Контакт

Македонија

Заев вети, институциите исполнија, хотелот во Лагадин на чичко Никола е легален

Објавено пред

По десетина поништени решенија на Општина Охрид и исто толку жалби од инвеститорот, две пресуди на Управен суд и нешто повеќе од шест години надмудрувања меѓу институциите, хотелот во Лагадин, за кој охриѓани предупредуваа дека прекршува 12 закони и е спротивен на Уставот, може легално да се догради.

dobivaj vesti na viber

Хотелот може да се догради по одобрението издадено во 2016 година

Шестгодишниот синџир од институционални преписки за поништување на одобрението за градење на хотелот го прекина Министерството за транспорт и врски. Ја прифати последната жалба од инвеститорот Никола Толевски и првпат по издаденото спорно одобрение за градење во 2016 година, не ја поддржа Општина Охрид во обидите за поништување на документот. Министерот Благој Бочварски на посебна прес-конференција на почетокот на месецот ја оправда постапката повикувајќи се на пресуда од Управениот суд од минатата година, кој пресуди во корист на инвеститорот бидејќи немало доволно докази оти не пријавил навреме дека почнува со градба во услови кога објектот е веќе изграден. Министерот уверуваше дека и покрај одлуката што ја донеле, со која хотелот станува легален, не се исцрпени сите можности да се поништи одобрението за градење. Укажа дека Управниот суд дал насоки Општина Охрид да најде друг основ за поништување на одобрението и се понуди лично да му помогне на градоначалникот да ја провери целата постапка за издавање на одобрението доколку не може сам да го направи тоа.

„Досега Општина Охрид се нема обратено за евентуална правна помош за предметната постапка. По тужба на инвеститорот, Управниот суд донесе пресуда против решението на Министерството за транспорт и врски и Општина Охрид и го задолжи Министерството за транспорт и врски да постапи мериторно, но ѝ дава можност на Општина Охрид да ја прегледа повторно постапката за издавање одобрение за градење и доколку има друг основ, да го огласи за ништовно одобрението за градење по друг основ. Исто така, и Националната комисија за УНЕСКО ѝ дава препорака на Општина Охрид да го преиспита одобрението за градење“, велат од Министерството за транспорт и врски за „Макфакс“.

 

Пецаков: Хотелот стана легален со потпис и амин од министерот Благој Бочварски

 

Градоначалникот на Охрид, пак, Кирил Пецаков, за евентуалната помош од министерот чека официјална понуда од Министерството за транспорт и врски.

„Понудената помош е единствено дадена само во изјава за медиуми. Соработката треба да биде на институционално ниво“, вели градоначалникот Пецаков за „Макфакс“.

За една година и четири месеци, колку што е градоначалник на Охрид, тој двапати донел решение за поништување на одобрението за хотелот во Лагадин. Со нив Општина Охрид издала вкупно десет решенија за поништување на одобрението за градење на хотелот.

Со мериторната одлука на второстепената комисија завршуваат предметот и процесот за овој инвеститор, вели градоначалникот на Охрид, Кирил Пецаков

„На 9.6.2022 година е едното прогласување за ништовност и на тоа од Министерството за транспорт и врски има одговор дека се поништува решението што го издал првостепениот орган и предметот се враќа кај првостепениот орган на повторна постапка. И повторно Општина Охрид го прогласува за ништовно истото одобрение за веќе на десеттото решение од второстепената комисија при Министерството за транспорт и врски од 1.12.2022 година, кое станува правосилно на 1.3.2023 година, да се поништи решението на градоначалникот на општина Охрид, без да се врати повторно на одлучување на првостепениот орган. Сето тоа е потпишано и аминувано од страна на министерот за транспорт и врски, Благој Бочварски“, вели градоначалникот Пецаков.

На прашањето дали веќе бара друг основ за понишување на одобрението, како што насочува Управниот суд, тој вели дека по мериторната одлука на Министерството за транспорт се исцрпени сите постапки за овој инвеститор.

