Македонија
„Македонците јадат безбедна храна“

Македонците јадат безбедна хранаМакфакс интервју со Божин Петревски,
Макфакс интервју со Божин Петревски, раководител на сектор за службен надзорМакфакс:Колкава е безбедноста на храната во Македонија?Петревски: „Безбедна храна е онаа храна која што не е контаминирана со физички, биолошки и хемиски контаминенти.Моменталната состојба во РМ врз основа на анализата и проценката на ризикот која е направена во Дирекцијата за храна и Инстутот за здравје задоволува. Оваа изјава ја даваме на основа на извршените лабораториски анализи и службени контроли од страна на државните инспектори на храна, бидејќи процентот на неисправна храна од испитаните примероци е 1,6 % храна од увозно а 4,6 % од домашно потекло.“Сакате да кажете дека Македонците во моментов генерално јадат безбедна храна?„Она што е резултат е засновано на научна основа и тие научни основи не ги земаме инпровизорно туку ги спроведуваме надлежностите дадени со закон за безбедна храна и прозиводите кои доаѓаат во контакт со храната. Се консултираме за проценка на ризикот и со врвни инсттуции на Европа како што е Агенцијата на храна на ЕУ и Агенцијата за храна на Франција, со комисијата во Брисел.“Дали се почитуваат стандардите за безбедноста на храната?„Ние ги користиме препораките и стандардите на ЕУ. Најбитниот дел на безбедноста на храната се генералните принципи на кодексот на хигиена на храна што значи започнувајќи од храна, локација, градба и дизајн на објектот и опремата во објектот до стручната хигиената на овие објекти и транспортните служби кои ја транспортираат храната. Најбитниот дел на производителите на храна и сите бизнис оператори кои ракуваат со храна е примената на ХАСАП системот односно негова имплементација согласно со законот. Направивме три категории на објекти каде и во кои форми треба да се имплементира ХАСАП системот. Ако бизнис операторите погрешно го сфатат ХАСАП системот, а не како сопствена самоконтрола во процесот на производство на храна, се е друго грешка. Тој за нив претставува алатка и техника за внатрешна конторола на производниот процес. Имплементирањето на ХАСАП системот не само што задоволува туку е и на поголемо ниво од бројката која што е поставена.Најголем и основен приоритет е здравствената безбедност на храната и заштита на здравјето на потровшувачите во Македонија. Но, ние од вид не го губиме и економскиот карактер односно трговија во бизнисот со храна. Не можеме да поништуваме храна за која првичните резултати кажуваат дека е небезбедна, мора и сме законски обврзани да им дадеме шанса тоа да го исправат, заради тој економски губиток. Постои научен доказ дека небезбедна храна може да се доработи и повторно да се пласира на пазарот. Во случајот каде што не може должни се да ја поништат храната.“Што е со производите за кои сте свесни дека се продааат на пазарите под неадекватни услови, особено сега на оваа топло време со што не се почитува ХАСАП системот?„Пазарите беа задолжени да имплементираат процедури кои се засновани на ХАСАП системот и доколку отидете на Скопски пазар ќе бидете воодушевени. Мора да сфатите дека зелените пазарите во Македонија се правни субјекти кои се евидентирани во Дирекцијата за храна, значи, добиле одобрение за вршење на дејноста, но тие не продаваат свои прозиводи. Тие мораат да имаат процедура за внес на призводите, не можат оние правни субјекти кои ги издале тезгите на тие да внесуваат како сакаат производи. Мора да постои ред во однос на хигиената на тезгите, санитарните блокови да се одржуваат на високо ниво. Сметам дека пазарите треба да се издаваат на индивидуални прозиводители кои малиот вишок на производство ќе го продаваат на пазарите.Кај нас се појавуваат правни субкети кои препродаваат прозиводи и они мораат да си обезбедат сертификат за тоа. Правиме заеднички акции со Ветеринарната инспекција која е задолжена за месо и млечни производи.“Пазарот во Шуто Оризари е пазар на кој има најголем број на евидентно продавање на храна под неадекватни услови.„Македонија треба да има милион испектори кои ако ги ставиме секој на сите објекти би било идеално. Под наша конторла се 23.757 објекти, држава како Македонија зарем може да издржи потребни 1000 инспектори?!Доволно ќе биде свеста на бизнис операторите да се подига на високо ниво. Доволно е да затвориме две слични објекти и да поднесеме барање за поднесување на кривични пријави до одговорното лице и верувајте еден по еден тие сами ќе се затвараат ако не ги исполнуваат условите.Не можеме да постигнеме се, ни поразвиените земји немаат толкав број на иснпектори. Признавам ,нивото на хигиенскиот пакет на мерки и стандарди во објектите до пред неколку години беше на пониско ниво и не задоволуваше. Не можеме да постигнеме се но граѓаните мораат да бидат задоволни.Тоа што помпезно под разни ставки се затвара еден објект и два дена потоа објектот се отвара и повторно работи најнорамлно, кај граѓаните создава недоверба во веродостојноста на вашата работа.„Колективните мерки кои ги издаваме со решение во рок од 48 часа ќе бидат известени со решение. Во тој период објектот не смее да работи и не смее да биде отворен.Во овие 48 часа објектот не смее да работи но доколку сопственикот не е задоволен може да не тужи. Не гледам зошто објектот не би можел да биде отворен и после неколку дена или една седмица доколку ги исправи неправилностите. Во случај кога објектите се бесправно отворени и покрај нашата забрана, станува збор за кривично дело и поднесуваме пријава до надлежните судови. Не можеме да пломбираме објект во кој храната треба да се чува под одредени микроклиматкси услови, или мора да се зафатат одредени корективни мерки. Се случуваа и инспекторот на издаде документ и да згреши како и во сите развиени земји, па да го повлечеме документот (решението). Инспектори од други градови вршат инпекција во реони за кои не се надлежни за да се нивелира судирот на интереси помеѓу инспекторот и бизнис операторот.“Забележуваме дека голем акцент ставате на самосвесноста на граѓаните?„Нашите препораки се дека потрошувачите мора да си сносат и своја одговорност во делот кога купуваат од непознати продавачи и производители. Не може да се купи храна од пазар или храна со поминат рок само затоа што е поевтина, во тој случај ризикот си го преземаат сами.Не можеме да стигнеме секогаш и секаде ама секогаш ќе бидеме таму кога нашите потрошувачи ќе ни посочат аномалии.“
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Македонија
СДСМ: Филипче нема никави инвестиции, ниту имот во ОАЕ

