Забава
Анџелина Џоли: „Повторно научив да дишам поради неа“

Актерката Анџелина Џоли, која ја игра главната улога во биографскиот филм за познатата оперска дива Марија Калас, откри колку личат.
„Без моите деца, таа и јас сме многу слични“, изјавила актерката Анџелина Џоли за Vogue на прашањето за улогата на Марија Калас во биографскиот филм за познатата оперска пејачка.
Таа откри и што би ѝ рекла на Марија Калас кога би имала можност да седне спроти неа.
Актерката и ѕвезда на филмот „Марија“ откри што би ѝ рекла на вистинската Марија Калас доколку и се укаже можност да седне спроти неа. Меѓу другото, таа исто така рече дека мора повторно да научи да дише, дека не очекувала да ги погоди сите ноти, но „пронаоѓањето на здивот на Марија Калас“ било доволно за да се извлечат работи за кои не ни знаела дека се во неа.
„Сите ние навистина не разбираме каде нашето тело складира различни искуства во текот на животот и каде ги чуваме за да се заштитиме“, рече Џоли, а потоа појасни:
„Ги чуваме во стомакот. Ги чуваме во градите. Дишеме од друго место кога сме нервозни или тажни. Првите неколку недели беа најтешки бидејќи моето тело мораше да се отвори и морав повторно да научам да дишам“.
Во „Марија“ на Пабло Ларејн, Џоли многумина потсети на тоа колку голема актерка е.
Од објавувањето на „Во земјата на крв и мед“ во 2010 година, таа режира филмови во последниве години, а приоритет им даде на одгледувањето на нејзините шест деца.
„Значи, моите избори во текот на неколку години беа она што беше паметно финансиски и не бараше премногу време. Всушност, во последните осум години работев многу малку“, изјави Џоли.
„И бев некако исцрпена. Имаше денови кога не можев да сторам ништо“.
Но, нејзините најмали деца сега имаат 16 години, а и за прв пат по многу години, Џоли повторно е во центарот на вниманието како актерска ѕвезда. Се чини дека улогата во „Марија“ на Џоли ќе и донесе трета номинација за Оскар. Ја доби за споредната улога во 2000 година за филмот „Неприлагодена“.
Нејзините најстари деца, Медокс и Пакс, работеа на снимањето на филмот. Таму видоа верзија на нивната мајка која досега немале прилика да ја запознаат.
„Сигурна сум дека ме видоа тажна, но јас не плачам така пред моите деца“, признала Џоли, зборувајќи за емоциите кои кај неа ги разбудила Марија Калас.
„Тоа беше моментот кога сфатив дека ќе биде со мене, рамо до рамо, во овој процес на вистинско разбирање на длабочината на болката што ја носам“.
Инаку, ова е трет филм на режисерот Пабло Лараин од трилогијата „иконски жени“ на 20 век. Неговите претходни филмови за Џеки Кенеди („Џеки“) и принцезата Дијана („Спенсер“) беа многу успешни, а главните актерки – Натали Портман и Кристин Стјуарт беа номинирани за Оскар за најдобра женска улога.
На прашањето дали се поистоветува со таа линија, Џоли одговори:
„Да, да… Сигурна сум дека луѓето ќе читаат многу за ова и веројатно би можела да кажам многу, но не сакам да се занимавам со ова. Знам дека беше јавна личност бидејќи ја сакаше својата работа. И јас сум јавна личност затоа што ми се допаѓа мојата работа, а не затоа што ми се допаѓа да бидам во очите на јавноста, мислам дека некои луѓе го претпочитаат јавниот живот и никогаш не сум била целосно удобно во тоа.“
Лараин беше убеден дека Џоли е родена за улогата на Марија Калас.
„Чувствував дека може да го има тој магнетизам. Загадочна дива која дојде до момент во животот кога треба повторно да ја преземе контролата врз својот живот. Но тежината на нејзиното искуство, нејзината музика, нејзиното пеење, сè, почива на неа. Таа е некој што е веќе оптоварен со интензивен живот“, го објасни својот избор на актерка.
