Забава
Грешки во готвењето може да ја направат вашата храна токсична, предупредуваат експертите

Кога станува збор за готвењето, некои луѓе се гордеат со тоа дека се врвни готвачи, други горат сè што ќе допрат, а преостанатите се некаде помеѓу. Без разлика во која група припаѓате, постојат грешки во приготвувањето, кои всушност може да ја направат храната помалку здрава за јадење.
Светската здравствена организација (СЗО) наведува дека храната што содржи штетни бактерии, вируси, паразити или контаминанти може да предизвика над 200 болести.
Еве што советуваат здравствените експерти за да се заштитите од инфекција.
Една од најчестите причини за труење е салмонелата, која заразува над 91.000 луѓе годишно во Европа. Постојат и други предизвикувачи, како што се Campylobacter, Escherichia coli, Clostridium perfringens и Listeria monocytogenes.
Што, всушност, се случува? Бактериите што ги внесуваме преку храната се лепат на цревниот ѕид, каде што бргу се размножуваат или произведуваат токсини во храната, кои може да предизвикаат труење по ингестијата. Ова доведува до разни дигестивни проблеми, од гадење и повраќање до дијареја и стомачни грчеви. Понекогаш симптомите може да бидат потешки и може да предизвикаат трајни последици врз здравјето.
Со цел да се намали појавата на овие болести, во Европската Унија функционира систем за безбедност на храна, кој е еден од најбезбедните во светот и на кој работат многубројни експерти од цела Европа.
Бактериите салмонела најчесто се наоѓаат во јајцата, непастеризираните млечни производи и суровото месо. Затоа овие производи треба да се подготвуваат на температури над 70°C за да се отстранат опасните микроорганизми преку термичка обработка. Експертите предупредуваат дека на ова мора да обрнеме особено внимание ако готвиме за трудници, деца или постари лица бидејќи овие групи се почувствителни поради нивниот послаб имунитет.
Научниците исто така истакнуваат колку е важно правилно да се чува храната, во согласност со упатствата на пакувањата. Температурата во фрижидерот треба да се одржува под 5°C бидејќи повисоките температури го зголемуваат ризикот од развој на бактерии.
А што се однесува до маслиновото масло, експертите велат дека треба да се чува во темни шишиња, затворени и подалеку од топлина, а објаснуваат и зошто: „Маслиновото масло има многу хлорофил, кој е чувствителен на светлина. Ако го ставите хлорофилот на светло, тој ќе се претвори во други состојки, кои не ги сакате во вашето маслиново масло, а ќе се уништат и антиоксидансите што ги содржи“.
Поради напорниот распоред, често го бараме најбрзиот начин за одмрзнување на храната, па затоа ја одмрзнуваме на собна температура, а понекогаш и во топла вода. Но, научниците, користејќи го примерот на замрзнатите ракчиња, истакнуваат дека најдобар начин е да ги одмрзнете во фрижидер неколку часа пред да ги готвите. „Полека ќе се одмрзнува, што ќе го намали ризикот од добивање некои болести што се пренесуваат преку храната“, советуваат експертите за безбедност на храна.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Дали го мерите крвниот притисок дома, не прескокнувајте една работа, советуваат кардиолозите

Крвниот притисок стана вообичаена појава во лекарската ординација, а лекарите често ни советуваат да го правиме тоа дома. Според кардиологот д-р Маџид Басит, мерењето крвен притисок дома дава многу попрецизна и посигурна слика отколку мерењето во ординација, каде што можеме да бидеме под стрес или вознемирени.
Кардиолозите нагласуваат една клучна работа што никогаш не треба да ја прескокнуваме: мерењето крвен притисок на двете раце.
„Проверката на крвниот притисок на двете раце е важна клиничка пракса бидејќи може да открие васкуларни заболувања, да ја подобри дијагностичката точност и да овозможи побезбеден третман“, вели кардиологот д-р Нина Вилијамс. Кардиологот д-р Ченг-Хан Чен додава: „Земањето повисоко мерење ни овозможува подобро да го таргетираме високиот крвен притисок кај луѓето“.
Доколку се појават значителни разлики, клучно е да се повтори мерењето и да се следат резултатите.
Може да има повеќе објаснувања за разликите во мерењата помеѓу рацете. Како што истакнува интервентниот кардиолог д-р Бредли Сервер, понекогаш тоа е само природна варијација, но поголемите отстапувања може да укажуваат на состојби како што се аортна стеноза или периферна васкуларна болест. Сепак, д-р Вилијамс потсетува дека е нормално крвниот притисок да варира во текот на денот поради активност, стрес, исхрана, температура или хормони.
Доколку се појават значителни разлики, препораката на лекарот е едноставна – повторете го мерењето и следете ги резултатите. „Доколку забележите голема разлика помеѓу едната и другата рака, повторете го мерењето за да исклучите грешка“, советува д-р Басит.
Д-р Чен исто така нагласува итност во посебни случаи: „Крвниот притисок над 180/120 може да биде итна состојба што бара итна медицинска помош“. Покрај тоа, експертите препорачуваат да се следат правила, како што се мерење на гола кожа, седење исправено, земање две мерења со разлика од една минута и избегнување пушење или кофеин пред мерењето за да бидат резултатите што е можно поточни.
Фото: принтскрин
Забава
Таа е непрепознатлива, Џенифер Лопез изненади со руса коса за новата филмска улога

