Забава
Хејли Бибер за бременоста: Можев да го кријам тоа до крајот, но ми беше стресно
Џастин и Хејли Бибер на почетокот на јули објавија дека чекаат дете. За специјалното летно издание на магазинот W, Хејли зборуваше за својата бременост и моментната врска со семејството, а на „Инстаграм“ објави и нови фотографии на кои се гледа трудничкиот стомак.
„Имав прилично нормално детство. Доаѓам од семејство од кое потекнувам и отсекогаш знаев дека тоа е поинаку“, рекла 27-годишната девојка и додала дека во моментот не е многу блиска со своето семејство бидејќи чувствува дека е независна. „Сега јас сум своја личност и изградив сопствено семејство. Но, кога ќе се навратам на моето детство и како пораснав, имам многу убави спомени.
View this post on Instagram
Сега, како што вели, се подготвува за ново поглавје во животот.
„Почетокот на бременоста беше многу емотивен за мене“, вели Хејли. Таа откри колку го сака Џастин и дека понекогаш се прашува како би можела да вовлече некој друг во целата нивна приказна. „Се обидувам да уживам во овие денови кога јас и Џастин сме сами“, објасни таа.
Таа објасни и зошто ја објавиле веста за бременоста. „Искрено, можев да молчам бидејќи стомакот не се забележуваше долго време, речиси до шестиот месец од бременоста кога го најавив тоа. Можев да носам широка облека“, вели Хејли. „Веројатно можев да го чувам тоа во тајност до крајот, но беше стресно што не можев јавно да уживам во бременоста“, продолжи таа и додаде дека се чувствува како да крие голема тајна. „Сакав слободно да го живеам животот“.
Негативните коментари за нивната врска, вели таа, имале големо влијание врз неа. „Луѓето ме натераа да се чувствувам лошо за мојата врска уште од првиот ден. Како да не сакаат да веруваат дека јас и Џастин сме среќни“, истакнува Хејли. Мислев дека во одреден момент се навикнуваш“, објаснила таа и додала дека сè уште ја боли кога чита негативни коментари.
Славниот пар се венча во 2018 година. На почетокот на јули тие објавија неколку заеднички фотографии на „Инстаграм“, кои, најверојатно, се направени на обновувањето на своите завети, на кои се гледа нејзиниот труднички стомак.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Џејми Ли Кертис: Направив пластична операција на 25 години и се каам
Познатата актерка Џејми Ли Кертис откри дека направила пластична операција на 25 години и дека тоа денес го смета за една од најголемите грешки во животот. Одлуката ја донела по навредлив коментар на снимање во 1985 година, по што направила корекција на подочниците, но, како што вели, зажалила веднаш.
Таа истакна дека искуството ја поттикнало да стане силен поддржувач на природниот изглед и самоприфаќањето, предупредувајќи дека естетската индустрија и филтрите на социјалните мрежи создаваат нереални стандарди за убавина.
Кертис неодамна изјави дека масовната употреба на филери и операции претставува „геноцид над генерација жени“, додавајќи дека ваквите трендови го бришат природниот човечки изглед. Таа јавно ги советува и своите ќерки да не прават интервенции на лицето, нагласувајќи дека „кога еднаш ќе се вмешаш во лицето, нема враќање назад“.
Фото: depositphotos
Забава
Чоколадата би можела да исчезне до 2050 година, но научниците имаат „aс во ракавот“
Екстремните временски услови ја загрозуваат иднината на плантажите со какао ширум светот, што претставува сериозна закана за иднината на чоколадната индустрија. Поради тоа, научниците истражуваат други култури кои се поотпорни на климатските промени и од кои би можело да се создаде нова слатка алтернатива, пишува „Еуроњуз“.
Поголемиот дел од какаото (околу 60 проценти) доаѓа од западна Африка, од влажни земји како Брегот на Слоновата Коска и Гана, каде што високите температури и обилните врнежи се менуваат со кратки сушни периоди.
