Забава
Грешки во готвењето може да ја направат вашата храна токсична, предупредуваат експертите
Кога станува збор за готвењето, некои луѓе се гордеат со тоа дека се врвни готвачи, други горат сè што ќе допрат, а преостанатите се некаде помеѓу. Без разлика во која група припаѓате, постојат грешки во приготвувањето, кои всушност може да ја направат храната помалку здрава за јадење.
Светската здравствена организација (СЗО) наведува дека храната што содржи штетни бактерии, вируси, паразити или контаминанти може да предизвика над 200 болести.
Еве што советуваат здравствените експерти за да се заштитите од инфекција.
Една од најчестите причини за труење е салмонелата, која заразува над 91.000 луѓе годишно во Европа. Постојат и други предизвикувачи, како што се Campylobacter, Escherichia coli, Clostridium perfringens и Listeria monocytogenes.
Што, всушност, се случува? Бактериите што ги внесуваме преку храната се лепат на цревниот ѕид, каде што бргу се размножуваат или произведуваат токсини во храната, кои може да предизвикаат труење по ингестијата. Ова доведува до разни дигестивни проблеми, од гадење и повраќање до дијареја и стомачни грчеви. Понекогаш симптомите може да бидат потешки и може да предизвикаат трајни последици врз здравјето.
Со цел да се намали појавата на овие болести, во Европската Унија функционира систем за безбедност на храна, кој е еден од најбезбедните во светот и на кој работат многубројни експерти од цела Европа.

Бактериите салмонела најчесто се наоѓаат во јајцата, непастеризираните млечни производи и суровото месо. Затоа овие производи треба да се подготвуваат на температури над 70°C за да се отстранат опасните микроорганизми преку термичка обработка. Експертите предупредуваат дека на ова мора да обрнеме особено внимание ако готвиме за трудници, деца или постари лица бидејќи овие групи се почувствителни поради нивниот послаб имунитет.
Научниците исто така истакнуваат колку е важно правилно да се чува храната, во согласност со упатствата на пакувањата. Температурата во фрижидерот треба да се одржува под 5°C бидејќи повисоките температури го зголемуваат ризикот од развој на бактерии.
А што се однесува до маслиновото масло, експертите велат дека треба да се чува во темни шишиња, затворени и подалеку од топлина, а објаснуваат и зошто: „Маслиновото масло има многу хлорофил, кој е чувствителен на светлина. Ако го ставите хлорофилот на светло, тој ќе се претвори во други состојки, кои не ги сакате во вашето маслиново масло, а ќе се уништат и антиоксидансите што ги содржи“.
Поради напорниот распоред, често го бараме најбрзиот начин за одмрзнување на храната, па затоа ја одмрзнуваме на собна температура, а понекогаш и во топла вода. Но, научниците, користејќи го примерот на замрзнатите ракчиња, истакнуваат дека најдобар начин е да ги одмрзнете во фрижидер неколку часа пред да ги готвите. „Полека ќе се одмрзнува, што ќе го намали ризикот од добивање некои болести што се пренесуваат преку храната“, советуваат експертите за безбедност на храна.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Били Боб Торнтон ја откри вистината за „ампулите со крв“ што ги носел со Анџелина Џоли
Актерот Били Боб Торнтон повторно се осврна на својата бурна врска со Анџелина Џоли и познатата огрлица од ампули со крв, откривајќи нови детали за тој дел од нивното заедничко минато. Во ново интервју, 70-годишниот актер објасни како романтичниот гест се претворил во медиумска сензација и нагласи дека тој период е сè уште еден од најубавите во неговиот живот.
„Имавме мал медалјон, буквално со капка крв во него“, изјави тој за „Ролинг стоун“.
„Тоа е романтичен гест, и тоа е сè што беше. Но, ние сме вампири, живееме во темница, си ја пиеме крвта еден на друг и такви работи“, додаде тој, опишувајќи како приказната станала претерана.
