Забава
Мажи од Зодијакот што не се создадени за брак
Некои мажи се одличен избор за лесно флертување, но ништо повеќе. Мажите од Зодијакот кои не се создадени за брак сигурно не ви требаат доколку сакате нешто сериозно.
Секоја година се зголемува бројот на разводи, но некои млади парови сепак веруваат дека ќе бидат долго заедно. Меѓутоа, доколку изберете маж во овој хороскопски знак, ќе треба да вложите малку повеќе труд за тоа да биде успешно.
Хороскопски мажи кои не се создадени за брак
Водолија
Ова веројатно не е изненадување. Тие едноставно ја сакаат својата слобода и не сакаат ништо поврзано со обврски, верност, постојано присуство или каква било сопствена жртва. Покрај тоа што им е тешко да останат верни, важна им е и интелектуалната компатибилност. Тие секогаш се неколку чекори понапред и ако не можете да го следите тој разговор, ќе бидете во неволја. Покрај тоа, тие имаат многу ограничен пристап до нивните чувства, па не очекувајте претерана романса.
Близнаци
Тие се познати по нивната двојна природа. Тие можат да бидат шармантни и привлечни во еден момент, а во следниот момент немирни и неконзистентни. Оваа непредвидливост може да претставува предизвик во бракот каде стабилноста и сигурноста се клучни. Исто така, нивната кокетна природа може да доведе до недоразбирања и проблеми со довербата со нивните партнери.
Стрелец
Стрелците се карактеризираат со љубов кон авантура и потрага по знаење. Тие напредуваат со истражување и нови искуства. Нивната желба да бидат слободни и неподготвеноста да бидат врзани може да создаде значителни предизвици во одржувањето стабилна брачна врска. Стрелците се познати по својата искреност и директност, поради што изгледаат без емоции.
Овен
Овните се познати по својата самоувереност и независност. Тешко им е да прават компромиси и да ја споделат контролата, што се клучни квалитети за успешен брак. Нивната силна волја и понекогаш агресивна природа може да доведат до конфликти и борби за моќ во брачната врска. Нивната импулсивност и желба за возбуда може да им отежнат да се држат до рутината што бракот често ја поддржува.
Шкорпија
Шкорпиите се познати по својот интензитет, страст и желба за контрола. Тие се длабоко емотивни и често бараат длабоки, трансформативни искуства во нивните односи. Иако ова може да доведе до длабоки врски, исто така може да создаде значителни предизвици во бракот. Потребата на Шкорпијата за контрола и нивната склоност кон љубомора исто така може да бидат проблем кога станува збор за бракот.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Колку често треба да водите љубов за да бидете здрави
Сексот не е само пријатен, туку може да има и значајни здравствени придобивки, а ефектите зависат од тоа колку често се практикува. Професорката по сексуално и репродуктивно здравје, Кајл Велингс истакнува дека редовната сексуална активност може да го подобри имунитетот, менталното здравје и здравјето на срцето.
Истражувањата покажуваат дека секс еднаш до двапати неделно ја зголемува заштитата од инфекции.
Според студиите, исто така, секс еднаш во неделата позитивно влијае на линијата; 2 пати неделно – зајакнување на имунитетот; 3 пати неделно – двојно помал ризик од срцев удар; 4 пати неделно – подобар тен; 5 пати неделно – повеќе енергија, оптимизам и креативност.
Забава
Џејми Ли Кертис: Направив пластична операција на 25 години и се каам
Познатата актерка Џејми Ли Кертис откри дека направила пластична операција на 25 години и дека тоа денес го смета за една од најголемите грешки во животот. Одлуката ја донела по навредлив коментар на снимање во 1985 година, по што направила корекција на подочниците, но, како што вели, зажалила веднаш.
Таа истакна дека искуството ја поттикнало да стане силен поддржувач на природниот изглед и самоприфаќањето, предупредувајќи дека естетската индустрија и филтрите на социјалните мрежи создаваат нереални стандарди за убавина.
