Контакт

Македонија

Османи до партиите: Донесете го Законот за Јавното обвинителство пред изборите

Објавено пред

Вицепремиерот Бујар Османи смета дека законот за Јавно обвинителство, кој со месеци е заглавен во Собранието, треба да биде донесен до 3 февруари, кога и ќе се одржи последната пленарна седница. Османи ги повика партиите да ги надминат партиските разлики бидејќи носењето на законот е важно за Холандија и Франција, кои треба да овозможат пристапни приговори со Европската Унија.

„Независно што на сите ни е јасно дека прашањата што требаше да ги регулираат со законот за Јавното обвинителство се веќе регулирани, тука мислам на преземање на архивата, предметите. Сепак, носењето на законот има симболично значење, тој се изгласува со 2/3 од пратениците, тоа е консензуално вклучување на сите партии во борбата со корупцијата. Законот е особено важен за Холандија и Франција. Повикувам политичките партии да ги надминат партиските разлики и да се донесе законот. Имајќи превид дека сите прашања се суштински решени, ние мора да најдеме компромисно решение по однос на законот за Јавното обвинителство“, посочи Османи.

Тој повтори дека носењето на овој закон не е формален услов за преговори со Европската Унија, но некои од земјите членки сметаат дека е важен предуслов за воспоставување правна држава.

„Законот за Јавното обвинителство не е формална одредница, не е впишан во документите на ЕУ. Затоа имавме чиста препорака. Индивидуално, земјите членки сметаат дека овој закон е важен предуслов за воспоставување правна држава. Пред сè, носењето на законот е знак на зрелост. Надминување на партиските разлики. Затоа, мислам дека е важно носењето на овој закон иако прашањата се решени бидејќи Јавното обвинителство продолжи таму каде што СЈО застана“, додаде Османи.

Македонија

Ѓуровски: Руските разузнавачки служби имаат продор на Балканот и во Северна Македониja

Објавено пред

Професорот по безбедност Марјан Ѓуровски истакна дека Руската Федерација го искористила неснаоѓањето на Европската Унија и притоа си создала простор, во претстојниот период да користи класични политички средства за влијание преку продор на руските разузнавачки служби во регионот на политичките и во бизнис круговите на поединечните земји, за економски и енергетски средства за влијание.

При тоа, потенцира Ѓуровски, истата прави обид да го прошири своето влијание преку медиумите, културата, академската средина, преку различни владини и невладини организации кои потекнуваат од Руската Федерација или се формирани во поединечните земји, употребува различни групи, како и Руската православна црква.

Обраќајќи се на свеченото отворање на регионалната школа за безбедност „Надворешните актери и нивното влијание на регионалната безбедност и евро-интегративниот процес на Западен Балкан“ во организација на Фондацијата „Конрад Аденауер“, Центарот за европски студии Вилфред Мартенс и Универзитетот Св. Климент Охридски-Битола, Ѓуровски додаде дека многумина на пораките за ризиците кои произлегуваат од кинеското и руското влијание на овој дел од Европа гледаат со иронија.

„Многумина на нашите денешни пораки за ризиците кои произлегуваат од кинеското и руското влијание на овој дел од Европа ќе гледаат со иронија, а може би и со потсмев, но воедно останува нејасно зошто ненаоѓајќи го своето место и простор тука дома се одлучуваат да заминат, да ја побараат својата иднина во западниот свет како СР Германија, САД, Австралија. Доколку не се сложуваат со нас, а воедно ги нагласуваат кинески вредности и влијанија останува неодговорено прашањето зошто во најголемиот дел, наместо во Берлин некои денес не размислуваат својата иднина и работа ја побараат во Пекинг, Москва или пак во западниот свет“ нагласи Ѓуровски.

Тој потенцира дека балканскиот регион е дел од хибридниот конфликт меѓу Западот од една и Руската Федерација и НР Кина од друга стана. Според него, потребно е да се подигне нивото на свесност за ширењето на влијанието на новите надворешни државни актери и интереси на Балканот кое како што вели е силно изразено и негативно за регионот.

