Контакт

Македонија

Управен судија осомничен за злоупотреба на службената положба

Објавено пред

Надлежен јавен обвинител од Јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција донесе наредба за спроведување истражна постапка против судија на Управниот суд и за судијата бара притвор.

Осомничениот, во периодот од 10.09.2018 година до 24.01.2019 година, ја злоупотребил службената положба и овластувањe и ги пречекорил границите на своето службено овластување преземајќи дејствија што не смеел да ги преземе, како и непреземајќи дејствија што бил должен да ги преземе, со што сторил кривично дело „злоупотреба на службена положба и овластување“.

Осомниченото лице претходно како адвокат преземал дејствија и ги застапувал интересите по барање за денационализација на две лица, на чиј правен претходник му бил определен и исплатен надомест за земјиштето што било предмет на барањето за денационализација.

Во меѓувреме, осомничениот бил избран за судија на Управниот суд. Во септември 2018 година за предметот за денационализација, по кој постапувал во својство на адвокат, до Управниот суд била поднесена тужба, а тој ја земал во работа. Злоупотребувајќи ја својата положба и овластување, иако знаел дека како поранешен застапник – адвокат на тужителите не смее да постапува и е должен да се изземе од постапувањето по однос на тужбата, осомничениот не ја прекинал работата врз предметот и не го известил претседателот на Управниот суд.

Постапувајќи по предметот, иако поднесената тужба била неуредна, не го повикал тужителот да ги отстрани недостатоците, ниту ја отфрлил, туку продолжил да постапува и притоа оневозможил Државното правобранителство како заинтересирано лице да се вклучи во управниот спор и да презема мерки и правни средства за правна заштита на имотните права и интереси.

Како претседател на совет, осомничениот учествувал во донесување пресуда со која спротивно на одредбите од Законот за води, Законот за заштита на Охридското, Дојранското и Преспанското Езеро, Законот за денационализација и Законот за управните спорови, недвижниот имот – градежно неизградено земјиште во Струга, било вратено во приватна сопственост на барателите.

За недвижен имот со површина од 171 м2, што претставува јавно добро – крајбрежен појас и што не смее да биде вратенo во приватна сопственост, определил надомест во износ од 119.700 денари во вид на обврзници за денационализација. Свесно и со намера да оневозможи заштита на имотните права и интереси, примерок од пресудата, иако е задолжително заради право на жалба, не бил доставен до Државното правобранителство и со својот потпис, осомничениот, овозможил правосилност на пресудата.

Со ваквите дејствија на барателите им било овозможено преку упис на вратената недвижност во јавните книги на недвижности во Агенцијата за катастар на недвижности, противправно да се стекнат со имотна корист – површина од 1958.49 м2 со усвоена пазарна вредност од 12.044.713,00 денари и противправна имотна корист во вид на обврзници во вредност од 119.700,00 денари, односно вкупна противправна имотна корист во износ од 12.164.413денари на штета на имотот и интересите на Република Северна Македонија.

Спорниот имот е обезбеден со решение на Основниот суд во Струга со кое е изречена привремена мерка – забрана за отуѓување.

Македонија

(Видео) Мисајловски: Се обврзуваме да го донесеме законот за потекло на имот на политичари

Објавено пред

Владо Мисајловски, потпретседател на ВМРО-ДПМНЕ и носител на изборната единица 2 денеска го посети Куманово каде што се сретна со младите и со унијата на жени од Куманово и побара поддршка од нив за да може да започне обновата на Македонија.

„ Денеска сум повторно во Куманово сакаме да го продолжиме како што почнавме со позитивна енергија денеска сме со младите тука во Куманово со унијата на жени и да го поминеме градот со една позитивна енергија ведрина со насмевка и да го поминеме градот и да ги замолиме граѓаните да излезат и да ни ја дадат поддршката- нагласи Мисајловски

Мисајловски побара поддршка од Куманово со цел да може да започне обновата во културата да има обнова во судството, обнова во здравството во инфраструктурата во спортот и во сите сегменти на општеството.

„ Поминавме многу, поминавме многу населени места разговараме за многу проблеми тука во Куманово и дадовме аманет дека ќе помогнеме насекаде. Нашата програма проект обнова ќе биде насекаде опфатена во Куманово затоа ги замолувам сите сограѓани сите наши пријатели комшии роднини да ни ја дадат поддршката на 15 јули да гласаат за бројот 14 за да има обнова во културата да има обнова во судството да има обнова во здравството во инфраструктурата во спортот и насекаде околу нас – истакна Мисајловски.

