Забава
Јадете умерено и не пазарете импулсивно – препораки за правилна исхрана за време на празничните денови

Можеби во празнична атмосфера, забавите, патувањата исполнети со вкусни и примамливи намирници и пијалаци не е лесно да се придржуваме до принципите на здрава и врамнотежена исхрана. Но, со внимателен избор на храна и умереност, можеме да уживаме во празниците, а и по празници без дополнителни здравствени ризици, велат од Институтот за јавно здравје (ИЈЗ).
На пазарење е најдобро да одиме наспани и по квалитетен оброк. Тешко ќе одолееме на импулсивно купување доколку сме гладни и по непроспиена ноќ, во такви ситуации ќе купуваме храна богата со шеќер, масти и сол и ќе бидеме склони кон донесување импулсивни одлуки.
ОСНОВНИ НАСОКИ ЗА ПРАЗНИЧНА ИСХРАНА
„Клучот“ за здрав режим на исхрана е во умереноста. Не јадете сè на гозбите и забавите. Јадете полека. Јадете блиску до вообичаеното време. Не прескокнувајте оброци за да јадете за време на гозбата или забавата. Така ќе е потешко да го контролирате шеќерот во крвта, ќе бидете навистина гладни и веројатно вечерта ќе се прејадете. Одберете овошје наместо грицки. Намалете ја количината на шеќер и не претерувајте со чоколадото.
ЗДРАВ РЕЖИМ НА ИСХРАНА
Избегнувајте пржена, висококалорична, мрсна и зачинета храна, а место таква, подгответе или изберете да јадете варена или храна печена во фурна. При изборот на месо, дадете приоритет на белото месо (пилешко, мисиркино), а ограничете ја употребата на црвено месо со видливи масти. Со месото задолжително подгответе доволно зеленчук и разни свежи салати. Рибата нека биде на празничната трпеза.
ВНИМАВАЈТЕ НА СОЛТА
Отстранете го соларникот од празничната трпеза. Користете несолени замени за солта, како што се црн бибер, луто, лимон, оцет, лук и други зачини.
АЛКОХОЛОТ И ЗАСЛАДЕНИТЕ ПИЈАЛАЦИ СЕ ИЗВОР НА Т.Н. „ПРАЗНИ КАЛОРИИ“
Преиспитајте го вашиот пијалак! Слатките пијалаци кријат кисела вистина. Не купувајте и не складирајте засладени пијалаци дома. Во кафулиња, ресторани и слично, не нарачувате безалкохолни пијалаци и избегнувајте шлагови, преливи, сокови на растворување, сирупи итн. Редовно носете со себе вода во стаклено шише.
Не постои безбедно ниво на консумирање алкохол! Консумацијата на алкохол може да предизвика непосакувани состојби, а алкохолот е и многу калоричен. , За лицата на возраст од 15 до 39 години нема здравствени придобивки од пиењето алкохол, туку само здравствени ризици.
ХИДРАТАЦИЈА ЗА ВРЕМЕ НА ПРАЗНИЦИТЕ
Водата нека биде Ваш прв избор!
Ако ви недостасуваат газирани пијалаци, изберете газирана минерална вода без вкус (арома).
Чај или домашно цеден сок без додаден шеќер.
* Имајте предвид дека, ништо од горенаведените пијалаци не се целосна замена за водата, туку може да заменат една порција.
НОЌЕН СОН
Намалениот сон, може да го отежне справувањето со шеќерот во крвта, а заради недоволното спиење, ќе ви се зголеми желбата за внес на храна богата со масти и шеќери. За да се заштитите од нерационален внес на храна, потрудете се навечер да спиете меѓу 6 и 8 часа.
ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ
Одделете најмалку 30-45 минути дневно за пешачење.
КОРИСТЕЊЕ НА ПИРОТЕХНИЧКИ МАТЕРИЈАЛИ
Понесени од атмосферата, често, особено кај детската и адолесцентната популација, славењето е проследено со зголемена употреба на пиротехнички материјали.
Употребата на пиротехнички материјали има сериозни негативни јавноздравствени последици. Повредите поврзани со употребата на пиротехнички материјали се тешки, претворајќи ги многу прослави и весели моменти во несреќи.
Најзасегнати се децата, старите лица и лицата со респираторни или срцеви заболувања. Краткорочното изложување на нус-продукти од употреба на пиротехника може да влоши некоја постоечка белодробна болест или да предизвика астматичен напад. Кај луѓето со срцеви заболувања, краткотрајната изложеност на чад од употребата на пиротехмички средства може да се поврзе со срцев удар и аритмии.
Чадот од употребата на пиротехничките материјали придонесува за загадувањето на воздухот.
Не заборавајте, не страдаат само луѓето, страдаат и животните!
Правилната исхрана, редовната физичка активност и давање приоритет на безбедноста наместо на пиротехниката ќе нѝ помогнат во остварувањето на желбите кои ќе ги посакаме за годината што доаѓа.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Нивните високи стандарди тешко се исполнуваат: Ова се најголемите намќори во хороскопот

Некои хороскопски знаци се познати по својот оптимизам и опуштен начин на живот, додека други често оставаат впечаток дека сè им е тешко или дека постојано се незадоволни.
Мрморењето кај нив не мора да значи дека се лоши луѓе – тие едноставно имаат тенденција да гледаат проблеми пред решенија и често реагираат нервозно на секојдневните ситуации.
Еве ги хороскопските знаци за кои најчесто се вели дека се намќори.
Девица
Девиците имаат високи стандарди и тешко се задоволуваат. Нивната критичка природа ги тера често да мрморат затоа што малите работи лесно им го привлекуваат вниманието. Ако нешто не оди според планот, нивното незадоволство станува очигледно и тие често го изразуваат гласно.
Јарец
Јарците се сериозни и често им е тешко да се опуштат. Нивниот фокус на обврските и одговорноста може да ги направи строги и намќорести, особено кога чувствуваат дека другите не прават доволно. Наместо насмевка, тие се посклони да бидат огорчени или критични.
Рак
Иако се емотивни и грижливи, Раковите лесно паѓаат во промени во расположението. Кога се чувствуваат повредени или погрешно разбрани, се повлекуваат во себе и стануваат многу мрзоволни. Нивната чувствителност често ги води до ненадејни промени во расположението што им е тешко на оние околу нив да ги разберат.
Забава
Нутриционистите тврдат: Овој појадок го храни мозокот и ве прави попаметни

