Контакт

Култура

Скопје домаќин на Културно Биенале 2009

Објавено пред

Скопје ќе биде домаќин на овогодинешното Културно Биенале кое ќе се одржи од 3 до 12 сепрември.

Скопје ќе биде 14-от град домаќин на Културното Биенале 2009 година. кое ќе се одржи од 3 до 12 септември. Околу 800 уметници од 48 земји на возраст од 18 до 30 години ќе учествуваат на овогодинешното биенале кое ќе трае 9 дена во 7 дисциплини : визуелни уметности, музика, театар, гастрономија, слики во движење, литература. Биеналето ќе се одржува во сите културни институции што ги нуди Скопје Организатор на биеналето е Агенцијата за меѓународна соработка, а промотор Биеналето на млади уметници од Европа и Медитеран. настанот е поддржан од Министерството за култура и од Град Скопје.Во прилог програмата на Биеналето:

Четврток 3 Септември час   19:30      Градски Плоштад         Свечено отворање со свечен говор    20:15      Градски Плоштад         Мулти Медијална презентација Седум Порти    21:00      Градски Плоштад        Conspiracy Band – VIP    22:00      Градски Плоштад        Jacinto Canek ( Италија)     23:15      Градски Плоштад        Maldebares (Шпанија)    Петок 4 Септември 12:00 – 19.00 Музеј на Град Скопје    СЛИКИ ВО ДВИЖЕЊЕ (МОНИТОРИНГ)     AMINA ABODOMA SABRINA BEGOVIĆ MARCO BRUCIATI, VALENTINA RESTIVO ANTONIO CATALDO ZUMBULJESSICA IAPINOCLÁUDIA RITA OLIVEIRA

12:00 – 19:00    Куршумли Ан    СЛИКИ ВО ДВИЖЕЊЕ (МОНИТОРИНГ ВО ПРОСТОР)    ABRAZADASASMA BESEISO ROXANE BILLAMBOZ  NOEL GÁLVEZ RODRÍGUEZbarbaragurrieri groupKLED KAPEXHIU, EVA LEKAMAGIC MIND CORPORATION MOHAMED SALAH IRVIN MUÇAJ  NAWAFETH YOUTH FORUMJOSEPH FADEL  13.00    Куќа на креативноста(Плато Дом на АРМ)    МУЗИКА     JAMES KELLY     Велика Британија14:30    Куќа на креативноста(Плато Дом на АРМ)    МУЗИКА     MIKEL IZAL    Шпанија17.30    Кеј Вардар    МУЗИКА     IMUKAN    Алжир18:00    Македонска опера и балет    ТАНЦ    INÊS JAQUES    Португалија18:00; 19:00;20:00    АММС Канцеларија на Младински Културен Центар    КУКЛЕН ТЕАТАР    LEFT LUGGAGE THEATRE    Велика Британија18.30    Кеј Вардар    МУЗИКА    ELEMENT 6     Либан19:00    Младински Културен Центар    ТЕАТАР/ ТАНЦ    NINA Božič    Словенија20:00    Македонска опера и балет    ТАНЦ    INÊS JAQUES    Португалија20:00 – 21:30    Даут Пашин Амам    ЛИТЕРАТУРА    OMAR HAZEKMARTHIA CARROZZO ( MARGHERITHA MACRI and MARZIA CARROZZO)SOFÍA FERNÁNDEZ CASTAÑÓNGLORJANA VEBER SOCIETÀ COOPERATIVA HERMITAGE    20.00- 24.00    Куршумли Ан    КИНО ДЕЛ 1    LORENZO FONDACRISTIAN MATOS GONZÁLES CAMBODIA FILM PRODUCTIONJOSÉ MANUEL CARRASCO FUENTES FILIP JOVANOVSKI 20:30    Драмски Театар    ТЕАТАР    DU’ THEATRE    Малта 21:00    Македонска опера и балет    ТАНЦ    DROSSA MAZA     Грција 21:00     Музеј на Град Скопје    МУЗИКА     VLADIMIR LUKASH    Р.Македонија21:00    Градски Плоштад    МУЗИКА     M-PEX     Португалија22:15    Градски Плоштад    МУЗИКА     LE GORILLE      Италија23:30    Градски Плоштад    МУЗИКА     LEITMOTIV     Италија00:00    ШКОЛКА – ГРАДСКИ ПАРК    МУЗИКА     MARIA ROZALÈN    Шпанија01:00    ШКОЛКА – ГРАДСКИ ПАРК    МУЗИКА     BNDR    Шпанија02:00    ШКОЛКА – ГРАДСКИ ПАРК    МУЗИКА    VASJA PROGAR    СловениаСабота 5 Септември 12:00 – 19:00     Музеј на Град Скопје    СЛИКИ ВО ДВИЖЕЊЕ (МОНИТОРИНГ)    AMINA ABODOMA  SABRINA BEGOVIĆ MARCO BRUCIATI, VALENTINA RESTIVO ANTONIO CATALDOZUMBULJESSICA IAPINO CLÁUDIA RITA OLIVEIRA

