Контакт

Економија

Индустриски Ладилник Тетово го зголеми прометот на берзата

Објавено пред

Прометот на македонската берза за хартии од вредност забележува зголемена вредност како резултат на купопродажбата на акциите на Индустриски Ладилник Тетово.

Прометот на македонската берза за хартии од вредност забележува зголемена вредност како резултат на купопродажбата на акциите на Индустриски Ладилник Тетово. 140.402 акции од оваа компанија беа истргувани преку една трансакција чија вредност беше 56.160.800,00 денари, а цената по акција изнесуваше 60,00 денари. Вкупниот промет на целата берза изнесуваше 77.887.081,61 денари, од кои поголемиот дел (88,3%), или 66.751.216,00 денари беа реализирани преку купопродажбата на обични акции, а остатокот беше реализиран преку тргувањето со државните обврзници. Доминираше прометот на редовниот пазар кој изнесуваше 58.057.933,00 денари, додека на официјалниот пазар беше реализиран промет од 19.829.148,61 денари.Од официјалниот пазар најактивно се тргуваше државната обврзница за денационализација од деветата емисија, при што беше остварен промет од 9.134.119,94 денари. Просечната вредност од 78,00% беше без промена на дневна база. Цената на обврзницата се движеше во распон од 77,60% до 78,10%. Истргувани беа 190.175 обврзници кои се реализираа преку 41 трансакции.Втора најтргувана од официјалниот пазар беше акцијата на Комерцијална Банка Скопје со промет од 6.605.500,00 денари. Просечната цена од 3.096,81 денари значеше минимално намалување од 0,04%. Истргувани беа 2.133 акции кои се реализираа преку 8 трансакции. На најликвидните од официјалниот пазар се приклучи и Гранит Скопје со промет од 1.536.600,00 денари. Просечната цена изнесуваше 780,00 денари, што предизвика умерено намалување од 0,70%. Истргувани беа вкупно 1.970 акции кои се реализираа преку 8 трансакции.Покрај акцијата на Индустриски Ладилник Тетово која беше со најголем промет од целиот пазар, на редовниот пазар активно се тргуваше и со акцијата на Македонски Телеком Скопје која оствари промет од 732.325,00 денари. Просечната цена од 511,40 денари означи слаб пораст од 0,17%. Ценовниот распон се движеше од 510,00 до 515,00 денари по акција. Меѓу поликвидните од редовниот пазар беше и акцијата на Тутунска Банка Скопје со промет од 642.587,00 денари. Просечната цена изнесуваше 4.493,62 денари што предизвика поостар пад од 2,45% на дневна основа. Истргувани беа 143 акции кои се реализираа преку 5 трансакции.Скопски Пазар Скопје објави неревидиран биланс на успех за периодот 01.01. – 31.03.2010 година. Според билансот, оперативните приходи за овој период изнесуваат 457.102.000,00 денари, што претставува намалување од 1,76% во однос на оперативните приходи од истиот период од минатата година. Оперативните расходи за првиот квартал од тековната година изнесуваат 444.432.000,00 денари, што е намалување од 1,35% во споредба со расходите од минатогодишниот прв квартал. Финансиските расходи за првото тромесечје од тековната година изнесуваат 10.036.000,00 денари, што претставува намалување од 29,3% во однос на финансиските расходи од првиот квартал од претходната година. За првиот квартал од 2010 година остварена е нето добивка од 3.242.000,00 денари, што претставува зголемување во однос на нето добивката од минатогодишниот прв квартал за 328%.Фершпед Скопје објави неревидиран неконсолидиран биланс на успех за период 01.01 – 31.03.2010 година. Според билансот приходите од продажба за првиот квартал од тековната година изнесуваат 776.527.000,00 денари, што претставува намалување од 19,2% во однос на продажбите од првиот квартал од претходната година. Оперативната добивка за првиот квартал од тековната година изнесува 37.061.000,00 денари. што е намалување од 27,8% во однос на оперативната добивка за истиот период од претходната година. Нето добивката за првиот квартал од тековната година изнесува 31.266.000,00 денари, што е намалување за 27,6% од нето добивката за првиот квартал од претходната година, како последица од негативните ефекти што ги предизвика економската криза.