Забава
Како да имам тренди фризура?

Природниот изглед на косата е прaвило број еден кога се во прашање фризурите за оваа сезона. Долгокосите тоа ќе го постигнат со природен пад на косата разделена на средина, а оние кои сакаат кратка коса можат да се потшишаат необично. Бојата на косата мора да биде колку што може поприродна
Долга коса Ако имате долга коса, оваа сезона се препорачува да ја носите пуштена во слободен пад. Од боите се препорачуваат природните тонови, од златна до црна.Темнокафеавата нијанса е повторно „ин“, но ако сакате да бидете повпечатливи одберете ја црвената боја. Што се однесува до формата се препорачува рамна коса, но може да биде и степенасто шишана.Шишките можете да ги заборавите сезонава, посебно кога станува збор за долга коса. Без разлика на тоа дали имате права, благо прекршена или кадрва коса, оваа сезона дозволете и природен изглед со патец на средината.Кратка косаФризурите кои оваа година ги прославија Katie Holmes, Victoria Beckham, Kelly Osbourne, Rihanna, Michelle Obama и Halle Berry, и понатаму се „ин“.Кај кратката коса не важи правилото без шишки, па можете да си дозволите прекривање на челото. Најпопуларни сезонава се оние фризури во кои шишките паѓаат дијагонално од едната на другата страна, а остатокот од косата не е строго обликуван.Собрана косаТрендовите кои сезонава ги промовираат врвните стилисти наложуваат посета на салон доколку сакате собрана коса. Имено собраната коса сезонава е малку крута и строго дефинирана.Ако сакате тренди фризура подигнете ја косата од челото кон темето, па потоа спојте ја во најнеобични облици. Сезонава исто така во тренд остануваат и плетенките, уредни и стегнати, но и пунџите украсени со најразлични додатоци за коса.Заборавете на тешките гелови и препарати за обликување и дозволете и на вашата коса да биде слободна!
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Дали јадете овесна каша или мусли за појадок: треба да ја знаете разликата

Овесот или муслито често се првиот избор за здрав појадок, но постојат важни разлики меѓу нив.
Овесот е интегрално зрно кое е богато со растителни влакна и е корисно за здравјето на срцето и регулирањето на телесната тежина.
Муслито, од друга страна, е мешавина од овес, јаткасти плодови, семки и суво овошје, кое обезбедува повеќе хранливи материи и долготрајна енергија, но може да содржи повеќе шеќер и калории, во зависност од состојките.
Што точно е овес, а што е мусли?
Овесот доаѓа од растението avena sativa и е природно без глутен (освен ако не е контаминиран за време на обработката). Тој е богат со растителни влакна и протеини, што помага да се чувствувате сити подолго време и го поддржува здравјето на срцето.
Достапно е во неколку форми – исечено (најмалку преработено), валано (често се користи за каша) и инстант (брзо се подготвува, но повеќе се преработува).
Мусли е мешавина од овесни снегулки, јаткасти плодови, семки и суво овошје. Не се пече и обично не содржи додадени шеќери или масла, што го прави поздрава алтернатива.
Овесната каша е подобра за чувство на ситост бидејќи има повеќе влакна и протеини, додека мусли нуди поразновиден избор на хранливи материи, но понекогаш и повеќе калории.
Влијание врз шеќерот во крвта
Овесната каша има низок гликемиски индекс – околу 55 – што значи дека се вари бавно и помага да се одржи стабилно ниво на шеќер во крвта. Ова го прави одличен избор за луѓе со дијабетес, особено ако е сечкан или овесна каша.
Гликемискиот индекс на мусли зависи од составот. Незасладените мешавини со цел овес и јаткасти плодови имаат умерен гликемиски индекс, но индустриските верзии често содржат додадени шеќери и засладено суво овошје, што го зголемува гликемискиот индекс.
Студија објавена во Британскиот журнал за исхрана наведува дека сечканата овесна каша има гликемиски индекс од околу 53, овесната каша околу 56, а инстант овесната каша до 75. Гликемискиот индекс на мусли обично се движи помеѓу 40 и 55.
Предности на овесот
Овесот е богат со бета-глукан – растворливо влакно кое ги намалува нивоата на лош холестерол.
Исто така, го подобрува варењето на храната, спречува запек и промовира подолго чувство на ситост, олеснувајќи ја контролата на телесната тежина. Бавно ослободува гликоза во крвта, што е особено корисно за луѓето со дијабетес.
Предности на мусли
Поради својот состав, мусли е одличен извор на витамини, минерали и антиоксиданси. Јаткастите плодови и семките обезбедуваат здрави масти, вклучувајќи омега-3 масни киселини, кои се важни за здравјето на срцето и мозокот.
Муслите обезбедуваат избалансирана комбинација од јаглехидрати, протеини и масти – совршени за долготрајна енергија.
На што да внимавате?
Кога станува збор за овес, внимавајте на инстант верзиите – тие често се преработени и содржат додаден шеќер. Изберете обичен, цел овес без адитиви.
Кога станува збор за мусли, проверете дали има додаден шеќер, чоколадо или премногу сушено овошје. Овие состојки ја зголемуваат содржината на калории. Најдобро е да изберете незасладен мусли со природни состојки.
Кој е подобар за слабеење?
Ако вашата цел е да ослабете, овесот е подобар избор бидејќи содржи помалку калории и шеќер. Ако претпочитате мусли, изберете домашни или незасладени варијанти со повеќе јаткасти плодови и семки.
Како да ги направите уште поздрави?
Можете да подготвите овесна каша како каша со семки од чиа и бобинки или да додадете путер од бадеми и банана. Измешајте мусли со незасладен јогурт и додадете свежо овошје за природна сладост.
Кога да изберете овесна каша, а кога мусли?
Изберете овесна каша кога сакате едноставен појадок со малку шеќер и богат со растителни влакна – одлична е за контрола на апетитот и шеќерот во крвта.
Муслито е идеално ако ви е потребен побогат и поразновиден појадок што ќе ви даде дополнителна енергија за време на активен ден.
фото: принтскрин
Забава
(Видео) Александра Јанева со преработка на безвременската „Ми подаваш рака“

