Свет
Волонтери во Газа: Нема зеленчук, месо служевме еднаш од почетокот на примирјето
Народните кујни во Газа сè уште се борат со недостиг од основна храна и покрај шестнеделното примирје. Иако ситуацијата со испораката на помош е подобрена, организации како што е американската добротворна организација „Анера“ предупредуваат на критичен недостиг од свеж зеленчук и протеини, неопходни за хранење на стотици илјади раселени лица. Повеќе од 35 народни кујни низ Газа подготвуваат околу 210.000 топли оброци дневно, што е единствениот спас за многумина, пишува Би-би-си.
Во долг ред, над отворени дрвени огнови, се поставуваат огромни метални садови во кои се крчка лук. Готвачите додаваат конзервирани домати, пиперки и неколку зачини, мешајќи го сосот со огромни лажици. Она што се подготвува тука не е само ручек, туку спас, пишува Би-Би-Си. Американската добротворна организација „Анера“ (Американска помош за бегалците на Блискиот Исток) ја отвори својата народна кујна во ал-Завајда во централна Газа откако започна прекинот на огнот, значително проширувајќи ги своите операции.
„Од 15 лонци сега поминавме на дури 120 лонци дневно, таргетирајќи повеќе од 30 кампови за внатрешно раселени лица“, вели водачот на тимот Сами Матар. „Опслужуваме повеќе од 4.000 семејства во споредба со само 900 семејства пред шест месеци“, додаде тој.
Месото послужиле само еднаш по примирјето
Иако Анера сега може да набави повеќе храна благодарение на својот партнер, World Central Kitchen, клучните состојки за подобрување на исхраната сè уште недостасуваат. Денешното мени вклучува шпагети со конзервиран зеленчук и доматен сос, вели тој. Додека Сами го пробува сосот, забележува дека е свесен за ограничувањата.
„Општо земено, сме ограничени на готвење само три оброци неделно: ориз, тестенини и леќа“, вели тој. „Се обидуваме да вклучиме зеленчук како пиперки, кромид и компири. Ова ни овозможува да го подобриме вкусот и хранливата вредност“, додава тој, но вели дека проблемот е подлабок.
„Треба да имаме поголема разновидност во нашата храна, за да обезбедиме свеж зеленчук и есенцијални протеини како месо, но овие состојки не можат да влезат во Газа“, вели тој. Свежото месо и живината се увезуваат само од комерцијални продавачи по цени што се недостапни за агенциите за помош. По примирјето, Анера послужи само еден оброк со месо, и тоа конзервирано.
„Јас сум целосно скршен“
Стотици илјади жители на Газа сè уште имаат очајна потреба од помош во храна. Повеќето од луѓето во шаторските населби доаѓаат од северна Газа, нивните домови се уништени, ги изгубиле најблиските и немаат пари. „Живееме од заедничката кујна“, вели Аида Салха од градот Газа, мајка на шест деца која живее во позајмен шатор со своите роднини.
„Ни носат храна, вода и леб. Добиваме леб можеби еднаш неделно или еднаш на секои четири дена“, вели таа, додавајќи дека ништо многу не се променило за нив од прекинот на огнот. „Само сме среќни што постојаното крвопролевање престана“, вели таа.
Абдул Карим Абдул Хади, татко на седум деца од Џабалија, споделува слична приказна. „Влеговме во третата година од војната и немам пари, ни злато, ни имот. Целосно сум уништен. Мојот син е мртов. Сите четири ката од нашата куќа се уништени. Изгубивме два автомобила. Секој ден живееме во катастрофална ситуација“, вели тој.
Кревка надеж во услови на неизвесност
Иако локалните пазари се обновија, цените остануваат недостапни за повеќето. Светската програма за храна (WFP) известува дека една четвртина од домаќинствата во Газа јадат само еден оброк дневно. Затоа, агенциите за помош вршат притисок врз Израел да ги отвори сите пет премини во Газа, од кои само три се моментално оперативни.
Иако логистиката се подобрува, со тоа што храната сега се транспортира со мали камиони наместо со коли со коњи, чувството на исцрпеност и неизвесност е распространето. „Разговорите што ги водиме со семејствата во камповите се срцепарателни“, вели Сами Матар. „Тие не гледаат јасен пат за враќање во своите домови. Се грижат како ќе ги нахранат и ќе ги стоплат своите деца“, додава тој.
Сепак, глетката на насмеани деца како јадат тестенини со рацете им дава зрак надеж на волонтерите. Откако Советот за безбедност на ООН одобри нов мировен план, сите очајно се надеваат дека кревкото примирје ќе се одржи. „Нашата надеж е многу едноставна. Луѓето сакаат да живеат на безбедно место и да можат да готват топол оброк за своите деца со љубов и достоинство“, заклучи Матар.
фото: принтскрин
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Свет
Трамп: Противниците на царините им служат на непријателските странски интереси
Вашингтон сè уште не ги пресметал целосните придобивки од воведувањето царини, изјави американскиот претседател Доналд Трамп, истакнувајќи дека противниците на царините „им служат на непријателски странски интереси“.
