Здравје
Седми пат ќе се разбива митот за канабисот – семинар со професори, научници и доктори

Со цел да продолжи едукацијата на полето на канабисот и да се споделат точни информации за неговите својства и употреба, граѓанското здружение „Зелена алтернатива“ го најавува седмиот по ред настан во своја организација, со наслов „Канабис 1.000 зошто – 1.001 затоа – разбивање на митот: рекреативен или медицински канабис“. Настанот ќе се одржи в сабота во 12 часот во просториите на мултимедијалниот простор „Јавна соба“.
Во првиот дел на семинарот се предвидени предавања на професори, доктори и научници, признаени во светот за нивната посветеност, достигнувања и работа во областа на канабисот. Во овој дел свои предавања ќе имаат д-р Пол Хорнби, доктор и научник од Канада, со повеќе од триесетгодишно искуство во третирањето пациенти со канабис и екстракти од канабис и познат како човекот што прв стандардизирал канабис-екстракт со кој се лекуваат специфични болести.
Свое предавање ќе има научникот заслужен за откривањето на ендоканабиноидниот систем, д-р Лумир Ондреј Хануш, кој по потекло е од Чешка, но својата работа ја врши во Израел и е носител на најважните откритија од полето на канабисот и ендоканабиноидниот систем. Предавање ќе одржи и д-р Роберт Меламед, доктор по молекуларна биологија, чии истражувања се во полето на канабиноидите, канцерот и обновувањето ДНК, кој, освен искуство во своите истражувања, има и долгогодишно искуство во третирањето пациенти со канабис.
На овие предавачи ќе им се придружи и д-р Јонас Вандерсван, доктор од Канада, кој подолго време препишува канабис и екстракти од канабис за огромен број болести каде што тие имаат примена, и член на повеќе друштва и асоцијации за употребата на канабисот како медицинско средство.
Во вториот дел од овој настан е предвидена јавна дебата која требало да се одржи во јуни минатата година, но поради отсуството на македонските лекари, дебатата не била целосна.
„Поканивме стотина доктори и се надеваме дека некои од нив ќе присуствуваат на дебатата со пациентите и странските доктори и научници. Овој пат, по помината дополнителна година, со повеќе легални препарати од канабис на пазарот и сè повеќе корисници, се надеваме дека ќе има и поголем број македонски медицински лица што ќе сакаат да ги споделат своите дилеми, позитивни и/или негативни искуства во препишувањето канабис. Целта на дебатата е да се приближат ставовите помеѓу пациентите и докторите, да се чујат нивните барања, нивните дилеми, стравови и прашања во врска со користењето и третирањето пациенти со канабис и затоа решивме да оставиме поголем простор за дебата и размена на мислења. Овој пат се надеваме на поголема присутност и во оваа пригода уште еднаш јавно да ги поканиме сите заинтересирани медицински лица да го посетат овој настан и да учествуваат во дебатата со свој придонес, да постават прашање или да споделат мислење и искуство“, велат од „Зелена алтернатива“.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Ако сакате да ослабите, ова е најдобриот додаток на вашиот пијалак

Експертите нагласуваат дека клучот не е само што пиете, туку и како го подготвувате пијалокот ако сакате да ослабете.
Смутијата можат да бидат здрав појадок или ужина, но гладот често се враќа брзо. Според нутриционистите, една од најдобрите состојки што можете да ја додадете во смути за да ви помогне да ослабете е семето од чиа. Тоа е практично без вкус, лесно за додавање во блендер и е полно со здрави масти, влакна и протеини кои ви помагаат да се чувствувате сити подолго време.
Влакна што ве одржуваат сити подолго време
Две лажици семки од чиа содржат огромни 10 грама диететски влакна, што е реткост во толку мала порција. „Влакната го забавуваат варењето и ви помагаат да се чувствувате сити подолго време, што може да го намали грицкањето и вкупниот внес на калории“, вели нутриционистката Елиза Витакер.
