Контакт

Соопштенија

Маријан Салзман ги открива трендовите за 2024 година: „На работ на надежта“

Објавено пред

Во нејзиниот нов и долгоочекуван извештај „Трендови за 2024: На работ на надежта“, Маријан Салзман открива 24 трендови кои ќе го обликуваат светот во следната година. Специјалистот за трендови, Салзман, виш потпретседател за глобални комуникации во Philips Morris International, секоја година нуди план за движење кон иднината. Меѓу 24 трендови што ги предвидува за 2024, се издвојува врската што ги спојува: „Постои невидлива нишка што ги поврзува: глобалната потрага по разум, утеха и решенија“, објаснува Салзман.

dobivaj vesti na viber

Позелени градови

Постои голема загриженост поради ублажување на влијанието на глобалното затоплување во градовите, чии тротоари, покриви и други површини ја апсорбираат топлината и придонесуваат за создавање жешки острови, пораст на температурите, загадување на воздухот, како и болестите и смртните случаи предизвикани од топлина. Како тоа да се реши? Делумно, со зголемување на зелените површини и адаптирање на инфраструктурата така што тие ја одбиваат топлината наместо да ја апсорбираат. За да се направи ова, треба да се инвестира во покриви што ја рефлектираат сончевата светлина, зелени коридори, градини на покриви и понекогаш во наједноставното и најефективното: многу бела боја, која ги рефлектира сончевите зраци.

Внимание на генерацијата Z

По децении на забрзаната култура на гужва што го карактеризира современото општество, генерацијата Z повикува на запирање. Меѓу трендовите што ја зафаќаат оваа нова генерација се буквалното „гниење“ во креветот (поминување долги периоди под покривка додека се будни) и одлучување за прекини (периоди на „полнење“ без социјална интеракција, вклучувајќи и разговор) и испраќање текстуални пораки. Овие млади луѓе ја отфрлаат хиперпродуктивноста и конкурентноста во корист на опуштањето и спокојството. Нешто што се пренесува и во светот на работата, каде многу млади претпочитаат работни места со мала одговорност и стрес.

Домаќинства за едно лице

Во светот се зголемува бројот на домаќинства со еден човек. Според ОН, 35% од домаќинствата во светот ќе бидат со едно лице во 2050 година, за разлика од 23% во 1985 година. Во Скандинавија, повеќе од четири од десет домаќинства се веќе домаќинства со едно лице. Оваа промена предизвика неколку трендови бидејќи компаниите се обидуваат да ги задоволат потребите на „осамените“, што се гледа во сè, од порастот на друштвените игри за едно лице до порастот на понудите за соло патувања, до поединечни порции храна или персонализирани четботови со вештачка интелигенција.

Други видови работници

Овој тренд зборува за тоа како јазот меѓу оние кои имаат факултетско образование и оние кои немаат, благо се намалува. Во 2024 година, се очекува повеќе компании да ги отстранат барањата за дипломи за вработување и повеќе средношколци ќе се откажат од колеџот во корист на програмите за стручна сертификација и стажирање. Салзман предвидува дека повеќе компании ќе вработуваат луѓе врз основа на нивниот начин на размислување за решавање проблеми (благодарение на вештачката интелигенција), наместо на нивната факултетска диплома, и ќе има поголем фокус на корпоративните програми за надградба и преквалификација за да се задржат талентите.

Постарите лица се снаоѓаат

Луѓето над 65 години претставуваат приближно 10 отсто од светската популација. Се очекува овој процент да се зголеми на 16% во 2050 година и 24% во 2100 година, што има широк спектар на импликации, посебно кога станува збор за тоа каде, како и со кого ќе живеат сите овие постари лица. Почнувајќи од 2024 година, ќе видиме како се консолидира тенденцијата на постарите луѓе да се групираат во заедници, реални и виртуелни, за да се соочат со предизвиците на стареењето. Ќе има и зголемување на полукомуналното живеење, заеднички станбени заедници за стари лица кои интегрираат приватни простори за живеење и заеднички области.

Други трендови што треба да се имаат на ум:

Подемот на петтиот сталеж: Во оваа последна деценија, нетрадиционалните извори на моќ, како што се социјалните мрежи и блоговите, станаа значајни. Сега, како „сопственици“ на оваа сфера на влијание, граѓаните на светот ќе работат заедно за да ја искористат оваа моќ за добро и да се борат против дезинформациите.

Стоп за автомобилската култура: Градовите ширум светот ќе ги вратат луѓето во центарот на урбаното планирање преку пешачки зони без автомобили, реновирани паркинзи, мерки за смирување на сообраќајот, финансиски стимулации за електрични велосипеди итн.