Сепак, во последните две години производството на какао опаднало и до 40 проценти. Поради тоа, цените на чоколадата пораснаа на нивоа какви што не биле забележани уште од 1970-тите години, а експертите предупредуваат дека свет без какао би можел да стане реалност веќе до 2050 година.
Како климатските промени ја загрозуваат чоколадната индустрија
Постојат повеќе фактори што укажуваат на можен недостиг на чоколада. Претходни извештаи како причини ги наведуваа нелегалното рударење злато, стареењето на какао-стеблата, па дури и шверцот, но истражувањата покажуваат дека главниот виновник е сè поизразениот контраст меѓу екстремните врнежи.
Институтот за клима и одржливост при Универзитетот Харвард наведува дека чувствителноста на какаото на временските услови не е новост, но дека климатските промени го „засилуваат интензитетот на обилните врнежи“ како што растат температурите.
За секое зголемување на температурата на воздухот за еден степен Целзиусов, атмосферата може да задржи околу седум проценти повеќе влага, што доведува до посилни и поинтензивни дождови.
„Основната физика е едноставна: потоплата атмосфера задржува повеќе влага, што ги засилува екстремните врнежи. Тоа доведува до задржување на вода во почвата, ерозија на земјиштето и создавање услови погодни за развој на габични заболувања“, објаснуваат истражувачите.
Можат ли научниците да ја спасат чоколадната индустрија?
Поттикнати од овој климатски предизвикан колапс, научниците од Националниот универзитет во Сингапур почнале потрага по решение.
Истражувачите го насочиле вниманието кон рогачот – климатски отпорна билка која се одгледува во Медитеранот и која постепено привлекува внимание како алтернатива на какаото.
За разлика од какаото, рогачот успева во топли и суви услови и бара многу малку вода. По печењето, ослободува специфична арома која потсетува на какао, иако неговиот вкус не одговара целосно.
За да го надминат тој проблем, тимот развил две техники за промена на вкусот на растението, користејќи ензими за да се засилат горчината и слаткоста.
Ензимскиот третман претставува едноставен и чист метод кој бара минимална обработка, за разлика од други постапки што вклучуваат агресивни хемикалии, како што е хлороводородната киселина, со цел подобрување на вкусот.
Со подобрување на ароматичниот профил на рогачот, истражувачите веруваат дека би можеле да ги охрабрат производителите на слатки да го користат рогачот во производи кои вообичаено бараат какао, како што се чоколадни табли, слатки напитоци и други производи на база на какао.
Доколку овие методи се применат во голем обем, тие би можеле „значително да ја намалат“ зависноста на чоколадната индустрија од какаото, правејќи ги синџирите на снабдување поотпорни на климатските промени и на појавата на болести кај посевите.
„Нашето истражување не е само обид да се репродуцира вкусот на какаото, туку и да се направи разновидност на состојките што ги користиме за создавање чоколадни алтернативи“, вели Манфред Ку, главен автор на научниот труд.
„Насочувањето кон издржливи, климатски отпорни култури како рогачот може да ѝ помогне на индустријата да се прилагоди на еколошките предизвици, а на потрошувачите да им понуди производ во кој ќе уживаат“, заклучува научникот.
Фото: pexels
Забава
Тие знаат што сакаш: хороскопските мајстори за подароци
Некои луѓе во божиќното дарување вложуваат посебно внимание и труд, а според астрологијата, одредени хороскопски знаци особено се издвојуваат по тоа што даваат одлични подароци – не затоа што се скапи, туку затоа што се внимателно избрани.
Лав – подарува со ентузијазам и сака да остави силен впечаток. За него подарокот е искуство, а не само предмет.
Девица – избира практични и корисни подароци, внимателно слуша и памети што му треба на другиот.
Рак – подарува од срце, со емотивни и персонализирани подароци кои имаат симболично значење.
Бик – се води од квалитет и естетика, подарува убави, трајни и пријатни работи што долго се паметат.
Овие знаци, според хороскопот, најдобро ги разбираат желбите на другите кога станува збор за божиќни подароци.
Фото: pexels

