Контакт

Македонија

„Д-р Пановски“ за обвинувањата од Милошоски: Ова е дневнополитички линч пред избори

Објавено пред

За веледрогеријата „Пановски“ вчера изнесените ставови од пратеникот Антонијо Милошоски во рамките на анкетната комисија за скандалот на Онкологија со обвинувања се само дневнополитички линч кон кој политичките партии посегнуваат пред речиси секои избори. Веледрогеријата испрати реакција во писмена форма, која ја пренесуваме во целост.

dobivaj vesti na viber

„Не ни е пријатно што сме принудени да се браниме со реакција од нападите на г. Антонијо Милошоски како претставник на политичка партија, но со оглед на фактот дека е заштитен со пратеничкиот имунитет за искажаното немаме друг избор.

Информациите што некој му ги сервира се погрешни и немаат никаква врска со фактичката состојба. Со оглед на фактот дека АД ‘Д-р Пановски’ е единствен овластен дистрибутер за Северна Македонија на светски реномирана компанија за лекови и медицински материјали, на неоснованите напади со кои се наштетува на нашиот корпоративниот углед должни сме да реагираме. Воедно, нема да дозволиме на каков било начин да се инволвира АД ‘Д-р Пановски’ во причините или мотивите поради кои е формирана анкетната комисија и заради што постапуваат другите надлежни државни органи.

Фаул број 1. (парафразирано) Невенчаната сопруга на сопственикот на АД

‘Д-р Пановски’ е причината поради која оваа веледрогерија продава лекови на Клиниката за онкологија. Ваквите ad hominem напади кон АД ‘Д-р Пановски’ се без основ. Најмалку зависи од стручното мислење на еден професор на Медицинскиот факултет колку лекови една веледрогерија ќе доставува на Клиниката за онкологија и во целото јавно здравство. АД ‘Д-р Пановски’ постои 29 години, учествува во јавните набавки и е единствен овластен дистрибутер на територијата на Северна Македонија за некои од лековите што се аплицираат редовно во протоколарните терапии за лекување на најтешко болните пациенти на Клиниката за онкологија.

Постојат минимум уште пет веледрогерии што се во истата ситуација како АД

‘Д-р Пановски’. И тие се единствени овластени застапници во Северна Македонија на фармацевтски компании што се производители на одредени лекови, кои се дел од терапиите со кои се лечат пациентите во јавното здравство. И тие веледрогерии најчесто се единствени понудувачи на јавните набавки во јавното здравство на кои учествуваат за потребните количини лекови, чии ексклузивни застапници се. Со законските измени во Законот за лековите и медицинските средства од март годинава се овозможува склучување таканаречени посебни договори за лековите што се покриваат од програмите донесени во согласност со прописите од областа на здравствената заштита и за лековите што се покриваат од средствата за задолжително здравствено осигурување. Посебни договори може да склучат Министерството за здравство и носителот на одобрението или веледрогерија овластена од носителот за да се сподели ризикот и/или трошоците за да се ограничи бројот на лицата чии трошоци за лекување се покриваат, односно да се ограничи максималниот износ што ќе се плаќа за лекот. Со посебниот договор се обезбедуваат лекови за кои нема конкуренција од технички причини во промет или лекови за кои постојат ексклузивни права, вклучувајќи ги и правата од интелектуална сопственост. Набавката на лековите со посебен договор е законска измена во согласност со ЕУ-регулативите, кои се однесуваат на иновативните терапии кои имаат еден производител во светот и во согласност со тоа еден дистрибутер во секоја земја за да станат полесно и побргу достапни за оние што имаат најмногу потреба од нив – најтешко болните пациенти.

Фаул број 2. (парафразирано) АД ‘Д-р Пановски’ е привилегиран за време на мандатот на Венко Филипче и СДСМ

Анализите на склучени договори за јавни набавки и остварени профити покажуваат дека АД ‘Д-р Пановски’ во периодот 2006-2017 просечно годишно реализира 40 % повеќе профит од периодот 2017-2023 година. Пратеникот Милошоски може да провери, на пример, колкав е долгот на јавноздравствените установи во овој момент кон АД ‘Д-р Пановски’ – Скопје. Притоа нашата компанија, без разлика на неповолната динамика на плаќање, никогаш не ја довела во прашање дистрибуцијата на лекови за најтешко болните пациенти. Оттука, нападите и критиките дека оваа веледрогерија ѝ е омилена на оваа владејачка гарнитура финансиските параметри ги демантираат.

