Контакт

Македонија

Турција ќе донира помош за справување со епидемијата во земјата

Објавено пред

Во рамките на борбата со Ковид-19, од страна на Република Турција на Република Северна Македонија ќе ѝ биде доделена помош од медицински материјали.

Авионот на Турските воени сили, кој го носи здравствениот материјал, ќе слета на Меѓународниот аеродром „Скопје“ в среда, 8 април 2020 година, во 14.25 часот. Предавањето на здравствениот материјал ќе се изврши од страна на амбасадорот Хасан Мехмет Секизќок, се вели во соопштението.©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Македонија

Спасовски во Карбинци: Пречистителна станица за вода за пиење ќе го реши долгогодишниот проблем со снабдувањето на повеќе населени места

Објавено пред

Со приклучување на Општина Карбинци со хидросистемот Злетовица, трајно ќе се обезбеди решавање на долгогодишниот проблем со водоснабдувањето, особено во летниот период, истакна техничкиот премиер Оливер Спасовски, кој присуствуваше на поставување на камен темелник на пречистителна станица за вода за пиење во општина Карбинци.

„Кога ќе биде готова пречистителната станица, ќе се означи крајот на еден долг период на снабдување на населението со вода за пиење преку локални бунари, и жителите на оваа општина ќе имаат редовно квалитетна и чиста вода за пиење. Изградбата на оваа пречистителна станица ќе овозможи водоснабдување на повеќе населени места од овој регион“, подвлече претседателот на Владата Спасовски.

Тој истакна дека средствата за реализација на проектот пречистителна станица Карбинци, во вкупен износ од 105,3 милиони денари, се обезбедени од Буџетот на Република Северна Македонија преку Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

„Со оваа филтер станица, како и со изградбата на филтер станиците за Општината Штип и за Општина Лозово, ќе се заокружи првата фаза од повеќенаменскиот систем Злетовица, проектиран за снабдување со вода за пиење на 150.000 жители од Штип, Свети Николе, Пробиштип, Карбинци и Лозово“, потенцираше премиерот Спасовски.

Воедно тој посочи дека во тек е и подготовката на втора и трета фаза од хидросистемот Злетовица. Втората фаза опфаќа изградба на систем за наводнување на околу 4.000 хектари земјоделско земјиште, а со третата фаза е предвидена изградба на 6 хидроцентрали. Со ова, ќе се заокружи повеќенаменскиот систем Злетовица којшто ќе биде целосно функционален и рентабилен.

„Обезбедувањето на квалитетни услови за живот, меѓу кои најважно е обезбедувањето на чиста вода за пиење во секоја општина, е врвен приоритет на Владата на Република Северна Македонија. Владата на Република Северна Македонија има јасна цел и ја спроведува континуирано реализацијата на вакви капитални проекти во соработка со општините. Тие се од огромна важност за унапредување на здравјето на граѓаните за подобрување на квалитетот на животот и животната средина на граѓаните, но и за развој на земјоделството, бидејќи без вода нема модерно и квалитетно земјоделско производство“, истакна на крај во изјавата премиерот Спасовски.

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Димковски објасни дека оваа пречистителна станица е дел од повеќенаменски проект, хидросистемот Злетовица и дека со приклучување на Општина Карбинци трајно се решава долгогодишниот проблем со водоснабдувањето, особено во летниот период, бидејќи досега населението од оваа општина досега со воза за пиење се снабдуваше со вода за пиење преку локални бунари.

„Објектот е лоциран во месноста наречена Висок Рид во Општина Карбинци, односно помеѓу населбите Карбинци, Козјак и Радање. Со изградбата ќе се овозможи непречено снабдување со вода за пиење во населените места Карбинци, Козјак, Аргулица, Црвулево, Таринци, Долни Балван, Нов Караорман и Радање, во кои живеат околу 3.000 жители или 75% од вкупниот број на жителите на Општина Карбинци“, објасни министерот Димковски.