„Првпат во историјата, барем за Општина Охрид, второстепената комисија на Министерството за транспорт и врски одлучува мериторно, но не како што кажува законот дека вториот пат треба да одлучи мериторно, туку одлучува десеттиот пат мериторно и му дава правосилност истиот орган, а не Општина Охрид, што значи дека истото одобрение, кое е издадено во 2016 година, сега стапува во сила. Со ваквиот епилог на постапката основата поради која Општина Охрид го поништувала одобрението за градење веќе не држи, а со мериторната одлука на второстепената комисија на Министерството за транспорт и врски завршуваат предметот и процесот за овој инвеститор, односно според Законот за управната постапка, првостепениот орган треба да ја почитува одлуката на второстепената комисија“, вели градоначалникот Пецаков.

 

Бочварски го критикува Пецаков, но не размислува да му ги одземе ингеренциите

 

Иако е очигледно несогласувањето меѓу двете институции, Министерството за транспорт и врски, кое може да ѝ ги одземе ингеренциите на Општина Охрид и да најде друг основ за поништување на одобрението место само да нуди помош и јавно да го критикува градоначалникот, засега воопшто не размислува за таква можност.

„Во овој момент Министерството за транспорт и врски не размислува за одземање на ингеренциите. Напротив, интенцијата е да продолжи процесот на децентрализација, сѐ со цел поефикасно управување со градежното земјиште“, велат од кабинетот на министерот Бочварски за „Макфакс“.

И градоначалникот на Охрид, Кирил Пецаков, не размислува да иницира барање одговорност од својот сопартиец Никола Бакрачески, кој како градоначалник на Охрид на крајот на 2016 година го издаде одобрението за градење на хотелот.

Исполнето ветувањето на Заев до чичко Никола

Министерот за транспорт и врски, Благој Бочварски, со последната одлука го исполни ветувањето што поранешниот премиер Зоран Заев му го даде на инвеститорот Никола Толевски. Пред четири години, Заев, на трибина на СДСМ во преполната сала „Билјанини извори“, Толевски го нарече чичко Никола и му вети дека ќе се реши проблемот. Рече и дека со чичко Никола си праќале пораки за хотелот, а тој, пак, објасни дека не се работи за хотелски комплекс, туку за обично објектче со осум соби и девет апартмани.

„Дури и да постои правно-формален аспект во одделението за урбанизам, не може да се каже не. Не може – не бидува. Најлесно е да биде не. Ќе најдат начин како да биде да. Ќе се реши проблемот. Ако треба, ќе ја земам сега второстепената одлука во мои раце и ќе дојдам тука“, му рече Заев на Толевски во март 2019 година.

По ова ветување на Толевски, Заев во Владата им даваше ветувања и на жителите на Лагадин, кои бараа карабината да се урне.

 

Нејасно е како е занемарен Законот за водите, кој не дозволува градби 50 метри од брегот

 

Павлов препорачува изнаоѓање на правен механизам, со кој ќе се спречи понатамошното градење на објектот

Зоран Павлов, претседател на Комисијата за управување со светското природно и културно наследство на Охридскиот Регион, има забелешки за постапката за издавање на одобрението. Комисијата не била вклучена во постапката оти почна со работа во 2018 година кога одобрението веќе беше правосилно, но во сила беа законите за кои Павлов вели дека требало да се почитуваат.

„Зачудува фактот што не е почитуван Законот за управување со светското природно и културно наследство, кој е донесен во 2010 година, каде што една од целите е спречување активности што негативно влијаат врз исклучителните универзални вредности на светското природно и културно наследство во Охридскиот Регион, како и начелото на должна заштита. Исто така, не е јасно како е занемарен и Законот за водите, каде што се наведува дека е забрането градење во крајбрежниот појас од 50 метри“, вели Павлов.

Тој смета дека продолжувањето со градба на спорниот објект само ќе ја потврди немоќта за справување со состојби што негативно влијаат на исклучителната универзална вредност на Охридскиот Регион.