Инспирирана од минатото и неповторливата носталгична нота што ја носат македонските евергрини, Јанева ја изненади публиката со својата официјална преработка на безвременската „Ми подаваш рака“ од Даниела Панчетовиќ.
Оваа култна македонска балада беше изведена во 1978 година од Даниела Панчетовиќ на фестивалот „Скопје“. Автор на музиката е Мане Колев, текстот е на Ѓоко Георгиев, а аранжманот е на Кире Костов.
Новиот реаранжман на песната го изработи Лазар Цветкоски и заедно со Јанева дадоа нов, модерен звук и позитивен дух, кој многу прецизно ја отсликува и доловува пораката на самата песна – поддршката и потпората од најблиските е она што нѐ води низ животот, љубовта е најсилна и најзначајна кога се дели. Во преработката Александра го има искористено оригиналниот семпл од оригиналното аудио што тече низ целата песна, а особено може да се слушне на крајот од преработката сакајќи да ја задржи автентичноста на самата песна.
Видеото го изработи Даниел Јовески отсликувајќи ги најубавите агли од нашиот преубав Охрид. Во видеото се присутни повеќе пријатели на Јанева, атмосферата е ведра и позитивна и зрачи со топлина.
Овој проект Јанева го најавуваше веќе некое време, а покрај тоа, во неколку наврати на своите социјални мрежи најави нова музика за претстојниот период.
Забава
Концерт на Дорис Драговиќ и Петар Грашо на 14 март во Скопје

На 14 март 2026 година Дорис Драговиќ и Петар Грашо првпат ќе одржат заеднички концерт во Скопје, во арената „Борис Трајковски“, носејќи спектакл, кој ќе биде симбол на љубов, емоција и чиста музичка магија. Две музички легенди, две генерации, една сцена и една вечер што ќе влезе во историјата.
Дорис Драговиќ, дамата што веќе со децении владее со својата моќна интерпретација, ќе го врати сјајот на најубавите балади, кои се врежани во колективната меморија на целиот регион. Од другата страна, со истата сила и страст, на сцената ќе застане Петар Грашо, миленикот на публиката и човекот што со секоја песна создава нови химни за современата генерација.
Нивниот заеднички концерт ќе биде спој на искуство и свежина, на вечни класици и модерни хитови. Тоа ќе биде ноќ во која публиката ќе патува низ времето, од балканската естрадна ера, која ја бележеше Дорис, до денешните хитови што го дефинираат звукот на новото време со Грашо.
Една бина, два гласа, две музички епохи и еден град, кој ќе биде сведок на концерт за паметење. Раскошната емоција на Дорис Драговиќ и неповторливата харизма на Петар Грашо на 14 март ќе создадат вистинска музичка магија!
Овој концерт е повеќе од календарски датум или уште еден настан. Ова ќе биде симбол на еден момент кога две кариери се преплетуваат за да создадат нешто ново и уникатно.
Како што Дорис со децении е доказ дека вистинската уметност никогаш не старее, така и Грашо е доказ дека музиката секогаш може да биде свежа и модерна. На 14 март тие ќе се сретнат за да докажат дека музиката нема граници, ни генерациски ни географски.
Билетите за овој настан се веќе пуштени во продажба и имате можност да ги купите преку продажната мрежа на www.kupikarta.com, „Розе Веро 2“, „ЈК травел“ во Бисер и „ЈК травел Дајмонд“.