Фаул број 3. (парафразирано) Поради профитите на АД ‘Д-р Пановски’, укинат е паралелниот увоз

Пратеникот Антонијо Милошоски треба да истражува пред да изнесува вакви констатации. Токму на темата за паралелниот увоз, АД ‘Д-р Пановски’ е поблиску до ставовите на неговиот поранешен партиски шеф, во чиј кабинет беше министер. Да бидеме прецизни, паралелниот увоз беше корисен модел да се обезбедат квалитетни лекови по поевтини цени и со тоа да се обезбедат сериозни заштеди во Фондот за здравство. Обвинувањата дека таквите лекови беа неквалитетни затоа што биле наменети за земји како Турција и Сирија секогаш сме ги отфрлале затоа што не е точно дека се произведувани во подруми или се препакувани. Вистината е дека Турција е многу поголем пазар од Северна Македонија и затоа производителите на лековите имаат интерес да им дадат поконкурентни цени отколку оние што се наменети за нашиот пазар и затоа таму поединечните цени на многу лекови од светски реномирани фармацевтски производители беа поевтини. Во овој период од три децении од основањето на АД ‘Д-р Пановски’ се сменија двоцифрен број министри и директори во ресорот здравство. Секое поврзување на економскиот учинок на АД „Д-р Пановски“ со чие било политичко влијание е несериозно и се пласира со цел да му се наштети на корпоративниот имиџ на компанијата. Жалиме што јавноста, кога ќе добие информација за вредноста на јавната набавка за лековите, веднаш, по автоматизам, тој податок го смета и за остварен профит на веледрогериите. Апсолутно не е така. Цените се регулирани однапред од страна на Министерството за здравство и точно се знае по која цена може да се продаде еден лек“, стои во реакцијата од веледрогеријата.

Пратеникот Милошоски вчера обвини за спрега меѓу МАЛМЕД, Министерството за здравство и веледрогеријата „Пановски“, ги нарече свето тројство и предупреди дека скандали како тој на Онкологија ќе ни се повторуваат сè додека таква спрега постои.

Македонија

Сè повеќе повици за присуство на змии во Македонија, ЦУК со апел за внимателно движење во природа

Објавено пред

На секои неколку дена има пријава за змии и во населени места.

dobivaj vesti na viber

Центарот за управување со кризи информира дека во земјата нема специјализирана служба за нивно заловување и безбедно отстранување. Од ЦУК велат дека претходно граѓаните се жалеле дека не ги упатуваат до заловувач, со кој би можеле да стапат во контакт, а сега кога дежурните служби им нудат контакт со лица што приватно се занимаваат со таа дејност, некои граѓани се лутат што услугата не е бесплатна. Повеќето од граѓаните, сепак, покажуваат разбирање споредувајќи го тоа со договорна услуга кога повикуваат мајстор за поправка во домот, велат од ЦУК, потсетувајќи дека е сезона на пожари, па пожарникарите не може да интервенираат за ваков тип специфични и ретки случаи, меѓу кои и симнување мачки од високи места и дрвја.

„Почестата појава на змии во населени места укажува дека локалните самоуправи, а секако и на повисоко ниво специјализирани институции од ветеринарната област, во рамките на своите можности е пожелно да се обидат во соработка со професионалци од ветеринарната област да им помогнат на граѓаните и за одбивање од одредени површини и реони со разни еколошки средства против змии, а и со безбедно заловување во одредени случаи кога се во објекти во населени места“, велат од ЦУК.

Препорачливо е внимателно движење во природа, а при средбите со диви животни да бидете смирени и да не се приближувате до животните многу блиску од љубопитност бидејќи природата нема заштитни огради како во зоолошка градина. Тие се диви животни и ако се почувствуваат загрозено, заради нивна самозаштита, може да нападнат, конкретно за одбрана на својот личен безбедносен простор, а потоа да избегаат. Носете стапови за движење во природа и низ густата вегетација пред вас да проверувате и да ги избркате змиите, секако ако ги има пред вас, а ако има случајно каснување од змија, да се повика 112.