„Постои осаменост што ја делиме. Тоа не е нужно зло. Мислам дека луѓето понекогаш можат да бидат сами и осамени, а тоа може да биде дел од тоа што се”, рекла актерката, која истакнала дека никогаш порано не пеела, дури ни на караоке.
Но, како што изјавила, ова искуство и дало нова перспектива на операта и нејзините лековити својства.
„Се прашувам дали тоа е нешто на што се потпирате додека стареете. Можеби длабочината на болката е поголема, длабочината на вашата загуба е поголема и тој звук во операта го исполнува тоа”, рекла актерката.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Пет намирници за кои сите мислат дека се нездрави, а всушност не се

Денес знаеме дека многу од „забранетите“ прехранбени производи не само што се во ред за консумирање, туку можат да бидат и корисни за здравјето.
Со години, некои прехранбени производи се наоѓаат на црната листа поради погрешни информации, митови или застарени препораки за исхрана. Денес знаеме дека многу од овие „забранети“ намирници не само што се во ред за јадење – тие можат да бидат и корисни за здравјето.
Јајца – Холестеролот (веќе не е) проблем
Јајцата со децении имаат лоша репутација поради високата содржина на холестерол. Сепак, денешните истражувања покажуваат дека холестеролот во исхраната има многу помал ефект врз холестеролот во крвта отколку што се сметаше претходно.
Јајцата се одличен извор на протеини, витамини Б12, Д, селен и холин. Едно јајце има само околу 70 калории. Можете безбедно да јадете 1-2 јајца на ден ако немате специфични здравствени ограничувања.
Путер – кога се користи умерено
Со години, путерот се смета за непријател број 1 поради заситените масти. Сепак, неодамнешните студии покажуваат дека природните заситени масти во путерот не се нужно штетни ако се консумираат умерено, особено во контекст на целокупната исхрана.
Путерот содржи витамини растворливи во масти (А, Д, Е и К) и масни киселини со краток синџир кои можат да имаат антиинфламаторно дејство. Клучот е во количината – не е за секој ден во големи количини, но не треба целосно да се избегнува.
Компири – не само „празен скроб“
Компирите често се етикетираат како „лоши“ јаглехидрати, но тоа зависи и од тоа како се подготвени. Пржените компири не се здрави – но варените, печените или варените компири се хранливо богати.
Црвено месо – добар квалитет и во разумни количини
Црвеното месо добива лоша репутација поради неговата поврзаност со срцеви заболувања и рак, но клучниот збор е прејадување. Умерената консумација на квалитетно, свежо приготвено месо не е штетна и може да биде вреден извор на протеини, железо, цинк и витамини од групата Б.
Важно е да се избегнуваат преработени месни производи како што се хот-догови и салама, а наместо тоа да се избираат парчиња месо кои се минимално преработени, по можност од домашно потекло.
Темно чоколадо – повеќе придобивки отколку штета
Многу луѓе го ставаат чоколадото во категоријата „слатки што треба да се избегнуваат“, но темното чоколадо (со повеќе од 70 проценти какао) може да има позитивни ефекти врз здравјето.
Богат е со антиоксиданси, може да помогне во намалувањето на крвниот притисок и подобрувањето на циркулацијата, а содржи и мали количини на магнезиум и железо. Секако, не треба да претерувате – 20 до 30 g дневно е доволно.
Забава
Зачин што го чисти телото, го зајакнува имунитетот и го штити срцето

Иако често го доживуваме како едноставен зачин или декорација на чинија, магдоносот е многу повеќе од тоа.
Ова скромно растение крие изненадувачко богатство од хранливи материи и може значително да придонесе за нашето здравје – под услов да му дадеме шанса.