Мисајловски додаде дека за него кампањата започнала со црно сценарио од политичкиот противник но тој продолжува позитивна кампања за обнова на Македонија.

„ Знаете дека оваа кампања за мене почна со едно црно сценарио со една фрлена бомба во мојот семеен дуќан но јас уште првиот ден кажав дека тие инспиратори и креатори од политичкиот опонент мене нема да ме запрат, јас ќе продолжам со позитивна енергија со ведрина за она што секој еден копнее во оваа држава а тоа да се има надеж за подобра иднина. Јас се потрудив овие 20 дена да го доловам тој момент насекаде – кажа Мисајловски.

Носител на изборната единица 2, Мисајловски истакна дека ја чувствува енергијата во целата изборна единица 2 и се обврза на реализација на сите проекти во програмата за обнова на Македонија.
Ја чувствувам енергијата во целата изборна единица два и сакам да се заблагодарам на секое едно населено место тука од Куманово што ја даде својата енергија што не прими во нивните домови што излезе пред вратите пред портите што ни даде сугестија и забелешка а некогаш и критика за она што сме го заборавиле во минатото а ние се обврзуваме дека ќе го направиме во иднината -истакна Мисајловски.

Мисајловски додаде дека е неопходно да се донесе законот што ВМРО-ДПМНЕ го предлага за потекло на имот за да увидат граѓаните какви политичари има во Куманово.

„ Политичкиот опонент само размислува на црни сценарија размислува како да ме навреди и размислува само на црни сценарија. Јас сум многу различен. Затоа е добро законот што ВМРО-ДПМНЕ го предлага за потекло на имот да видите какви политичари има тука во Куманово и што се кријат зад своите таканаречени пријателски бизниси. Затоа е добро обновата на Македонија да почне тука од Куманово да зафати многу лица од СДСМ за да знаете каде завршувале тие црни пари тие тендери и куферчиња. Но тоа е СДСМ ние сме различни, ВМРО-ДПМНЕ е различна партија од СДСМ ние сме партија што сакаме секој еден од вас да го замолиме да го даде вашиот глас а ние се обврзуваме на работа на труд и се разбира да си ја зачуваме оваа наша земја, оваа наша татковина Република Македонија – заклучи Мисајловски.

Прикажи повеќе...

Македонија

Турската демократска партија во земјава одбележа 30 години

Објавено пред

Турската демократска партија (ТДП) со свечена програма ја прослави својата 30-годишнина од основањето, а на свеченоста присуствуваа техничкиот премиер, Оливер Спасовски, претседателот на ТДП, Бејџан Илјас, почесниот претседател на ТДП, Кенан Хасип, потпретседателите, членовите на партијата, високи функционери и многу други гости.

Во својот говор, Спасовски упати честитки по повод 30-годишнината на ТДП и посака долги години да останат на политичката сцена.

„ Затоа што е создадена кога се создаде и независна и суверена Република Македонија. И во темелот се вградени многу кадри на Демократската партија на Турците, коишто од првиот момент се вложија да имаме држава ваква каква што е денеска – држава независна, суверена, држава на сите граѓани без разлика на националната, верската, етничката припадност. Држава која што е дел од НАТО и ЕУ, рече Спасовски, истакнувајќи дека ТДП е вградена во темелот на оваа држава.

Спасовски упати благодарност до турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган и Владата за испратената помош за борба против вирусот Ковид-19.

„ Посебно сакам да се заблагодарам на сите Турци во Северна Македонија не само на членовите на вашата политичка партија, заради тоа што не само што се најлојални граѓани на оваа држава, туку се граѓани коишто ја основаа, коишто ја поддржуваат, коишто заеднички се трудат да ја развиваме државата. Второ, се граѓани коишто се директен мост на нашето пријателство и братство со Република Турција, истакна Спасовски.

„ Ние ја одбележуваме 30-годишнината на Демократскиот сојуз на Турците, која е основана во јули 1990 година, која порасна во политичко движење. Потоа, Демократскиот сојуз на Турците во 1992 година се трансформира во Демократска партија на Турците, рече претседателот на ТДП, Бејџан Илјас.