„Препораката, секако, е во насока на изнаоѓање на правниот механизам, со кој ќе се спречи понатамошното градење на објектот имајќи ги предвид сите досега издадени одобренија и акти. Во таа насока ја поддржуваме и заложбата и на Националната комисија за УНЕСКО, која ѝ препорача на Општина Охрид повторно да ги разгледа активностите поврзани со градбата. Државата доби многубројни препораки и одлуки на Комитетот за светско наследство, кои ги потврдуваат заложбите на УНЕСКО, а се во насока на подобрување на состојбата и зачувување на статусот на светско наследство“, вели Павлов за „Макфакс“.

Нерешавањето на проблемот со спорниот хотел може само да претставува поттик за слично постапување, кое Павлов вели дека во ниеден случај не е посакувано кога е во прашање статусот на светско наследство на Охридскиот Регион.

Толевски ќе го догради хотелот

„Ќе го доградам, зар така да го оставам“, вели инвститорот Никола Толевски

Никола Толевски, инвеститорот на хотелот, по последната одлука на Министерството за транспорт и врски, вели дека ќе продолжи да гради. Вели дека само барал правда бидејќи Општината му издала одобрение за градење, па тој се охрабрил да вложува.

„Не прашувајте ме колку пари вложив. Прашајте колку луѓе и нерви изгубив во текот на овие години. Општината ми зеде 200.000 евра за комуналии, па ми го поништи одобрението. Ќе го доградам, зар така да го оставам. Нема да стигнам за оваа сезона, но ќе го доградам. Не знам зошто само за мене се крена толкав метеж. Еве малку подолу, кон Пештани, има поголем објект од мојот и тоа уште поблиску до брегот, а никој не го споменува, си се гради“, вели Толевски за „Макфакс“.

Од протестот пред хотелот во 2017 година

Хотелот во Лагадин го следат скандали уште од темели. Почна да се гради во декември 2016 година за време на новогодишните празници. Соседите се пожалија дека им испукале ѕидовите и подовите при копањето на јамата за хотелот и од тогаш почнаа да се организираат за да ја спречат градбата. На нивно барање инспекцијата излезе на терен и утврди дека инвеститорот, иако гради, нема пријавено дека почнува со градење. Еден месец по почнувањето со градба, на 25 јануари 2017 година тој пријави дека гради, а во март Општината првпат му го поништи одобрението за градење бидејќи не известил навреме. Тогаш ја градеше втората плоча, но без разлика на поништеното одобрение, Толевски истовремено се жалеше на второстепена комисија и градеше. Сопре кога изгради четирикатница.

Жителите на Лагадин летото 2017 година излегоа на протест пред хотелот. Бараа да се поништи одобрението и да се урне карабината. Прецизно ги бележеа сите прекршувања што ги прави објектот и ги документираа на страницата на „СОС Охрид“. Издејствуваа и многу од институциите да се изјаснат против градбата, но по одлуката на Управниот суд, велат дека сосема изгубиле надеж. Некои од нив едвај чекаат Толевски да го догради хотелот оти сега просторот околу него е жабарник и депонија.

Со оваа сторија „Макфакс“ се приклучува кон кампањата за зголемена транспарентност на институциите што Институтот за комуникациски студии ја спроведува во соработка со медиумите, во рамките на проектот „Користи факти“, кој е поддржан од Британската амбасада.

Македонија

Македонските граѓани, сепак, ќе може да патуваат со личните карти со старото име во БиХ, информираше Бојмацалиев

Објавено пред

Дополнителниот заменик министер за внатрешни работи, Митко Бојмацалиев, оствари телефонски разговор со министерот за безбедност на Босна и Херцеговина Ненад Нешиќ, а во врска со одобрувањето на Босна и Херцеговина за патување на македонските граѓани со лична карта.

dobivaj vesti na viber

Бојмацалиев информираше дека со министерот Нешиќ разговарале во насока на тоа во Босна и Херцеговина да може македонските граѓани да патуваат со лични карти со старото име, почитувајќи ја Спогодбата помеѓу Владата на Република Северна Македонија и Советот на Министри на Босна и Херцеговина за условите за патување на државјаните на двете земји, потпишана во 2018 година.