12:00 – 19:00     Куршумли Ан    СЛИКИ ВО ДВИЖЕЊЕ (МОНИТОРИНГ ВО ПРОСТОР)    ABRAZADASASMA BESEISO ROXANE BILLAMBOZ  NOEL GÁLVEZ RODRÍGUEZbarbaragurrieri groupKLED KAPEXHIU, EVA LEKA MAGIC MIND CORPORATIONMOHAMED SALAH IRVIN MUÇAJ  NAWAFETH YOUTH FORUMJOSEPH FADEL  13:00    Куќа на креативноста(Плато Дом на АРМ)    МУЗИКА     T DE TRAPO    Шпанија14:30    Куќа на креативноста(Плато Дом на АРМ)    МУЗИКА     BNDR    Шпанија17.30    Кеј Вардар    МУЗИКА     JAMES KELLY    Велика Британија18:00    Македонска опера и балет    ТАНЦ    ÖZLEM TASMAN     Велика Британија18:00; 19:00; 20:00    АММС Канцеларија на Младински Културен Центар    КУКЛЕН ТЕАТАР     LEFT LUGGAGE THEATRE    Велика Британија18.30    Кеј Вардар    МУЗИКА    LOJA DAS CONVENIÊNCIAS    Португалија19:00    Македонска опера и балет    ТАНЦ    Franziska Aigner and Gabriel Schenker / Busy Rocks    Австрија 19:00    Македонски народен театар    ТЕАТАР    COMPAGNIE L’INDIVIDU    Франција19:00    Ресторант Пивница  (Градски Плоштад)    ГАСТРОНОМИЈА    LUCI NELL’ARANCETOSEBASTIANO RANDIERILUIGI TAGLIENTI    Италија 20:00 – 24.00      Куршумли Ан    СЛИКИ ВО ДВИЖЕЊЕ КИНО ДЕЛ 2 SOUDADE KAADAN NÃO TEM ZOOM AUTOPRODUÇÕESROSSELLA PICCINNOSERGIO ROMERO CASTAŇOIRENA ŠKORIČ GJORGJE JOVANOVIKMAJA NACEVSKA, ANA SEKULOVSKAANDREA CLAUSER IAIN FINLAY 20:00    Македноска опера и балет    ТАНЦ    ÖZLEM TASMAN  Велика Британија20:30    Драмски Театар    ТЕАТАР    EFFETTO LARSEN    Италија21:00    Музеј на Град Скопје    МУЗИКА    COREY MWAMBA    Велика Британија21:00    Македонска опера и балет    ТАНЦ    Franziska Aigner and Gabriel Schenker / Busy Rocks    Австрија 21:00    Градски Плоштад    МУЗИКА     VLADIMIR LUKASH     Р.Македонија22:15    Градски Плоштад    МУЗИКА     MARÍA ROZALÉN    Шпанија23:30    Градски Плоштад    МУЗИКА     IF IF BETWEEN    Франција00:00    ШКОЛКА – ГРАДСКИ ПАРК    МУЗИКА     PLEIADES    Грција 01:00    ШКОЛКА – ГРАДСКИ ПАРК    МУЗИКА     LE GORILLE    Италија02:00    ШКОЛКА – ГРАДСКИ ПАРК    МУЗИКА     JACINTO CANEK    Италија Недела 6 Септември 11.00-19.00    Куршумли Ан    СЛИКИ ВО ДВИЖЕЊЕ    MATERIALI SCENICI    Италија12:00 – 19:00    Музеј на Град Скопје    СЛИКИ ВО ДВИЖЕЊЕ (МОНИТОРИНГ)    AMINA ABODOMA  SABRINA BEGOVIĆMARCO BRUCIATI, VALENTINA RESTIVO ANTONIO CATALDO ZUMBULJESSICA IAPINO CLÁUDIA RITA OLIVEIRA  12:00 – 19:00     Куршумли Ан    СЛИКИ ВО ДВИЖЕЊЕ (МОНИТОРИНГ ВО ПРОСТОР)     ABRAZADASASMA BESEISOROXANE BILLAMBOZ  NOEL GÁLVEZ RODRÍGUEZbarbaragurrieri groupKLED KAPEXHIU, EVA LEKAMAGIC MIND CORPORATIONMOHAMED SALAH IRVIN MUÇAJ NAWAFETH YOUTH FORUMJOSEPH FADEL  13:00    Куќа на креативноста(Плато Дом на АРМ)    МУЗИКА     MARÍA ROZALÉN    Шпанија14:30    Куќа на креативноста(Плато Дом на АРМ)    МУЗИКА     LE GORILLE    Италија17.30    Кеј Вардар    МУЗИКА     NICK-  ELIA – DJ    Кипар18:00    Македонска опера и балет    УРБАНИ УМЕТНОСТИ    TIRANA  DANCE SHOW      Албанија 18:00 ; 19:00 ; 20:00    АММС Канцеларија на Младински Културен Центар    КУКЛЕН  ТЕАТАР     LEFT LUGGAGE THEATRE    Велика Британија18:30    Кеј Вардар    МУЗИКА    LEITMOTIV     Италија19:00    Македонски народен театар    ТЕАТАР    National Theatre of Kosovo     Косово 20:00    Македонска опера и балет    УРБАНИ УМЕТНОСТИ    TIRANA DANCE SHOW    Албанија 18:55     Македонска опера и балет –Плато     УРБАНИ УМЕТНОСТИ    REVERSE COLLECTIVE    Данска 20:00 – 21:00    Даут Пашин Амам    ЛИТЕРАТУРА    JOSÉ MARÍA GÓMEZ VALERO, DAVID ELOY RODRÍGUEZ RAMAJOKEVIN SALIBASPARAJURIJ MICHELE PORSIA ANTONIJA NOVAKOVIĆPIERRE JOSEPH MEJLAKANTIGONI KATSADIMA FILIPPO AMADEI