Министерот Димковски истакна дека овој е проект е 105,3 милиони евра, пари кои се обезбедени преку буџетот на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

„Обезбедувањето на квалитетни услови за живот меѓу кои најважно е обезбедувањето на чиста вода за пиење во секоја општина, е врвен приоритет на Владата на Република Северна Македонија. Токму повеќенаменскиот проект Злетовица, на којшто интензивно работиме ќе ја подобри лошата состојба со водоснабдување во североисточниот дел на државата, но со дел од фазите на коишто се работи, ќе овозможи и зголемување на наводнуваните земјоделски површини“, потенцираше министерот Димковски.

Градоначалникот на Општина Карбинци, Јордан Насев објасни дека рокот за изградба на пречистителната станица е до крајот на 2020 година.

„За да се стави во функција овој капитален објект потребно е да се изградат: распределителни цевководи за дистрибуција на пречистената вода од излезниот базен до постојните резервоари за водоснабдување на населените места Карбинци, Козјак, Аргулица, Црвулево, Таринци, Долни Балван, Нов Караорман и Радање во должина од 17.8 километри и вредност на работите околу 44 милиони денари и пристапен пат до должина од 2.3 километри за кои веќе општината располага со проектна документација“, објасни градоначалникот Јордан Насев.

Градоначалникот Насев потенцираше дека подеднакво е важно што и самата технологија на пречистување – ултрафилтрација, како и влезната цена на водата од хидросистемот Злетовица даваат можност за намалување на цената на водата за корисниците со што ќе влијае поволно и на економската состојба на домаќинствата, корисници на оваа пречистителна станица.

Прикажи повеќе...

Македонија

Полска со донација од 100.000 заштитни маски и над 10.000 литри средства за дезинфенција

Објавено пред

Вицепремиерот задолжен за европски прашања, Бујар Османи, во улога на национален координатор на странска помош во земјата, а во присуство на полскиот амбасадор Војциех Тицињски, денска во касарната „Илинден“ ја прими донацијата што Република Полска ја обезбеди за нашта земја како поддршка во борбата против Ковид-19.

Се работи за заштитни и дезинфекциски средства, поточно над 100 илјади заштитни маски и повеќе од 10 илјади литри средства за дезинфекција.

„Не станува збор само за производите, туку и за транспортот во специфични услови и предизвици, кој е целосно организиран од страна на Државната противпожарна служба на Полска, за да може овие производи да стигнат овде во Скопје“, истакна Османи притоа упатувајќи благодарност до амбасадорот Војциех, до владата на Полска, до Државната противпожарна служба, но и до полските граѓани за нивната несебичност и солидарност во време на криза, со што само се потврдува поддршката што Република Полска во континуитет ѝ ја дава на Република Северна Македонија.

„Влегувме во втората и третата фаза од стратегијата на Владата за борба против Ковид-19, која претставува ослободување на движењето на граѓаните, но со построга примена на препораките, во кои едни од најважните се токму носењето маски и честата дезинфекција како на рацете така и на површините. Со самото тоа полската помош, токму во маски и средства за дезинфекција, пристигна во вистинско време и за вистинска намена имајќи предвид дека во периодот што следува ќе имаме потреба од овие средства во големи количини“, додаде Османи, при што потенцира дека денешната помош од Полска не претставува случајност, туку континуитет на добрите меѓусебни односи бидејќи Полска обезбеди поддршка за земјата преку Црвениот крст и за време на кризата со поплавите од 2016 година.

Денешната донација од Република Полска е дел од конвојот хуманитарна помош што Полска ја обезбеди за сите 6 земји од Западен Балкан во насока на полесно справување со пандемијата предизвикана од Ковид-19.
.

Прикажи повеќе...

Македонија

Сугарески: Го решаваме најголемиот проблем на жителите на општина Ѓорче Петров

Објавено пред

„Жителите на Волково, Стопански Двор и Кисела Јабука добиваат нова канализациска мрежа и асфалтирани улици. Инвестираме над 500 илјади евра во комуналната и 700 илјади евра во локалната патна инфраструктура во општината, со што го решаваме најголемиот проблем на локалното население“, изјави министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески, при денешната работна посета на општина Ѓорче Петров.

