Забава
Грешки во готвењето може да ја направат вашата храна токсична, предупредуваат експертите
Кога станува збор за готвењето, некои луѓе се гордеат со тоа дека се врвни готвачи, други горат сè што ќе допрат, а преостанатите се некаде помеѓу. Без разлика во која група припаѓате, постојат грешки во приготвувањето, кои всушност може да ја направат храната помалку здрава за јадење.
Светската здравствена организација (СЗО) наведува дека храната што содржи штетни бактерии, вируси, паразити или контаминанти може да предизвика над 200 болести.
Еве што советуваат здравствените експерти за да се заштитите од инфекција.
Една од најчестите причини за труење е салмонелата, која заразува над 91.000 луѓе годишно во Европа. Постојат и други предизвикувачи, како што се Campylobacter, Escherichia coli, Clostridium perfringens и Listeria monocytogenes.
Што, всушност, се случува? Бактериите што ги внесуваме преку храната се лепат на цревниот ѕид, каде што бргу се размножуваат или произведуваат токсини во храната, кои може да предизвикаат труење по ингестијата. Ова доведува до разни дигестивни проблеми, од гадење и повраќање до дијареја и стомачни грчеви. Понекогаш симптомите може да бидат потешки и може да предизвикаат трајни последици врз здравјето.
Со цел да се намали појавата на овие болести, во Европската Унија функционира систем за безбедност на храна, кој е еден од најбезбедните во светот и на кој работат многубројни експерти од цела Европа.

Бактериите салмонела најчесто се наоѓаат во јајцата, непастеризираните млечни производи и суровото месо. Затоа овие производи треба да се подготвуваат на температури над 70°C за да се отстранат опасните микроорганизми преку термичка обработка. Експертите предупредуваат дека на ова мора да обрнеме особено внимание ако готвиме за трудници, деца или постари лица бидејќи овие групи се почувствителни поради нивниот послаб имунитет.
Научниците исто така истакнуваат колку е важно правилно да се чува храната, во согласност со упатствата на пакувањата. Температурата во фрижидерот треба да се одржува под 5°C бидејќи повисоките температури го зголемуваат ризикот од развој на бактерии.
А што се однесува до маслиновото масло, експертите велат дека треба да се чува во темни шишиња, затворени и подалеку од топлина, а објаснуваат и зошто: „Маслиновото масло има многу хлорофил, кој е чувствителен на светлина. Ако го ставите хлорофилот на светло, тој ќе се претвори во други состојки, кои не ги сакате во вашето маслиново масло, а ќе се уништат и антиоксидансите што ги содржи“.
Поради напорниот распоред, често го бараме најбрзиот начин за одмрзнување на храната, па затоа ја одмрзнуваме на собна температура, а понекогаш и во топла вода. Но, научниците, користејќи го примерот на замрзнатите ракчиња, истакнуваат дека најдобар начин е да ги одмрзнете во фрижидер неколку часа пред да ги готвите. „Полека ќе се одмрзнува, што ќе го намали ризикот од добивање некои болести што се пренесуваат преку храната“, советуваат експертите за безбедност на храна.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Три хороскопски знаци ќе доживеат голем љубовен бум оваа есен
Нови цели, промени дома или на работа, сето тоа нè подготвува да го погледнеме животот со свежи очи. И зошто тој бран енергија не би го поместил и нашиот љубовен живот? Ѕвездите велат дека оваа есен би можела да донесе вистинска романтична експлозија за многу хороскопски знаци. Поточно – три знака.
Близнаци: Љубопитност што води кон љубов
Ако сте Близнаци, есента 2025 година ви носи неодолива „авантуристичка енергија“ во љубовта. Вашата љубопитност и желба да истражувате и да учите нови работи сега ќе се одразат во вашето срце. Ќе бидете привлечени од разни нови луѓе, а клучот е да запомните дека срцата не се играчки – ниту ваши, ниту на некој друг.
Совет за есенска романса: Одржувајте рамнотежа помеѓу возбудливи нови познанства и реални очекувања во вашиот љубовен живот.