20:30    Младински Културен Центар    ТЕАТАР    MIMAIA TEATRO    Шпанија21:00    Македонска опера и балет    ТАНЦ    AERITES DANCE COMPANY     Грција 21:00    Музеј на Град Скопје    МУЗИКА     MOHAMED HOSNY    Египет21:00    Градски Плоштад    МУЗИКА     COREY MWAMBA    Велика Британија22:15    Градски Плоштад    МУЗИКА     PLEIADES    Либан23:30    Градски Плоштад    МУЗИКА     ANGHAM     Тунис00:00    ШКОЛКА – ГРАДСКИ ПАРК    МУЗИКА     FIDIL    Ирска01:00    ШКОЛКА – ГРАДСКИ ПАРК    МУЗИКА     LOJA DAS CONVENIÊNCIAS    Португалија02:00    ШКОЛКА – ГРАДСКИ ПАРК    МУЗИКА     T DE TRAPO    Шпанија Понеделник 7 Септември 12:00 – 19:00     Куршумли Ан    СЛИКИ ВО ДВИЖЕЊЕ (МОНИТОРИНГ ВО ПРОСТОР)     ABRAZADASASMA BESEISOROXANE BILLAMBOZ  NOEL GÁLVEZ RODRÍGUEZbarbaragurrieri groupKLED KAPEXHIU, EVA LEKAMAFIC MIND CORPORATION MOHAMED SALAH IRVIN MUÇAJ NAWAFETH YOUTH FORUMJOSEPH FADEL  12:00 – 19:00     Музеј на Град Скопје    СЛИКИ ВО ДВИЖЕЊЕ (МОНИТОРИНГ)     AMINA ABODOMA  SABRINA BEGOVIĆMARCO BRUCIATI, VALENTINA RESTIVO ANTONIO CATALDO ZUMBUL JESSICA IAPINO CLÁUDIA RITA OLIVEIRA