Мудроста на предците: Алатките и техниките од минатото, како што се рекултивација на древните шумски насади и земјоделски практики, ќе бидат усвоени и вреднувани низ целиот свет за да се поправат штетите предизвикани од современите техники за користење на земјиштето.

Излегување во природа: Нашиот вид е програмиран да бара врски со природата, но огромниот број часови што модерните луѓе ги поминуваат во затворен простор доведува до чувство на изолација, па дури и страв од природниот свет. „Немојте да се изненадите ако во 2024 година повеќе училишта, влади и заедници сериозно се зафатат да ги извлечат луѓето надвор“.

Враќање на аналогното: Сè додека луѓето продолжуваат да се спротивставуваат на вештачкиот живот базиран на екран, сè што е аналогно ќе добива популарност. „Немојте да се изненадите ако оваа година на листите со желби видите филмски камери и прекрасни канцеларии.

Стимулации за подобро консумирање: Понекогаш на луѓето им треба мал притисок за да донесат попаметни одлуки, без разлика дали се работи за животната средина или за нивното физичко здравје. Почнувајќи од 2024 година, повеќе локални самоуправи и компании ќе го сфатат ова.

Чувајте се од загадувањето со врева: Загадувањето на животната средина не е ограничено на смог, лош квалитет на водата и микропластика во воздухот. Исто така, постои зголемена закана од загадување со бучава, што може да предизвика реакција на телото на стрес, да ја зголеми депресијата, да ја наруши когнитивната функција на децата и да го наруши спиењето, меѓу другите штетни здравствени ефекти. Затоа, почнувајќи од 2024 година, во повеќе градови ќе бидат поставени камери за бучава.

Станете!: Според СЗО, 500 милиони луѓе ќе развијат срцеви заболувања, дебелина, дијабетес или друга болест која може да се припише на физичката неактивност помеѓу 2020 и 2030 година, ако владите не преземат итни мерки да ги поттикнат луѓето да се движат. „Соочени со растечките егзистенцијални закани на неколку фронтови, неограничениот хаос и неорганизираност и речиси неразбирливото ниво на технолошки промени, на светското население му е доста. Во 2024 ќе се обидеме да вратиме одредена контрола“, предвидува Салзман.

ПР текст

Соопштенија

Исклучителен успех за вината на Tikveš Châteaux & Domainеs на „Мундус вини 2024“

Објавено пред

Винарската визба „Тиквеш“ ја започна сезоната на интернационални вински натпревари за оваа година постигнувајќи исклучителен успех на еден од најпрестижните и најкредибилните светски вински натпревари – „Mundus Vini 2024“. На пролетното издание на овој натпревар, „Тиквеш“ освои 2 специјални награди, 6 златни и 1 сребрен медал.

dobivaj vesti na viber

Виното „Bela Voda white 2022“ ја освои наградата „Best of Show North Macedonia white“, како и златен медал, додека виното „Bela Voda red 2021“ го освои медалот „Grand Gold“. Дополнително, уште 6 вина освоија златни медали и тоа: „Bela Voda white 2022“, „Domaine Lepovo Chardonnay 2022“, „Bela Voda red 2015“, „Barovo red 2021“ произведен во винарницата „Крњево“, „Babuna red 2022“ и „Alexandria Cuvée red 2022“, а виното „Luda Mara White Cuvée“, кое наскоро треба да се појави на пазарот, освои сребрен медал.

„Постигнатиот успех на вината на „Тиквеш“ на „Mundus Vini 2024“ претставува своевиден репер и предвесник за она што ќе следува и на останатите натпревари оваа година, што ќе придонесе за посакуваното позиционирање на нашите вина на пазарите. Овие награди нѐ прават особено горди, затоа што тие се уште една верификација за нашата долгорочна развојна стратегија која се темели на производство на вина од специфични микролокации, со врвен квалитет и автентичност“, изјави генералната директорка на „Тиквеш“, Бранка Славеска.

Освоените награди на овој реномиран светски вински натпревар се сметаат за исклучителен успех, со оглед на строгите правила за тестирање и на големиот број пријавени вина од целиот свет, што секоја година надминува над 12.000. Според пропозициите на натпреварот, вкупниот број на наградени вина е строго ограничен. Наградените вина на „Tikveš Châteaux & Domainеs“ се меѓу 64-те вина кои ова година добиле голем златен медал, 1.727 вина кои освоиле златни и 1.183 вина со сребрени медали. Ваквиот податок уште еднаш потврдува дека винарската визба „Тиквеш“, во светски рамки е еден од најнаградуваните производители на вино од нашиот регион.

