Здравје
Дебата – Медиумите: Четврта сила или противсила?

Јавна телевизиска дебата на тема “Медиумите: Четврта сила или противсила?“ ќе се одржи денеска во Скопје со учество на бројни домашни и странски новинари.
Јавна телевизиска дебата на тема “Медиумите: Четврта сила или противсила?“ ќе се одржи денеска во Скопје со учество на домашни и странски новинари.
Според најавите, ќе дебатираат генералниот директор на Високата школа за новинарство во Лил Лоук Ервуе, главниот и одговорен уредник на дневникот “Утрински весник“ Ерол Ризаов како и шефот на Катедрата за филозофија при приштинскиот Универзитет Кадри Метај.
Дебатата се одржува во рамки на циклусот “Суштинските проблеми на нашето време“, во организација на Францускиот културен центар и Македонската телевизија.
/Крај/со/ис
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Десет вида овошје што не го зголемуваат шеќерот во крвта и позитивно влијаат на здравјето на срцето

Според податоците од американскиот Центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), правилната исхрана е еден од најефикасните и наједноставни начини за подобрување на здравјето на срцето и намалување на ризикот од срцеви заболувања.
ЦДЦ појаснува дека терминот срцева болест се однесува на потенцијално фатални срцеви состојби, како што се коронарна срцева болест, аритмија, срцева слабост и срцев удар.
Постојат многу начини да се грижите за здравјето на срцето, а диетата е една од најдобрите. Кога станува збор за исхраната, овошјето често се занемарува бидејќи може да има големо влијание врз здравјето на срцето. Како што пренесува порталот „Хелт дигест“, Американското здружение за срце истакнува дека со внимателно избирање овошје можеме да му обезбедиме на телото низа корисни хранливи материи, како што се влакна, витамини, минерали и антиоксиданти, а во исто време да го контролираме внесувањето шеќер.
Експертите за Health Digest идентификуваа десет вида овошје што треба да ги јадеме почесто ако сакаме да го зачуваме здравјето на срцето.
Еве што има на списокот:
- Бобинки
- Праски
- Лубеница
- Грејпфрут
- Јаболка
- Авокадо
- Портокали
- Киви
- Калинка
- Сливи
Забава
Четири производи може да ја намалат надуеноста, покажуваат истражувањата

Надуеност е непријатно чувство на притисок и тежина во стомакот што може да биде резултат на лошо варење, премногу внес на сол, премалку влакна или стрес. Иако повремените епизоди на надуеност се чести, правилната исхрана може да игра клучна улога во нејзиното намалување. Некои видови храна особено помагаат да се олесни варењето, да се намали задржувањето на водата и да се промовира здравјето на цревата.
Подолу се дадени четири намирници кои можат да помогнат во ублажувањето на овој чест проблем.
1. Јогурт
Јогуртот е еден од најдобрите природни сојузници во борбата против надуеноста, благодарение на пробиотиците – „добрите“ бактерии кои ја поддржуваат здравата цревна флора. Редовното консумирање јогурт може да помогне во подобрување на варењето и намалување на абдоминалната непријатност. Истражувањата, исто така, сугерираат дека пробиотиците може да помогнат да се подобри фреквенцијата и конзистентноста на столицата, што може да ја ублажи надуеноста. Сепак, важно е да се изберат незасладени сорти на јогурт со активни култури за да се постигне најдобар ефект.
2. Краставици
Краставиците се богати со вода и природни антиоксиданси, како што е кверцетинот, кој може да помогне да се намали воспалението во телото. Покрај тоа што хидрираат, краставиците делуваат и како природен диуретик, поттикнувајќи го излачувањето на вишокот течности и намалувајќи го задржувањето на водата, една од најчестите причини за надуеност.
3. Ѓумбир
Ѓумбирот е познат по своите антиинфламаторни својства и способност да го смирува дигестивниот систем. Оваа билка може да ја стимулира интестиналната подвижност и да ги ублажи гасовите, што може значително да го ублажи чувството на надуеност. Може да го консумираме како прилог, чај или свежо изрендан во смути.
4. Овесна каша
Овесот е богат со растворливи влакна, кои помагаат во регулирање на варењето и спречување на запек – честа причина за надуеност. Дополнително, овесната каша помага во одржување на стабилно ниво на шеќер во крвта, а со тоа ги намалува шансите за прејадување и дополнителен притисок во стомакот. Клучот е да изберете голема овесна каша за најдобар ефект и да ја подготвите со вода или млеко од растително потекло.
Забава
Дали кокосовото масло може да се користи за раст на косата?

Кокосовото масло е високо ценето во современото општество поради неговата разновидна употреба.
Освен што додава суптилен вкус на секое јадење, кокосовото масло може да се користи и за бројни домашни работи, како што е одржување на дрвени подови.
Покрај тоа, кога станува збор за вашата нега за убавина, таа е главната состојка во кремите за нега на лице и тело. Секако, неговата намена не завршува тука бидејќи според експертите е многу погодна за раст на косата.
Секој ден, вашата коса е изложена на бројни загадувачи на воздухот, временските услови и влијанието на алатките што се користат за стилизирање на вашата коса, како што се фен и пегли.
Исто така, многу производи за обликување на косата, како што се гел, лак, пена и восок, ја оштетуваат вашата коса. Сите овие работи всушност ја исцедуваат влагата и протеините од вашата коса, правејќи ја сува, склона кон кршење и опаѓање.
Придобивките од користењето кокосово масло на косата
Кокосовото масло може да ви помогне со горенаведените проблеми, поради што е честа состојка во производите за нега на коса.
Содржи лауринска киселина која за разлика од другите масни киселини продира длабоко во косата. Како резултат на тоа, косата не ги губи своите скапоцени протеини и во исто време останува хидрирана.
Кокосовото масло придонесува за поцелосна, посјајна и поздрава коса. Благодарение на него, косата изгледа помека, помазна и лесна за обликување.
Дали кокосовото масло го поттикнува растот на косата?
Краткиот одговор е ДА. Кокосовото масло може да го спречи опаѓањето на косата. Без разлика дали имате проблеми со опаѓање на косата или едноставно сакате вашата коса да биде пополна и поздрава, кокосовото масло е вашето решение.
Создава оптимални услови за здрав раст на косата. Одличното навлажнувачко својство на кокосовото масло помага во борбата против воспалението на скалпот, кое се смета за главен виновник за опаѓање на косата.
Со редовно користење на кокосово масло на вашиот скалп, ќе придонесете за побрз раст на косата, која пред се ќе биде поздрава и поубава од порано.
Како да се користи кокосово масло за раст на косата?
Наједноставниот начин е да нанесете кокосово масло директно на скалпот пред или после миење на косата. На овој начин ја заштитувате косата од оштетување и ја задржувате влагата во неа.
Можете да го користите и како маска за коса 2-3 пати неделно. Треба да го загреете и да го нанесете на косата, а потоа да го распоредите по косата со помош на чешел. Оставете го да делува околу 30 минути и потоа измијте го.
Покрај тоа, може да биде нешто како завршен третман за вашите суви краеви. На влажна коса, треба да нанесете мала количина од ова масло од половина од должината на косата до врвовите и оставете да се исуши природно.