Контакт

Здравје

Германските лекари предупредуваат колку е важно движењето ако работите од дома

Објавено пред

Во последните месеци сè повеќе луѓе работат од дома поради пандемијата на коронавирусот, а некои поради тоа вежбаат помалку.

Германските лекари предупредуваат дека недостигот на движење може да го зголеми ризикот од развој на длабока венска тромбоза (ДВТ), што се јавува кога во длабоките вени, најчесто на нозете, се формира згрутчување на крвта или тромб.

Бидејќи недостигот на движење може да ја зголеми веројатноста за појава на згрутчување на крвта ако поминувате многу време да седејќи зад работната маса, важно е редовно да станувате или да правите полесни вежби, е советот на германското Сојузно здружение за здравствени информации и заштита на потрошувачите (БГВ) во Бон.

Членовите на Здружението советуваат вежби за истегнување додека седите или, на пример, повремено да ги свиткувате колената кога ќе станете.

БГВ советува и едноставна вежба за подигнување на стапалата во седечка положба. Додека седите, исправете ги грбот и бутовите така што ќе формираат прав агол. Полека подигнете ги двете петици потпирајќи се со прстите на подот, а потоа повторно спуштете ги на подот. Повторете ја вежбата десетина пати.

Длабоката венска тромбоза може да биде многу сериозен проблем затоа што згрутчувањето на крвта може да се одвои и да заврши во крвотокот во белите дробови блокирајќи го нормалниот проток на крв.

Оваа опасна за живот состојба се нарекува белодробна емболија.

Фактори на ризик за развој на ДВТ вклучуваат претходна операција, воспаление, проширени вени и проблеми со бубрезите. Ако страдате од некој од горенаведените проблеми, БГВ советува да разговарате за тоа со вашиот матичен лекар.

Забава

Пушењето е лоша навика, но пушачите сепак треба да ги разбереме

Објавено пред

Сите многупати досега сме слушнале колку пушењето е штетно по здравјето. Пушачите се почесто ги слушаат и осудите од околината, која со критики од најдобра намера, сепак не им помага да се ослободат од оваа лоша навика. Тие се свесни дека ова е штетно, но како што обично е случај со навиките, не е лесно одвикнувањето од нив. Покрај тоа што е важно да се разбере проблемот на пушењето, важно е и пушачите кои од различни мотиви не се откажуваат од цигарите, да се информираат за сите можни опции, кои го вклучуваат и информирањето за помалку штетните алтернативи.

Чадот од тутунот е најштетната состојка на цигарите

Со согорувањето на цигарата се достигнува температура и до дури 900 степени. Тогаш се создава тутунски чад низ кој се ослободуваат повеќе од шест илјади материи, а за околу 100 од нив се знае дека се штетни и потенцијално штетни. Кај помалку штетните алтернативи, како IQOS, глобално најпознатиот бездимен уред од оваа категорија, ситуацијата е целосно поинаква. Тој функционира така што не го согорува тутунот, туку го загрева на температура до 350 степени. При консумацијата не се создава чад од тутунот, туку аеросол. Научно е докажано дека во просек произведува 95 проценти помалку штетни состојки во однос на чадот на цигарите. Важно е да се напомене дека тоа нужно не значи и намалување на ризикот од 95 проценти.

Јаглерод моноксид и катран

Цигарите често се изедначуваат со една од најотровните супстанци – јаглерод моноксид. Имено, при пушењето цигари, јаглерод моноксидот останува неразграден во организмот и лесно се врзува за хемоглобинот, бидејќи има 200 пати поголема способност за врзување за хемоглобинот од кислородот. Кај технологијата на загревање на тутунот, во просек се создава 98 проценти помалку јаглерод моноксид и значително пониски нивоа на другите штетни состојки. Бидејќи при консумацијата не согорува, туку го загрева тутунот, овој уред не произведува ни катран, туку аеросолен остаток. Овој остаток содржи значително пониски нивоа на штетни состојки, додека активните пушачи по долгогодишниот стаж во организмот можат да имаат дури 500 грама наталожен катран.

А што вели науката?

Подобрите алтернативи дефинитивно прават разлика во однос на класичните цигари. А дали овие клучни разлики се и научно докажани? Научниците секојдневно работат на различни испитувања за да го забрзаат намалувањето на последиците кои го носи пушењето. Конкретно, на процесот на истражување и развој на IQOS уредите работат повеќе од 400 научници и експерти со различни експертизи повеќе од 10 години. Американската агенција за храна и лекови (FDA) минатата година се согласи дека се работи за производ со модификуван ризик, а во образложението се наведува дека изложеноста на штетни материјали при користење на оваа алтернатива е значајно намалена во однос на пушењето класични цигари. Сепак, важно е да се напомене, дека иако е подобра опција, таа не е без ризик и ослободува никотин, кој предизвикува зависност.