Според Ѓуровски, новите државни актери имаа за цел да го запрат или забават процесот на проширувањето на НАТО во регионот, да ја прошират енергетската зависност во регионот, посветени се да го забават процесот на ЕУ интеграција во регионот и да проектираат мека сила во регионот преку сите можни инструменти на националната моќ.

„Интенција е да се креира „замрзнат конфликт“ или „status quo“ во регионот. Преку пласирање на лажни вести се форсира стратегијата на неутралност на Балканот, убедувајќи ги граѓаните на земјите од регионот да останат надвор од НАТО и ЕУ. Тоа е користење на нелинеарен пристап за креирање на перцепција дека западните вредности се погрешни, наспроти играње на картата на националните чувства на граѓаните бидејќи повеќето сме свртени кон минатото и оптоварени со него“ напомена Ѓуровски.

Инаку доколку западните држави сакаат да запре процесот на стагнација во регионот, професорот Ѓуровски смета дека политиката на европските интеграции не треба да биде „политика на стапот и морковот“ тука преку реални и видливи политики на интеграција на Западен Балкан ќе се придонесе да запре дезинтеграцијата, и наместо умови надвор да извезуваме успешни приказни.

Според Ѓуровски денес американско-германското сојузништво и заедничкиот пристап е клучот за влијателен Евро-атлански клуб и фукционален и стабилен Западен Балкан.

„Кина, Русија се актери кои, како стратешки ривали на западниот модел на општество, имаат различни идеи за демократијата, владеењето на правото и слободата на религијата. Кинеските амбиции оправдано будат страв во ЕУ. Се стравува дека корупцијата може да продолжи да расте поради „евтините пари“. Кај многу проекти станува збор за одобрување на заеми од кинеските банки. Кинезите не бараат демократија и правна држава кога одобруваат финансиски заеми, што го олеснува задолжувањето на земјите кои се уште не се членки на ЕУ (Албанија, Северна Македонија, Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина). На овој начин се гради корозивен капитал односно дипломатија на лихварство“ заклучи професорот Ѓуровски.

Во рамки на свеченото отворање воведни предавања и свое обраќање имаа Стево Пендаровски, претседател на Република Северна Македонија, Ханс-Герт Потеринг – поранешен претседател на Европскиот парламент и висок претставник за европски прашања при Фондацијата „Конрад Аденауер“, Вернер Фаслабенд – претседател на Академскиот совет на Центарот на Европско образование Вилфред Мартенс од Брисел и поранешен министер за одбрана на Австрија, УКЛО; Анке Холштајн амбасадор на Сојузна Република Германија во земјата, Кејт Мари Брнз амбасадор на САД во Северна Македонија.

Според најавите, активно учество на тридневната конференција која се одржува на хибриден начин земаат истакнати експерти и студенти од СР Германија, Австрија, Белгија, Република Северна Македонија, Република Албанија, Република Грција, Република Србија.

Прикажи повеќе...

Македонија

Средба Буши – Љамалари: Зголемување на ефикасноста во борбата за спречување на транснационалните закани

Објавено пред

Делегација од Министерството за внатрешни работи на Република Албанија, предводена од заменик-министерот Бесфорт Љамалари, реализира возвратна работна посета на Министерството за внатрешни работи на Република Северна Македонија, во соорганизација со Секретаријатот на Конвенцијата за полициска соработка во ЈИЕ.

Во фокусот на посетата беше автоматизираната размена на ДНК-податоци, дактилоскопски податоци и податоци за регистрација на возила како специфично остварување на највисок степен на соработка меѓу двете земји, информираат од Министерството за внатрешни работи.

