Забава
Грешки во готвењето може да ја направат вашата храна токсична, предупредуваат експертите
Кога станува збор за готвењето, некои луѓе се гордеат со тоа дека се врвни готвачи, други горат сè што ќе допрат, а преостанатите се некаде помеѓу. Без разлика во која група припаѓате, постојат грешки во приготвувањето, кои всушност може да ја направат храната помалку здрава за јадење.
Светската здравствена организација (СЗО) наведува дека храната што содржи штетни бактерии, вируси, паразити или контаминанти може да предизвика над 200 болести.
Еве што советуваат здравствените експерти за да се заштитите од инфекција.
Една од најчестите причини за труење е салмонелата, која заразува над 91.000 луѓе годишно во Европа. Постојат и други предизвикувачи, како што се Campylobacter, Escherichia coli, Clostridium perfringens и Listeria monocytogenes.
Што, всушност, се случува? Бактериите што ги внесуваме преку храната се лепат на цревниот ѕид, каде што бргу се размножуваат или произведуваат токсини во храната, кои може да предизвикаат труење по ингестијата. Ова доведува до разни дигестивни проблеми, од гадење и повраќање до дијареја и стомачни грчеви. Понекогаш симптомите може да бидат потешки и може да предизвикаат трајни последици врз здравјето.
Со цел да се намали појавата на овие болести, во Европската Унија функционира систем за безбедност на храна, кој е еден од најбезбедните во светот и на кој работат многубројни експерти од цела Европа.

Бактериите салмонела најчесто се наоѓаат во јајцата, непастеризираните млечни производи и суровото месо. Затоа овие производи треба да се подготвуваат на температури над 70°C за да се отстранат опасните микроорганизми преку термичка обработка. Експертите предупредуваат дека на ова мора да обрнеме особено внимание ако готвиме за трудници, деца или постари лица бидејќи овие групи се почувствителни поради нивниот послаб имунитет.
Научниците исто така истакнуваат колку е важно правилно да се чува храната, во согласност со упатствата на пакувањата. Температурата во фрижидерот треба да се одржува под 5°C бидејќи повисоките температури го зголемуваат ризикот од развој на бактерии.
А што се однесува до маслиновото масло, експертите велат дека треба да се чува во темни шишиња, затворени и подалеку од топлина, а објаснуваат и зошто: „Маслиновото масло има многу хлорофил, кој е чувствителен на светлина. Ако го ставите хлорофилот на светло, тој ќе се претвори во други состојки, кои не ги сакате во вашето маслиново масло, а ќе се уништат и антиоксидансите што ги содржи“.
Поради напорниот распоред, често го бараме најбрзиот начин за одмрзнување на храната, па затоа ја одмрзнуваме на собна температура, а понекогаш и во топла вода. Но, научниците, користејќи го примерот на замрзнатите ракчиња, истакнуваат дека најдобар начин е да ги одмрзнете во фрижидер неколку часа пред да ги готвите. „Полека ќе се одмрзнува, што ќе го намали ризикот од добивање некои болести што се пренесуваат преку храната“, советуваат експертите за безбедност на храна.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Модерно враќање во 2000-тите: Хејли Бибер во гламурозен изглед за својот 29. роденден
Хејли Бибер го прослави својот 29 роденден во облека што ги потсети многу миленијалци на нивната младост: топ со светки, фармерки и сандали со ремчиња. Оваа популарна облека од почетокот на 2000-тите беше нејзин избор за роденденската забава, а моделот подоцна сподели дел од атмосферата со своите следбеници на „Инстаграм“.
View this post on Instagram
Бибер објави серија фотографии од прославата на социјалните мрежи, вклучувајќи снимки од роденденски торти, фотографија од нејзиниот едногодишен син Џек и емотивна снимка на која се држи за раце со сопругот Џастин Бибер.
За таа пригода таа избра винтиџ-светкав топ DKNY, кој го комбинира со фармерки Levi’s Ribcage и сандали Manolo Blahnik Callasli со ремчиња.
„Најдобрата недела за влегување во 29-тата година“, напиша Бибер на објавата, која доби многубројни честитки и пофалби за модниот избор.
Забава
Мајли Сајрус го лажела својот поранешен сопруг повеќе од 10 години за тоа како ја изгубила невиноста
Мајли Сајрус призна дека го лажела својот поранешен сопруг Лијам Хемсворт за тоа како ја изгубила невиноста повеќе од една деценија.
Мајли го запознала Лијам како тинејџерка на снимањето на романтичниот филм „Последната песна“ од 2010 година, а нивната врска се претворила во краткотраен брак. Кога се запознале, таа имала 16, а тој 19 години. Сајрус откри пред неколку години дека нејзините први интимни средби биле со девојки, но дека не отишла до крај со маж пред 16 години – и тоа токму со Хемсворт. Плашејќи се дека ќе биде сметана за губитник, Сајрус му кажала на Хемсворт дека веќе ја изгубила невиноста со некој друг.
„Не можев да се сетам на никого, па си создадов познајник со кого никогаш не сум имала секс“, рекла таа.
Тајната останала скриена речиси 10 години сè додека една пријателка на Хемсворт не се омажила за човекот што Сајрус го опиша како нејзин прв.
„Тој рече: „Сега мојата пријателка се мажи за некого со кого беше“, па на 24 години морав да признам дека лажев кога имав 16 години“, се присети Сајрус.
Забава
Чекор пред другите: ова се најинтелигентните хороскопски знаци
Некои хороскопски знаци се издвојуваат по тоа што брзо учат, јасно размислуваат и лесно поврзуваат информации.
Овие хороскопски знаци често оставаат впечаток за надпросечна интелигенција.
Водолија
Водолиите често се издвојуваат затоа што размислуваат на начин што не им е веднаш јасен на другите. Тие комбинираат информации на неконвенционален начин, па затоа од нивните увиди произлегуваат решенија што изгледаат неочекувано, но многу логично. Токму поради овој специфичен поглед на светот, тие често оставаат впечаток дека се еден чекор пред другите.
Девица
Девиците многу брзо забележуваат детали што другите ги игнорираат, што им овозможува прецизно и брзо да ги проценат ситуациите. Тие сакаат да ги разбираат работите до срж и да собираат и анализираат факти. Кога се соочуваат со предизвик, Девиците градат решение чекор по чекор, прецизно и внимателно.
Близнаци
Близнаците се истакнуваат во брзината со која ги обработуваат информациите: каде што на другите им требаат неколку минути, тие ги поврзуваат за неколку секунди. Во разговорите, тие лесно поврзуваат различни теми и флексибилно се движат од една структура на размислување во друга. Поради оваа ментална мобилност, луѓето често ги сметаат за исклучително перцептивни.
Јарец
Јарците поседуваат специфичен вид интелигенција што се рефлектира во способноста за планирање и предвидување на долгорочни исходи. Тие не ги оставаат работите на случајноста, туку ги разгледуваат последиците и ја избираат стратегијата што носи најмногу придобивки. Во сложени ситуации, тие не губат фокус, што им овозможува полесно да смислат решенија за кои другите можеби не помислиле.