Извор на витамини кои го зајакнуваат имунитетот
Магдоносот е исклучително богат со витамин Ц – дури и повеќе од лимонот. Само две лажици свеж магдонос содржат околу 16% од препорачаната дневна доза на витамин Ц, кој е клучен за нормално функционирање на имунолошкиот систем и одбраната на телото од инфекции. Покрај тоа, магдоносот е добар извор на витамини А и К, кои се важни за здравјето на очите, коските и правилното згрутчување на крвта.
Го прочистува телото и го поддржува варењето на храната
Магдоносот делува како природен диуретик – го поттикнува елиминирањето на вишокот течности и токсини од телото. Ова го прави корисен сојузник за оние кои се борат со задржување на вода или благ оток. Дополнително, есенцијалните масла од магдонос, особено апиолот и миристицинот, можат да ја намалат надуеноста и да го подобрат варењето на храната.
Богат со антиоксиданси
Магдоносот содржи моќни антиоксиданси како што се флавоноиди (на пр. лутеолин), каротеноиди и витамин Ц, кои помагаат во борбата против оксидативниот стрес. Редовното консумирање на овие соединенија може да го намали ризикот од хронични заболувања, вклучувајќи срцеви заболувања и дијабетес.
Природен сојузник против лош здив
Благодарение на својот освежителен вкус и природните масла, магдоносот може да помогне во неутрализирање на лошиот здив – нешто што нашите предци добро го знаеле, кои го користеле по оброци богати со лук и кромид.
Како најдобро да го искористите?
Најголеми придобивки од магдоносот ги добиваме кога го консумираме свеж. Додајте го на крајот од готвењето во супи, чорби, сосови или наросете го во салати. Можете да го додадете и во смутија, да го користите како основа за зелен сок или да направите песто од магдонос наместо босилек.
Забава
Јадењето на оваа суперхрана го намалува ризикот од деменција

Јадењето јајца може да помогне во намалувањето на ризикот од Алцхајмерова болест, најчестата форма на деменција.
Деменцијата е прогресивен синдром кој ги засега милиони луѓе, предизвикувајќи постепено губење на когнитивните способности, проблеми со меморијата и промени во однесувањето.
Иако генетиката може да игра значајна улога во развојот на болеста, научниците веруваат дека речиси 45% од случаите на деменција можат да се спречат со одредени промени во животниот стил. Меѓу најважните препораки се откажување од пушење, намалување на внесот на алкохол и регулирање на крвниот притисок. Исхраната исто така игра клучна улога, а експертите препорачуваат избалансирано мени или медитеранска исхрана.
Истражувањето објавено во „Journal of Nutrition“ покажа дека јајцата се поврзани со помал ризик од развој на Алцхајмерова болест. Авторите на студијата истакнуваат дека јајцата се богати со хранливи материи важни за здравјето на мозокот, вклучувајќи холин, омега-3 масни киселини и лутеин.
Во студијата, американските научници ги анализирале навиките во исхраната на повеќе од илјада постари лица користејќи прашалници за внесот на храна. Во период од околу шест години, Алцхајмеровата болест била дијагностицирана кај 280 испитаници. Беше заклучено дека луѓето кои јаделе повеќе од едно јајце неделно имале помал ризик од развој на деменција.
Авторите нагласија дека честото консумирање јајца може да ги подобри когнитивните функции, особено вербалните способности, иако сè уште не е сосема јасно дали внесувањето јајца директно го намалува ризикот од Алцхајмерова болест. Особено е нагласена улогата на холинот, супстанца присутна во јајцата, и неговата поврзаност со намалувањето на ризикот од деменција:
„Околу 39% од ефектот на консумирањето јајца врз појавата на Алцхајмерова деменција може да се припише на внесот на холин преку исхраната.“
Како заклучок, студијата сугерира дека редовната консумација на јајца може да биде поврзана со намален ризик од Алцхајмерова болест, делумно поради ефектите на холинот.
Слични резултати беа потврдени и со студија од 2022 година објавена во списанието Frontiers in Nutrition, која исто така го поврза внесот на јајца со помал ризик од деменција – особено кај луѓе кои не се придржуваат строго кон медитеранската исхрана.