Македонија
„Македонците јадат безбедна храна“

Македонците јадат безбедна хранаМакфакс интервју со Божин Петревски,
Макфакс интервју со Божин Петревски, раководител на сектор за службен надзорМакфакс:Колкава е безбедноста на храната во Македонија?Петревски: „Безбедна храна е онаа храна која што не е контаминирана со физички, биолошки и хемиски контаминенти.Моменталната состојба во РМ врз основа на анализата и проценката на ризикот која е направена во Дирекцијата за храна и Инстутот за здравје задоволува. Оваа изјава ја даваме на основа на извршените лабораториски анализи и службени контроли од страна на државните инспектори на храна, бидејќи процентот на неисправна храна од испитаните примероци е 1,6 % храна од увозно а 4,6 % од домашно потекло.“Сакате да кажете дека Македонците во моментов генерално јадат безбедна храна?„Она што е резултат е засновано на научна основа и тие научни основи не ги земаме инпровизорно туку ги спроведуваме надлежностите дадени со закон за безбедна храна и прозиводите кои доаѓаат во контакт со храната. Се консултираме за проценка на ризикот и со врвни инсттуции на Европа како што е Агенцијата на храна на ЕУ и Агенцијата за храна на Франција, со комисијата во Брисел.“Дали се почитуваат стандардите за безбедноста на храната?„Ние ги користиме препораките и стандардите на ЕУ. Најбитниот дел на безбедноста на храната се генералните принципи на кодексот на хигиена на храна што значи започнувајќи од храна, локација, градба и дизајн на објектот и опремата во објектот до стручната хигиената на овие објекти и транспортните служби кои ја транспортираат храната. Најбитниот дел на производителите на храна и сите бизнис оператори кои ракуваат со храна е примената на ХАСАП системот односно негова имплементација согласно со законот. Направивме три категории на објекти каде и во кои форми треба да се имплементира ХАСАП системот. Ако бизнис операторите погрешно го сфатат ХАСАП системот, а не како сопствена самоконтрола во процесот на производство на храна, се е друго грешка. Тој за нив претставува алатка и техника за внатрешна конторола на производниот процес. Имплементирањето на ХАСАП системот не само што задоволува туку е и на поголемо ниво од бројката која што е поставена.Најголем и основен приоритет е здравствената безбедност на храната и заштита на здравјето на потровшувачите во Македонија. Но, ние од вид не го губиме и економскиот карактер односно трговија во бизнисот со храна. Не можеме да поништуваме храна за која првичните резултати кажуваат дека е небезбедна, мора и сме законски обврзани да им дадеме шанса тоа да го исправат, заради тој економски губиток. Постои научен доказ дека небезбедна храна може да се доработи и повторно да се пласира на пазарот. Во случајот каде што не може должни се да ја поништат храната.“Што е со производите за кои сте свесни дека се продааат на пазарите под неадекватни услови, особено сега на оваа топло време со што не се почитува ХАСАП системот?„Пазарите беа задолжени да имплементираат процедури кои се засновани на ХАСАП системот и доколку отидете на Скопски пазар ќе бидете воодушевени. Мора да сфатите дека зелените пазарите во Македонија се правни субјекти кои се евидентирани во Дирекцијата за храна, значи, добиле одобрение за вршење на дејноста, но тие не продаваат свои прозиводи. Тие мораат да имаат процедура за внес на призводите, не можат оние правни субјекти кои ги издале тезгите на тие да внесуваат како сакаат производи. Мора да постои ред во однос на хигиената на тезгите, санитарните блокови да се одржуваат на високо ниво. Сметам дека пазарите треба да се издаваат на индивидуални прозиводители кои малиот вишок на производство ќе го продаваат на пазарите.Кај нас се појавуваат правни субкети кои препродаваат прозиводи и они мораат да си обезбедат сертификат за тоа. Правиме заеднички акции со Ветеринарната инспекција која е задолжена за месо и млечни производи.“Пазарот во Шуто Оризари е пазар на кој има најголем број на евидентно продавање на храна под неадекватни услови.„Македонија треба да има милион испектори кои ако ги ставиме секој на сите објекти би било идеално. Под наша конторла се 23.757 објекти, држава како Македонија зарем може да издржи потребни 1000 инспектори?!Доволно ќе биде свеста на бизнис операторите да се подига на високо ниво. Доволно е да затвориме две слични објекти и да поднесеме барање за поднесување на кривични пријави до одговорното лице и верувајте еден по еден тие сами ќе се затвараат ако не ги исполнуваат условите.Не можеме да постигнеме се, ни поразвиените земји немаат толкав број на иснпектори. Признавам ,нивото на хигиенскиот пакет на мерки и стандарди во објектите до пред неколку години беше на пониско ниво и не задоволуваше. Не можеме да постигнеме се но граѓаните мораат да бидат задоволни.Тоа што помпезно под разни ставки се затвара еден објект и два дена потоа објектот се отвара и повторно работи најнорамлно, кај граѓаните создава недоверба во веродостојноста на вашата работа.„Колективните мерки кои ги издаваме со решение во рок од 48 часа ќе бидат известени со решение. Во тој период објектот не смее да работи и не смее да биде отворен.Во овие 48 часа објектот не смее да работи но доколку сопственикот не е задоволен може да не тужи. Не гледам зошто објектот не би можел да биде отворен и после неколку дена или една седмица доколку ги исправи неправилностите. Во случај кога објектите се бесправно отворени и покрај нашата забрана, станува збор за кривично дело и поднесуваме пријава до надлежните судови. Не можеме да пломбираме објект во кој храната треба да се чува под одредени микроклиматкси услови, или мора да се зафатат одредени корективни мерки. Се случуваа и инспекторот на издаде документ и да згреши како и во сите развиени земји, па да го повлечеме документот (решението). Инспектори од други градови вршат инпекција во реони за кои не се надлежни за да се нивелира судирот на интереси помеѓу инспекторот и бизнис операторот.“Забележуваме дека голем акцент ставате на самосвесноста на граѓаните?„Нашите препораки се дека потрошувачите мора да си сносат и своја одговорност во делот кога купуваат од непознати продавачи и производители. Не може да се купи храна од пазар или храна со поминат рок само затоа што е поевтина, во тој случај ризикот си го преземаат сами.Не можеме да стигнеме секогаш и секаде ама секогаш ќе бидеме таму кога нашите потрошувачи ќе ни посочат аномалии.“
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Македонија
ЦУК: Пожарот во Самоков веднаш изгаснат, објектите на фабриката не беа во опасност

