Контакт

Изложби

Европските уметници Жмијевски и Алтхамер ќе создаваат колажни дела во МСУ, дел од нив ќе му подарат на Музејот

Објавено пред

Полските уметници Артур Жмијевски и Павел Алтхамер, едни од најзначајните европски уметници од својата генерација, ќе бидат ексклузивни гости на Музејот на современата уметност – Скопје.

dobivaj vesti na viber

Во рамките на нивниот престој од 1 до 14 јули, ќе им биде овозможено да создаваат дела во самиот Музеј, а некои од нив ќе му ги подарат на МСУ. Куратор на проектот е Владимир Јанчевски.

Нивниот колаборативен процес на работа, како отворено студио, ќе се одвива во еден од галериските простори на МСУ Скопје секој ден од 14 часот до после полноќ.

Музејот е отворен за посетители во своите редовни термини од вторник до сабота, од 10 до 17 часот, и во недела од 10 до 13 часот. Оние посетители што ќе дојдат во Музејот во периодот меѓу 14 и 17 часот ќе имаат можност да посведочат на процесот на работа на Жмијевски и Алтхамер.

Уметничкиот тандем е меѓу најважните претставници на таканаречената критичка уметност – карактеристична струја на полската уметност, која се заснова на критичка обработка на актуелните теми од јавниот живот.

Во текот на овие две недели, колку што ќе креираат, уметниците ќе создадат 30-ина уметнички слики на картон со акрилна боја и колажи од стари историски книги, мапи, карти, атласи, постери, образовни графикони итн… Посетителите се добредојдени да донесат дел од овие материјали и со тоа да придонесат во создавањето на делата.

На 14 јули ќе биде отворена нивната изложба со наслов „Полска школа на колаж“ (Polish School of Collage), која ќе биде поставена до 25 август 2022 година.

Уште поголем куриозитет е што некои од создадените дела овие светски познати автори ќе му ги подарат на Музејот на современата уметност – Скопје и со тоа ќе ја збогатат вредната колекција на Музејот.

Улогата на Полска во создавањето на објектот на МСУ е од непроценливо значење. МСУ е симбол на солидарно Скопје, кога по катастрофалниот земјотрес во 1963 година, Обединетите нации носат резолуција, во која стои дека не е важна само материјалната помош, туку и културата за подигнување на духот на настраданите. Токму таа резолуција и одлуката на светскиот конгрес на уметници во Њујорк ги повикаа сите светски уметници да донираат свои дела за разрушеното Скопје и да се удрат темелите на новата зграда. На распишаниот конкурс првата награда ја добива познатото архитектонско студио „Тигри“ од Полска. Владата на Полска во знак на солидарност му го донира овој проект на Скопје, а денес МСУ во својата колекција помеѓу другите значајни дела располага со над 200 уметнички донации од полски уметници (212 дела од 135 уметници). Со оглед на тоа што досегашните донации се од периодот 1964-1990 година, Жмијевски и Алтхамер ја продолжуваат низата донации со современи дела.

Минатата година Жмијевски првпат имаше голема самостојна изложба во МСУ Скопје. Ова претставување следуваше по неговото учество во рамките на меѓународната групна изложба „Сè што ни е заедничко“ во 2019 година во Музејот. Уште еден ексклузивитет е што ова ќе биде првото претставување на Павел Алтхамер во Скопје.

Артур Жмијевски (1966) е визуелен уметник, кој живее и работи во Варшава, автор со богата уметничка кариера, кој е фокусиран на создавање инсталации, составени од фотографија, филм и видео.

Во своите дела тој го разоткрива светот на „другите“, кои често минуваат незабележани. Тој го снима нивното секојдневие покажувајќи како физичките и психичките ограничувања ги осудуваат овие луѓе да бидат маргинализирани во општеството. Преку експерименти со учество на избрани групи тој се обидува да разбере тешки искуства и табу-теми. Има изложувано на некои од најважните уметнички манифестации, како што се Венециското биенале и Документа во Касел, а бил и куратор на Берлинското биенале во 2012 година. Неговите дела се вклучени во колекциите на некои од најреномираните уметнички институции во светот, како, на пример, Музејот на модерната уметност во Њујорк, „Тејт модерн“ во Лондон, потоа „Новата пинакотека“ во Минхен…