Џенифер Лопез набргу ќе ја видиме во филмот Kiss of the Spider, а пред премиерата ѕвездата им даде на обожавателите увид во нејзината неверојатна трансформација. Актерката објави фотографии на „Инстаграм“ со платинесто руса коса, а многумина во коментарите ја помешаа со друга позната русокоса – Гвен Стефани.
56-годишната актерка сподели фотографии зад сцената на кои се подготвува за улогата на Аурора. Таа ја замени својата препознатлива кафеава коса со прамни со платинесто руса перика.
На првата фотографија Лопез позира во мантил, а нејзината руса коса е украсена со розова лента и собрана во кадраво опавче. Целиот изглед го комплетира со смел црвен кармин.
Втората фотографија ја покажува на снимањето, потоната во улогата, разгледувајќи скици од костими додека се опушта во када полна со пена. „Како Аурора се чувствував како да се враќам во времето, во златната доба на киното, со целиот сјај, гламур и многу танцување“, напиша Лопез во објавата. „Враќањето во времето никогаш не било толку забавно“, додаде таа.
„Мислев дека ова е Гвен Стефани“
Многу обожаватели побрзаа да коментираат колку непрепознатливо изгледа, а многумина ја забележаа нејзината сличност со друга позната ѕвезда. „На почетокот мислев дека ова е Гвен Стефани!“, воскликна еден следбеник, а друг се пошегува: „Која е, по ѓаволите, оваа – Гвен Стефани?“
„Очигледно не сум единствената што ја забележа сличноста со Гвен Стефани на оваа фотографија… ауу“, коментира трет корисник. Сличноста ја збуни и пејачката Наташа Бедингфилд, која напиша: „О, боже, личиш на @gwenstefani. Те сакам, сестро“.
Фото: принтскрин
Забава
Сонуван дом, реална добивка – „Доме, сладок доме!“

Секој нов дом почнува со еден сладок сон, а понекогаш и со само еден лоз. Државна лотарија со гордост го претставува инстант лозот „Доме, сладок доме“, кој нуди шанси за парични добивки и можност да се оствари еден од најголемите животни соништа – сопствен дом во Скопје.
Со цена од само 100 денари, секој има шанса да го предизвика сопствениот момент на среќа. Играта е едноставна и брза: се гребат трите добитни броеви и потоа сите 15 полиња на лозот. Доколку еден од твоите броеви се совпадне со некој од добитните броеви, лозот е добитен. Под сјајната површина можеби се крие токму клучот до твојот нов дом.
Главната добивка е стан во нов, модерен станбен комплекс во општина Аеродром, една од најпосакуваните урбани локации во Скопје. Освен становите, лозот нуди и многубројни парични добивки во вредност од 100 до 100.000 денари, што дополнително ја зголемува возбудата.
Во продажба е втората серија од инстант лозот „Доме сладок доме“, а досега од двете серии на оваа инстант игра, веќе има среќни добитници што го остварија својот сон. Луѓе од различни делови на државата, Скопје, Штип, Битола, Кавадарци, Тетово, Кичево, Преспа и Ресен веќе се вселени во своите нови станови. Приказните потврдуваат дека среќата најчесто доаѓа кога најмалку ја очекуваме.
За некого „Доме, сладок доме“ значеше конечно свој кров над глава. За друг, подарок за дете или блиски. Ова не е само игра. Туку вистинска животна шанса, да се почувствува сигурност, стабилност и да се направи голем чекор напред.
Лозот може да се купи на сите продажни места на Државна лотарија низ државата. Ве потсетуваме дека игрите на среќа се форма на забава и треба да се игра одговорно.
(ПР)