Пожарот во Самоков е локализиран и веднаш изгаснат. Во ниту еден момент немаше опасност од негово ширење кон објектите на фабриката Самоков, соопшти Центарот за управување со кризи.
Од РЦУК Македонски Брод претходно стигна информација дека е настанат пожар во населбата Самоков, во фабриката „Сувенир“, а опожарен е магацин со хемикалии. Во информацијата беше наведено дека електричната енергија во фабриката е исклучена.
Македонија
„Седи Боби, кец!“, му рече Арсовска на Стефковски за проблемот со водата, па доби одговор

Градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска, преку објава на својот официјален профил на Фејсбук, му возврати на градоначалникот на општина Гази Баба, Бобан Стефковски, кој претходно ги прозва Градот и ЈП „Водовод и канализација“ – Скопје, за прекините во водоснабдувањето во неколку скопски населби. Тој побара итна интервенција од Градот, предупредувајќи на можни протести ако состојбата не се реши веднаш.
Арсовска му одговори на Стефковски дека и по три години на функција сè уште не прави разлика што е во надлежност на Градот, а што на Општина Гази Баба. Таа појасни дека жителите на Црешево и Смилковци не се корисници на ЈП „Водовод и канализација“, туку на ЈКП „Гази Баба“ – претпријатие под општинска надлежност.
„Ова по три години ќе го знаеше ако паузираше еден ден од сликање по фолклорни манифестации за да сработиш нешто“, напиша Арсовска, посочувајќи дека со средствата добиени од владите на Ковачевски и Мицкоски, Стефковски можел да изгради нова водоводна мрежа за тие населби.
Во продолжение, Арсовска рече дека Град Скопје во изминатите три години не добил ниту еден денар од централната власт, а дека Владата ѝ должи на ЈСП Скопје осум милиони евра.
Градоначалничката ја заврши објавата со саркастичен тон: „Седи Боби, кец!“
Ситуацијата дополнително ја заостри реториката меѓу градоначалниците на Скопје и Гази Баба, отворајќи нова рунда меѓусебни обвинувања. По објавата на Арсовска, повторно се огласи Стефковски кој и’ одговори дека надлежноста за Смилковци и Црешево ја знае многу добро, па ја повика да каже зошто жителите од Автокоманда, Железара, Триангла, Маџари и Ченто немаат вода? За крај по однос на делењето оценки, Стефковски на социјалните мрежи напиша дека граѓаните и’ дале оценка на парламентарните избори на Арсовска. Тогаш таа освои вкупно 3.438 гласови.
Македонија
Гори кај Прилеп, Македонски Брод, Чашка и Велес – пресек на состојбата со пожарите

На територијата на државата се евидентирани вкупно осум пожари на отворен простор, од кои активни се четири, соопшти Центарот за управување со кризи.
Во Општина Прилеп, гори кај селото Бешиште. Се работи за приземен пожар во квалитетна мешана шума. Активен е пожарот и кај Општина Македонски Брод, с. Црешнево, м.в. Церо Поле – пожар во деградирана дабова шума и грмушки. Во Општина Чашка беснее шумски пожар под Солунска Глава, помеѓу местата викани Изворите на Бабуна и Бабина Дупка (моментално нема активен пламен, само чад на карпест дел). Во Општина Велес пожарот избувна во ниска вегетација.
Изгаснати се 4 пожари: Општина Врапчиште, с. Врањовци – ниска вегетација, ѓубриште; Општина Липково, с. Лојане – ниска вегетација и стрниште; Општина Карбинци, с. Радање – блок (површина) посеана со жито и ниска вегетација и ОпштинаАрачиново, с. Орланци – ниска вегетација и отпаден материјал.