 

 

(ПР текст)

Прикажи повеќе...

Забава

Чадот од цигари и никотинот не секогаш одат заедно

Објавено пред

Познат е фактот дека пушењето цигари е штетно и може да предизвика болести поврзани со пушењето. Но не секој разбира зошто е тоа така.

Кога пушачот пали цигара, почнува високотемпературна реакција позната како горење или согорување. При согорувањето на тутунот настанува сложена смеса, која се нарекува чад, што пушачот ја вовлекува и воедно истиот чад се шири во околината.

Чадот од цигарите, покрај неговиот карактеристичен силен мирис и вкус, содржи никотин што постои природно во листовите од тутун, но и многубројни штетни елементи што се создаваат токму при горењето, како јаглероден моноксид, катран, ацеталдехид, формалдехид, 1,3 бутадиен и многу други. Меѓутоа, истиот тој процес на согорување при кој се ослободуваат аромата на тутун и никотинот, што ја задоволуваат потребата за цигари кај пушачите и воедно е причината за зависност, произведува и над 6.000 соединенија, од кои 100-ина се идентификувани како причини или потенцијални причини за болестите поврзани со пушењето, како што се ракот на белите дробови, кардиоваскуларни заболувања и емфизем.

Со оглед на тоа што согорувањето на тутунот создава толку штетни хемикалии, научниците пронајдоа и други помалку штетни начини за испорака на никотин за актуелните пушачи. Во текот на долгогодишните истражување и развој компанијата „Филип Морис интернешнал“ разви нова класа производи што не се потпираат на принципот на согорување и за кои е докажано дека се многу подобар избор од продолжување со пушењето.

Бидејќи ниту еден од овие производи не го согорува тутунот, тие не достигнуваат високи температури над 600 степени целзиусови. Наместо тоа, откриени се неколку начини за производство на аеросол што содржи никотин, кој потрошувачот може да го вдише, но кој има значително пониско ниво штетни хемикалии од цигарите. Ова овозможува возрасните пушачи да ја задоволат потребата за никотин, со слично сензорно искуство како пушењето цигари, но без вдишување на чад кој се јавува кај класичните цигари, кој е докажано штетен и за пушачите и за оние кои се во нивна непосредна близина. Со новите производи кои не испуштаат чад туку аеросол, веќе нема зачадени простории, ниту силна непријатна миризба токму поради самиот недостаток на процесот на согорување и неговиот производ, чадот.

Кога телото е изложено на никотин, индивидуата доживува стимул. Ова делумно е предизвикано од ефектот што никотинот го има на надбубрежните жлезди, што резултира со ослободување на адреналин. Овој наплив на адреналин го стимулира телото. Индиректно, никотинот предизвикува ослободување на допамин во областите за задоволство и мотивација на мозокот. Конзумирањето предизвикува чувство на задоволство што всушност ја предизвикува зависноста од истиот. Се разбира, ова не значи дека пушењето е добро и дека луѓето треба да пушат. Научниците се согласни дека никотинот е високо зависна супстанца и во никој случај не е без ризик, но

дефинитивно не е примарна причина за болести поврзани со пушењето и не е канцероген. Најдобар избор за сите пушачи е целосно да се откажат од употреба на тутун и никотин.

IQOS е иновативно решение во начинот на конзумирање на тутун, развиено врз база на научни докази и е помалку штетна алтернатива на цигарите, што го загрева наместо да го согорува тутунот, која може да игра важна улога во намалување на преваленцата на докажано најштетниот начин за внесување на никотин, пушењето цигари. Досега повеќе од 14 милиони возрасни пушачи ширум светот веќе се откажаа од цигарите и преминаа на новиот производ.

(ПР текст)

Прикажи повеќе...

Забава

Кои се разликите помеѓу никотинот и катранот?

Објавено пред

Колку навистина се знае за никотинот? Ако прашате неколку луѓе на улица може да добиете многу различни мислења, од кои поголем дел се заблуди. Но, еве неколку факти.

Многу луѓе претпоставуваат дека никотинот е тој што ја причинува штетата од пушењето. Всушност, другите соединенија во чадот, како што се бензо[а]пирен, нитрозамините, јаглеродниот моноксид, катранот и бензенот, специфични за процесот на согорување на тутунoт се примарните причини за болестите поврзани со пушењето.