13:00    Куќа на креативноста(Плато Дом на АРМ)    МУЗИКА     BNDR     Шпанија14:30    Куќа на креативноста(Плато Дом на АРМ)    МУЗИКА     DIEGO COFONE    Италија17.30    Кеј Вардар    МУЗИКА     MIKEL IZAL    Шпанија18:00    Младински Културен Центар    ТЕАТАР    AUTOR , CIGLAR , VALENTAN     Словенија18:00    Македонска опера и балет    ТАНЦ    POST PARTUM COLLECTIF    Франција18:00; 19:00; 20:00    АММС Канцеларија на Младински Културен Центар    КУКЛЕН ТЕАТАР     LEFT LUGGAGE THEATRE  Велика Британија18:30    Кеј Вардар    МУЗИКА    MARÍA ROZALÉN    Шпанија19:00    Македонска опера и балет    ТАНЦ    COMPAGNIA RAFFELE IRACE    Италија19:00    Драмски Театар    ТЕАТАР    HARA KOLAITI GROUP    Грција19:00    Ресторант Пивница  (Градски Плоштад)    ГАСТРОНОМИЈА    CUINARTE DAVID LÓPEZ CARREÑOMARIA INMACULADA PINO CASTRO    Шпанија20:00    Младински Културен Центар    ТЕАТАР    STICHTING NIEUWE HELDEN    Холандија20:00    Македонска опера и балет    ТАНЦ    POST PARTUM COLLECTIF Франција21:00    Македонска опера и балет    ТАНЦ    COMPAGNIA RAFFELE IRACE    Италија21:00    Македонски народен театар    ТЕАТАР    VALENTINO VILLA     Италија21:00    Музеј на Град Скопје    МУЗИКА     THE GREG FELTON TRIO    Ирска21:00    Градски Плоштад    МУЗИКА     SHAMS AND FRIENDS OF THE SEA MUSICIAN GROUP    Египет22:15    Градски Плоштад    МУЗИКА     T DE TRAPO     Шпанија23:30    Градски Плоштад    МУЗИКА     MOHAMED RAGAB-DJ    Египет00:00    ШКОЛКА – ГРАДСКИ ПАРК    МУЗИКА     IF IF BETWEEN    Франција01:00    ШКОЛКА – ГРАДСКИ ПАРК    МУЗИКА     LEITMOTIV    Италија02:00     ШКОЛКА – ГРАДСКИ ПАРК    МУЗИКА    MALDEBARES    Шпанија Вторник 8 Септември 12:00 – 19:00     Куршумли Ан    СЛИКИ ВО ДВИЖЕЊЕ (МОНИТОРИНГ ВО ПРОСТОР)    ABRAZADASASMA BESEISOROXANE BILLAMBOZ  NOEL GÁLVEZ RODRÍGUEZbarbaragurrieri groupKLED KAPEXHIU, EVA LEKAMAGIC MIND CORPORATIONMOHAMED SALAH IRVIN MUÇAJ  NAWAFETH YOUTH FORUMJOSEPH FADEL  12:00 – 19:00     Музеј на Град Скопје    СЛИКИ ВО ДВИЖЕЊЕ     AMINA ABODOMA  SABRINA BEGOVIĆMARCO BRUCIATI, VALENTINA RESTIVOANTONIO CATALDO ZUMBULJESSICA IAPINO CLÁUDIA RITA OLIVEIRA  13:00    Куќа на креативноста(Плато Дом на АРМ)    МУЗИКА     LOJA DAS CONVENIÊNCIAS    Португалија14:30    Куќа на креативноста(Плато Дом на АРМ)    МУЗИКА     FIDIL    Ирска17.30    Кеј Вардар    МУЗИКА     AN IDENTITY FROM PALESTINE    Палестина18:30    Кеј Вардар    МУЗИКА     T DE TRAPO    Шпанија20:00 – 21:00    Даут Пашин Амам    ЛИТЕРАТУРА    MARIA IOANNOU IRENA CVETKOVIKNIKY D’ATTOMA MARTHIA CARROZZO (MARGHERITHA MACRI and MARZIA CARROZZOOLIVIA PIERRUGUES ABDELWAHHAB AZZAWI EFTJONA ISUFI EMNA LOUZIR 20.00 – 01.00    Куршумли Ан    СЛИКИ ВО ДВИЖЕЊЕ КИНО ДЕЛ 1    LORENZO FONDACRISTIAN MATOS GONZÁLESCAMBODIA FILM PRODUCTIONJOSÉ MANUEL CARRASCO FUENTESFILIP JOVANOVSKI 21.00      ГРАДСКИ ПРОШТАД    МУЗИКА    M -PEX    Португалија21:00    Музеј на Град Скопје    МУЗИКА     DISAMBIGUATION    Р.Македонија22.15      ГРАДСКИ ПЛОШТАД    МУЗИКА    ELEMENT 6    Либан23:30      ГРАДСКИ ПЛОШТАД    МУЗИКА    MALDEBARES    Шпанија00:00    ШКОЛКА – ГРАДСКИ ПАРК    МУЗИКА     DIEGO COFONE    Италија01:00    ШКОЛКА – ГРАДСКИ ПАРК    МУЗИКА     SHAMS AND FRIENDS OF THE SEA MUSICIAN GROUP    Египет02:00    ШКОЛКА – ГРАДСКИ ПАРК    МУЗИКА     MOHAMED RAGIB    Египет Среда 9 Септември         12:00 – 19:00     Куршумли Ан    СЛИКИ ВО ДВИЖЕЊЕ (МОНИТОРИНГ ВО ПРОСТОР)    ABRAZADASASMA BESEISOROXANE BILLAMBOZ  NOEL GÁLVEZ RODRÍGUEZbarbaragurrieri groupKLED KAPEXHIU, EVA LEKAMAGIC MIND CORPORATIONMOHAMED SALAH IRVIN MUÇAJ  NAWAFETH YOUTH FORUMJOSEPH FADEL  12:00 – 19:00     Музеј на Град Скопје    СЛИКИ ВО ДВИЖЕЊЕ (МОНИТОРИНГ)    AMINA ABODOMA  SABRINA BEGOVIĆMARCO BRUCIATI, VALENTINA RESTIVO ANTONIO CATALDO ZUMBULJESSICA IAPINO CLÁUDIA RITA OLIVEIRA  13:00    Куќа на креативноста(Плато Дом на АРМ)    МУЗИКА     ELEMENT 6     Либан14.00    Куќа на креативноста(Плато Дом на АРМ)    МУЗИКА     ANGHAM    Тунис17.30    Кеј Вардар    МУЗИКА     ALEKSANDROPJE    Египет / Р.Македонија18:00    Младински Културен Центар    ТЕАТАР    KRISTINA DIMITROVA     Р.Македонија18:00    Македонска опера и балет    ТАНЦ    Compagnie La [ Parenthèse ]     Франција18:30    Кеј Вардар    МУЗИКА    MALDEBARES    Шпанија19:00    Младински Културен Центар    ТЕАТАР    PEREGRINO    Шпанија19:00     Македонска опера и балет    ТАНЦ    LA CABO    Шпанија20:00    Македонска опера и балет    ТАНЦ    Compagnie La [ Parenthèse ]    Франција20.00- 24.00    Куршумли Ан    СЛИКИ ВО ДВИЖЕЊЕ  КИНО ДЕЛ 2    SOUDADE KAADAN NÃO TEM ZOOM AUTOPRODUÇÕESROSSELLA PICCINNOSERGIO ROMERO CASTAŇOIRENA ŠKORIČ GJORGJE JOVANOVIKMAJA NACEVSKA, ANA SEKULOVSKAANDREA CLAUSER IAIN FINLAY 20:30    Македонски народен театар    ТЕАТАР    FIBRE PARALLELE TEATRO    Италија21:00    Македонска опера и балет    ТАНЦ    LA CABO     Шпанија21:00    Музеј на Град Скопје    МУЗИКА     SESTETTO TOSCANNINI PLAYS GIORGIO MIRTO    Италија21:00    Градски Плоштад    МУЗИКА     MIKEL IZAL    Шпанија22:00    Македонска опера и балет    ИЗВЕДБИ    MARIOS JOANNOU – ELIA     Кипар22:15    Градски Плоштад    МУЗИКА     FIDIL    Ирска