Во објавеното образложение за билансот на успех е наведено дека намалувањето на финансискиот резултат за тековната година е заради намалениот обем на работа од една страна и зголемувањето на трошоците од друга страна. Алкалоид Скопје известува дека неревидиран единечен и неревидиран консолидиран биланс на успех за периодот 01.01 – 31.03.2010 година ќе се објави на СЕИ-НЕТ на 30.04.2010 година во 14:00 часот.ТТК Банка Скопје на акционерското собрание одржано на 28.04.2010 година покрај донесените одлуки за усвојување на годишниот извештај за работењето во 2009 година, за именување на одбор за ревизија, за усвојување на ревизорскиот извештај за 2009 година, донесе и одлука за покривање на загубата за 2009 година. Искажаната загуба на ТТК Банка Скопје по годишната сметка за 2009 година во износ од 67.824.320,50 денари се покрива со:1.    Од средствата на акумулирана добивка на банката во износ од 64.987.494,00 денари и2.    Од средствата на законскиот резервен фонд на банката во износ од 2.836.826,50 денари.Прикажаната загуба по годишната сметка произлегува од дополнителна обврска за резервација на поголемо побарување по основ на продаден објект од преземените средства за наплата на побарување. ТТК Банка е регистрирана со акционерски капитал од 907.888.000,00 денари и оваа одлука не влијае на никаков начин на регистрираниот капитал на ТТК Банка.ТТК Банка Скопје објави соопштение за продажба на сопствени акции по пат на приватна понуда чиј износ е помалку од 25.000 евра во денарска против вредност. На продажба се понудени 345 обични акции по номиналната вредност од 1.000,00 денари по една акција. Вкупната номинална вредност од 345.000,00 денари и вкупната продажна вредност на понудата е 296.000,00 денари. Намената на средствата – одржување на тековната ликвидност на банката.. Цената по која се нудат сопствените акции е 800,00 за една акција.Технометал Вардар Скопје на акционерското собрание одржано на 28.04.2010 година донесе одлуки за измена на статутот на друштвото, за усвојување на годишната сметка и за усвојување на финансиските извештаи на друштвото.Технометал Вардар Скопје донесе и одлука за распределба на чистата добивка остварена по годишната сметка на друштвото за 2009 година. Чистата добивка во износ од 431.888,80 денари, остварена за 2009 година се распределува:1. 15% од чистата добивка во износ од 64.783,50 денари за задолжителна    законска резерва – општ резервен фонд,2. Остатокот од чистата добивка во износ од 367.105,30 денари да се пренесе во наредната година како нераспределена добивка. Согласно податоците добиени од ЦДХВ, ве известуваме дека на 28.04.2010 година е извршен следниот нетрговски трансфер на акции на котирани друштва (по основ на компензација, подарок или наследство):Статер банка Куманово – 5 приоритетни акции.Пет најтргувани хартии од вредност1. Индустриски ладилник Тетово   2. Р.Македонија – Денационализација 09  3. Комерцијална Банка Скопје 4. Гранит Скопје5. Алкалоид СкопјеХартии од вредност со најголем раст1  Машинопромет Скопје 140,00%2. Коста Абрас Скопје 20,00%3. ЕМО Охрид 3,23%4. Макстил Скопје 0,42%5. Македонски Телеком Скопје 0,17%Хартии од вредност со најголем пад1. ОКТА Скопје 8,01%2. Бетон Скопје 4,78%3. Прилепска Пиварница Прилеп 4,61%4. Арцелормиттал (ХРМ) Скопје 2,78%5. Стопанска Банка Скопје 2,68%©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Економија

