираат дека пиењето зелен чај може да го заштити црниот дроб од болести, вклучително и замастен црн дроб.
Добијте ја посакуваната форма со зелка
Многу познати личности прибегнаа кон диетата со супа од зелка за да им помогне да ослабат и брзо да влезат во форма пред голем настан. Сепак, зелката не само што е добра за слабеење, таа е и одлична храна за детоксикација. Како и повеќето лиснати зеленчуци, зелката содржи хемикалија наречена сулфорафан, која му помага на телото да се бори со токсините. Зелка го снабдува телото со глутатион, антиоксиданс кој помага да се подобри функцијата за детоксикација на црниот дроб.
Свежото овошје е на врвот на листата во борбата против токсините
Свежото овошје е богато со витамини, минерали, антиоксиданси и влакна, а исто така е нискокалорично, што го прави важен дел од детоксикациската диета. Ако барате подобра кожа, посјајна коса и подобрено варење, обидете се да го зголемите внесот на овошје и да јадете различни видови. Добрата вест е дека овошјето лесно се додава во вашата исхрана, затоа обидете се да го започнете денот со свежа овошна салата, смути или ужина со овошје во текот на денот.
Кафеавиот ориз е богат со клучни материи за детоксикација
Ако сакате да го исчистите вашиот дигестивен систем и да го подобрите вашето здравје, добро е да ја намалите потрошувачката на преработена храна. Поздравите цели зрна како кафеав ориз, кој е богат со многу клучни хранливи материи за детоксикација, вклучувајќи витамини Б, магнезиум, манган и фосфор, може да ви помогнат во тоа. Кафеавиот ориз е исто така богат со влакна, кои се добри за чистење на дебелото црево, а богат е и со селен, кој може да помогне во заштитата на црниот дроб и подобрување на тенот.
Кресот го зајакнува здравјето и е одличен за детоксикација
Како и повеќето зелени билки и зеленчук, крес или поточарка е одлична храна за зајакнување на здравјето и детоксикација. Прво, листовите од кресот се преполни со многу витални хранливи материи за детоксикација, вклучувајќи неколку витамини од групата Б, цинк, калиум, витамин Е и витамин Ц. За да ги искористите придобивките од оваа хранлива намирница, обидете се да додадете грст крес во салати, супи и сендвичи.
Забава
Зошто не треба да спиете во чорапи: лошо е за вашето здравје поради неколку причини
Носењето чорапи во кревет ве одржува топло, ја зголемува циркулацијата на крвта, ја намалува телесната температура и му сигнализира на вашиот мозок дека е време за спиење. И кога циркулацијата се подобрува, тоа обезбедува добар проток на крв и кислород, така што нашето срце, бели дробови и мускули можат да работат со оптимален капацитет.
Сепак, вашата навика да носите чорапи за спиење може негативно да влијае на состојбата на целото тело.
1. Висок крвен притисок
Познато е дека носењето чорапи додека спиете ја зголемува циркулацијата на крвта, но може да оди и во друг правец. Излегува дека протокот на крв се намалува ако носите чорапи многу долго.
2. Хигиената на вашите стапала може да биде загрозена
Спиењето во чорапи може да доведе до лоша хигиена. Ако чорапите ви се премногу тесни или не ги перете редовно, го спречувате правилното дишење на стапалата.
Носењето чорапи изработени од синтетички материјали кои не се погодни за кожата може да го зголеми ризикот од инфекција, па затоа ќе треба да изберете чорапи од материјали кои се погодни за кожата. На пример, обидете се да изберете чорапи направени од памук. Синтетичките материјали, како полиестер или најлон, се големо не.
3. Температурата на телото може да се зголеми
Носењето на вистинските чорапи е од суштинско значење, бидејќи ако не го правите тоа, може да се прегреете. Ако носите чорапи кои не дозволуваат вашата кожа да дише, температурата на вашето тело може да се зголеми – подобро спиеме кога сме посвежи.
Ноќното потење е доста честа појава, а ако спиете под тешки покривки, влажната и топла средина создава совршена почва за бактерии кои можат да влијаат на вашите стапала.
4. Нема да можете мирно да спиете.