Павел Алтхамер (1967) е визуелен уметник, кој живее и работи во Варшава. Работи во разни медиуми, како скулптура, перформанс, инсталација, видео. Создава скулпторски автопортрети, се појавува во перформанси и видео настојувајќи да ја доживее материјалноста на телото и да ги дефинира сопствените ментални граници. Преку акции, во кои вклучува цели заедници, тој сака да создава општествени заедници соочувајќи се со луѓето преку уметноста. Тој го доведува во прашање значењето на монументалните споменици според обемот на неговите дела и случајноста на неговите материјали. Неговите дела повикуваат и на социјалната скулптура на Бојс и на наследството на „Отворената форма на Оскар Хансен“. Тој може да се опише и како уметник со афинитет за релациска естетика. Учествувал на најзначајните светски изложби, меѓу кои „Документа 10“ (1997), на Биеналето во Венеција (2003, 2013), Берлинското биенале (2012), Skulptur Projekte Münster (2017). Добитник е и на многубројни награди, како што е биеналната награда за современа уметност во Европа „Винсент ван Гог“ во 2004 година.

Изложби

Прва самостојна изложба „Мрак“ на скулпторот Озбек Ајваз

Објавено пред

На 23 август 2023 година, во 19.30 часот, во мобилната/монтажната галерија при Центарот за современи уметности во Паркот на франкофонијата, ќе биде отворена првата самостојна изложба „Мрак“ на скулпторот Озбек Ајваз, на која ќе бидат изложени скулптурите изработени од рециклирано железо.

dobivaj vesti na viber

„Среде темнината што се шири една светилка се појавува како симбол на надеж. Незиниот нежен сјај се пробива низ мракот, кој го открива патот пред нас, давајќи чувство на утеха…“

Изложбата е финансиски поддржана од Министерство за култура на РСМ.

Озбек Ајваз е роден 1999 година во Скопје, РС Македонија. Дипломирал на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Факултет за ликовни уметности во Скопје, отсек вајарство, со модул сценографија во 2021 година, под менторство на проф. м-р Жарко Башески и проф. м-р Беди Ибрахим. На магистерски студии е на Факултетот за ликовни уметности во Скопје, остек вајарство, под менторство на проф. м-р Жарко Башески.

Во периодот од 2019 до 2023 година учествува на повеќе групни изложби, симпозиуми и колонии во Македонија, Турција, Косово и во Црна Гора.

Во 2021 година ја добива наградата за надежен млад уметник во Истанбул, Р. Турција.

Од 2023 година е член на ДЛУМ – Друштвото на ликовните уметници на Македонија.

Скулптурите што ги изработува се од рециклирано железо во апстрактна и геометриска форма. Неговиот уметнички израз е под влијание на Пабло Пикасо, Александар Архипенко, Марсел Дишан, и Џулио Гонзалес.

Прикажи повеќе...

Изложби

Отворање на изложбата „Имагинариум“ – илустрации за деца на академскиот уметник Христина Мазнеска

Објавено пред

Имагинацијата претставува најголема слобода и креативна активност во животот на децата преку која невино ја градат и неуморно ја развиваат својата интелигенција. Со замислувањето свет креиран според личните убедувања и желби најмладите создаваат автентичен и независен поглед и вредности.

dobivaj vesti na viber

Детската литература придонесува во развојот на нивната интелигенција, емотивност, креативност и имагинација. Книгата проследена со восхитувачки илустрации им помага на најмладите да замислат или создадат имагинарен свет управуван од лични правила и да се одвојат од светот на возрасните, кој е преплавен од обврски и правила. Впечатливата сликовитост на илустрациите во детската литература е незаменлива во изградбата на богата имагинација како најсуштинска творечка активност во детството. Разигрувајќи ја моќната фантазија на детските умови со помош на визуелните ликовни интерпретации на пишаните зборови, децата стекнуваат способност бргу да учат и правилно да расудуваат. Сказновидните и чудесни настани преку ликовната илустрација стануваат јасни и разбирливи. Безбројните фантазии на уметникот исткаени во невообичаените настани што им се случуваат на ликовите одеднаш добиваат смисла.