Секоја година вината на „Тиквеш“ освојуваат повеќе од 100 награди и признанија на реномирани меѓународни вински натпревари.

ПР текст

Прикажи повеќе...

Соопштенија

Со предложениот закон од ДУИ казина може да има и во училишните дворови, велат од коалицијата „Вреди“

Објавено пред

Какви тајни крие овој закон, кој Груби и партијата на зелената агенда сакаат тајно да го прошверцуваат, еднаш со европско знаме и еднаш со сицилијанско знаме, прашуваат од коалицијата „Вреди“.

dobivaj vesti na viber

„Ние ќе им кажеме ‘стоп’ затоа што оваа измама не смее да помине. Односно, предлог-законот на ахметистите во член 10 предвидува отстранување на објектите на обложувачниците, но не и на казината, на минимално растојание од 500 метри од објектите на средните и основните училишта. Со предложениот закон казина може да има и во училишните дворови. Односно, член 10 прави поделба и брои само неколку видови игри на среќа оставајќи простор за да процветаат уште повеќе ‘казина- масакри%. Овој член намерно не ги покрива казината.
Со донесувањето на овој закон Артан Груби наводно ќе затвори неколку обложувачници за да му отвори пат на бизнисот на казината исклучиво за една екипа на српското подземје. Значи, ‘да’ на Русија преку Србија. Уште еднаш повторувам, членот за отстранување на игрите на среќа 500 метри од училиштата не ги вклучува казината. Значи, тие не само што нема да се намалуваат туку ќе се множат, со што ќе се зголеми бројот на апарати за да ги одерат уште повеќе граѓаните. Итно бараме од сицилијанскиот клан да тргне рака од масакрирање на нашето население“, додаваат од коалицијата „Вреди“.

Итно бараат, како што велат, не само 500 метри, туку целосно да се отстранат и не само обложувачниците, туку и казината.

„Покрај проектот ‘казина во секоја уличка’, Артан сега успешно го спроведува проектот казина во секоја куќа давајќи 4 лиценци за онлајн-казина на компании, каде што партнер е Прпарим Бајрами, сега добро позната личност, која ги извршува наредбите на кланот. Прашуваме јавно – вреди ли целиот овој масакр на народот?“, прашуваат од оваа коалиција.

Прикажи повеќе...

Соопштенија

Пратениците на ДУИ и нивните слуги од СДС дополнително ја влошија состојбата што свесно и намерно ја создадоа со пасошите, вели Ковачки

Објавено пред

Пратениците на ДУИ и нивните слуги од СДС дополнително ја влошија состојбата што свесно и намерно ја создадоа со пасошите, вели Драган Ковачки, пратеник на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ.

dobivaj vesti na viber

„Нашиот предлог-закон за измени и дополнувања, со кој баравме да се продолжи рокот на важење на пасошите издадени со име Република Македонија, а кои имаат важност, беше одбиен од оние што го создадоа проблемот. Одлепеноста од реалноста и несакањето да им се излезе во пресрет на сопствените граѓани, а кои ги изолираа од преостанатиот цивилизиран свет, е невиден феномен, особено имајќи предвид дека сме членка на НАТО и сакаме да почнеме преговори со Европската Унија“, додава Ковачки.

Според него, во 21 век да се ограничува слободата на движење на луѓето, да се кршат уставните права за влез и излез од сопствената држава, свесно да оневозможувате право на лекување болни надвор од нашата држава, да се ограничува правото на секој да може да избира и да биде избран се граничи со лудост.

„За здрав ум е несфатливо да имаш законска можност да им помогнеш на своите граѓани, да имаш шанса да исправиш проблем што сам си го создал, притоа тоа да нема никакви финансиски импликации, т.е. да не чини пари, и тоа да го одбиеш! Македонија ја води убедливо најлошата владејачка структура во историјата“, завршува Ковачки.

Прикажи повеќе...

Најново

Европа33 минути

(Видео) Путин: НАТО подготвува напад врз Русија, но мора да разберат дека и ние имаме оружје што може да ги порази на нивна територија

Владимир Путин го почна своето годишно обраќање за состојбата на нацијата пред Федералното собрание на Русија. Кремљ не ги објави...

Македонија41 минута

Демири: Ќе најдеме решение да му се помогне не само на Лео, туку и на секој друг пациент што има потреба

Владата и Министерството се комплетно посветени и ќе се изнајде решение со кое ќе му се помогне на Леонид Индов,...