ЕСМ: Дали ВМРО-ДПМНЕ се залага цената на струјата да биде повисока од новоопределената од РКЕ?

Објавено пред

Дали ВМРО-ДПМНЕ се залага цената на струјата да биде повисока од новоопределената од РКЕ?, прашуваат од „Електрани на Северна Македонија“ како реакција на обвинувањата изнесени од опозицијата.

„Опозициската партија ВМРО-ДПМНЕ се залага АД ЕСМ да не му ја продава на универзалниот снабдувач ‘ЕВН хоум’ целата електрична енергија што му е потребна за снабдување на граѓаните, туку само 75 %, а остатокот ЕСМ да го продава на слободниот пазар и да заработи повеќе. Дали во ВМРО-ДПМНЕ се свесни дека тоа значи оти универзалниот снабдувач ќе мора остатокот од 25 % да го докупи токму на слободниот пазар за многу повисоки цени? И дека тоа ќе значи драстично зголемување на цената на струјата? Дали ВМРО-ДПМНЕ се залага за двојно повисока цена на струјата за граѓаните?“, прашуваат од ЕСМ.

Додаваат дека е очигледно оти опозициската партија се занимава само со дневна политика и безидејни неконзистентни изјави, од кои никој во државата нема корист. Оттука, напоменуваат дека цената на АД ЕСМ е пониска 55 проценти од цената на струјата на слободниот пазар.

„Потенцираме и дека компанијата ги презема сите мерки за оптимизирање на производството и на трошоците, а во исто време спроведува инвестиции во обновливи извори од сопствени средства, кои ги обезбедува со своето работење, како и од поволни линии од светските финансиски институции, кои потоа редовно ги сервисира“, велат од ЕСМ.

Прикажи повеќе...

Економија

Економската активност на Франција блиску до нормалното ниво пред пандемијата

Објавено пред

Економската активност во Франција дополнително се нормализира во јули и е само седум проценти под предпандемиското ниво благодарение на подобрувањата во градежниот сектор, објави Централната банка.

Во јуни активноста беше девет проценти под нормалното ниво и значително закрепна од март кога беа воведени мерки за блокада за да се запре ширењето на коронавирусот. Резултатот беше пад на активноста 32 процента под нормалното ниво.

„Закрепнувањето продолжи во јули, иако со поумерено темпо, во согласност со трендот предвиден минатиот месец“, покажува месечното истражување на централната банка за деловните услови.

Стапката на искористенот на капацитетите во индустријата порасна во јули три процентни поени, на 72 процента, наведуваат од Централната банка проценувајќи дека активноста во прозиводствениот и услужниот сектор ќе биде стабилна во август.

Позитивниот тренд продолжува во контекс на воведувањето на ограничувањата во Франција и другите европски земји поради скокот на нови случаи на Ковид-19, при што владите настојуваат да избегнат целосна блокада, која би ги уништила економиите.

Прикажи повеќе...

Економија

Цените на горивата остануваат исти

Објавено пред

Цените на бензините, дизелот и на екстра-лесното масло ќе останат исти во согласност со одлуката од 4.8.2020 година, а зголемување ќе има на малопродажнaта цена на мазутот М-1 НС за 1,611 %.

Малопродажните цени на бензините „евросупер БС-95“ и „евросупер БС-98“, на „евродизелот“ (Д-Е V) и на екстра- лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) не се менуваат и со тоа малопродажната цена на „евросупер БС-95“ изнесува 60,00 денари/литар, малопродажната цена на „евросупер БС-98“ изнесува 62,00 денари/литар, малопродажната цена на „евродозелот“ (Д-Е V) изнесува 52,50 денара/литар и малопродажната цена на екстра-лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) изнесува 52,00 денара/литар.

Малопродажната цена на мазутот М-1 НС се зголемува 0,412 денари/килограм и од полноќ ќе изнесува 26,121 денари/килограм.

Од 11.8.2020 година максималните цени на нафтените деривати ќе изнесуваат:

– моторен бензин „евросупер БС-95“ – 60,00 (денари/литар)
– моторен бензин „евросупер БС-98“ – 62,00 (денари/литар)
– дизел-гориво „евродизел БС (Д-Е V)“ – 52,50 (денара/литар)
– масло за горење екстра-лесно 1 (ЕЛ-1) – 52,00 (денара/литар)
– мазут М-1 НС – 26,121 (денари/килограм)

Во изминатиот седумдневен период референтните цени на бензинот на светскиот пазар бележат зголемување од 2,262 %, на дизелот – 1,045 % и на екстра-лесното масло – 1,048 %, а кај мазутот има зголемување од 3,899 %.

Во истиот период курсот на денарот во однос на доларот е понизок 1,023 %.

Од Регулаторната комисија за енергетика напоменуваат дека ова се максималните цени на нафтените деривати од 00.01 часот на 11.8.2020 година. Трговците на големо и трговците на мало со нафтени деривати и горива за транспорт може да ги формираат цените на одделни нафтени деривати и горива за транспорт и пониско од највисоките утврдени цени.

 

Прикажи повеќе...

Најново

Свет26 минути

Падна либанската влада

Либанската влада поднесе оставка, потврди министерот за здравство Хамад Хасан. „Целата влада си поднесе оставка“, рече Хасан. Либанската влада падна...

Свет40 минути

(Видео) 13 лица повредени во пожар на бензинска пумпа во Русија

13 лица се повредени во пожар на бензинска пумпа во рускиот град Волгоград, јави АПА повикувајќи се на ТАСС. Според...

