Забава
Шпански колбас прикажан како нова ѕвезда снимена со телескопот Џејмс Веб
Француски научник упати јавно извинување откако твитна фотографија од парче колбас чоризо, тврдејќи дека се работи за далечна ѕвезда снимена од вселенскиот телескоп Џејмс Веб.
Етјен Клајн, прославениот физичар и директор на француската Комисија за алтернативна и атомска енергија, сподели фотографија од зачинетиот шпански колбас на Твитер, истакнувајќи ја количината на детали што ги нуди фотографијата.
“Фотографијата на Проксима Кентаури, најблиската ѕвезда до Сонцето, која се наоѓа на 4,2 светлосни години од нас. Фотографијата е направена од вселенскиот телескоп Џејмс Веб. Ова ниво на детали… Секој ден се открива нов свет”, физичарот им порача на своите следбеници на Твитер.
Photo de Proxima du Centaure, l’étoile la plus proche du Soleil, située à 4,2 année-lumière de nous.
Elle a été prise par le JWST.
Ce niveau de détails… Un nouveau monde se dévoile jour après jour. pic.twitter.com/88UBbHDQ7Z— Etienne KLEIN (@EtienneKlein) July 31, 2022
Илјадници корисници го споделија овој твит и ја коментираа објавата, земајќи го за збор истакнатиот научник. Подоцна тој призна дека фотографијата всушност била крупен кадар на парче колбас chorizo на црна позадина.
„ Па, кога е час за коктел, когнитивната пристрасност има многу за уживање… Бидете свесни за тоа. Според модерната космологија, ниту еден предмет поврзан со шпанскиот деликатес не постои никаде на друго место освен на Земјата“, напиша Клајн.
Откако се соочи со реакции од заедницата на Твитер, тој мораше да објасни дека тоа е шега.
„ Да научиме да бидеме внимателни со аргументите кои доаѓаат од позиција на моќ, како и со спонтаната елоквентност на одредени слики“, рече Клајн. На почетокот на август уште еднаш и се извини на јавноста, изјавувајќи дека намерата му била да го привлече вниманието на сликите кои како да „зборуваат сами“, а вистината е дека всушност е далеку од тоа!
Телескопот Џејмс Веб е најмоќниот телескоп кој некогаш бил испратен во вселената. Официјално започна со работа на 12 јули, а на нашата планета испраќа слики со огромна резолуција од SSD.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
(Видео) Кејт Мидлтон ја има својата модна наследничка – принцезата Шарлот
Принцезата од Велс, Кејт Мидлтон, традиционално секоја година присуствува на божиќниот концерт во Вестминстер, каде што ѝ се придружуваат принцот Вилијам и децата.
Кралскиот пар има три деца, синовите Џорџ и Луис, и ќерката Шарлот. Со години, десетгодишната Шарлот е во центарот на вниманието на секој важен настан, а нејзиниот став и однесување потсетуваат на вистинска мала кралица.
Шарлот прошета со Кејт и за таа пригода избра темно сина облека со бела јака и црни балетанки.
Сите собрани брзо забележаа колку Шарлот наликува на својата мајка и предвидоа дека таа ќе стане голема модна икона во иднина.
„Принцезата Шарлот има грациозност и однесување на својата мајка“, напишаа луѓето на Твитер.
Малата Шарлот претходно се истакнуваше со своето однесување, особено кога беше снимена како ги опоменува своите браќа да внимаваат на своето однесување за време на кралските должности.
Забава
Ако имате над 40 години, избегнувајте ги овие 4 намирници
Како што стареете, губењето на тежината и одржувањето на тежината станува потешко поради природното забавување на метаболизмот и промените што доаѓаат со стареењето.
Иако забавувањето на метаболизмот е нормално, можно е да се ублажи ефектот со правење промени во исхраната. Експертите за здравје и исхрана наведоа неколку намирници што луѓето над 40 години треба да ги избегнуваат, бидејќи тие дополнително го забавуваат метаболизмот.
Еве за што предупредуваат.
1. Бел ориз
Белиот ориз содржи помалку влакна, што го отежнува регулирањето на шеќерот во крвта и може да поттикне прејадување.