„Целосната корист од царините сè уште не е пресметана со оглед на тоа што многу купувачи на стоки и производи, за да избегнат плаќање царини на краток рок, „складираат“ купувајќи многу повеќе отколку што можат да користат за да избегнат плаќање царини на краток рок. Сепак, таа голема залиха сега се исцрпува и наскоро царините ќе се плаќаат за сè на што се применуваат, без затајување. Оние што ни се спротивставуваат им служат на непријателски странски интереси кои не се усогласени со успехот, безбедноста и просперитетот на Соединетите Американски Држави“, напиша тој на својата страница Truth Social.
Американскиот лидер додаде дека со нетрпение ја очекува „одлуката на Врховниот суд на САД за ова итно и временски чувствително прашање“.
Фото: принтскрин
Свет
Кремљ: Немаме добиено нова верзија на мировниот план
Кремљ тврди дека сè уште не добил ажурирана верзија на мировниот план по разговорите меѓу американските и украинските претставници одржани во Женева за време на викендот.
Портпаролот, Дмитриј Песков, утрово изјави дека администрацијата на Владимир Путин ги следи преговорите и разбира дека се направени „одредени прилагодувања“ во планот, кои Русија ги доби претходно.
„Но, досега не сме добиле ништо официјално“, рече тој.
Песков додаде дека нема планови Русија да одржи разговори со американската делегација за Украина оваа недела.
Фото: ЕПА
Европа
Стравот од труење со храна во Истанбул го нарушува угостителскиот бизнис
Серија случаи на труење пријавени во последните недели, по трагичната смрт на германско семејство кое го посети Истанбул, предизвикаа широко распространета загриженост за безбедноста на храната и предизвикаа огромни економски загуби за уличните продавачи, рестораните и хотелите во клучните туристички области. Стравот е толку голем што продажбата на улична храна во некои делови од градот падна за до 80 проценти, објавува „Хуриет дејли њуз“.
Драстичен пад на продажбата
Според Здружението на сите ресторани и туризам (TÜRES), уличните продавачи на храна во областа Бешикташ забележаа пад на продажбата на печени компири, школки и кокореч – јадење направено од јагнешки црева – за повеќе од 80 проценти во првите денови по инцидентот. Продавниците за ќебапи и пилешки донери, исто така, пријавија загуби до 25 проценти, додека онлајн нарачките за храна паднаа за речиси иста стапка.
Службеникот на TÜRES, Ридван Туршак, за „Хуриет“ изјави дека продажбата е „сè уште околу 40 проценти под нивото пред инцидентот“, додавајќи дека најостриот пад е забележан во Ортакој, дел од Бешикташ кој долго време е синоним за културата на улична храна во Истанбул.
Трагедијата што ја предизвика лавината
Кризата започна откако едно германско-турско семејство кое престојувало во хотел во населбата Фатих се разболело на 12 ноември откако јадело улична храна во Ортакој и подоцна починало, предизвикувајќи шпекулации дека контаминираната храна е причината. Иако форензичките експерти подоцна го наведоа алуминиум фосфидот што се користи во контролата на штетници на хотелот како веројатна причина за смртта, Туршак забележа дека почетниот фокус на уличната храна веднаш ја потресе довербата на потрошувачите и ги оддалечи клиентите од малите продавачи.
Здружението издаде соопштение во кое нагласува дека „не може да прифати целиот сектор за храна и пијалоци да биде доведен во прашање“, потсетувајќи дека компаниите подлежат на редовно земање примероци и инспекции. Предупреди дека неколку неусогласени установи „не треба да ја дефинираат целата индустрија“.
Трговците од Ортакој, исто така, го осудија она што го опишаа како штета на нивниот углед, велејќи дека нивниот промет се намалил за до 70 проценти. „Досега молчевме, но нема да го сториме тоа повторно“, рече адвокатот Мехмет Дервиш Јилдиз од локалното здружение на трговци, повикувајќи ги властите и јавноста да избегнуваат „вонсудско спроведување“.
Хотелите исто така се погодени
Туристичките работници велат дека хотелите исто така се погодени. Иако Здружението на мали хотели на Турција (TÜRKODER) не пријави никакви мерливи загуби, Гуркан Озџан од Здружението на турски туристички агенции (TÜRSAB) процени дека резервациите во Фатих можеби се намалиле за 10 до 15 проценти. „Настаните што создаваат перцепција на несигурност неизбежно влијаат на резервациите“, рече тој.
Новите инциденти ја продлабочуваат недовербата
Јавната вознемиреност е дополнително зголемена од неколку неповрзани случаи на труење пријавени во изминатата недела. Во истанбулскиот округ Шишли, 25 лица кои нарачале храна од истиот ресторан побарале медицинска помош поради сомневање за труење; објектот подоцна бил затворен откако инспекторите откриле дека работи без лиценца. Во населбата Бејоглу, 26-годишен инженер завршил на интензивна нега откако пиел турско кафе направено со индустриски детергент за миење садови наместо вода, претрпувајќи тешки хемиски изгореници.
Иако неодамнешните инциденти не се видливо поврзани, нивното временско поврзување ја зголемило јавната загриженост, а за многу истанбулски бизниси финансиските последици се веќе под знак прашалник.
фото: принтскрин