23:30    Градски Плоштад    МУЗИКА     JACINTO CANEK     Италија

18:00Градски Плоштад    ТАНЦ    EXPLOSIVE CREW    Италија00:00    ШКОЛКА – ГРАДСКИ ПАРК    МУЗИКА     SHAMS AND FRIENDS OF THE SEA MUSICIAN GROUP    Египет01:00    ШКОЛКА – ГРАДСКИ ПАРК    МУЗИКА     IMUKAN     Алжир02:00    ШКОЛКА – ГРАДСКИ ПАРК    МУЗИКА     JAMES KELLY    Велика Британија Четврток 10 Септември 12:00 – 19:00     Куршумли Ан    СЛИКИ ВО ДВИЖЕЊЕ (МОНИТОРИНГ ВО ПРОСТОР)    ABRAZADASASMA BESEISOROXANE BILLAMBOZ  GÁLVEZ RODRÍGUEZbarbaragurrieri groupKLED KAPEXHIU, EVA LEKAMAGIC MIND CORPORATIONMOHAMED SALAH IRVIN MUÇAJ  NAWAFETH YOUTH FORUMJOSEPH FADEL  12:00 – 19:00     Музеј на Град Скопје    СЛИКИ ВО ДВИЖЕЊЕ (МОНИТОРИНГ)    AMINA ABODOMA  SABRINA BEGOVIĆMARCO BRUCIATI, VALENTINA RESTIVO ANTONIO CATALDO ZUMBULJESSICA IAPINO CLÁUDIA RITA OLIVEIRA  13:00    Куќа на креативноста(Плато Дом на АРМ)    МУЗИКА     SHAMS AND FRIENDS OF THE SEA MUSICIAN GROUP Египет14:30    Куќа на креативноста(Плато Дом на АРМ)    МУЗИКА     ALEKSANDROPJE    Египет / Р.Македонија17:30    Кеј Вардар    МУЗИКА     WANTED’S ANASS    Мароко 18:00    Младински Културен Центар    ТЕАТАР    HEWAR THEATRE GROUP    Египет18:00    Македонска опера и балет    ТАНЦ    ELMA SELMAN    Босна и Херцеговина18:30    Кеј Вардар    МУЗИКА    FIDIL    Ирска19:00    Младински Културен Центар    ТЕАТАР    OPERI    Босна и Херцеговина20:00    Македонска опера и балет    ТАНЦ    ELMA SELMAN    Босна и Херцеговина20:00    Драмски Театар    ТЕАТАР    YVONNE EL HACHEM AND JOSEPH FADEL    Либан20:00 – 21:00    Даут Пашин Амам     ЛИТЕРАТУРА    REEM KASSEMKASSANDRA ALOGOSKOUFI RUMENA BUZAROVSKATIAGO PATRICIOFROSINA NAUMOVSKASUAD NOFAL IRENA JORDANOVA    21:00    Македонски народен театар    ТЕАТАР    KOREJA E PATHOS – CENTAR ZA KULTURU-SMEDEREVO     Италија/Србија21:00    Музеј на Град Скопје    МУЗИКА     VASJA PROGAR     Словенија21:00    Градски Плоштад    МУЗИКА     LOJA DAS CONVENIÊNCIAS    Португалија22:15    Градски Плоштад    МУЗИКА     IMUKAN      Алжир23:30    Градски Плоштад    МУЗИКА     DIEGO COFONE    Италија00:00    ШКОЛКА – ГРАДСКИ ПАРК    МУЗИКА     M-PEX    Португалија01:00    ШКОЛКА – ГРАДСКИ ПАРК    МУЗИКА     NICK-ELIA-DJ    Кипар02:00    ШКОЛКА – ГРАДСКИ ПАРК    МУЗИКА     ANGHAM    Тунис Петок 11 Септември 13:00    Куќа на креативноста(Плато Дом на АРМ)    МУЗИКА     MALDEBARES    Шпанија14:00    Куќа на креативноста(Плато Дом на АРМ)    МУЗИКА     BNDR    Шпанија17:30    Кеј Вардар    МУЗИКА     COREY MWAMBA     Велика Британија18:00    Младински Културен Центар    ТЕАТАР / ТАНЦ    MATIJA FERLIN    Хрватска18:00    Македонска опера и балет    ТАНЦ    MASDEVALLIA TIGERKISS    Сан Марино18:30    Кеј Вардар     МУЗИКА    M-PEX    Португалија19:00    Македонска опера и балет    ТАНЦ    CIE 11.ORG    Мароко19:00    Ресторант Пивница  (Градски Плоштад)    ГАСТРОНОМИЈА    MANAR KHALILIEHPRESENTATION OF MACEDONIAN COUSINE     Палестина/ Р.Македонија19:30    Драмски Театар    ТЕАТАР    CHARBEL GHOSTINE AND MARC KHOURY     Либан21:00    Градски Плоштад    УРБАНИ УМЕТНОСТИ    DOMINIK MAHNIČ Словенија20:00    Македонска опера и балет    ТАНЦ    MASDEVALLIA TIGERKISS    Сан Марино20:30    Македонски народен театар    ТЕАТАР    ESIBA ARTE    Италија21:00    Македонска опера и балет    ТАНЦ    CIE 11.ORG    Мароко21:00    Музеј на Град Скопје    МУЗИКА     WANTED’S ANASS Мароко21:00    Градски Плоштад    МУЗИКА     ALEKSANDROPJE    Египет / Р. Македонија21:00     ПРИМЕНЕТА УМЕТНОСТ    FASHION SHOW    22:15    Градски Плоштад    МУЗИКА     AN IDENTITY  FROM  PALESTINE    Палестина23:45    Градски Плоштад    МУЗИКА     NICK –ELIA DJ     Кипар00:00    ШКОЛКА – ГРАДСКИ ПАРК    МУЗИКА     MIKEL IZAL    Шпанија01:00    ШКОЛКА – ГРАДСКИ ПАРК    МУЗИКА     JACINTO CANEK    Италија02:00    ШКОЛКА – ГРАДСКИ ПАРК    МУЗИКА     JAMES  KELLY     Велика Британија Сабота 12 Септември