„Имагинариум“ претставува самостојна изложба на академскиот уметник Христина Мазнеска, која ја сочинуваат 50-ина креативни колоритни илустрации за деца изработени во периодот меѓу 2018 и 2022 година. Ингениозноста и сестраниот креативен потенцијал на Мазнеска најдобро се одразуваат преку нејзиниот разновиден сликарски и илустраторски творечки опус. Многубројните илустрации за деца се изработени во дигитален медиум (таблет за цртање и дигитален софтвер). Како резултат на успешната и плодна соработка меѓу авторите од разни земји (САД, Канада, Австралија, Велика Британија и Бугарија) и Мазнеска произлегуваат многубројни раскошни и разиграни дигитални илустрации коишто на невините детски умови визуелно им ја пренесуваат убавината на светот и ги подучуваат на моралните доблести – идни водилки, кои треба да ги применуваат во текот на животот.

Во ликовниот стилски израз на Мазнеска одѕвонува привлечна естетика која потсетува на легендарните Дизниеви цртани, особено во: прикажувањето на особините на ликовите во приказната (храброст, лојалност и љубопитност), употребата на широка колоритна палета, која овозможува создавање живописни амбиенти, кои предизвикуваат разни емоции и инвентивна сложена наративност со многубројни специфични детали во разиграните илустрации. Преку бујната и инвентивна ликовна интерпретација на сказновидните настани и бајковитите авантури на неповторливите ликови уметничката со автентичен семиотички јазик го обединува вистинитото и измисленото.

Христина Мазнеска е сестрана уметница, која работи во доменот на визуелните и применетите уметности. Родена е во Прилеп во 1995 г. Дипломирала на Факултетот за ликовни уметности при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје во 2018 година, во класата на проф. Жанета Вангели, на отсекот сликарство, со модул графички дизајн. Како добитничка на стипендиите „Еразмус+“ и CEEPUS за студентска мобилност во текот на своите студии студира и на Академијата за ликовни уметности во Загреб, Хрватска, како и на унгарскиот Универзитет за ликовни уметности во Будимпешта, Унгарија. Имала четири самостојни изложби во земјата, а била учесничка на повеќе од триесет групни изложби и креативни работилници. Од 2018 година работи како илустратор на многубројни креативни проекти. Досега има илустрирано и дизајнирано десетина странски книги за деца. Освен тоа, како уметник работела и на четири видеоигри. Живее и работи во Скопје. Има дневник за цртање, каде што доловува моменти од секојдневието и убавините на природата.

Изложбата трае до 30 август.

Прикажи повеќе...

Изложби

Изложба на македонскиот уметник Стефан Димовски во Котор

Објавено пред

Денеска, во Котор, Црна Гора, се отвора самостојната изложба на македонскиот уметник Стефан Димовски. Изложбата ќе биде отворена во 21 часот во Градската галерија „Котор“.

dobivaj vesti na viber

Стефан Димовски е роден 1983 во Скопје, во уметничко семејство. Сериозно почнува да се занимава со акварел во 1995 година. Долгогодишниот престој во Франција му овозможува да воспостави контакти со познати акварелисти и да ја усоврши акварелната техника до перфекција.

Досега има учествувано на повеќе групни изложби во Сан Рафаел, а исто така своите дела ги изложувал во повеќе галерии на југот на Франција.

Во 2010/2011 година дел од неговите акварели се селектирани во 11-тото издание на Интернационалниот каталог за модерна уметност (Италија, Рим). Во 2011 добива награда за акварел во конкуренција на 60 сликари и акварелисти на 12. саем за сликари и акварелисти во Сан Рафаел, Франција. Во 2011 година исто така добива втора награда за скулптура изработена од отпад за рециклирање, во организација на „Пакомак“ – Скопје. Истата година учествува на изложба на акварели во организација на Општина Карпош – Скопје. Во 2013 година ја оствари својата прва самостојна изложба во Музејот на град Скопје, а во 2014 година ја реализира и својата втора хуманитарна изложба во ликовниот салон на „НЛБ галерија“ во Скопје. Истата година реализира трета изложба заедно со својот татко Ангел Димовски-Чауш во Народниот музеј во Велес (ликовен салон). Во 2014 година исто така ги изложува своите дела и прави перформанс во „Попова кула“.

Во 2015 година станува член на ДЛУМ (Друштвото на ликовните уметници на Македонија) и учествува на „Експериментален цртеж“ – 2015, „МиниАРТура“ – 2015, Годишна изложба на ДЛУМ – 2015, „Новогодишни честитки – Концепт 37“ – 2015, „Хуманитарна аукција во Домот на АРМ“ – 2015, „Мал формат“ – КИЦ “Скопје“ – 2015.