Веројатно сте влегле во соба барем еднаш и сте заборавиле зошто сте дошле таму. Повремената заборавеност е сосема нормална, но секојдневните навики, вклучително и она што го јадеме за појадок, можат да играат важна улога во зачувувањето на меморијата и здравјето на мозокот.
Според истражувањата, речиси половина од случаите на деменција би можеле да се спречат или барем да се одложат со поздрав начин на живот. Ова вклучува правилна исхрана, редовно вежбање и квалитетен сон, пишува EatingWell.
„Начинот на живот што го водиме денес е најмоќното оружје што го имаме за да ја заштитиме нашата меморија и мозок во иднина“, вели неврологот д-р Дејвид Перлмутер. И сè започнува со појадокот.
На пример, омлет со авокадо и чаден лосос може да ја стимулира функцијата на мозокот наутро и да го поддржи долгорочното здравје.
Зошто омлет со лосос и авокадо е одличен појадок за мозокот
Овој оброк, препорачан од невролозите и нутриционистите, содржи идеална комбинација на хранливи материи кои го хранат мозокот и ја подобруваат меморијата.
Содржи холин, важен за меморијата
Јајцата се еден од најдобрите природни извори на холин, супстанца која им недостасува на повеќето луѓе. Холинот е неопходен за здравјето на мозокот, меморијата и расположението. За жал, истражувањата покажуваат дека дури 90% од луѓето не консумираат доволно холин.
Нутриционистката Лорен Манакер објаснува дека холинот помага во создавањето на ацетилхолин, невротрансмитер кој е клучен за учење и меморија. Две јајца обезбедуваат околу половина од препорачаната дневна доза на холин.
Богат е со омега-3 масни киселини
Пушениот лосос е богат со здрави масти, особено со омега-3 масни киселини DHA и EPA. Според диететичарката Стејси Вудсон, овие масти ја подобруваат меморијата, концентрацијата и функцијата на мозокот бидејќи поттикнуваат подобар проток на крв во мозокот. Тие исто така им помагаат на невроните подобро да комуницираат едни со други.
Содржи моќни антиоксиданси
Антиоксидансите во овој оброк го штитат мозокот од оштетување предизвикано од воспаление и оксидативен стрес. Витаминот Е од авокадо и маслиново масло, лутеинот и зеаксантинот од жолчките од јајца и селенот од лососот, сите заедно помагаат во одржувањето на здравјето на мозочните клетки.
Д-р Перлмутер додава дека витамините Ц и Е, како и полифенолите, се моќни сојузници во борбата против стареењето на мозокот.
Добар извор на витамини од групата Б
Јајцата и лососот се богати со витамини Б6, Б12 и фолна киселина. Овие витамини помагаат во создавањето невротрансмитери кои влијаат на расположението, фокусот и меморијата. Недостатокот на витамини од групата Б може да се поврзе со пад на менталните способности и зголемен ризик од губење на меморијата.
Помага во одржувањето на стабилни нивоа на шеќер во крвта
Омлет од лосос и авокадо содржи протеини, здрави масти и влакна, кои заедно помагаат во одржувањето на стабилни нивоа на шеќер во крвта. Ова помага да се спречат ненадејни падови на енергијата и намалена концентрација. Експертите советуваат да се избегнуваат рафинирани јаглехидрати како што се шеќерните житарки и колачи за појадок, бидејќи тие можат негативно да влијаат на вниманието и функцијата на мозокот.
Забава
(Видео) Џенифер Лопез вешто избегна да одговори на прашањето за разводот од Бен Афлек

Џенифер Лопез се најде во малку незгодна ситуација за време на гостувањето во шоуто „Тудеј“, но вешто избегна директен одговор на прашањето за нејзиниот неодамнешен развод од Бен Афлек. Пејачката и актерка го промовираше својот нов мјузикл „Бакнеж на жената-пајак“, но водителот Крег Мелвин ја искористи можноста да го спомене нејзиниот личен живот.
„Во средината на снимањето на овој комплексен, прекрасен мјузикл, и вашиот развод од Бен е финализиран“, почна Мелвин, но Лопез веднаш го прекина со гласен смеа и коментар: „Ете го! Погледнете го!“
Водителот објасни зошто го споменал Афлек, велејќи: „Но, потоа прочитав дека твојот бивш е извршен продуцент на филмот“. Лопез само го игнорираше тоа, но сепак му ја припиша заслугата на својот поранешен сопруг, од кого се раздели во 2024 година. „Да не беше Бен, филмот немаше да биде снимен. И секогаш ќе му ја припишувам заслугата за тоа“, рече таа.
Во врска со самиот развод, таа кратко коментираше дека „работите се случуваат“ и додаде: „Мора да продолжите понатаму“. Да потсетиме дека двојката првпат се сврши во 2002 година, но се разделија една година подоцна. Ја обновија својата романса 20 години подоцна и се венчаа во 2022 година. Сепак, љубовта не траеше долго, а Лопез поднесе барање за развод минатата година, кое беше финализирано во февруари оваа година.
фото: принтскрин