Тие се особено богати со растворливи влакна, кои апсорбираат вода и се шират во желудникот, создавајќи чувство на ситост. Нутриционистката Ешли Хоук додава дека ова помага да се намали прејадувањето и безгрижното допирање на храна. Студиите покажаа дека редовната консумација на семки од чиа може да го намали обемот на половината и нивото на Ц-реактивен протеин, маркер на хронично воспаление во телото.
Извор на здрави омега-3 масти
Семето од чиа е одличен растителен извор на омега-3 масни киселини. Една лажица содржи околу 1,3 грама, што е речиси целата дневна потреба за жените и поголемиот дел за мажите. „Омега-3 мастите го забавуваат варењето, го продолжуваат чувството на ситост и можат да го забрзаат метаболизмот“, објаснува Витакер.
Некои истражувања покажуваат дека омега-3 масните киселини можат да ја зголемат вашата базална метаболичка стапка, што значи дека вашето тело согорува повеќе калории дури и кога сте во мирување.
Протеини од растителна основа за стабилна енергија
Две лажици семе од чиа обезбедуваат речиси пет грама протеини. Комбинацијата од влакна, протеини и здрави масти го одржува нивото на шеќер во крвта стабилно, спречувајќи скокови на енергија и напади на глад. „Стабилниот шеќер во крвта е клучен за контролирање на апетитот во текот на денот“, забележува Ховк.
Нискокалорични, богати со хранливи материи
Покрај тоа што се богати со хранливи материи, семето од чиа е исто така нискокалорично – околу 140 калории на две лажици. Тие содржат протеини, омега-3 масти, витамини и минерали, а воедно се достапни и долготрајни. „Една кесичка трае долго време, а поради нивната мала порција, лесно се вклопуваат во вашата исхрана“, додава нутриционистот Рајан Гајгер.
Како да ги додадете во вашето смути?
Семето од чиа е неверојатно лесно за употреба. Препорачливо е да започнете со една до две лажици дневно и постепено да ја зголемувате количината како што вашето тело се навикнува на поголемиот внес на влакна. За покремаста текстура, можете да ги потопите околу десет минути пред блендирање, или за погусто смути, додадете ги непосредно пред тоа и оставете ги да се згуснат. Тие се достапни и во мелена форма за оние кои претпочитаат целосно мазни пијалоци.
фото: принтскрин
Забава
Што се случува со нашето тело кога постојано јадеме слатко?

Го знаете ли тоа чувство кога ви треба само нешто благо? Не сте гладни, но вашето тело и мозок бараат нешто! Следниот пат, размислете што ви треба.
Можеби сте уморни, можеби сте под стрес или можеби едноставно ви е здодевно, па ви треба тоа едно парче чоколадо, колаче, сладолед, нешто што ќе ни „крене“. И пред да можете дури и да помислите, чоколадото е веќе на вашиот јазик, а вашето тело е во состојба на краткорочно олеснување.
И во тој момент, чувствуваме како ни се враќа енергијата, нашите мисли се појасни, нашето расположение се подобрува. Но, она што се случува зад сцената не се чувствува веднаш.
Телото штотуку примило брза доза на гликоза, шеќер што влегува во крвотокот и ни дава енергетски поттик. Но, кога инсулинот, нашиот внатрешен „регулатор на шеќер“, сфаќа што се случува, тој почнува да работи и го намалува нивото на шеќер, честопати премногу. Тој пад нè остава исцрпени, раздразливи, па дури и тажни. И што правиме тогаш? Посегнуваме по уште една слатка „доза“. Звучи познато?
Овој циклус – шеќер, потоа пад, па уште повеќе шеќер – брзо станува навика. Но, уште поважно е што шеќерот влијае и на нашиот мозок. Тој го стимулира лачењето на допамин, хормонот на наградата, што нè прави да се чувствуваме задоволни, смирени, па дури и „наградени“. Проблемот е што со текот на времето, мозокот бара сè повеќе и повеќе за да го постигне истиот ефект.
Покрај тоа што нè фрла во енергетски циклус, премногу шеќер влијае и на нашето внатрешно чувство на глад и ситост. Хормоните, кои нормално фино регулираат кога сме јаделе доволно, ја губат својата насоченост. Резултатот? Се чувствуваме како никогаш да не сме сити, дека постојано „грицкаме“ нешто и често јадеме без навистина да имаме потреба. На долг рок, ова го нарушува нашиот метаболизам, но и нашиот однос со храната.