Кертис неодамна изјави дека масовната употреба на филери и операции претставува „геноцид над генерација жени“, додавајќи дека ваквите трендови го бришат природниот човечки изглед. Таа јавно ги советува и своите ќерки да не прават интервенции на лицето, нагласувајќи дека „кога еднаш ќе се вмешаш во лицето, нема враќање назад“.
Фото: depositphotos
Забава
Чоколадата би можела да исчезне до 2050 година, но научниците имаат „aс во ракавот“
Екстремните временски услови ја загрозуваат иднината на плантажите со какао ширум светот, што претставува сериозна закана за иднината на чоколадната индустрија. Поради тоа, научниците истражуваат други култури кои се поотпорни на климатските промени и од кои би можело да се создаде нова слатка алтернатива, пишува „Еуроњуз“.
Поголемиот дел од какаото (околу 60 проценти) доаѓа од западна Африка, од влажни земји како Брегот на Слоновата Коска и Гана, каде што високите температури и обилните врнежи се менуваат со кратки сушни периоди.
Сепак, во последните две години производството на какао опаднало и до 40 проценти. Поради тоа, цените на чоколадата пораснаа на нивоа какви што не биле забележани уште од 1970-тите години, а експертите предупредуваат дека свет без какао би можел да стане реалност веќе до 2050 година.
Како климатските промени ја загрозуваат чоколадната индустрија
Постојат повеќе фактори што укажуваат на можен недостиг на чоколада. Претходни извештаи како причини ги наведуваа нелегалното рударење злато, стареењето на какао-стеблата, па дури и шверцот, но истражувањата покажуваат дека главниот виновник е сè поизразениот контраст меѓу екстремните врнежи.
Институтот за клима и одржливост при Универзитетот Харвард наведува дека чувствителноста на какаото на временските услови не е новост, но дека климатските промени го „засилуваат интензитетот на обилните врнежи“ како што растат температурите.
За секое зголемување на температурата на воздухот за еден степен Целзиусов, атмосферата може да задржи околу седум проценти повеќе влага, што доведува до посилни и поинтензивни дождови.
„Основната физика е едноставна: потоплата атмосфера задржува повеќе влага, што ги засилува екстремните врнежи. Тоа доведува до задржување на вода во почвата, ерозија на земјиштето и создавање услови погодни за развој на габични заболувања“, објаснуваат истражувачите.
Можат ли научниците да ја спасат чоколадната индустрија?
Поттикнати од овој климатски предизвикан колапс, научниците од Националниот универзитет во Сингапур почнале потрага по решение.
Истражувачите го насочиле вниманието кон рогачот – климатски отпорна билка која се одгледува во Медитеранот и која постепено привлекува внимание како алтернатива на какаото.
За разлика од какаото, рогачот успева во топли и суви услови и бара многу малку вода. По печењето, ослободува специфична арома која потсетува на какао, иако неговиот вкус не одговара целосно.
За да го надминат тој проблем, тимот развил две техники за промена на вкусот на растението, користејќи ензими за да се засилат горчината и слаткоста.
Ензимскиот третман претставува едноставен и чист метод кој бара минимална обработка, за разлика од други постапки што вклучуваат агресивни хемикалии, како што е хлороводородната киселина, со цел подобрување на вкусот.
Со подобрување на ароматичниот профил на рогачот, истражувачите веруваат дека би можеле да ги охрабрат производителите на слатки да го користат рогачот во производи кои вообичаено бараат какао, како што се чоколадни табли, слатки напитоци и други производи на база на какао.
Доколку овие методи се применат во голем обем, тие би можеле „значително да ја намалат“ зависноста на чоколадната индустрија од какаото, правејќи ги синџирите на снабдување поотпорни на климатските промени и на појавата на болести кај посевите.
„Нашето истражување не е само обид да се репродуцира вкусот на какаото, туку и да се направи разновидност на состојките што ги користиме за создавање чоколадни алтернативи“, вели Манфред Ку, главен автор на научниот труд.
„Насочувањето кон издржливи, климатски отпорни култури како рогачот може да ѝ помогне на индустријата да се прилагоди на еколошките предизвици, а на потрошувачите да им понуди производ во кој ќе уживаат“, заклучува научникот.
Фото: pexels