Вага: Љубов со долгорочен потенцијал
Ваги, кралици на романсата, овој пат ѕвездите повеќе ги фаворизираат стабилните и искрени врски отколку бурната страст. Со Венера што ја поддржува отвореноста и искреноста, есента носи врски што можат да траат долго по првите пеперутки. Очекувајте мирни, автентични врски наместо драматични ненадејни признанија.
Совет за есенска романса: Научете да правите разлика помеѓу минлив флерт и вистинска компатибилност – тоа ќе ви помогне да препознаете кој навистина вреди да се пушти во вашиот свет.
Водолија: Ослободете се од дел од независноста и доживејте интимност
Водолијата, позната по својата љубов кон слободата и интелектуалната авантура, добива шанса да проба нешто подлабоко и поинтимно оваа есен. Влијанието на Јупитер го омекнува вашиот „ладен“ пристап кон љубовта и ја отвора вратата кон автентична интимност.
Средбите преку заеднички интереси, тимски активности и креативни проекти носат потенцијал за љубов што го следи вашиот ритам.
Совет за есенска романса: Запомнете, ранливоста не е слабост – таа е мост до вистинска љубов.
Есента е полна со можности за љубов
Без разлика дали сте Близнаци кои истражуваат нови средби, Вага која бара рамнотежа или Водолија која ја открива убавината на интимноста, есента 2025 година носи можност за трансформација преку љубов и романса. Ѕвездите не ветуваат „среќен крај“, но го покажуваат патот кон автентични почетоци и вистинска поврзаност.
фото: принтскрин
Забава
Црвениот боб ги излуди жените: дали сте подготвени да бидете малку бунтовни
Ако постои боја што може истовремено да зрачи со луксуз, моќ и сексапил – тоа е оваа: „цреша кола црвена“, топла нијанса на црвена со кафеави и бордо нијанси, која неодоливо потсетува на омилен газиран пијалок.
Познатата Кара Делевин, позната по својот бунтовен дух и бестрашен пристап кон модата, уште еднаш докажува дека е секогаш еден чекор пред трендовите. Овој пат се појави со нова, ултра-шик фризура – „цреша кола црвена“ боб, која комбинира софистицираност, смелост и неодолива женственост.
Оваа нијанса е вистински „став“ – дава впечаток на луксуз и самодоверба, а совршено се вклопува со секој тен. Затоа, не е изненадувачки што веќе се смета за најбараната боја на сезоната меѓу трендсетерите и познатите личности.
Самата боб фризура останува вечен симбол на едноставност и елеганција, но во оваа огнена верзија добива сосема нова енергија. Црвената коса во комбинација со прецизна боб фризура го дава тој „вау“ ефект, доволно смела за да привлече внимание, но сепак доволно шик за да изгледа беспрекорно во секоја пригода.
Ако размислувате за промена, но не сакате да претерувате, ова е фризура што го освежува вашиот изглед без да ја изгуби елеганцијата. Кара Делевин уште еднаш докажува дека храброста во модата секогаш се исплати бидејќи, искрено, црвениот боб никогаш не излегува од мода.
фото: принтскрин
Забава
Астролозите тврдат: Овие хороскопски знаци се најдобри шефови
Некои хороскопски знаци, според астролозите, особено добро се снаоѓаат во улога на раководители. Наведени се четири знаци кои важат за најуспешни шефови, бидејќи умеат да мотивираат, да носат одлуки и да создадат стабилна и продуктивна работна атмосфера.
Лав
Шеф што мотивира со харизма и самодоверба. Создава средина во која луѓето се чувствуваат ценети и охрабрени. Знае да претвори блокади во можности и да поттикне ентузијазам.
Јарец
Професионален и дисциплиниран лидер на кого му се верува. Донесува промислени и долгорочни одлуки, поставува јасна структура и ги вреднува резултатите, но и трудот на тимот.
Вага
Шеф кој одржува мир и праведност. Создава работна атмосфера во која луѓето се чувствуваат почитувани. Спречува и решава конфликти дипломатски и поттикнува тимски дијалог.
Водолија
Визионерски и иновативен тип лидер. Охрабрува нови идеи и креативни пристапи, не води строго хиерархиски, туку преку отвореност и слобода за истражување и предлози.

