Македонија
„Македонците јадат безбедна храна“

Македонците јадат безбедна хранаМакфакс интервју со Божин Петревски,
Макфакс интервју со Божин Петревски, раководител на сектор за службен надзорМакфакс:Колкава е безбедноста на храната во Македонија?Петревски: „Безбедна храна е онаа храна која што не е контаминирана со физички, биолошки и хемиски контаминенти.Моменталната состојба во РМ врз основа на анализата и проценката на ризикот која е направена во Дирекцијата за храна и Инстутот за здравје задоволува. Оваа изјава ја даваме на основа на извршените лабораториски анализи и службени контроли од страна на државните инспектори на храна, бидејќи процентот на неисправна храна од испитаните примероци е 1,6 % храна од увозно а 4,6 % од домашно потекло.“Сакате да кажете дека Македонците во моментов генерално јадат безбедна храна?„Она што е резултат е засновано на научна основа и тие научни основи не ги земаме инпровизорно туку ги спроведуваме надлежностите дадени со закон за безбедна храна и прозиводите кои доаѓаат во контакт со храната. Се консултираме за проценка на ризикот и со врвни инсттуции на Европа како што е Агенцијата на храна на ЕУ и Агенцијата за храна на Франција, со комисијата во Брисел.“Дали се почитуваат стандардите за безбедноста на храната?„Ние ги користиме препораките и стандардите на ЕУ. Најбитниот дел на безбедноста на храната се генералните принципи на кодексот на хигиена на храна што значи започнувајќи од храна, локација, градба и дизајн на објектот и опремата во објектот до стручната хигиената на овие објекти и транспортните служби кои ја транспортираат храната. Најбитниот дел на производителите на храна и сите бизнис оператори кои ракуваат со храна е примената на ХАСАП системот односно негова имплементација согласно со законот. Направивме три категории на објекти каде и во кои форми треба да се имплементира ХАСАП системот. Ако бизнис операторите погрешно го сфатат ХАСАП системот, а не како сопствена самоконтрола во процесот на производство на храна, се е друго грешка. Тој за нив претставува алатка и техника за внатрешна конторола на производниот процес. Имплементирањето на ХАСАП системот не само што задоволува туку е и на поголемо ниво од бројката која што е поставена.Најголем и основен приоритет е здравствената безбедност на храната и заштита на здравјето на потровшувачите во Македонија. Но, ние од вид не го губиме и економскиот карактер односно трговија во бизнисот со храна. Не можеме да поништуваме храна за која првичните резултати кажуваат дека е небезбедна, мора и сме законски обврзани да им дадеме шанса тоа да го исправат, заради тој економски губиток. Постои научен доказ дека небезбедна храна може да се доработи и повторно да се пласира на пазарот. Во случајот каде што не може должни се да ја поништат храната.“Што е со производите за кои сте свесни дека се продааат на пазарите под неадекватни услови, особено сега на оваа топло време со што не се почитува ХАСАП системот?„Пазарите беа задолжени да имплементираат процедури кои се засновани на ХАСАП системот и доколку отидете на Скопски пазар ќе бидете воодушевени. Мора да сфатите дека зелените пазарите во Македонија се правни субјекти кои се евидентирани во Дирекцијата за храна, значи, добиле одобрение за вршење на дејноста, но тие не продаваат свои прозиводи. Тие мораат да имаат процедура за внес на призводите, не можат оние правни субјекти кои ги издале тезгите на тие да внесуваат како сакаат производи. Мора да постои ред во однос на хигиената на тезгите, санитарните блокови да се одржуваат на високо ниво. Сметам дека пазарите треба да се издаваат на индивидуални прозиводители кои малиот вишок на производство ќе го продаваат на пазарите.Кај нас се појавуваат правни субкети кои препродаваат прозиводи и они мораат да си обезбедат сертификат за тоа. Правиме заеднички акции со Ветеринарната инспекција која е задолжена за месо и млечни производи.“Пазарот во Шуто Оризари е пазар на кој има најголем број на евидентно продавање на храна под неадекватни услови.„Македонија треба да има милион испектори кои ако ги ставиме секој на сите објекти би било идеално. Под наша конторла се 23.757 објекти, држава како Македонија зарем може да издржи потребни 1000 инспектори?!Доволно ќе биде свеста на бизнис операторите да се подига на високо ниво. Доволно е да затвориме две слични објекти и да поднесеме барање за поднесување на кривични пријави до одговорното лице и верувајте еден по еден тие сами ќе се затвараат ако не ги исполнуваат условите.Не можеме да постигнеме се, ни поразвиените земји немаат толкав број на иснпектори. Признавам ,нивото на хигиенскиот пакет на мерки и стандарди во објектите до пред неколку години беше на пониско ниво и не задоволуваше. Не можеме да постигнеме се но граѓаните мораат да бидат задоволни.Тоа што помпезно под разни ставки се затвара еден објект и два дена потоа објектот се отвара и повторно работи најнорамлно, кај граѓаните создава недоверба во веродостојноста на вашата работа.„Колективните мерки кои ги издаваме со решение во рок од 48 часа ќе бидат известени со решение. Во тој период објектот не смее да работи и не смее да биде отворен.Во овие 48 часа објектот не смее да работи но доколку сопственикот не е задоволен може да не тужи. Не гледам зошто објектот не би можел да биде отворен и после неколку дена или една седмица доколку ги исправи неправилностите. Во случај кога објектите се бесправно отворени и покрај нашата забрана, станува збор за кривично дело и поднесуваме пријава до надлежните судови. Не можеме да пломбираме објект во кој храната треба да се чува под одредени микроклиматкси услови, или мора да се зафатат одредени корективни мерки. Се случуваа и инспекторот на издаде документ и да згреши како и во сите развиени земји, па да го повлечеме документот (решението). Инспектори од други градови вршат инпекција во реони за кои не се надлежни за да се нивелира судирот на интереси помеѓу инспекторот и бизнис операторот.“Забележуваме дека голем акцент ставате на самосвесноста на граѓаните?„Нашите препораки се дека потрошувачите мора да си сносат и своја одговорност во делот кога купуваат од непознати продавачи и производители. Не може да се купи храна од пазар или храна со поминат рок само затоа што е поевтина, во тој случај ризикот си го преземаат сами.Не можеме да стигнеме секогаш и секаде ама секогаш ќе бидеме таму кога нашите потрошувачи ќе ни посочат аномалии.“
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Македонија
Паркинг ќе се плаќа без пораки, јавен превоз без картички, музеј и жичарница без редици, Ѓорѓиевски претстави нова паметна картичка за Скопје