Во рамките на работната посета заменик-министерот Љамалари оствари средба на највисоко ниво со министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, заедно со амбасадорот на Република Албанија, Фатос Река, по што следуваше и билатерален состанок на шефовите на двете делегации, и тоа заменик-министерот за внатрешни работи на Република Северна Македонија, Назим Буши, и заменик-министерот за внатрешни работи на Република Албанија, Бесфорт Љамалари. Во текот на состанокот се дискутира за повеќе области од заеднички интерес за двете страни, како што се иницијативата за потпишување протoкол помеѓу МВР на Република Северна Македонија и МВР на Република Албанија за формирање заеднички работни тимови, кои преку безбедносно партнерство со помош на координирани активност треба да придонесат кон сузбивање опасности во однос на безбедноста и ефективнa борба против меѓународниот организиран криминал.

Од аспект на зголемување на ефикасноста во работењето на министерствата за внатрешни работи во борбата за спречување на транснационалните закани, како и во насока на натамошна професионализација и демократско-полициско работење на полициските службеници, Министерството за внатрешни работи на Република Северна Македонија изрази иницијатива за одржување редовни билатерални, трилатерални или регионални состаноци меѓу заменик-министрите за внатрешни работи, која има цел редовно меѓусебно информирање за безбедносните предизвици со кои се соочуваат министерствата за внатрешни работи во регионот и изнаоѓање модуси за нивно надминување.

Од друга страна, пак, целта и поводот на самиот настан беше потпишување заедничка изјава помеѓу двете министерства за внатрешни работи, која ќе претставува рамка за меѓусебна поддршка за имплементација на автоматизираната размена на податоци во пракса, со цел исполнување на европските стандарди. Овој документ беше создаден во насока на потврдување на посветеноста на двете страни да ги зголемат напорите за постигнување заедничка автоматизирана размена на дактилоскопски податоци во најкраток можен рок, да обезбедат меѓусебна поддршка во административната и техничката имплементација неопходна за успешно пренесување и споредување дактилоскопски податоци, како и преземање сите потребни мерки на национално ниво за да се обезбеди почнување на автоматизираната размена на ДНК-податоци и на податоци за регистрација на возила, објаснуваат од МВР.

Прикажи повеќе...

Македонија

Утре сончево и потопло со мала облачност

Објавено пред

Времето утре ќе биде сончево и потопло со мала до умерена локална облачност. Ќе дува засилен ветер од југозападен правец. Минималната температура ќе биде во интервал од 5 до 11, а максималната ќе достигне од 21 до 29 степени.

Во Скопје ќе биде сончево со мала облачност. Ќе дува умерен до засилен ветер од југозападен правец. Минималната температура ќе се спушти до 8, а максималната ќе достигне до 27 степени.

Во следните два дена, како што најавуваат од УХМР, ќе преовладува променливо облачно и свежо време со слаб локален дожд, а в петок ќе дува засилен северен ветер. Стабилно, сончево и топло ќе биде во деновите од викендот.

Прикажи повеќе...

Најново

Свет40 минути

Нетанјаху најави уште поостра реакција во следните неколку дена

Израелскиот премиер Бенјамин Нетанјаху денеска изјави дека земјата ќе го засили својот одговор на ракетните напади во следните неколку дена....

Свет3 часа

(Видео) Највисокиот облакодер во Кина почна да се ниша, луѓето во паника бегаа, причината непозната

Еден од највисоките облакодери во Кина беше евакуиран кога почна да се ниша, а луѓето во паника бегаа на сигурно...

Македонија4 часа

Регистрирани 83 нови случаи на Ковид-19, починати се 2 лица

Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа се направени 2.704 тестирања, а регистрирани се 83 нови случаи на...

Македонија6 часа

Дипломат од руската амбасада во Македонија прогласен за непожелна личност

Министерството за надворешни работи одлучи да прогласи еден дипломат од руската амбасада за непожелна личност и тој треба да ја...

Македонија7 часа

Џамбаски го критикува хрватскиот претседател поради Македонија: „Тој зазема страна во спорот, ова е антибугарска кампања“

Бугарскиот европратеник Ангел Џамбаски остро го критикуваше хрватскиот претседател Зоран Милановиќ, кој, како што рече, ја обвини Софија за мешање...

