Забава
Грешки во готвењето може да ја направат вашата храна токсична, предупредуваат експертите
Кога станува збор за готвењето, некои луѓе се гордеат со тоа дека се врвни готвачи, други горат сè што ќе допрат, а преостанатите се некаде помеѓу. Без разлика во која група припаѓате, постојат грешки во приготвувањето, кои всушност може да ја направат храната помалку здрава за јадење.
Светската здравствена организација (СЗО) наведува дека храната што содржи штетни бактерии, вируси, паразити или контаминанти може да предизвика над 200 болести.
Еве што советуваат здравствените експерти за да се заштитите од инфекција.
Една од најчестите причини за труење е салмонелата, која заразува над 91.000 луѓе годишно во Европа. Постојат и други предизвикувачи, како што се Campylobacter, Escherichia coli, Clostridium perfringens и Listeria monocytogenes.
Што, всушност, се случува? Бактериите што ги внесуваме преку храната се лепат на цревниот ѕид, каде што бргу се размножуваат или произведуваат токсини во храната, кои може да предизвикаат труење по ингестијата. Ова доведува до разни дигестивни проблеми, од гадење и повраќање до дијареја и стомачни грчеви. Понекогаш симптомите може да бидат потешки и може да предизвикаат трајни последици врз здравјето.
Со цел да се намали појавата на овие болести, во Европската Унија функционира систем за безбедност на храна, кој е еден од најбезбедните во светот и на кој работат многубројни експерти од цела Европа.

Бактериите салмонела најчесто се наоѓаат во јајцата, непастеризираните млечни производи и суровото месо. Затоа овие производи треба да се подготвуваат на температури над 70°C за да се отстранат опасните микроорганизми преку термичка обработка. Експертите предупредуваат дека на ова мора да обрнеме особено внимание ако готвиме за трудници, деца или постари лица бидејќи овие групи се почувствителни поради нивниот послаб имунитет.
Научниците исто така истакнуваат колку е важно правилно да се чува храната, во согласност со упатствата на пакувањата. Температурата во фрижидерот треба да се одржува под 5°C бидејќи повисоките температури го зголемуваат ризикот од развој на бактерии.
А што се однесува до маслиновото масло, експертите велат дека треба да се чува во темни шишиња, затворени и подалеку од топлина, а објаснуваат и зошто: „Маслиновото масло има многу хлорофил, кој е чувствителен на светлина. Ако го ставите хлорофилот на светло, тој ќе се претвори во други состојки, кои не ги сакате во вашето маслиново масло, а ќе се уништат и антиоксидансите што ги содржи“.
Поради напорниот распоред, често го бараме најбрзиот начин за одмрзнување на храната, па затоа ја одмрзнуваме на собна температура, а понекогаш и во топла вода. Но, научниците, користејќи го примерот на замрзнатите ракчиња, истакнуваат дека најдобар начин е да ги одмрзнете во фрижидер неколку часа пред да ги готвите. „Полека ќе се одмрзнува, што ќе го намали ризикот од добивање некои болести што се пренесуваат преку храната“, советуваат експертите за безбедност на храна.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
(Видео) Најбрзата торта на светот – готова за 5 минути: без печење, а сè имате дома
Заборавете на часовите поминати во кујната. Ако некогаш сте сакале да го засладите денот без никакви маки, овој брз рецепт за најбрзата торта на светот е идеален – готова за само 5 минути, без печење, без неред во кујната и без чекање.
На прв поглед, оваа торта плени со својот изглед – сочна, луксузна и совршена за фотографирање. Но, она што навистина ќе ве воодушеви е фактот дека се подготвува побрзо отколку што можете да направите кафе. Без печење, без комплицирани чекори, без неред во кујната – само неколку состојки, една чинија и пет минути од вашето време. Да, добро прочитавте: пет минути! Затоа со право ја носи титулата најбрза торта на светот.