Во оваа прилика Бојмацалиев го истакна значењето на градење мостови со пријателските земји, и рече дека оваа можност е во рамките на засилената соработката и унапредените односи помеѓу Република Северна Македонија и Босна и Херцеговина во изминатиов период, како и тоа дека истата пракса е веќе воспоставена и со, Република Србија, Албанија и Косово каде што се дозволува влез со лична карта со старото име на државата.

Воедно, Бојмацалиев потенцираше дека МВР е подготвено да стори се’ што е потребно за да им се овозможи на граѓаните да ги остварат сите свои со Устав и со закон загарантирани права.

Минатата недела, министерот за надворешни работи, Бујар Османи, информираше дека бил доставен официјален допис од Босна, дека на нејзината територија повеќе нема да бидат валидни пасошите и личните карти со старото име на државата.

Прикажи повеќе...

Македонија

Скопјанец приведен за криумчарење мигранти

Објавено пред

Синоќа на улицата „Димко Најдов“ во Велес, полицијата го приведе А.Е.(34) од Скопје поради криумчарење мигранти.

dobivaj vesti na viber

Околу 21.10 часот на автопатот А1, полициски службеници дале знак за запирање на возило „сеат“ со скопски регистарски ознаки, кое го управувал, но тој продолжил со движење и откако се исклучил на регионалниот пат застанал во близина на клучка Караслари и од возилото излегле неколку лица. Набргу, по преземени мерки, биле пронајдени шест лица мигранти од Сирија, по што бил пронајден возачот и возилото. За настанот бил известен јавен обвинител, а лицето било задржано во полициска станица.

По целосно расчистување и документирање на случајот, против А.Е. ќе биде поднесена соодветна пријава.

Прикажи повеќе...

Македонија

ДНК собраа 690.000 денари за лекување на Лео со лицитацијата на статуетката од „Златна Бубамара“

Објавено пред

Музичарите Панчо и Андреј објавија дека успеале да соберат 690.000 денари за лекувањето на Леонид, откога ја ставија на лицитација статуетката што ја добија на доделувањето на наградите на „Златна Бубамара“.

dobivaj vesti na viber

Статуетката заврши кај Митрески Кирче од Охрид кој ја дал најголемата понуда во износ од 250.000 денари, но и другите понудувачи одлучиле да ги донираат парите за истата цел.

„Премногу сме благодарни, не само на него, туку и на сите вас кои учествувавте во лицитацијата, или ја споделувавте со цел да стигне до што повеќе луѓе. Во исто време, сакаме да ви соопштиме една преубава вест, и воедно да им искажеме огромна благодарност и на господата кои беа дел од лицитацијата: Filip Patrikliski (Eam T-Shirts) кој понуди 150.000 денари и Живко Коцев (90.000 денари), како и компанијата Еклектик Диспеч (200.000 денари), понуди кои иако не беа највисоки сепак решија да ги донираат за Лео“, велат Панчо и Андреј.

Додаваат дека Македонија уште еднаш покажа дека е хумана држава, и има нација со огромно срце.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија56 минути

ДНК собраа 690.000 денари за лекување на Лео со лицитацијата на статуетката од „Златна Бубамара“

Музичарите Панчо и Андреј објавија дека успеале да соберат 690.000 денари за лекувањето на Леонид, откога ја ставија на лицитација...

Македонија1 час

ДИК потврди: Османи собра над 10 илјади потписи

Според последните податоци објавени на страната на Државната изборна комисија заклучно со вчерашниот ден, кандидатот на Демократската унија за интеграција,...

Македонија1 час

(Видео) Јас можам да се туркам и на рацете: кочанчанец го продава својот инвалиден скутер, парите ќе ги намени за лекување на Лео

Кочаначанецот Благојчо Ѓоргиев реши да го проддаде неговиот скутер за хендикепирани и покрај здравствениот проблем, а парите како што вели,...

Македонија2 часа

Убиството во Блаце можно е да е поврзано со пожарот во Чаир

Скопското обвинителство изврши увид на лице место во близина на Блаце, каде вчера беше пронајдено безживотно тело на маж со...

Македонија2 часа

Вчерашното убиство е продолжение на крвавата наркопресметка, силата на криминалните кланови е од Спасовски, велат од ВМРО-ДПМНЕ

„Дали СДС си ги чита срамните соопштенија пред да ги пушти, или ја оставиле партијата на деца кои глумат партија....