Сите итни случаи се пријавуваат на единствениот повикувачки број за итни случаи 112 во ЦУК, особено кога граѓаните имаат животозагрозувачки ситуации. Истовремено, ЦУК информира дека е корисно да се следат препораките и информациите од медиумите за превенција, а и за реагирање при итни случаи.

Прикажи повеќе...

Македонија

Венко Филипче: за изборот на најтесното раководство ќе има широка дебата

Објавено пред

Венко Филипче, кандидатот за претседател на СДСМ, вчера се сретна со членовите во Ѓорче Петров и Карпош, каде што ја презентира програмата и разговараше со членовите за тоа какви промени се потребни во партијата за да се врати на победничките патеки.

dobivaj vesti na viber

Филипче во своето обраќање се осврна на начинот на кој планира да ја води партијата доколку биде избран за претседател и кои ќе бидат барањата од неговите идни соработници и функционери на СДСМ.

„Јас планирам да водам со пример и ќе очекувам и барам сите функционери да го следат тој пример и начин на однос со луѓето и пристапот во политиката. Јас сум отворен за сите, секогаш достапен и така планирам да работат сите во партијата. Луѓето во партиската структура ќе ги избирам според тоа колку се вредни, професионални, работливи, колку имаат образ и колку се другари. Ова ќе бидат критериумите затоа што сметам дека функционирањето на партијата треба да се професионализира“, истакна Филипче.

На прашањето кои ќе бидат неговите најблиски соработници, тој рече дека е доследен на ветувањето да не најавува однапред членови на идното раководство бидејќи на тој начин може да се формираат групи за поддршка, што, според него, не би било фер кон другите кандидати. Но, за изборот на најтесното раководство ќе има широка дебата и презентација на тимот во општинските организации за да соберат мислења од членовите, со цел да се изберат луѓето со најголема поддршка и кредибилитет.

„Јас не сум разговарал со никого затоа што сметам дека претседателот треба да го прави изборот на раководство по неговиот избор. Но, да знаете дека мојот предлог-тим ќе биде презентиран пред сите општински огранизации. Ќе сакам да слушнам сугестии и дебата за тоа кој ќе го води СДСМ и ако проценам дека одредени луѓе не се соодветно прифатени, ќе изберам други. Мојата цел е, пред сѐ, да имаме луѓе на позиции што ќе ја вратат довербата кај членовите на партијата бидејќи нашето ткиво моментно е загрозено“, рече Филипче.

Прикажи повеќе...

Македонија

Османи во Виена и Вахау на состанок на министрите за надворешни работи на Западен Балкан и „Пријателите на Западен Балкан“

Објавено пред

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, денес и утре ќе престојува во работна посета на Австрија, каде што ќе учествува на состанок на министрите за надворешни работи на Западен Балкан и „Пријателите на Западен Балкан“, што се одржува во Виена и Вахау, на иницијатива на министерот за надворешни работи на Австрија, Александер Шаленберг.

dobivaj vesti na viber

Османи ќе се обрати на двете работи сесии на состанокот на теми „Поплочување на патот за пристап на Западен Балкан во ЕУ преку постепена интеграција“ и „Проширување на ЕУ со Западен Балкан: Време е да се оствари!“

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија40 минути

Сè повеќе повици за присуство на змии во Македонија, ЦУК со апел за внимателно движење во природа

На секои неколку дена има пријава за змии и во населени места. Центарот за управување со кризи информира дека во...

Македонија2 часа

25-годишен војник почина на Криволак, му се слошило за време на марш

Дваесет и петгодишен професионален војник почина на полигонот Криволак за време на марш кога му се слошило. Се работи за...

Спорт3 часа

(Видео) Албанскиот репрезентативец Даку ги пцуеше Македонците по мечот со Хрватска

Албанија и Хрватска, вчера во Хамбург, одиграа одличен натпревар. Заврши 2:2, откако Хрватска направи пресврт по водството на Албанија, а...

Македонија3 часа

Елфете Исмаили oд Алијансата е кандидат за заменик-министер за одбрана, а Флакрон Беџети за заменик-министер за земјоделство

Крилото на Арбен Таравари од Алијансата за Албанците одржа состанок, на кој се разговараше за изборот на кадрите за идната...