Сугарески, заедно со градоначалникот Александар Наумоски, изврши увид во втората фаза од изградбата на канализацискиот систем во општина Ѓорче Петров.

Проектот е со вредност од речиси 500 илјади евра и опфаќа изградба на дополнителни 7 километри канализација во Волково, Волково-Пржина, Кисела Јабука и Стопански Двор, а се очекува да биде завршен до крајот на јули.

„Последниве 3 години интензивно работиме со цел што повеќе да ја покриеме територијата на земјата со комунална мрежа и досега тоа успешно го реализираме. Само во моментот преку Министерство за транспорт и врски се работи на над 20 проекти за изградба и реконструкција на водоводи и канализации во вредност од десетина милиони евра, меѓу кои и втората фаза од изградбата на канализација во повеќе населени места во општина Ѓорче Петров. Претходно, во првата фаза изградивме 20 километри канализација, а покрај тоа се асфалтираа 33 улици во Волково, Стопански Двор и Кисела Јабука, со што значително го подобруваме животот на жителите. Дополнително, преку Министерството за транспорт и врски обезбедивме приближно 700 илјади евра, со кои ќе асфалтираме уште 4 улици во овој дел од општината. Она што сакам да го истакнам е дека реализацијата на капиталните инвестиции во секторот транспорт е на високо ниво и ги правиме најголемите инвестиции во инфраструктурата досега инвестирајќи над 1 милијарда евра во капитални проекти од огромно значење за граѓаните, стопанството и економијата во целост. Исто така, работиме на многу нови проекти, особено во патната и комуналната инфраструктура, во текот на следниот месец ќе објавиме десетина нови тендери за реконструкција и изградба на нови патишта, континуирано подготвуваме проекти за изградба на канализации и водоводи, така што очекуваме економијата и градежништвото да бележат раст и полека да излегуваме од оваа криза што ги погоди речиси сите сектори во државата“, изјави министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески.

Градоначалникот на општина Ѓорче Петров, Александар Наумоски, истакна дека со проектот за изградба на канализација во руралните делови на општината септичките јами се ставаат надвор од употреба, со што се заштитуваат артериските бунари во сливот на реката Лепенец.

„Жално е што во 21 век мораме да зборуваме за изградба на фекална канализација, но уште потрагично е што 12 години претходно никој не ставил акцент на основните потреби на граѓанинот. За 2 години, Општината заедно со државата изгради фекална канализација во должина од 26 километри во руралниот и урбаниот дел. За довршување на целосната покриеност со фекална канализација на селото Волково, во должина од 13 километри, Општината веќе има изработено проектна документација и се надевам дека проектот ќе се реализира во текот на идната година со владина поддршка. Сакам да истакнам дека никогаш претходно во Ѓорче не се градело колку што се гради сега. Во моментот имаме 5 капитални проекти, меѓу кои градинка и спортска сала во Волково, базен во Ѓорче Петров, корзото е веќе во завршна фаза, а речиси го финишираме и јавното осветление, со кое можеме да се пофалиме дека е најмодерно и најефикасно осветление во главниот град и пошироко“, изјави градоначалникот Александар Наумоски.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија2 часа

Хрватските граници нема да бидат отворени за туристи од Македонија

Хрватскиот премиер, Андреј Пленковиќ, најави денеска отворање на границите за туристи од 10 земји, меѓу кои не е Македонија. „Успеавме...

Македонија2 часа

При влез во ресторан ќе се покажува лична карта, а следните 10 дена се период за едукација на угостителите

Инспекторатите нема да ги казнуваат гостите во угостителските објекти, туку фирмите доколку не се почитуваат протоколите за работа, најави директорот...

Македонија3 часа

Потврдени 38 нови случаи на Ковид-19, од кои над 20 се од Скопје, починаа уште 3 лица

Денеска, потврдени се 38 нови случаи на Ковид-19, со што вкупната бројка на дијагностицирани е 2.077 лица, oздравени се 16...