Свет2 часа

Гутереш: Нуклеарна сенка над човештвото

Генералниот секретар на Обединетите нации, Антонио Гутереш денеска изјави дека нуклеарната сенка повторно се надвила над човештвото, додавајќи дека ризикот...

Македонија3 часа

СДСМ: Убиство и запалено кафуле во еден ден, Тошковски и кадрите на Мицкоски покажуваат голема некадарност во водењето на МВР

Убиство и запалено кафуле во Скопје само за неколку часа, велат од СДСМ. „Министерот и началникот на СВР Скопје, кадри...

Свет3 часа

Бајден: Израел се согласи на прекин на огнот за рамазан, ризикува да ја загуби поддршката од светот

Американскиот претседател Џо Бајден изјави дека Израел се согласил да ги прекине воените активности во Појасот Газа за време на...

Топ15 часа

Уште едно убиство во Македонија: 56-годишен маж застрелан во близина на патот кон Горно Блаце

Убиство се случи попладнево на локалниот пат од Долно кон Горно Блаце. Според првичните информации од полицијата, убиениот бил најден...

Македонија16 часа

(Видео) Османи прв собра 10.000 потписи за претседател: „Веста ме најде во домашен амбиент“

Кандидатот за претседател од редовите на ДУИ и актуелен шеф на МНР, Бујар Османи,  преку видео порака објави дека собрал...

Македонија18 часа

Според грчкиот министер „преспанскиот“ за пасошите мора да се почитува, а меморандумите во Грција ќе бидат ратификувани кога ќе им дојде времето

Грчкиот министер за надворешни работи, Јоргос Герапетритис, се осврна на Преспанскиот договор, одговарајќи на прашање на СИРИЗА за ратификување на трите...

Свет18 часа

Унгарија најпосле и’ дозволи на Шведска да влезе во НАТО

По речиси две години, Унгарија најпосле ја ратификуваше одлуката за влез на Шведска во НАТО. Одлуката денеска ја донесе унгарскиот...

Регион19 часа

Извештај на ЕБОР: На Западен Балкан ќе му бидат потребни помеѓу 40 и 70 години за да го достигне животниот стандард на ЕУ

Стандардот на живеење во Западен Балкан сè уште е значително понизок од оној во Европската унија и би можеле да...

Топ20 часа

Ја малтретирале малолетната ќерка: кривична за двајцата родители од Скопје

На 24.2.2024 во Полициската станица Бит-пазар бил извршен службен разговор со Е. М. (42) и Ф. М. (37), двајцата од...

Македонија20 часа

(Видео) Петковиќ: За извршителите и судиите што не ги бришат застарените долгови чаре се кривични пријави

Кривична пријава за злоупотреба на службената положба и овластувањето против извршителите и судиите што не носат одлуки за бришење на...

Македонија20 часа

Нема вина кај лекарите за случајот на Веапоска според вештачењето побарано од одбраната на обвинетите

Во Основниот суд во Струга продолжи расправата во судскиот процес против тројцата струшки лекари, гинекологот Мухамед Асани, неговиот син, доктор...

Македонија22 часа

„Пред неколку години четвртина бурек со јогурт беше 50, сега е 120 денари“, Мицкоски со одговор до СДСМ за просечната плата

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски денеска беше на теренска посета на увид на градежни активности во општина Гази Баба, каде...

Економија22 часа

Се намалуваат цените на бензинот и дизелот

Регулаторната комисија за енергетика, водни услуги и услуги за управување со комунален отпад на Република Северна Македонија (РКЕ) донесе одлука...

Свет24 часа

(Видео) Хаос во Брисел: земјоделците палат гуми, пробиена полициската блокада

Земјоделците запалија купишта стари гуми во Брисел во знак на протест барајќи акција од ЕУ за прашањата од евтините цени...

Македонија1 ден

Спречен шверц на апарати за игри на среќа на царинската филијала во Гевгелија

Девет апарати за игри на среќа, како и 405 делови за одржување, се запленети кога увозник се обидел да ги...