Завршен концерт

Најуспешните дела©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Култура

Седмиот филм на Милчо Манчевски ќе биде црна комедија со наслов „Кајмак“

Објавено пред

Екипа од Македонија, Данска, Холандија, Хрватска, Бугарија, Англија, Италија и од Србија почнува со работа на новиот филм на Милчо Манчевски, „Кајмак“.

„’Кајмак’ е црна комедија (или среќна трагедија) за две семејства, кои се пристојни на почетокот, а среќни на крајот на филмот. Филмот е безмилосна критика на лицемерството и на малограѓанштината“, вели Манчевски.

По сценарио и режија на Милчо Манчевски, во филмот играат: Камка Тоциновски, Сара Климоска, Александар Микиќ, Ана Стојановска, Симона Спировска, Петар Мирчевски, Филип Трајковиќ, Сашка Димитровска, Лазе Манасковски, Јасмина Василева, Дејан Лилиќ, Елена Кузманов, Крсте Роџевски, Ана Димитрова, Никола Ристески, Ангела Димитрова, Соња Михајлова, Александра Пешевска, Ѓорѓи Јолевски, Љиљана Богојевиќ, Сара Станиќ и други.

Филмот е европска копродукција, поддржан од Агенцијата за филм на Северна Македонија, како и од филмските фондови на Данска, Холандија, Хрватска и на Бугарија. Македонската радио-телевизија е копродуцент.

Екипата особено се гордее што во оваа најтешка пандемиска година во светот токму овој филм доби поддршка и од европскиот фонд „Еуримаж“, што е несомнено огромна потврда за вредноста на проектот.

Според финансиската конструкција на филмот, Македонија учествува со 48 проценти, а 52 отсто од средствата доаѓаат од странство.

На прашањето како во период на пандемија проектот „Кајмак“ успеа да мобилизира голема европска екипа за филмот, македонскиот продуцент на филмот Јане Ќортошев рече:

„Сѐ е можно кога работиш на убав проект и со пријатели. А ‘Кајмак’ има навистина многу пријатели – во цела Европа, а и дома. Собрани заедно зад убав проект, ништо не може да нѐ запре“.

Ова му е 7-ми филм по ред на Манчевски, кој досега има работено и во Америка и во Македонија, а на прашањето за тоа како се чувствува пред самото снимање на „Кајмак“ на денешната конференција за печат, режисерот Манчевски рече:

„’Кајмак’ е безобразна комедија за две семејства, кои се пристојни на почетокот, а среќни на крајот. Се радувам како летен ден затоа што по сета напорна работа, сега почнуваме да правиме убава уметност, ама уште повеќе затоа што работиме со талентирани професионалци, кои се и добри луѓе. Животот е прекраток за да работиш со лоши луѓе“.

Дански копродуцент на „Кајмак“ е Мета Луис Фолдагер Соренсен, продуцентка на филмовите „Антихрист“ и „Меланхолија“ на Ларс фон Трир, како и на данскиот кандидат за „Оскар“ – „Кралската афера“ и на „Сопругата“ со Глен Клоуз.
Холандски копродуценти се Изабела Депевег и Елс Вандерворст, која важи за една од најискусните холандски продуценти, со култни филмови како „Мандерлеј“, „Догвил“ и „Танчар во мракот“ на Ларс фон Трир и It’s All About Love на Томас Винтерберг. Хрватски копродуцент е Синиша Јуричиќ, а бугарски Иван Дојков. Извршен продуцент е Јан Прајор од британската „Скала продакшнс“.

Македонски продуцент на филмот е „Банана филм“. Продуцира Јане Ќортошев.

Продукциски дизајнер е Дејвид Манс од Англија, директор на фотографија е Данецот Улрик Боел Бенцен, кастинг-директор Милка Анчевска, а костимограф Жаклина Крстевска.

Филмот ќе се снима исклучиво на локации во Скопје.

Манчевски реши да го задржи оригиналниот збор, па англискиот наслов е Kaymak. Партнерите на филмот го доживуваат како интересен, нов збор што го научиле, како мистерија во насловот, слично на Е.Т. или „Кагемуша“, на пример.

