Забава
Грешки во готвењето може да ја направат вашата храна токсична, предупредуваат експертите
Кога станува збор за готвењето, некои луѓе се гордеат со тоа дека се врвни готвачи, други горат сè што ќе допрат, а преостанатите се некаде помеѓу. Без разлика во која група припаѓате, постојат грешки во приготвувањето, кои всушност може да ја направат храната помалку здрава за јадење.
Светската здравствена организација (СЗО) наведува дека храната што содржи штетни бактерии, вируси, паразити или контаминанти може да предизвика над 200 болести.
Еве што советуваат здравствените експерти за да се заштитите од инфекција.
Една од најчестите причини за труење е салмонелата, која заразува над 91.000 луѓе годишно во Европа. Постојат и други предизвикувачи, како што се Campylobacter, Escherichia coli, Clostridium perfringens и Listeria monocytogenes.
Што, всушност, се случува? Бактериите што ги внесуваме преку храната се лепат на цревниот ѕид, каде што бргу се размножуваат или произведуваат токсини во храната, кои може да предизвикаат труење по ингестијата. Ова доведува до разни дигестивни проблеми, од гадење и повраќање до дијареја и стомачни грчеви. Понекогаш симптомите може да бидат потешки и може да предизвикаат трајни последици врз здравјето.
Со цел да се намали појавата на овие болести, во Европската Унија функционира систем за безбедност на храна, кој е еден од најбезбедните во светот и на кој работат многубројни експерти од цела Европа.

Бактериите салмонела најчесто се наоѓаат во јајцата, непастеризираните млечни производи и суровото месо. Затоа овие производи треба да се подготвуваат на температури над 70°C за да се отстранат опасните микроорганизми преку термичка обработка. Експертите предупредуваат дека на ова мора да обрнеме особено внимание ако готвиме за трудници, деца или постари лица бидејќи овие групи се почувствителни поради нивниот послаб имунитет.
Научниците исто така истакнуваат колку е важно правилно да се чува храната, во согласност со упатствата на пакувањата. Температурата во фрижидерот треба да се одржува под 5°C бидејќи повисоките температури го зголемуваат ризикот од развој на бактерии.
А што се однесува до маслиновото масло, експертите велат дека треба да се чува во темни шишиња, затворени и подалеку од топлина, а објаснуваат и зошто: „Маслиновото масло има многу хлорофил, кој е чувствителен на светлина. Ако го ставите хлорофилот на светло, тој ќе се претвори во други состојки, кои не ги сакате во вашето маслиново масло, а ќе се уништат и антиоксидансите што ги содржи“.
Поради напорниот распоред, често го бараме најбрзиот начин за одмрзнување на храната, па затоа ја одмрзнуваме на собна температура, а понекогаш и во топла вода. Но, научниците, користејќи го примерот на замрзнатите ракчиња, истакнуваат дека најдобар начин е да ги одмрзнете во фрижидер неколку часа пред да ги готвите. „Полека ќе се одмрзнува, што ќе го намали ризикот од добивање некои болести што се пренесуваат преку храната“, советуваат експертите за безбедност на храна.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Најштетни возачки навики што го скратуваат животниот век на автомобилот
Според „Карбаз“ неколку вообичаени навики значително ја намалуваат долговечноста на возилото и ги зголемуваат трошоците за одржување.
Работење на моторот во празен од
Мит е дека моторот треба да се загрева во место – тој побавно достигнува работна температура без оптоварување. Најдобро е веднаш да се почне со леснo возење.
Кочење со левата нога
Користењето на левата нога за кочење додека се додава гас ја оптоварува трансмисијата и го забрзува абењето.
Прекумерна или неправилна употреба на кумплугот
Држењето нога на кумплугот или честoто користење го скратува работниот век. Треба да се користи само при тргнување и менување брзини.
Неправилно користење на кочниците
Честото кочење за одржување брзина води до прегревање и побрзо трошење. Подобро е да се намали брзината со префрлање во пониска или да се планира возењето.