Истакнувајќи дека организирале програма за оние кои вложиле големи напори во партијата, Илјас нагласи дека е важно што заедно на едно место се собрани и возрасните и младите за да го одбележат, како што рече, овој важен датум.

„ Ние се залагаме за развој на нашата мултикултурна и мултиетничка држава и секако за унапредување на правата на Турците во Северна Македонија кои биле и ќе останат најлојални граѓани. Ние како најголема и најсилна Турска етничка партија ја одбележуваме 30-годишнината од своето постоење на политичката сцена во Северна Македонија и уверени сме дека заедно со вас можеме уште повеќе, уште подобро и подготвени сме на 15 јули да ја славиме заедничката победа која ќе ни даде можност да продолжиме да ги остваруваме заедничките цели, рече Енвер Хусеин, генералниот секретар на ТДП и кандидат за пратеник.

Поради новиот вид коронавирус, програмата се организираше на отворено со почитување на мерките за социјална дистанца. Исто така, прикажано беше и видео со активностите на ТДП во изминатите 30 години.

Прикажи повеќе...

Македонија

(Видео) Стојаноски: Тројца директори од Тутунски Комбинат Прилеп за неколку месеци купиле станови во Скопје

Објавено пред

Откако целата јавност дозна дека Генералниот директор на Тутунски Комбинат, Кире Станкоски, зел плата во висина од 3.500 евра, а самиот Станкоски го потврди тоа, денеска граѓаните ќе ги запознаеме како се збогатиле и останатите директори во комбинатот после само 2 години директорување, изјави Горан Стојаноски, член на ОК ВМРО-ДПМНЕ Прилеп.

„ Наташа Василеска Пирганоска, која е сопруга на Кирил Пирганоски, директорот на погонот за цигари во Тутунскиот Комбинат, во февруари месец годинава, купила стан во неселбата Аеродром во Скопје. Бранко Хронески пак, директорот на погонот за тутун во комбинатот, пред три дена, купил стан во населбата Водно во Скопје. Неизоставен дел повторно е Генералниот директор Станкоски, кој во 2019 година се стекнал со стан во населбата Карпош во Скопје.

Останува нејасно како овие тројца директори во Тутунскиот Комбинат речиси истовремено, односно во временски период од неколку месеци, купиле станови во главниот град? Дали додека тутунарите мака мачеа да го предадат својот труд годинава и се бореа тутунот да им биде платен по реална цена, директорите во комбинатот купувале станови?

Исто така прашуваме:

Дали Димоски Стеван, кој е претставник на синдикат на погон тутун е ,,врбуван” од од Генералниот директор Станкоски, со тоа што му ја вработил ќерката во погон цигари Маја Димоска? И дали Гоце Мојаноски, член на бордот на директори на во Тутунски Комбинат А.Д. Прилеп, си даде отказ од работното место заради откриен финансиски криминал? Истото лице е претседател на комисија за земјоделство во СДСМ во Прилеп и се уште е на платен список во бордот на директори.

Ова се неспорни факти и токму затоа во пресрет на изборите врие во општинската организација на СДСМ Прилеп. Целото раководство на СДСМ деновиве е нервозно, затоа што знаат дека граѓаните нема да им го простат ова богатење на нивниот грб.

ВМРО-ДПМНЕ во сите овие 3 години власт на СДСМ, доследно ја информираше јавноста за сите скандали и сомнежи за сторени криминали.
Граѓаните видоа со какви луѓе си имаат работа и затоа ќе им пресудат на 15-ти јули.

После изборите и формирањето на идната влада која ќе ја предводи ВМРО-ДПМНЕ, ќе следува бескомпромисна борба со корупцијата и криминалот. Секој оној кој се огрешил пред законите и се богател на грбот на граѓаните ќе одговара! Следува Обнова на Македонија!“ порача Стојаноски.

Прикажи повеќе...

Најново

Свет17 минути

Унгарија воведува нови мерки за влез од ризични земји како Македонија

Унгарија воведува нови рестрикции за патници на граничните премини поради спречување на ширењето на коронавирусот, најави унгарскиот премиер Виктор Орбан....

Топ3 часа

Се удави скопјанец во езерото Младост

Дваесет и осумгодишен скопјанец вчера се удави во водите на езерото Младост во Велес. Според информациите од МВР, М.С. влегол...