Главни партнери на филмот се „Алкалоид“, НЛБ банка и „Виза“ и партнерите на филмот „Окта“, „Тиквеш“, „Витаминка“ и „Лимак“.

Последниот филм на Манчевски, „Врба“, ја доживеа премиерата на Римскиот филмски фестивал, а потоа беше прикажан на уште 30 меѓународни фестивали и освои пет награди („Рејнденс“, „Синеквест“, „Валенсија“ итн), Европската филмска академија го вброи во потесниот избор на филмови за награда во 2020, а „Врба“ беше и македонски кандидат за „Оскар“. Филмот собори рекорди на гледаност во Македонија, а од неодамна е продаден за дистрибуција во САД, каде што набргу ќе има и ДВД-издание. Тој се прикажува и на „Синемакс“ и на Ејч-би-о.

Прикажи повеќе...

Култура

Изложба „Монодрамите и дуо-драмите на МНТ“

Објавено пред

Во Македонскиот народен театар е отворена изложба „Монодрамите и дуо-драмите на МНТ“.

Присуството и силата на актерот, сите негови умеења и вештини, посветеност и сигурност се неизоставен дел и носечки елемент на она што ја прави монодрамата и/или дуо-драмата.

На репертоарот на МНТ во текот на годините, почнувајќи од 1974 и „Дневникот на лудиот“ со Владимир Светиев, па сѐ до последните „Последната лента на Крап“ на Ѓорѓи Јолевски и „Само глас“ со Звездана Ангеловска и Никола Ристановски, реализирани се 20-ина монодрами и дуо драми, кои се центарот на истоимената изложба поставена во фоајето на театарот.

Преку фотографиите, костимите и плакатите во „Монодрамите и дуо-драмите на МНТ“ забележливи се два аспекта.

Од една страна, тоа се монодрамите, каде што е видлива посветеноста на актерот, кој кога е сам на сцената, се развива, менува, остварува и/или зацврстува, и од друга, тоа се дуо-драмите, каде што се видливи комуникацијата и врската што ги создаваат двајца актери, кои на сцената зависат еден од друг, и атмосферата кога при интерпретацијата на ликовите се надополнуваат еден со друг. Изложбата го прикажува актерот кој е сам на сцената или со уште еден актер, борбите што ги водат сами со себе или со другиот, како и впечатокот што го оставаат кај гледачот. Тоа се секоја емоција, мимика, гестикулација и движење.

Изложбата е отворена за публиката што присуствува на тековните претстави на репертоарот на МНТ и онлајн, на страницата на МНТ (www.mnt.mk) и на фејсбук-страницата на театарот.

Прикажи повеќе...

Култура

Стефоска и Гир ја најавија новата програма „Креативна Европа 2021 – 2027 година“

Објавено пред

Со тркалезна маса на тема „Креативна Европа – Перспективите на Западен Балкан“, денеска заврши тридневниот циклус на јавни настани на Министерството за култура и канцеларијата на „Креативна Европа – Култура“ – „Креативна Европа – Дома“, посветени на поддржаните проекти во периодот 2014-2020 година, како и нивната рефлексија на национално и на регионално ниво.

Министерката за култура, Ирена Стефоска, и амбасадорот на Европската Унија во нашата држава, Дејвид Гир, на денешната тркалезна маса посветена на предизвиците и рефлексијата на програмата „Креативна Европа – Култура на ЕУ“, во своите обраќања се осврнаа на резултатите од претходниот програмски циклус, а го најавија и почетокот на новата програма „Креативна Европа 2021 – 2027 година“, која на крајот од минатиот месец беше усвоена од страна на Европскиот парламент.

Стефоска, истакнувајќи ги досегашните резултати на нашата држава, потврди дека Министерството за култура веќе изрази интерес за учество во новата програма, како и подготвеност за потпишување грант-договор со Европската комисија.

„Во текот на овој циклус поддржани се 79 проекти на невладини организации, издавачки куќи, национални и локални установи од областа на културата, а поддршката на ЕУ за овие македонски организации изнесува 4,5 милиони евра. Издвачкиот сектор во нашата држава уште еднаш ги потврди исклучителната посветеност и успехот во рамките на оваа програма на европско ниво, а Министрството за култура, секако, продолжува со кофинансирање на поддржаните проекти“, рече Стефоска.

Таа додаде дека како координативно тело за спроведување на програмата на национално ниво, Министерството, и во иднина ќе продолжи преку конкретни мерки да одговори на предизвиците базирани на досегашните искуства од спроведувањето на програмата на национално и на локално ниво, а сѐ со цел олеснување на пристапот во новата програма до што поголем број корисници од културните и креативните сектори.

Амбасадорот на Европската Унија во нашата држава, Дејвид Гир, на тркалезната маса истакна дека културниот и креативниот сектор секогаш играле главна улога во животот на Европа и ги ширеле европските вредности. Тој истакна дека културниот и креативниот сектор претствуваат 4,2 проценти од европскиот вкупен БДП и 3,8 проценти од работната сила во ЕУ и се меѓу најдинамичните сектори во Европа. Повикувајќи се на информации од Евростат, Гир рече дека во културата и во креативниот сектор се вработени 8,7 милиони луѓе во ЕУ.