Актуелниот градоначалник на Кисела Вода и кандидат за градоначалник на Скопје, Орце Ѓорѓиевски, презентираше нова картичка со која сите услуги што ги нуди градот ќе бидат достапни на едно место. Проектот „Скопје сити гоу- паметна картична“ е наменет пред се на младите со цел Скопје да стане вистински модерен европски град што ќе нуди едноставни, практични и паметни решенија за сите граѓани.
„Ова е еден од проектите со кој особено се гордеам, Скопје сити гоу – паметна картичка со која сите услуги што ги нуди Градот ќе бидат достапни на едно место. Наместо десетици различни карти, апликации и плаќања, секој граѓанин ќе има една унифицирана и дигитална алатка. Јавен превоз – едноставен пристап без редици, готовина и посебни картички. За младите ова значи повеќе мобилност и слобода. Паркинг без пораки, автомати и губење време. Брзо и практично решение преку самата картичка. Културни и забавни содржини – музеите, кината, театрите, жичарата и зоолошката градина ќе бидат достапни преку едно средство“, најави Ѓорѓиевски.
Картичката „Скопје сити гоу“ Ѓорѓиевски вели дека ќе биде симбол и на социјална еднаквост.
„Средношколците, семејствата со ниски примања, пензионерите, невработените и лицата со попреченост ќе ја добијат бесплатно. За нив, услугите ќе бидат бесплатни или со драстично намалени цени. Никој нема да биде изоставен“, вели градонаалникот Ѓорѓиевски.
Картичката тој очекува да има вредност и надвор од јавниот сектор, одноно општествено одговорни компании ќе овозможат преку неа дополнителни услуги и поволности.
Предвидено е „Скопје сити гоу“ да биде достапна и како мобилна апликација, но и како физичка картичка за оние кои ја преферираат класичната форма, а секој, без разлика на возраста и технолошките навики, ќе може лесно да ја користи.
„Ова е визија за поинакво Скопје, град кој им штеди време и пари на своите жители, кој се грижи за младите и за ранливите категории, и кој ја користи технологијата за да им служи на луѓето. Со ’Скопје сити гоу’ започнуваме ново поглавје – модерно, дигитално и европско Скопје“, рече Ѓорѓиевски.
Македонија
Побаран притвор за четири лица во врска со пожарот во Трубарево

Скопското Обвинителство поведе постапка против четири лица поради сомнение за загрозување на животната средина и природата со отпад, во врска со пожарот што избувна во Трубарево, а за кои од судија на претходна постапка вечерва ќе побара определување мерка краткотраен 48-часовен притвор за обезбедување докази.
Станува збор за 56-годишен управител и сопственик на две фирми, 22-годишна управителка на трето правно лице, 42-годишен раководител на подружница и 59-годишен вработен во правно лице. Воедно се испитува потенцијалната одговорност и на други лица.
Во текот на денот јавниот обвинител издаде повеќе наредби за прибирање докази, по кои сè уште постапуваат надлежните органи. Се очекуваат и резултатите од мерењата на загадувањето што ги спроведува Министерството за животна средина.
Македонија
Се користи специјална пена врз песокта за да се доизгасне чадењето во Трубарево

Од опожарениот простор во Трубарево моментално има слабо чадење само од неколку места кои веќе се затрупани, информира директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, Стојанче Ангелов.
Како што истакна, врз песочната покривка се фрла специјална пена со цел целосно сопирање на чадењето и спречување на повторна појава на пожар.