Македонија3 часа

Чулев: На литијата во Струга имаше затајување на функцијата на полицијата, истрагата е во тек

Техничкиот министер за внатрешни работи, Наќе Чулев, вели дека ѝ натаму се работи на идентификација на лицата што учествувале на...

Македонија3 часа

Регистриран првиот случај на починат здравствен работник од Ковид-19

Во земјата е регистрирана првата смрт на здравстветен работник како последица од коронавирусот. Станува забор за дипломираниот фармацевт Петар Мојсоски,...

Македонија5 часа

Игротеките бараат финансиска поддршка и датум за почеток со работа

Групацијата на забавни и рекреативни дејности во рамките на Услужната комора при Сојузот на стопанските комори на Македонија достави четири...

Македонија5 часа

Независниот синдикат на полицијата: Наградата за полицајците да се исплати во платата во јуни

Независниот синдикат на полицијата побара техничкиот премиер и министерот за внатрешни работи итно да се договорат за наградата за полицајците...

Македонија7 часа

Кафулињата и рестораните почнуваат со работа, сѐ уште е забрането организирање свадби и родендени

Со одлука на Владата, од денеска почнуваат со работа кафетериите и угостителските објекти со посетители во отворените делови на овие...

Македонија7 часа

Филипче: Само заеднички може да ја надминеме оваа состојба од која ќе излеземе посилни и помудри

Министерот за здравство, Венко Филипче, изјави дека почнува да се враќа животот во нормала и почнуваат да се отвораат бизнисите,...

Економија7 часа

Парична помош за оние што останале без работа во периодот од 11 март до 30 април

Работниците што поради корона-кризата останале без работа, независно од времето поминато во работен однос, ќе може бргу да дојдат до...

Регион7 часа

Кипар ќе им ги плати трошоците за одмор на сите туристи што ќе заболат од Ковид-19

Кипарските власти порачаа дека ќе ги покријат трошоците за одмор во земјата за секој што ќе биде позитивен на коронавирусот...

Македонија22 часа

Продолжува да важи платеното породилно отсуство до завршувањето на времените мерки

Владата донесе Уредба за примена на Законот за работните односи за време на вонредна состојба, во која е предвидено отсуството...

Европа22 часа

Меркел: Уште сме на почетокот со пандемијата

Германската канцеларка Ангела Меркел ги оцени како позитивни досегашните постигнувања во борбата против коронавирусот, но како што рече, општеството е сè...

Европа1 ден

Европската комисија предлага 1.850 милијарди евра за заздравување на економиите

Европската комисија предложи инструмент за заздравување на економиите од корона-кризата, вреден 750 милијарди евра, и повеќегодишна финансиска рамка (ВФО) од...

Регион1 ден

Во Хрватска трет ден нема нови случаи, се укинува забраната за свадби

Трет ден по ред во Хрватска не е потврден ниту еден нов случај на коронавирус. Со ова вкупниот број на...

Македонија1 ден

Разрешен поглаварот на ИВЗ, Сулејман Реџепи

Ријасетот на Исламската верска заедница на денешната седница донел одлука да се разреши Сулејман ефенди Реџепи од позицијата реис-ул-улема, претседател...

Македонија1 ден

Тројца починати и 25 новозаболени од коронавирус

Тројца починати и 25 новозаболени се регистрирани денеска во државата. Министерството за здравство информира дека денеска Институтот за јавно здравје...

Македонија1 ден

Бектеши: Угостителите ќе работат до 20 часот, на една маса само по четири лица

На една маса во угостителски објект може да седат до четири лица, а угостителите ќе работат до 20 часот, соопшти...

Македонија1 ден

Чулев: Владата да ја усвои уредбата со која е предвидена награда за полицајците

Министерот за внатрешни работи, Наќе Чулев, ја повика Владата да ја усвои уредбата со која е предвидена награда за полицајците....

Македонија1 ден

Чулев: Пријавите за семејно насилство за април-мај зголемени 44,6 отсто за разлика од лани

Министерството за внатрешни работи регистрира зголемен број поплаки од граѓани за извршено семејно насилство. Техничкиот министер, Наќе Чулев, рече дека...

Досие