„Програмата ‘Креативна Европа’ на некој начин е консолидирана форма на поддршката на ЕУ за овие индустрии. Во периодот од 2014 до 2020 преку оваа програма се доделени над 13.000 гранта, а ги искористиле 41 земја. Кофинансирани се речиси 16.500 културни проекти за соработка во Европа“, рече Гир.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија10 часа

За шест часа, казнети 66 возачи за брзо возење на автопатот Скопје-Велес и скопската обиколница

Полицијата за шест часа казни 66 возачи за брзо возење на автопатот Скопје-Велес и скопската обиколница, соопшти Министерството за внатрешни...

Спорт12 часа

„Гранде“ Пандев потврди дека утре го игра последниот меч за Македонија!

Легендарниот македонски капитен Горан Пандев, потврди дека утре против Холандија ќе го одигра својот последен меч за македонската репрезентација, заминувајќи...

Регион16 часа

Џамбаски: Македонија е бугарска, од двете страни на границата Деве Баир живее една нација

Една нација живее на двете страни од границата Деве Баир, а тоа е бугарската, ова го напиша бугарскиот европратеник, Ангел...

Македонија16 часа

Нови осум заболени од Ковид-19, нема починати

Во последните 24 часа се направени 3.265 тестирања, а регистрирани се 8 нови случаи на КОВИД-19 од: Скопје – 3,...

Свет16 часа

(Видео) Петмина градежни работници загинаа при уривање на училиште во Белгија

Најмалку пет лица загинаа а девет се повредени кога училишна зграда во белгискиот град Антверпен се сруши за време на...

Македонија17 часа

Николоски: Нема да дозволиме избори без евидентирање на граѓаните со отисок од прст

Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ Александар Николоски, вели дека ВМРО-ДПМНЕ нема да дозволи локални избори без евидентирање на граѓаните со отисок од...

Топ18 часа

Австралијка приведена на скопскиот аеродром

Државјанка на Австралија ноќеска била приведена на скопскиот аеродром, откако при извршена пасошка контрола и проверка во службените евиденции било...

Регион19 часа

(Видео) Тројца работници повредени во експлозијата во фабриката во Чачак

Тројца работници се полесно повредени, а еден е задржан на одделение за интензивна нега на лекување, по вчерашните низа експлозии...

Свет20 часа

(Видео) Незапаметени поплави на Крим, еден загинат и 24 повредени

Едно лице загина, две се исчезнати, а 24 се повредени по поплавите предизвикани од поројните дождови во близина на Јалта...

Свет20 часа

(Видео) Пукање на роденденска забава во Торонто, повредени три деца и еден маж

Три деца и еден маж се повредени во пукање на роденденска забава на отворено, што се случи во западниот дел...

Свет20 часа

(Видео) Камион прегази двајца учесници на Парадата на гордоста во Мајами, едниот почина

Камион прегази двајца учесници на вчерашната Парада на гордоста во Мајами, при што едниот почина а другиот е тешко повреден,...

Топ21 час

Над 200 возачи санкционирани во Скопје

Министерството за внатрешни работи во текот на вчерашниот ден (19.06.2021) продолжи со засилените акциски контроли во областа на сообраќајот. На...

Македонија2 дена

Индискиот сој потврден кај уште едно лице во земјава

Уште еден случај на индискиот сој на коронавирус е потврден во земјава. Се работи за уште еден Македонец кој дошол...

Топ2 дена

Починат затвореник пронајден во кумановскиот затвор

Во затворот „Кшање“ во Куманово ноќеска бил пронајден мртов 58-годишен затвореник од с.Старо Нагоричане. „ На 19.06.2021 во 02.45 часот...

Македонија2 дена

Еден починат и четири нови случаи на коронавирус во Македонија

Во последните 24 часа во Македонија се потврдени четири нови случаи на коронавирус, едно лице почина, а 68 оздравеа, соопшти...

Македонија2 дена

Филипче: Не е вистина дека пациенти не се оперираат и дека скопските клиники се во колапс

Не е вистина дека пациенти не се оперираат и системот на скопските клиники е во колапс, тврди министерот за здравство,...

Спорт2 дена

Македонците за четири дена го „испиле целото пиво“ во Букурешт

Фудбалската репрезентација на Македонија, во четвртокот, го напушти Букурешт и се пресели во Амстердам, каде ќе го одигра последниот натпревар...

Свет2 дена

(Видео) Трамп се огласи за спремните одговори на Бајден: Затоа државата оди по ѓаволите

Поранешниот претседател на САД, Доналд Трамп, се огласи за видеото на кое се гледа неговиот наследник, Џо Бајден, со спремни...

Македонија2 дена

За еден ден казнети 627 возачи за брзо возење

Полицијата за еден ден казни 627 возачи за брзо возење на територија на целата држава, соопшти Министерството за внатрешни работи....

Регион2 дена

САД ја поздравија Резолуцијата за Сребреница усвоена во Парламентот на Црна Гора

Американскиот Стејт департмент ја поздрави Резолуцијата за Сребреница усвоена во Парламентот на Црна Гора во петокот. „Позицијата на САД во...

Досие