Забава
Готвачите на Гастро Мак се вратија со куп медали од Хрватска
Извонреден пласман на македонските готвачи-шефови на кујни на 11-тиот гастрономски фестивал “Бисер мора“ 2016 што во организација на шефови на кујни на медитеранските и европските региони SKMER, се одржа во Супетар на Брач, Хрватска.
Македонскиот национален тим се врати со пехарот „Куп Бисер мора” 2016 и освоени 13 медали, од кои седум златни медали, пет сребрени медали и еден бронзен медал.Тимот на Здружението на готвачи Гастро Мак се натпреваруваше во сениорска конкуренција во пет категории: подготвување на рижото, вегетаријанско јадење, пилешко, јагнешко и подготвување на риба. Никола Мишковски, капитен на тимот на ГАСТРО МАК, шеф на кујна во ресторан ”Камник”, освои златен медал во категорија подготвување на риба, златен медал за вегетаријанско јадење и сребрен медал за подготвување на рижото.
Бобан Симоновски шеф на кујна во ресторан „Скара бар”, освои златен медал во категорија риба, златен медал за подготвување на јагнешко и диплома за подготвување на пилешко.Зоран Андонов, шеф на кујна во ресторан „Албис” Гостивар, освои златен медал во категорија подготвување на јагнешко и златен медал во категорија подготвување на пилешко.Дејан Карапеев, шеф на кујна во ресторан „Фрути ди маре”, освои златен медал во категоријата подготвување на риба, сребрен медал за подготвување на јагнешко и сребрен медал за подготвување на вегетаријанско јадење.Зоран Мајновски, шеф на кујна во ресторан „Естел”, освои сребрен медал во категорија подготвување на вегетаријанско јадење и бронзен медал за подготвување на пилешко.Бобан Билбиловски, шеф на кујна во ресторан „Електра гарден” од Тетово, освои сребрен медал во категорија подготвување на риба и диплома за подготвување на пилешкоМентор на тимот на Гастро Мак на натпреварот „Бисер мора 2016“ година беше Марк Де Јонг, шеф на кујна и интернационален консалтинг.Согласно правилата во финале за највисоката награда 2Куп Бисер мора” 2016, се натпреваруваат петте највисоко оценети натпреварувачи кои во претходните три категории на натпреварувањата освоиле најголем број на бодови. Во финалето натпреварувачите добиваат Black box – намирници што не им се познати однапред и од истите е потребно да подготват предјадење, главно јадење и десерт.Капитенот на тимот на Гастро Мак шеф Никола Мишковски во финалето влезе со најголем број на бодови и согласно оценката на интернационалното жири го освои првото место и пехарот 2Куп Бисер мора” 2016. Воедно, шеф Никола Мишковски ја доби титулата “Мајстор кувар” на SKMER. Ова признание се добива за исклучителните вештини, знаење и посветеност во унапредувањето на еногастрономската култура.
Македонскиот тим се натпреваруваше во конкуренција на готвачи и шефови на кујни од 20 земји учеснички на годинашниот натпревар и тоа од Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Србија, Македонија, Словенија, Грција, Словачка, Полска, Украина, Турцијa, Австрија, Русија, Исланд, Индија, Велика Британија, Италија, Белорусија, Јапонија, Албанија.Извонредниот настап на шефовите на кујни од Македонија беше заокружен со подготовка на македонската вечер, на која готвачите подготвија вечера за над 350 учесници на фестивалот. Гостите во духот на традицијата беа пречекани со домашна погача и сол, а на трпезата беа застапени многубројни традиционални јадења од познатото тавче гравче, мусака, турлитава, компир манџа, повеќе видови меса подготвени на традиционален начин како и познатите пинџур, ајвар, макало, македонски кашкавал и сирење. Во делот на десертите беа послужени слатко од смокви, кадаиф, баклава и раванлија. На воодушевување на гостите вкусната храна подготвена од врвните македонски готвачи беше надополнета со големиот избор на македонски вина од винариите Стоби, Далвина, Виналија визба Валандово и познатите вина и струмичка мастика на Грозд Струмица./крај/со/бб
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
(ФОТО) И на 40 години во врвна форма: Роналдо повторно ги воодушеви фановите
Кристијано Роналдо повторно ги воодушеви фановите со фотографија објавена на Инстаграм, на која позира без маица во црни боксерки, покажувајќи ја одличната физичка форма и на 40-годишна возраст.