Ова не е прв пат актерот да ја демистифицира приказната за крвта. Уште во 2014 година, на Универзитетот Лојола Меримаунт, тој објасни како сè започнало.
„Енџи еден ден се врати дома со сет што го купила. Знаете оние медалјони што ги купувате, проѕирни, и ставате слика од вашата баба во нив или нешто слично и ги носите околу вратот? Тоа беше тоа“, рече тој во тоа време.
„Таа мислеше дека би било интересно и романтично ако намачкаме малку крв на тие медалјони и ги носиме околу вратот исто како што носите прамен од косата на вашиот син или ќерка. Истото“
Торнтон тврди дека тој и Џоли останале во одлични односи.
„И секако, Анџелина и јас се забавувавме одлично. Тоа беше еден од најубавите периоди во мојот живот“, рече тој.
„Таа и јас сè уште сме многу, многу блиски пријатели. И тоа беше раскинување кое на крајот беше навистина цивилизирано. Едноставно се оддалечивме затоа што нашите животни стилови беа толку различни.“
Џоли и Торнтон се запознаа во 1999 година. Тие се венчаа во тајност една година подоцна во Лас Вегас, кратко откако Торнтон ненадејно ја раскина свршувачката со актерката Лора Дерн. Двојката објави во 2002 година дека ќе посвои син, Медокс, од Камбоџа, но нивниот брак не траеше.
Тие се разведоа во 2003 година, по две години брак. Торнтон моментално е во брак со Кони Англанд, со која се ожени во 2014 година. Неговата серија „Лендмен“ штотуку ја започна својата втора сезона на платформата „Парамаунт+“
Забава
Еден од судиите на Мис Универзум поднесе оставка три дена пред финалето, вели дека имало таено жири
Три дена пред финалето на изборот за Мис Универзум што ќе се одржи на 21 ноември во Бангкок, композиторот Омар Харфуш изненадно поднесе оставка како член на жирито. Тој тврди дека топ 30-те финалистки биле избрани од „таено, импровизирано жири“.
Харфуш на Инстаграм наведе дека дознал за формирањето на групата преку социјалните мрежи, дека резултатите се чуваат во тајност и дека никој од осумте официјални судии не бил присутен при изборот. Според него, членовите на тој комитет имале „потенцијален судир на интереси“.
View this post on Instagram
Тој напиша дека имал разговор со извршниот директор на Мис Универзум, Раул Роча, поради недостаток на транспарентност, по што решил да се повлече и да не ја изведе музиката што ја компонирал за натпреварот.
Организацијата Мис Универзум ги отфрли обвинувањата, наведувајќи дека не постоело никакво импровизирано жири, и дека сè се одвива според утврдени правила. Тие соопштија дека го прифаќаат повлекувањето на Харфуш и му забрануваат да користи или да се поврзува со заштитни знаци и брендови на Мис Универзум.
Забава
Се сопнуваш на рамно? Можеби виновен е хороскопот – пет најтрапави хороскопски знаци
Астролозите тврдат дека одредени хороскопски знаци се понеспретни од другите, било поради расеаност, брзоплетост или постојано живеење во облаци”.
Стрелец – постојано гледа кон нови цели и авантури, па често не ги забележува препреките пред себе. Неспретноста доаѓа од ентузијазмот и брзањето.
Риби – длабоко во својот свет на фантазија и емоции, лесно забораваат на реалноста околу себе. Можат да се наслонат на свежо обоен ѕид или да ги загубат клучевите.
Близнаци – умот им работи пребрзо, со илјадници мисли и планови одеднаш. Нивната смотаност произлегува од „премногу табови“ во глава.
Овен – делува пред да размисли. Може да претрча по лизгав под или да носи премногу работи одеднаш. Сепак, брзо се опоравува и продолжува како ништо да не се случило.
Водолија – мислите им се насочени кон иднината и апстрактни идеи, па неретко се сопнуваат дури и на рамно. Познати се и по социјални грешки, бидејќи говорот ги прескокнува правилата.