„ВМРО-ДПМНЕ во целосна безидејност продолжува да лаже иако претседателот на СДСМ, Венко Филипче јасно кажа дека не поседува никакви инвестиции ниту имот во Обединетите Арапски Емирати“, велат од СДСМ.
„Филипче поседува виза која не е добиена на основ на никакви инвестиции или сопственост на имот.
ВМРО-ДПМНЕ наместо да лаже во континуитет и да се обидува да дефокусира, треба да почне да реализира нешто за граѓаните кои од оваа власт осврн неспособност, лаги и напади на опозицијата ништо друго не виде веќе цела година“, соопшти СДСМ.
Македонија
Крушево домаќин на првото државно првенство во планински велосипедизам

Оваа сабота (17 мај) со почеток во 10 часот стартува премиерното издание на маратонот во планински велосипедизам ,,Krushevo MTB Challenge” во организација на Велосипедскиот клуб Енерџи и Велосипедската федерација на Македонија.
Во рамките на овој настан, ќе се реализира и Државното првенство во планински велосипедизам Маратон како дел од официјалниот календар на ВФМ и според пропозициите и критериумите на Светската велосипедска федерација УЦИ.
Натпреварувачите ќе имаат можност да одберат помеѓу мал маратон од 25км и голем маратон од 75км со вкупно искачување од 650 односно 2000 метри.
Признанија и награди ќе бидат доделени за сите возрасни категории и тоа: 18-29, 30-39, 40-49,50-59,60+.
Пријавувањето е отворено до 15 мај.
Македонија
Општина Центар објави повик за субвенции за санација на покриви и лифтови

Општина Центар-Скопје објавува Јавен повик за финансиска поддршка за поправка и санација на постојни кровни конструкции и лифтови во колективни станбени згради на нејзина територија, согласно Програмата за комунални дејности за 2025 година.
„Ги повикувам сите станбени заедници во Општина Центар кои имаат потреба од санација на покриви или поправка на лифтови да аплицираат и да ги искористат средствата што ги нудиме. Ова е можност да се подобрат условите за живеење, безбедноста и енергетската ефикасност во вашите згради,“ изјави градоначалникот Горан Герасимовски.
Финансиската поддршка изнесува 30% од вредноста на проектот, но не повеќе од 150.000 денари за кровови и 300.000 денари за лифтови, додека 70% од трошоците ги обезбедуваат сопствениците. Повикот се спроведува по принципот „прв дојден, прв услужен“.
Право на учество имаат заедници на сопственици или управители од Општина Центар чиишто станбени згради се постари од 15 години, со најмалку 70% населени станови. Потребна е одлука со потписи од 50% + 1 сопственик, како и комплетна документација според условите наведени во повикот (договори, понуди, фотографии, технички извештај и др.).
Пријавите се поднесуваат во затворен плик, во Архивата на Општина Центар (барака 6) или по пошта, на адреса: ул. „Михаил Цоков“ бр. 1, Скопје, во периодот од 10 мај до 30 јуни 2025 година, секој работен ден од 09:00 до 15:00 часот.
Заинтересираните жители може да се информираат на веб-страницата www.centar.gov.mk.