Совршена е за оние моменти кога имате гости, кога имате шеќерна криза или кога едноставно сакате нешто благо – веднаш. Мека, кремаста, а сепак доволно цврста за да се исече на совршени коцки, овој десерт е доказ дека брзината не мора да значи компромис со вкусот. Ако мислевте дека е невозможно да направите десерт за пет минути, време е да се запознаете со најбрзата торта на светот – бидејќи понекогаш најубавата е онаа што се создава за еден момент.
Состојки: сè што веќе го имате дома
– 1 јајце
– прстофат сол
– шеќер 50 г
– ванилин шеќер 10 г
– брашно 20 г
– пченкарен скроб 20 г
– млеко 500 мл
– путер 50-60 г
– чоколаден бисквит 300 г
– млечно чоколадо 180 г
– павлака за готвење 33-36% 90 г
– мелени кикирики 90 г
Подготовка:
За детали за тоа како да го подготвите овој колач, погледнете го видеото.
Слатко задоволство без чекање
Во свет каде што постојано брзаме, оваа торта е мал потсетник дека уживањето не мора да трае со часови. Потребни се само пет минути, неколку состојки и желба да го разубавите вашиот или денот на некој друг. Без разлика дали сте почетник во кујната или искусен гурман, најбрзата торта на светот ќе стане ваш таен адут за сите пригоди. Пробајте ја денес – и уверете се сами дека брзината и вкусот можат да одат рака под рака.
фото: принтскрин
Забава
Ким Кардашјан објави нови фотографии во бикини: облините во преден план
Риалити ѕвездата Ким Кардашијан не е премногу вознемирена поради уште еден неуспех, со оглед на тоа што не го положи правосудниот испит. Сепак, таа рече дека ќе работи понапорно и ќе се подобри.
Во меѓувреме, познатата старлета објави серија провокативни фотографии на Инстаграм на кои позира во бикини, враќајќи ги своите облини во центарот на вниманието.
Серијата фотографии беа претежно снимки од забавата по повод 30-тиот роденден на нејзината сестра Кендал Џенер на Карибите.
„Толку си тажна“, беше еден коментар.
Како што обично е случај со секој во ова семејство, провокативноста е секогаш присутна и се чини дека ниту една од сестрите никогаш нема да престане да објавува провокативна содржина на социјалните мрежи. А зошто би престанале, кога луѓето редовно ја обсипуваат со комплименти во коментарите.
Сепак, Ким може да се најде и мета на негативни коментари, главно поради начинот на кој ги воспитува своите деца, но и поради нејзината облека на некои престижни настани кога неколку пати ја промашила поентата или ги налутила обожавателите со своите модни избори.
фото: принтскрин
Забава
(Фото) Србин ја претставува Норвешка на изборот за мистер универзум: жените полудеа по згодниот доктор
Србинот Петар Гочобија ја претставува Норвешка на овогодинешниот избор за Мистер Универзум, кој ќе се одржи на 21 декември, но неговите фотографии веќе ги преплавија социјалните мрежи.
На официјалниот профил на The Mister Universe се наведува дека Петар е роден во Србија и има 22 години. За време на неговото претставување на тој профил, тој откри и дека токму ова е остварување на неговиот сон. Освен што е еден од кандидатите за најубав маж, тој е и студент на последна година по медицина.
„За Петар, натпреварот Мистер Универзум не е само сцена или рефлектор; станува збор за почитување на неговите корени, претставување на неговата земја и инспирирање на другите да веруваат во себе и бестрашно да ги следат своите соништа“, наведуваат под видеото.
Неговите фотографии набрзо се проширија на социјалните мрежи, а Петар стана главна тема.
„Сакам да ме прегледаш“, „Балкански воин“, „Аполон од Србија“, „Убавец, благослов за жените во Норвешка“, „Барам таков маж“, беа некои од коментарите.
фото: принтскрин