Носењето тесни чорапи може да биде непријатно и нема да можете добро да спиете.
Ако вашата кожа е чувствителна, прашајте го вашиот лекар дали треба да носите чорапи додека спиете или не. Ова може да предизвика иритација на кожата ако носите погрешен тип на чорапи.
Забава
Нутриционист го разби митот дали овошјето за вечера дебелее: една работа е клучна
Овошјето за вечера станува сè попопуларно, а многу луѓе го користат како дел од стратегија за детоксикација или диета, но ефикасноста на овој метод сега е доведена во прашање. Оваа алтернатива е идеален избор кога се чувствувате „тешко“, надуено или после обилен оброк, а не би требало да има спротивен ефект и да доведе до дебелеење, доколку се консумира правилно. Сепак, секогаш треба да имате на ум дека овој оброк не е комплетен или богат со хранливи материи.
Што се однесува до тоа дали оваа практика може да доведе до зголемување на телесната тежина, објаснувањето на Сандра Лорден Алварез, спортски нутриционист, е јасно:
„Јадењето само овошје за вечера може да доведе до недостаток на други есенцијални хранливи материи, како протеини и здрави масти“, кои се важни за чувството на ситост и за правилното функционирање на телото. Недостатокот на овие хранливи материи може да предизвика желба за храна следниот ден, што ќе започне циклус на прејадување кога ќе се разбудиме со желба за јадење“, вели Сандра.
Воедно, таа не потсетува на придобивките што ги нуди овошјето, наведувајќи дека е богато со витамини, минерали и влакна, но истакнува дека содржи и природни шеќери кои можат да влијаат на нивото на шеќер во крвта.
„Кога овошјето е единствената храна за вечера, особено во големи количини, може да има значително зголемување на нивото на шеќер во крвта (особено ако избраното овошје е високо со гликемиски индекс). Наглото зголемување на гликозата може да предизвика инсулински одговор кој на долг рок, може да придонесе за развој на инсулинска резистенција и други метаболички проблеми“, предупредува таа.
Нутриционистот Чарлс Орико додава: „Овошјето е здраво, но природно содржи шеќер. Самото јадење на овошје за вечера ќе предизвика скок на инсулин, а ако таа енергија не се искористи, ќе се претвори во маснотии“.
Дури и ако сакате да вклучите овошје во вечерниот оброк, нутриционистите советуваат секогаш да го комбинирате со други макронутриенти, како протеини и здрави масти. „Иако овошната вечера може да биде здрава, препорачливо е да се комбинира со друга храна која обезбедува протеини и здрави масти, како овошна салата со јогурт и јаткасти плодови. Ова ќе помогне да се одржи нивото на шеќер во крвта и да се овозможи поцелосен оброк. Исто така, ако изберете овошје со низок гликемиски индекс (како бобинки, јагоди, боровинки или јаболка), ќе го намалите порастот на нивото на шеќер во крвта“, објаснува Сандра.
Меѓутоа, ако сакате да изгубите неколку килограми, вечерите на база на протеини обично се подобра алтернатива, бидејќи, како што додава д-р Лео Серуд, „со оглед на тоа што овошјето содржи многу шеќер, може да се вклучи во исхраната, но е подобро е да го консумирате на крајот од оброкот. За да се избегне зголемување на телесната тежина, овошјето треба да биде богато со вода, влакна и што е можно помалку шеќер“.
Кога е идеално време за последниот оброк?
Прескокнувањето на вечерата исто така не е добра опција (ниту е опција за слабеење). Од друга страна, како што објаснува нутриционистката Ботикарија Гарсија во својата книга Tu cerebro tiene hambre („Вашиот мозок е гладен“), „досегашните достапни податоци сугерираат дека е препорачливо да го концентрирате најголемиот дел од внесот на храна во текот на денот и да избегнувате големи оброци доцна во денот“. Иако, како што нагласува таа, хрононутрицијата е сè уште нова област на истражување, студиите сугерираат дека доцните оброци, блиску до времето кога се ослободува мелатонин, може да го зголемат ослободувањето на холестерол и да ја намалат потрошувачката на енергија во мирување, како и толеранцијата на гликоза. Затоа, секогаш е подобро да се вечера порано.