Регион4 часа

Ребиќ: Странски служби ја рушат Србија

Директорот на српската полиција, Владимир Ребиќ истакна дека зад насилните протести во Србија, стојат странски разузнавачки служби. Според него, тие...

Топ4 часа

Приведени и казнети „диви тркачи“ од скопските улици

Секторот за сообраќајни работи при Бирото за јавна бебзедност во координација со Одделението за безбедност на сообраќајот при Секторот за...

Свет4 часа

Турист во Шпанија загинал по пад од тераса, а усмртил уште еден човек

Турист во Шпанија починал откако паднал од тераса на хотелот каде бил сместен, а усмртил и друг маж, кој во...

Свет4 часа

Во Бразил над 35 илјади нови случаи, сопругата и ќерките на Болсонаро негативни на ковид-19

Во Бразил во последните 24 часа се регистрирани нови 35.512 случаи на ковид-19, а починале уште 1.071 пациент. Од почетокот...

Свет5 часа

Трамп првпат во јавност се појави со заштитна маска

Американскиот претседател Доналд Трамп ја посети воената болница во предградие на Вашингтон и првпат во јавност носеше маска поради пандемијата...

Македонија5 часа

Мицкоски со писмо до народот: Ви ветувам макотрпна работа и обнова на државата

Кус е периодот во кој можевте да ме запознаете, да стекнете впечаток за мене и за она што го преставувам...

Регион18 часа

(Видео) Петти ден протести во Србија, демонстрантите во Нови Сад ја блокираа полициската станица

И вечерва граѓаните на Нови Сад излегоа на протест на улиците и на половина час ја блокираа полициската станица „Стар...

Македонија20 часа

Од коронавирус почина 24-годишна пациентка од Тетово, немала хронични заболувања

Вчера на Инфективната клиника почина 24 годишна пациентка од Тетово од Ковид-19. Таа е еднa од најмладите пациенти во земјава...

Македонија22 часа

Нови 199 заболени и осум починати од коронавирус во земјата

Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа се направени 1545 тестирања, а регистрирани се 199 нови случаи на...

Топ23 часа

Мaж нападнал четири лица во авто-кампот „Градиште“, има повредени

Доцна синоќа во полицијата било пријавено насилство кое се случило во авто-кампот „Градиште“ во Охрид. Според пријавеното, А.К.(32), кој претходно...

Регион23 часа

Хрватска, Албанија и БиХ бележат рекордни бројки на новозаразени од појавата на пандемијата

Во регионот деновиве забележан е пораст на бројот на заболени од ковид-19. Во Хрватска, Албанија и БиХ денеска е регистриран...

Македонија23 часа

Пендаровски за геноцидот во Сребреница: Идеите за етнички чисти територии секогаш водат кон трагедии

Претседателот, Стево Пендаровски, упати порака по повод 25-годишнината од геноцидот во Сребреница. „Пред 25 години се случи геноцидот во Сребреница...

Регион24 часа

Грција бара санкции за Турција: „Ердоган направи историска грешка“

Атина ќе изврши притисок врз меѓународните организации и ЕУ да воведат санкции кон Турција, поради промената на статусот на музејот...

Македонија1 ден

Уште два дена кампања

Уште два дена ќе трае предизборната кампања за парламентарните избори кои ќе се одржат в среда. Денеска и утре политичките...

Македонија1 ден

Свети Николе станува ново жариште на коронавирусот, двете фабрики се затворени

Во Свети Николе вчера беа регистрирани 29 новозаразени од ковид-19, за првпат во овој град, кој станува ново жариште на...

Македонија1 ден

Рекорден број на заразени и излечени во земјава за едно деноноќие

Во Македонија вчера беше регистриран рекорден број на новозаразени и излечени пациенти во последните 24 часа. Како што информира Министерството...

Македонија1 ден

Дел од болницата „8-ми Септември“ ќе се пренамени за пациенти кои не се заболени од ковид

Во наредните десетина дена почнуваат подготовки за ослободување на дел од капацитетите во ГОБ „8ми Септември“, најави министерот за здравство,...

Македонија1 ден

Заев од централната трибина во Скопје: Мора да продолжиме по правиот пат, од вас зависи

Мора да продолжиме по правиот пат, не смееме да скршнеме од него, тоа е наша заедничка задача, порача синоќа претседателот...

Досие