Топ8 часа

Тешка сообраќајна несреќа синоќа во Скопје, неколку лица завршија во болница

Синоќа во 23:50 часот, десетина минути пред почетокот на полицискиот час, во Скопје се случила тешка сообраќајна несреќа на  крстосницата кај...

Македонија10 часа

Пристигна нова пратка од 9.360 дози вакцини на „Фајзер“

Министерството за здравство соопшти дека вчера во нашата земја стигнаа 9.360 дози вакцини од производителот „Фајзер“. „Од нив 4.680 се...

Свет10 часа

(Видео) Израел го гранатираше Либан, поради одмазда истрела 22 гранати

Израелската армија ја гранатираше територијата на Либан како одмазда за истрелувањето на неколку ракети од нејзината територија кон Израел. Шест...

Македонија10 часа

Пендаровски и бугарскиот претседател заедно ќе заминат во Рим на чествувањето на Кирил и Методиј

Претседателот Стево Пендаровски и бугарскиот претседател Румен Радев заеднички ќе оддадат почит на делото на светите браќа Кирил и Методиј...

Свет11 час

Денеска во Брисел вонреден состанок на ЕУ за конфликтот во Газа

Министрите за надворешни работи на земјите членки на ЕУ денеска во Брисел ќе одржат вонреден состанок на кој ќе биде...

Свет11 час

Во налет на циклонот во Индија загинаа најмалку 21 човек, исчезнати се 96 луѓе

Најмалку 21 човек загинаа, а 96 се водат за исчезнати во голем удар на циклон во западна Индија, носејќи им...

Свет11 час

Израел ја уништи единствената лабораторија за испитување коронавирус во Газа

Со денови се интензивираат судирите меѓу Израел и Палестина, а во еден од нападите на Појасот Газа израелските сили ја...

Свет11 час

Испалени над 90 ракети од Појасот Газа кон Израел

Во текот на ноќта од Појасот Газа беа истрелани околу 90 ракети кон Израел, објави израелската армија. Се наведува дека...

Регион1 ден

Лидерите на Западен Балкан со заедничка декларација: Итен почеток на преговорите со Скопје и Тирана

Декларацијата усвоена од лидерите на Процесот „Брдо – Бриони“ на самитот укажува на важноста од брзото проширување на ЕУ за...

Македонија1 ден

Хрватскиот претседател: Членка на ЕУ навлегува во интимниот простор на Северна Македонија

Претседателот на Хрватска, Зоран Милановиќ, најави дека ќе се спротивстави на условите што ги поставува Бугарија за почеток на преговорите...

Македонија1 ден

Заев: Следните парламентарни избори ќе се одржат во 2024 година, нема да има предвремени

Премиерот и претседател на СДСМ, Зоран Заев, изјави дека предвремени парламентарни избори нема да има и дека следните ќе се...

Европа1 ден

ЕМА: Вакцината на „Фајзер“ може да се чува во обичен ладилник до еден месец

Европската агенција за лекови (ЕМА) препорача да се продолжи времето на чување на вакцините на „Фајзер/Бионтек“ на стандардни температури во...

Македонија1 ден

Денеска се регистрирани 27 нови случаи на Ковид-19, починати се 19 лица

Министерството за здравство информира дек во последните 24 часа се направени 1.314 тестирања, а регистрирани се 27 нови случаи на...

Економија1 ден

Oд полноќ се намалува цената на еуросупер БС-95 и на мазутот

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги донесе одлука со која се врши намалување на малопродажните цени на нафтените деривати...

Свет1 ден

Индија почна со дистрибуција на свој лек против коронавирус

Индија почна со дистрибуција на нов, домашен лек за лекување на симптомите од Ковид-19. Властите го одобрија лекот 2-ДГ, кој...

Досие