Брзо поминување преку „лежечки полицајци“
Може да предизвика оштетување на тркалата.
Возење со максимална брзина
Иако моторите се конструирани да поднесат брзо возење додека моторот не е загреан може да доведе до оштетувања.
Долготрајно непоместување на автомобилот
Гумите се деформираат, сопирачките кородираат. Треба да се вози барем еднаш неделно.
Преполнување на автомобилот
Ги оптоварува амортизерите, гумите и моторот, што забрзува абење и ја зголемува потрошувачката на гориво.
Несредоточено возење
Гледање во телефон или разговор со совозачот го зголемува ризикот од пропуштање дупки и препреки, што може да предизвика штета на возилото.
Забава
Инфлуенсерка (12) лансира бренд за нега на кожа: „Работам на ова две години“
Дванаесетгодишната инфлуенсерка Еверли Лабрант, членка на познатото семејство Лабрант, гордо го претстави својот нов бизнис потфат. Вчера таа го лансираше bev.skin, бренд за нега на кожа наменет за деца и тинејџери, но набрзо беше критикувана од група загрижени родители, пишува E! Online.
Младата претприемачка одлучи да одговори на загриженоста на јавноста, објаснувајќи дека инспирацијата за брендот доаѓа од нејзините лични искуства. Во коментар на Instagram, таа ја објасни својата мотивација.
„Кога имав околу 10/11 години, сакав да одам во Sephora со мајка ми“, напиша Еверли. „Секако, сакав да ги купам и користам сите производи за нега на кожата што ги користеше таа, само затоа што беше забавно. Сите мои пријатели го правеа истото.“
Но, Еверли – која, со нејзината мајка Савана (32), нејзиниот очув Кол (29) и браќата и сестрите Пози (6), Зеланд (5), Сандеј (3) и 19-месечниот Бекам, го сочинуваат популарното семејство Лабрант – сфатила дека производите во продавниците се наменети за возрасни и дека нивните формули не се соодветни за нејзината возраст.
„Откривме колку се лоши сите состојки за нега на кожата против стареење за тинејџери/тинејџери“, продолжи таа. „Затоа се зафатив да создадам супер забавна, супер ефикасна, супер чиста нега на кожата што ги има сите добри работи и ништо лошо.“
Таа нагласи дека bev.skin не содржи никакви состојки против стареење, туку нуди производи „кои и мајките и ќерките всушност можат да ги користат и сакаат“. Линијата вклучува производи како средство за чистење, хидратантен крем, серум и тоник, и е создадена за да „им даде на тинејџерите побезбеден и поедноставен начин да се грижат за својата кожа“.
Еверли откри на својот Инстаграм дека работи на развој на брендот две години. „Ова е како сон“, возбудено сподели таа додека ги отвораше финалните производи. „О, боже. Совршено е“.
фото/депозитфотос
Забава
Хрватите дисквалификуваа пејачка од „Дора“: Не е наша
Хрватска избра 24 кандидати што ќе се натпреваруваат за титулата најдобра песна на натпреварот „Дора“. Каролина Илиќ беше дисквалификувана од оригиналниот список бидејќи се покажа дека нема документи што го потврдуваат нејзиното хрватско државјанство.
ХРТ објави дека Каролина Илиќ, која требаше да настапи на „Дора“ во 2026 година со песната Breathe her in, е дисквалификувана. Габриел Ивиќ, кој беше на списокот како прва резерва, ќе го заземе нејзиното место. Патем, овој фестивал избира претставник за Евровизија.
View this post on Instagram
Како што е наведено во соопштението, пејачката е дисквалификувана бидејќи не е државјанка на Република Хрватска и не ги исполнува условите од правилата за натпреварот „Дора“.
Каролина е родена во Шведска, нејзините родители се Хрвати, но тоа не беше доволно за да се задржи на конечниот список на учесници бидејќи Каролина е шведска државјанка од раѓање, без оглед на нејзините балкански корени.
фото/депозитфотос