„Консумацијата на бел ориз треба да се сведе на минимум. Му недостасуваат влакна и хранливи материи, што резултира со повисок гликемиски индекс или брзо зголемување на шеќерот во крвта. Со текот на времето, ова придонесува за инсулинска резистенција и воспаление. Наместо тоа, им советувам на пациентите да избираат интегрални житарки, кои обезбедуваат влакна и со тоа постабилен одговор на шеќерот во крвта“, објасни лекарот д-р Кубанич Такирбашев за SheFinds.
2. Маргарин
Некои маргарини содржат транс масти и други нездрави масти кои го поттикнуваат воспалението, а хроничното воспаление е поврзано со метаболички проблеми.
Нутриционистката Џоана Енгман вели: „Маргаринот и другата пржена храна содржат транс масти, за кои е познато дека го зголемуваат лошиот холестерол (LDL) и го намалуваат добриот холестерол (HDL). Оваа нерамнотежа може да доведе до атеросклероза, состојба што значително го зголемува ризикот од срцеви заболувања. Внимателното читање на етикетите и избегнувањето на производи со „делумно хидрогенизирани масла“ може да помогне во намалувањето на внесот на транс масти.“
3. Преработено месо
Преработените производи како колбаси, сланина и салама често содржат адитиви, конзерванси, нитрити и големи количини на натриум, што може негативно да влијае на метаболизмот и да го поттикне зголемувањето на телесната тежина.
Нутриционистката Емили Џонсон истакнува: „Колбасите, сланината и виршлите се богати со заситени масти и натриум. Тие исто така често содржат конзерванси како нитрати, кои се штетни за метаболичкото здравје и водат до зголемување на телесната тежина.“
4. Растителни масла
Одредени растителни масла може да содржат скриени транс масти или делумно хидрогенизирани масла.
Диететичарката Џил Монген предупредува: „Познато е дека транс мастите и хидрогенизираните масла предизвикуваат проблеми со срцето, како што се висок холестерол и, на долг рок, затнати артерии.“
Регистрираниот диететичар Џеј Ковин заклучува: „Универзитетот во Калифорнија вели дека не е здраво да се користи растително масло бидејќи е составено од 80 проценти масти и 20 проценти протеини, што значи дека е претежно заситени масни киселини. Исто така, содржи само траги од хранливи материи, па затоа готвењето со ова масло не дава голема корист.“
Забава
Еден хороскопски знак влегува во фаза на финансиски просперитет од Нова Година
Некои луѓе се раѓаат со тоа познато „чувство за можност“, а за некои едноставно доаѓа нивниот момент. И Новата година ќе го донесе тој момент – токму за Јарците.
Да, токму за нив! Оние кои премногу пати го стегнале ременот, си ги одзеле малите задоволства и работеле повеќе отколку што би работеле било кој нормален човек, конечно влегуваат во фаза на финансиска благосостојба.
Јарците се познати по тоа што не се расипници, за разлика од другите хороскопски знаци. Но, кога конечно ќе добијат поголеми приливи, тие знаат како да управуваат со нив како вистински генерали на среќата.
Од првите денови од јануари, планетите им се смешкаат – бизнисите кои долго време стагнираа конечно се движат напред, можностите што претходно изгледаа нереални ќе бидат многу остварливи.
Можеби вие, ако сте Јарец, едно утро ќе ја погледнете вашата сметка и ќе сфатите дека бројките повеќе не се сведуваат само на преживување, туку на живеење на животот до максимум.
Секако, не е сè до хороскопот. Судбината им е наклонета на храбрите – а Јарците веќе го докажаа ова. Се сеќавате на оние ноќи кога работевте додека другите спиеја?
Или на оние моменти кога гризнавте нешто кисело за утре да биде слатко? Токму тоа ви се враќа. Енергијата што ја вложивте сега прераснува во стабилност, безбедност и, што да не се каже – уживање.
А каде сте вие во целата оваа приказна? Ако ги познавате Јарците, можеби е време да ги „разгалите“, бидејќи наскоро тие ќе бидат најбараните луѓе во општеството – луѓе кои имаат и знаат како да заработат повеќе.
А ако сте тој среќен знак, имаме практичен совет: никогаш не инвестирајте го целиот ваш профит во еуфорија. Направете еден план, па друг – и оставете простор за раст. Парите најмногу ја сакаат дисциплината.
Уживајте во вашиот подем, заблагодарете се себеси и на универзумот… и да, проверете – можеби судбината ве гледа токму сега.