И потоа тука е и сонот. Колку пати сте имале проблеми со спиењето по вечерна порција слатки? Несоница, немирен сон, будење среде ноќ, не е случајно. Шеќерот го зголемува нивото на кортизол, хормонот на стрес, токму кога телото треба да влегува во фаза на одмор. Недостатокот на сон следниот ден ја зголемува желбата за слатки. И еве нè повторно во круг.
Психолошките ефекти често се потценуваат, но се повеќе присутни. Вишокот шеќер е поврзан со чести промени во расположението, напади на анксиозност, ментална „магла“ и намалена концентрација. Накратко, се чувствувате како постојано да сте под некое невидливо ќебе од тежина и непријатност.
Но, добрата вест е дека не мора да ги фрлате сите колачиња од куќата. Решението не е во строгите забрани, туку во рамнотежата и свеста. На пример, јадете слатки по оброците, кога нивото на шеќер во крвта е постабилно, или заменете дел од шеќерот со овошје, темно чоколадо, цимет. Честопати не ни требаат слатки, туку кратка пауза, чаша вода, прошетка, разговор или само момент на мир.
Затоа, следниот пат кога вашиот мозок ќе шепне „дај ми нешто благо“, запрашајте се – што навистина ви треба?
фото: принтскрин
Забава
Ниеден крем не ги брише брчките како една евтина состојка од кујната

Сѐ сме виделе во светот на негата на кожата. Од едноставни хидратантни лосиони до третмани за лице од лосос, има многу чудни и прекрасни козметички производи од кои можете да изберете.
Но, сега се тврди дека еден изненадувачки зеленчук би можел да биде најдоброто тајно оружје против стареењето, особено кај оние над 30 години.
Тоа е кромидот, кој, благодарение на неговата импресивна содржина на витамин Ц и сулфур, претставува единствена комбинација во борбата против брчките.
Сулфурот, одговорен за остриот мирис на кромидот, има потенцијал да го зголеми производството на колаген во нашето тело – протеин кој е особено изобилен во нашата кожа.
Сепак, по 30-годишна возраст, нашите природни нивоа на колаген почнуваат да опаѓаат, што доведува до брчки и фини линии. Како добар извор на витамин Ц, кромидот може да го поддржи создавањето и одржувањето на колагенот.
Експертите исто така сугерираат дека бакарот, манганот и цинкот се три други хемикалии кои го менуваат начинот на живот и можат да го зголемат производството на колаген. Тиквата и брокулата се меѓу храната што е особено пофалена за ова.
Различни студии, исто така, препорачуваат производи за убавина на база на колаген за борба против брчките, но изборот на вистинскиот крем може да направи голема разлика.
Самиот колаген е голема молекула која не може да навлезе во површинскиот слој на кожата освен ако не е во форма на „хидролизиран колаген“.
Тој е составен од многу помали фрагменти кои се борат против видливите знаци на стареење однадвор, но сепак не можат длабоко да навлезат во составот на кремите и маските.
Експертите претходно објаснија: „Не трошете ги парите за купување маски, креми и серуми со колаген, бидејќи единствената придобивка што ќе ја добиете од директно нанесување на колаген на вашата кожа е многу минимална хидратација“.
Единствените маски за лице, креми и серуми кои ефикасно делуваат се оние што го зголемуваат постоечкиот колаген или оние што содржат пептиди што го зголемуваат колагенот, а кои го поддржуваат производството на колаген.
Сепак, експертите препорачуваат зголемување на нивото на колаген со земање додатоци во исхраната. Тие се апсорбираат во крвотокот побрзо, ефикасно се борат против знаците на стареење одвнатре, а исто така го подобруваат и здравјето на ноктите.
Други истражувања дури сугерираат дека тие можат да ја подобрат мускулната маса, иако степенот на подобрување е сè уште неизвесен, објавува „Мирор“.
фото: принтскрин