„По сауна“, напиша кратко Роналдо под фотографијата направена во теретана. Ова не е првпат фудбалската ѕвезда да објави вакви фотографии, со кои редовно ја истакнува дисциплината, тренинзите и начинот на живот по кои е препознатлив.
View this post on Instagram
Забава
Леонардо ди Каприо никогаш повторно не го гледал „Титаник“
Актерот Леонардо ди Каприо ги шокираше фановите со признанието дека никогаш повторно не го погледнал „Титаник“, филмот што во 1997 година го лансираше во светска слава и ја обележа цела една генерација.
Ди Каприо за тоа зборуваше во разговор со Џенифер Лоренс во емисијата Actors on Actors, пренесува „Варајети“. За време на опуштениот разговор, Лоренс директно го праша: „Дали некогаш повторно го погледна ‘Титаник’?“
Ди Каприо без размислување одговори: „Не. Не сум го гледал.“
Лоренс се изненади и му рече: „Па, треба да го гледаш! Се кладам дека сега би можел да го гледаш, навистина е добар.“
„Јас всушност не ги гледам моите филмови. Ти ги гледаш ли твоите?“ ја праша Ди Каприо колешката.
„Не“, одговори Лоренс низ смеа. „Никогаш не сум снимила нешто како ‘Титаник’. Да сум, сигурно ќе го гледав. Еднаш бев многу пијана и го пуштив ‘American Hustle’. Се прашував: ‘Дали јас сум добра актерка?’ Го пуштив филмот… и не се сеќавам на одговорот.“
Ди Каприо слично признание дал и претходно. Во август, за списанието „Есквајр“, изјави дека ретко ги гледа своите филмови, но дека постои еден исклучок.
„Тоа е ‘Авијатичарот’. Тој филм ми беше особено важен“, рече актерот, присетувајќи се на соработката со режисерот Мартин Скорсезе и на неговиот долгогодишен интерес за ликот на Хауард Хјуз.
Филмот „Титаник“, во режија на Џејмс Камерон, стана еден од најуспешните филмови во историјата, а Ди Каприо во него глумеше заедно со Кејт Винслет.
„‘Титаник’ беше голем експеримент за Кејт и за мене“, изјави Ди Каприо уште во 2016 година. „Не можевме ни да замислиме колку голем ќе стане филмот. Сè тоа нè изненади.“
Тој додаде дека по тој успех морал да забави и да се врати на своите актерски цели.
„Знаев дека од мене се очекува нешто одредено, но сакав да останам верен на себе и на причината поради која воопшто почнав да глумам“, порача Ди Каприо.
Забава
Од февруари ќе се наплаќа пристап до фонтаната ди Треви
Од 1 февруари, туристите ќе мора да платат две евра за да добијат пристап одблиску до фонтаната ди Треви во Рим, една од најпознатите туристички атракции во градот. Бесплатен пристап ќе имаат само жителите на Рим, додека разгледување од далечина ќе остане без надомест.
Градоначалникот Роберто Гвалтиери изјави дека со оваа мерка се очекува годишен приход од околу 6,5 милиони евра. Наплатата е дел од поширок план со кој од 1 февруари ќе се воведат влезници и за уште пет локации во градот, со цена од пет евра.
Фонтаната ди Треви ја посетуваат во просек околу 30.000 луѓе дневно, а градските власти ја оправдуваат мерката со пренатрупаноста и проблемите со џепчии. Само во периодот од 1 јануари до 8 декември, просторот пред фонтаната го посетиле околу девет милиони туристи.
Традицијата на фрлање парички во фонтаната продолжува.