Македонија1 час

Во дел од општините ГУП-от не е сменет над 20 години, има голем број дивоградби и неефикасен инспекциски надзор, објави Центарот за граѓански комуникации

Центарот за граѓански комуникации го објави истражувањето на тема „Застарени ГУП-ови, често менување ДУП-ови и голем број дивоградби“ и ова,...

Македонија2 часа

Ванковска на чекор до претседателска кандидатура, собра 9.085 потписи

Професорката Билјана Ванковска која е предложена од политичката партија Левица, заклучно со вчерашниот ден има собрано 9.085 од потребните 10.000...

Македонија2 часа

Пендаровски: ВМРО-ДПМНЕ продолжува да се служи со уличен жаргон и излитени фрази

ВМРО-ДПМНЕ во недостиг на суштински идеи и понуда за граѓаните, продолжува да се служи со уличен жаргон и излитени фрази,...

Топ2 часа

(Видео) Полицајци истепале лице вработено како обезбедување во казино во Куманово

Одделот за внатрешна контрола, криминалистички истраги и професионални стандарди при МВР поднесе кривична пријава против Д.П., полициски службеник во Полициската...

Македонија3 часа

Платите на функционерите, законот за игри на среќа и стратешките инвестиции пред пратениците

На дневен ред на продолжението на 145. собраниска седница, денеска меѓу другите се Законот за изменување и дополнување на Законот...

Македонија3 часа

Лиже таму кај што плукал, Пендаровски е човек без кредибилитет и интегритет, велат од ВМРО-ДПМНЕ

Стево Пендаровски е човек без кредибилитет и интегритет, или со други зборови лиже, таму кај што плукал. Во периодот кој...

Свет4 часа

Белата куќа: Израел мора да обезбеди слободен пристап до Ѕидот на плачот за време на рамазан

Портпаролот на Белата куќа Метју Милер го повика Израел да им го олесни пристапот на муслиманските верници до „Ѕидот на...

Свет4 часа

Ердоган им нуди на Русија и Украина мировни преговори во Турција

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган рече дека Анкара продолжува да го поддржува мирното решение за сеопфатната руска инвазија на Украина...

Свет4 часа

Бајден беше на систематски: „Поминав“

„Поминав“, изјави американскиот претседател Џо Бајден (81) по неговиот годишен рутински преглед во воената болница во Мериленд, и покрај загриженоста...

Македонија15 часа

Извршниот одбор на СДСМ го поддржа Стево Пендаровски за кандидат за Претседател на државата

На денешната седница во Штип, Извршниот одбор на СДСМ ја разгледа информација за спроведената постапка за можни кандидати за Претседател...

Македонија18 часа

(Видео) Средба Пендаровски – Зеленски: Македонија силно ја осудува руската агресија врз Украина

Претседателот Стево Пендаровски, во рамки на учеството на самиот Украина – Југоисточна Европа, денеска во Тирана оствари средба со претседателот...

Топ19 часа

Силувана малолетничка во Скопје

Вчера во 13.30 часот во Полициското одделение Шуто Оризари, 34-годишна жена од Скопје пријавила дека 23-годишниот М.К. од Скопје извршил...

Топ20 часа

Прегазен пешак во Неготино, мажот починал на местото на несреќата

Денеска во 12.25 часот во ОВР Неготино било пријавено дека на паркинг простор на улица „ЈНА“ во Неготино, товарно возило...

Топ22 часа

52-годишна жена починала во охридската болница, била примена во тешка состојба

На 27.2.2024, во 16.25 часот, во СВР Охрид е пријавено дека во ЈЗУ Општа болница Охрид во тешка здравствена состојба...

Македонија23 часа

Уставниот суд го укина делот националност во матичните книги: „Се работи за приватно и внатрешно чувство на човекот“

Уставниот суд на денешната седница донесе одлука, со која се укинува делот националност во три члена од матичните книга на...

Економија1 ден

Од задутре нема повеќе гарантирани цени во маркетите, секое нелогично зголемување ќе биде санкционирано, порача Битиќи

Од задутре нема повеќе гарантирани цени на производите во маркетите. Но, вицепремиерот за економски прашања, Фатмир Битиќи, порача дека секое...

Македонија1 ден

Ванковска поблиску до претседателска кандидатура, собра 7.876 потписи, Јакимовски досега има 6.676

Професорката Билјана Ванковска која е предложена од политичката партија Левица, досега има собрано 7.876 од потребните 10.000 потписи за претседателската...

Топ1 ден

Три лица повредени во сообраќајната несреќа на патот Росоман – Кавадарци

Три лица се повредени, од кои едно потешко во сообраќајната несреќа што се случи утрово на патот Росоман-Кавадарци. Две oд...