Македонија3 часа

Филипче: На СДСМ му се потребни нови луѓе, но и старите членови интелектуалци, социјалдемократи

Кандидатот за претседател на СДСМ, Венко Филипче оствари средби со сопартијците од Општинските организации на Ѓорче Петров и Карпош. На...

Македонија4 часа

Сончево и многу топло време со температура до 40 степени

Времето денес ќе биде претежно сончево и многу топло со слаб до умерен, а по должината на Повардарието повремено засилен...

Топ15 часа

Исчезнаа седум Непалци кои работеле во скопски фирми

Седум лица од Непал исчезнаа во текот на вчерашниот ден. Според информациите, тие работеле во две скопски фирми, а им...

Македонија18 часа

Вонреден наздор во битолската болница и детската клиника по смртта на бебето

Заменичката-министерка за здравство, Маја Манолева испратила наредба до Државниот санитарен и здравствен инспекторат (ДСЗИ) веднаш да спроведе вонреден инспекциски надзор...

Економија18 часа

Мицкоски: По формирање на владата ќе ја разгледаме можноста за враќање на цената на електричната енергија, дури и за намалување

Ние веднаш по формирањето на владата ќе седнеме ќе ги видиме законските можности кои ни стојат на располагање, ќе ги...

Економија23 часа

Бислимоски: Во однос на регионот, Македонија е една од земјите со највисоки загуби на вода

Претседателот на РКЕ, Марко Бислимоски кажа дека загубите на вода во Македонија се некаде околу 62 проценти на ниво на...

Топ23 часа

Тешка сообраќајна несреќа на патот Куманово – Липково, загина 19-годишник

Вчера во 17.20 часот во СВР Куманово било пријавено дека на регионалниот пат Куманово – Липково, во село Оризаре, липковско,...

Македонија1 ден

Прегазена мечка на патниот правец Гостивар – Охрид

Регионалниот ЦУК Тетово известува, дека на Единствениот повикувачки број за итни случаи 112 во ЦУК е добиена пријава за сообраќајна...

Македонија1 ден

Петмина осомничени за насилството во дворот на Клиничкиот центар: со клоци и тупаници, со метални шипки, дрвени палки претепале едно лице

Основното јавно обвинителство Скопје донесе наредба за спроведување истражна постапка против пет лица, кои се осомничени дека заедно сториле кривично...

Регион1 ден

Три земјотреси за неколку минути го погодија Крит

Три земјотреси со јачина од 3, 3,4 и 3 степени според Рихтеровата скала се случија во раните утрински часови во...

Европа1 ден

(Видео) Руски нуклеарни подморници лансираа проектили, целта била оддалечена 170 километри

Подморници на руската северна флота со нуклеарен погон лансираа крстосувачки ракети кон морските цели како дел од вежбите во Баренцовото...

Свет1 ден

Путин го нападна Западот во разговорот со Ким, лидерот на Северна Кореја порача: Ова е историски момент

Рускиот претседател Владимир Путин пристигна синоќа во својата прва посета на Северна Кореја по 24 години, ветувајќи дека ќе ги...

Европа1 ден

Американски војник осуден во Русија на речиси четири години затвор

Руски суд осуди американски војник на три години и девет месеци затвор под обвинение за кражба и закана со убиство,...

Свет1 ден

Шефот на НАТО за посетата на Путин на Северна Кореја: Загрижени сме

НАТО е загрижен за поддршката што Русија би можела да ја даде на севернокорејската ракетна и нуклеарна програма, изјави шефот...

Македонија2 дена

Топлотен бран во Македонија: Бремените и лицата над 60 години да се ослободат од работа, децата да не излегуваат на отворено до 17 часот

Владата на барање на Министерството за здравство, одржа вонредна седница, поради најавите за топлотен бран во државата и донесе соодветни...

Топ2 дена

Залутан куршум заврши во грбот на скопјанец додека возел велосипед низ Чаир

Додека 35-годишниот А.Ф. од Скопје се возел со својот велосипед во Чаир, почувствувал болка во грбот. Бил пренесен во болница,...