Во 2016 учествува на 16-тиот „Зимски салон“ – Скопје, во 2016 реализира 4 самостојна изложба во „НЛБ галерија“ -„Поинаков поглед “ и учествува на „Експериментален цртеж“ – 2016, Годишна изложба на ДЛУМ – 2016, „МиниАРТура“ – 2016, „Мал формат“ – КИЦ „Скопје“ – 2016. Во 2017 година учествува на „Експериментален цртеж“ – 2017 и ја реализира својата петта самостојна изложба во Домот на културата „Кочо Рацин“ во Скопје. Во 2017 добива награда „Златна четка“ од ДЛУМ на „МиниАРТура“ во „НЛБ галерија“. Во 2018 година заедно со Ангел Димовски-Чауш, Трајче Чатмов и Љупчо Илиевски ја претставува Македонија на WORLD ART DUBAI во организација на Matchboox gallery Skopje, каде што истата галерија е номинира во 10 најдобри галерии во конкуренција од 42 галерии и 157 уметници. Во 2018 година учествува на изложбата „МиниАРTура“ во Белград, галерија „Сингидунум“, како и во „НЛБ галерија“ во Скопје; во 2018 учествува на изложбата „Зелените покриви се нашите урбани зелени оази“ во галерија „Ко-Ра“, Скопје. Во 2018 учествува на изложбата „Мал формат“ во Пловдив, Бугарија, како и на годишната изложба на ДЛУМ. Во 2018 година ја реализира и својата шеста самостојна изложба во „МКЦ галерија“, Скопје. Во 2019 е избран за член на уметничкиот совет на ДЛУМ. Во 2019 учествува на изложбата „60 македонски автори во Вашингтон“, САД, и во Отава, Канада. Во 2019 учествува на „МиниАРTура“ во „НЛБ галерија“ во Скопје, „Мал формат“ во Скопје, како и на годишната изложба на ДЛУМ.

Во 2020 година неговите дела се селектирани за соработка со една од најголемите светски онлајн-галерии „Сингуларт“, Париз, Франција. Во 2020 година учествува на годишната изложба на ДЛУМ во Националната галерија – објект „Мала станица“, „Мал формат“ и „МиниАРТура“. Во 2021 година учествува на изложбите „Експериментален цртеж“ во галеријата MC New York, USA; „Мал формат“ во КИЦ, Скопје; „МиниАРТура“ во КИЦ, Скопје; јубилејна изложба 75 години ДЛУМ, Националната галерија „Мала станица“. Во 2022 година учествува на биеналето „Зимски салон“ во националната галерија „Чифте амам“; „Вечно танго – Астор Пијацола“, галерија „Ко-Ра“, Скопје; „Пролет и денови на екологија“, галерија „Ко-Ра“, Скопје; „Нашата визија за Европа“, галерија „Ко-Ра“, Скопје; „Фестивал на светлоста“ – Котор, Црна Гора, исто така ја реализира и својата осма самостојна изложба во галеријата „Ко-Ра“.

Негови дела се наоѓаат во повеќе институции и приватни колекции во земјата и странство. Во неговите дела, покрај чистиот акварел, присутна е и комбинирана техника (акварел, колаж, акрилик, сепија, пастел).

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија54 минути

35-годишен маж загина во пожарот во зградата во Хром

Триесет и петгодишен скопјанец е пронајден изгорен во стан во пожарот што избувна утрово во скопската населба Хром. Според информациите...

Македонија2 часа

Бугарија јавно ќе ги објавува имињата на сите македонски граѓани што извадиле бугарски пасоши

Бугарските пратеници со 180 гласа „за“ и ниту еден против или воздржан на прво читање гласаа за измените во Законот...

Македонија4 часа

Беќаровски за забраната од Хрватска: Пиперките што се продаваат на нашите пазари се со многу поголема концентрација на пестициди

Во врска со оспорената пратка на пиперки во Хрватска, која вчера беше потврдена и од страна на Агенцијата за храна...

Македонија4 часа

Отворена закана на Стојанов до Македонците во Пустец: „Ќе ви ги одземеме пасошите ако не се пишете Бугари“

Претседателот на бугарската фондација Македонија Виктор Стојанов упати закана до Македонците од Пустец предупредувајќи ги дека ако не се попишат...