Свет2 часа

Бројот на заразени од коронавирус надмина 20 милиони

Бројот на луѓе што се заразиле од коронавирусот во светски рамки надмина 20 милиони и сега изнесува 20.023.522, објави страницата...

Македонија4 часа

„Повторно ќе го живеам животот со полни гради“, вели Иван кому му беше трансплантирано срце

Насмеан и полн со енергија, утрово Иван беше на контрола на Клиниката за државна кардиохирургија. Тој е првиот пациент во земјата...

Македонија4 часа

Состанокот за протоколите за училиштата ќе продолжи утре

Утре ќе продолжи состанокот на Комисијата за заразни болести со претставници на Министерството за образование и наука, на кој се...

Македонија6 часа

Министерот Нухиу го потпиша актот за двојазични натписи на полициските униформи

Држејќи двојазична плакета, министерот за внатрешни работи, Агим Нухиу, соопшти дека ги потпишал актите, со кои полициските униформи ќе добијат...

Свет7 часа

(Видео) Насилни протести во Белорусија, полицијата уби најмалку еден човек

Најмалку еден човек е убиен, а десетици се повредени за време на антивладините протести во Белорусија. Како што пренесуваат светските...

Македонија7 часа

Министерот Адеми се излекува од коронавирусот

Министерот за образование, Арбер Адеми, соопшти дека се излекувал од Ковид-19. „Конечно заврши предизвикот со Ковид-19! По две негативни последователни...

Свет8 часа

Младите во светот со неодговорното однесување го шират коронавирусот

Здравствените власти што се борат со пандемијата на коронавирусот се соочени со нов проблем – однесувањето на младите, кои ги...

Регион9 часа

Пет лица загинаа во поплавите на грчкиот остров Евија, меѓу нив и бебе

Пет лица, меѓу кои и бебе, загинаа, а уште едно исчезна во неделата кога поројни дождови и поплави го погодија...

Македонија9 часа

Само во Пехчево нема ниту еден заразен од коронавирус

Пехчево е единствениот град во Македонија, во кој во моментот нема ниту еден активен случај со коронавирус. Во Пехчево, досега...

Свет20 часа

Европска комесарка: Вакцината против Ковид-19 може да биде достапна до крајот на годинава

Европската комесарка за здравство, Стела Киријакидес, рече дека вакцината против Ковид-19 може да биде достапна до крајот на оваа година....

Македонија20 часа

Директорката на санитарниот и здравствен инспекторат во самоизолација, имала контакт со заболено лице

Директорката на Државниот санитарен и здравствен инспекторат, Ирина Сотирова – Бухова, ќе помине 14 дена во самоизолација затоа што имала...

Македонија21 час

Македонија на второ место по стапката на смртност од Ковид-19 во регионот

Во регионот, најголема стапка на смртност од коронавирус е регистрирана во Словенија, а потоа следат Северна Македонија и Албанија, објави...

Регион24 часа

Синот на убиената новинарка на Малта: Мајка ми го истражуваше и Ѓукановиќ

Синот на Дафне Каруанa Галиција рекол дека неговата мајка ја истражувала и врската на Мило Ѓукановиќ во случајот „Можура“. Синот...

Македонија1 ден

Четворица починати и 85 нови случаи на коронавирус во Македонија

Во последните 24 часа четири лица починаа од коронавирус, а потврдени се 85 нови случаи. Оздравеле 45 заболени, соопшти Министерството...

Свет1 ден

(Видео) На Трамп не му се допадна прашање од новинар и ја напушти прес-конференцијата

Американскиот претеседател, Доналд Трамп, ја напуштил вчерашната прес-конеференција откако новинарка го прашала за неговата изјава за здравствената заштита за ветераните,...

Регион1 ден

Силно невреме во Грција – тројца загинати, меѓу кои и бебе

Најмалку тројца луѓе, меѓу кои и бебе се најдени мртви во невремето кое го зафати грчкиот остров Евија во централна...

Македонија1 ден

(Видео) Се запалија неколку автомобили на паркинг во Ново Лисиче

Утрово во скопската населба Ново Лисиче, на паркинг гореа автомобили. Жителите од околните згради се собраа да го гаснат пожарот,...

Свет1 ден

Фаучи: Вакцината против коронавирус нема во целост да биде ефикасна

Главниот американски епидемиолог Ентони Фаучи оцени дека вакцината против коронавирус нема да биде целосно ефикасна. Како што пренесува „Скајњуз“, тој...

Досие