Македонија5 часа

Во дворските игри и дилови Мицкоски да не не меша, сам да си ги решава кавгите, велат од СДСМ

„ДПМНЕ се распаѓа. Внатрешни кавги, дворски игри, обвинувања и препукувања. Големи се внатрепартиските проблеми во ДПМНЕ и анти ЕУ кампусот....

Македонија5 часа

ВМРО-ДПМНЕ: Во Македонија не владее правото, туку владее мафија, криминалот и корупцијата се главниот приоритет на владата

Во Македонија не владее правото, туку владее мафијата. Во Македонија криминалот и корупција се основниот приоритет на владата на СДС...

Регион6 часа

Габриел Ескобар: Не е точно дека САД не сакаат Срби во новата влада на Црна Гора

Специјалниот американски претставник за Западен Балкан, Габриел Ескобар, изјави дека Вашингтон очекува новата црногорска влада да биде проевропска и реформистичка...

Европа6 часа

Зеленски по средбата со Бајден: Токму тоа им треба сега на нашите војници

Американскиот претседател Џо Бајден му рече синоќа на украинскиот претседател Володимир Зеленски дека САД ќе ја задржат силната поддршка за...

Свет6 часа

Криптоменувачница во Хонг Конг под истрага, користеле инфлуенсери и измамиле илјадници луѓе

Полицијата во Хонг Конг ги истражува наводите за измама против платформата за тргување со криптовалути, JPEX, кога инвеститорите се пожалија...

Европа6 часа

Експлозија во руски град, илјадници луѓе без струја

Најмалку 5.000 дома останаа без струја во рускиот град Тула, јавува руската режимска агенција РИА. Се наведува дека имало „тен...

Свет7 часа

(Видео) Се преврте училиштен автобус во САД, двајца загинати

Автобус со членови на средношколски оркестар на екскурзија во музички камп излета од автопат по стрмен насип во државата Њујорк...

Регион8 часа

Милановиќ ги повика ОН да го признаат Косово; Вучиќ: Жабата виде дека коњот се потковува…

Српскиот претседател Александар Вучиќ вчера се потсмеваше на повикот на претседателот на Република Хрватска, Зоран Милановиќ, кој побара на Генералното...

Топ17 часа

Mалолетничка е жртвата на тинејџерот од Скопје кој ја прегази возејќи брзо украден автомобил и без дозвола

МВР објави детали за настанот од 30 август, кога 18-годишен скопјанец прегази девојче возејќи брзо, без дозвола и со украден...

Македонија17 часа

Мицкоски би бил најсреќен ако ме удри трамвај во Будимпешта, вели Груевски

Влијание врз пратеници од моја страна немало. ВМРО-ДПМНЕ треба аргументирано да и се спротивстави на Бугарија. Мицкоски раскажува дека ако...

Регион20 часа

Косово врие од лажни евро монети – уапсени и лица од Македонија кои внеле над 10.000 такви монети во Приштина

Келнерите во едно кафуле во Приштина се откажаа од проверката дали монетите од две евра се оригинални или не, бидејќи...

Македонија20 часа

Уставниот суд пресече за преспанскиот договор: „Донесен е во согласност со Уставот“

Уставниот суд одлучи да не поведе постапка за преспанскиот договор, со кој се стави крај на долгогодишниот спор за уставното...

Македонија22 часа

Груевски до членството: Тргнете се од ботовите и платените пропагатори

Експремиерот Никола Груевски порача до членството да се оддалечат од ботовите и платените пропагатори, коментирајќи дека има многу начини да...

Македонија1 ден

Отровен пестицид во пиперки увезени од Македонија откриен во Хрватска

Забранет отровен пестицид е откриен во зеленчук увезен од Северна Македонија, објави Европскиот систем за брзо предупредување за сообраќај со...

Македонија1 ден

„Гардијан“: Северна Македонија и Србија имаат најзагаден воздух во Европа

Европа се соочува со голема јавно здравствена криза бидејќи речиси сите Европејци живеат во области со опасни нивоа на загаденост...

Топ1 ден

(Видео) На Скопска Црна Гора запленети 400 кубици бесправно исечено огревно дрво, приведени 10 дрвокрадци

На 19 и 20 септември, на местото наречено Рамно на планината Скопска Црна Гора, во заедничка акција на Одделот за...