Никотинот е една од причините зошто луѓето пушат, заедно со вкусот и ритуалот. За да можат пушачите да преминат од цигари на алтернативи без чад, овие производи треба да содржат никотин, со цел да ја задоволат потребата за истиот и да бидат прифатливи во поглед на сензорното искуство. Токму затоа компанијата „Филип Морис интернешнал“ е фокусирана на развој на производи кои при употребата создаваат аеросол, што содржи никотин, но со многу пониски нивоа на штетните материи што се наоѓаат во чадот од цигарите.

Што е никотин, а што катран?

Никотинот е природна состојка, додека катранот е производ кој се создава при согорувањето на тутунот. Никотинот е алкалоид пронајден во растението тутун и претставува 0.6–3.0 проценти од сувата маса на тутунот, а катранот е рецидив (остаток) од процесот на согорување, што заедно со јаглерод моноксид се докажано штетни за здравјето. Главен причинител за болестите поврзани со пушењето всушност е чадот од цигарите и оние материи кои се создаваат при согорувањето и тоа е научно потврдено, додека никотинот е тој што ја создава зависноста. Никотинот е природната состојка која се наоѓа во тутунот, а научно е докажано и дека пушачите пушат поради никотинот, но се разболуваат од катранот.

Терминот катран кај цигарите се користи за опишување на низа супстанци и тоа е најчесто делот од цигарата што ги формира кафеавите или жолти дамки на филтерот од цигарите, но и на нашите заби и прсти.

Катранот значајно придонесува за зголемување на ризикот и појава на разни белодробни заболувања. Цигарата содржи над 6.000 различни соединенија, а повеќето од нив се смета дека се наоѓаат токму во катранот. Покрај заболувања на белите дробови, овие токсични соединенија може да предизвикаат и низа на други заболувања – рак, дијабет, срцеви заболувања, импотентност и сл. Катранот всушност не е супстанца, туку израз што се користи за да се опише машински измерената тежина на вкупните честички во чадот од цигарите кога ќе се одземат водата и никотинот.

Токму поради овие разлики, иновациите во тутунската индустрија, предводени од Филип Морис и водечкиот производ во оваа категорија, IQOS кој е достапен на нашиот пазар, се фокусирани на тоа како да се ослободи никотинот од тутунот без притоа да се создаде катран, односно како да се избегне процесот на согорување и со тоа не доаѓа до создавање чад и високи нивоа на штетни состојки кои се присутни во истиот.

Дали никотинот е безопасен?

Иако никотинот предизвикува зависност, тој не е примарна причина за болестите поврзани со пушењето. Никотинот е многу токсичен кога ќе се проголта или се апсорбира во високи дози (далеку над оние кои се испуштаат при пушењето или користењето уреди кои не согоруваат) и може да го зголеми бројот на отчукувања на срцето и крвниот притисок на едно лице.

Одредени луѓе – вклучувајќи ги и бремените жени или доилки и лица со срцеви заболувања, висок крвен притисок или дијабетес – не би требало да користат производи што содржат никотин. Малолетни лица не треба да користат или да имаат пристап до тутун или производи што содржат никотин.

Бездимните тутунски алтернативи се наменети само за возрасните пушачи и претставуваат подобар избор од продолжување со пушењето. IQOS-уредите користат вистински тутун, но во аеросолот има над 90% помалку штетни соединенија, споредено со чадот од цигарите. Бидејќи го елиминира процесот на согорување не испушта чад и нема јаглерод моноксид и катран. Најдобар избор за пушачите, секако, е целосно да се откажат од употреба на тутун и никотин.

(ПР-текст)

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија2 часа

Регистрирани 392 нови случаи на коронавирус, починаа 20 лица

Во последните 24 часа направени се 4.633 тестирања, а регистрирани се 392 нови случаи на Ковид-19: Скопје – 180, Куманово...

Македонија3 часа

Заев за виенски „Стандард“: ЕУ треба да го забрза процесот на донесување одлуки

„Понекогаш членките на ЕУ ја забораваат причината зошто работиме заедно, а тоа е затоа што сме заемно корисни. ЕУ е...

Регион8 часа

Татко си ги задавил трите деца во Загреб, oставил писмо на „Фејсбук“

Три малолетни деца биле задавени од страна на нивниот татко во стан во Загреб, во населбата Млинови. Полицијата на местото...

Европа9 часа

Кој ќе ја наследи Меркел: Изборите се неизвесни, постизборните сојузи се уште понеизвесни

Околу 60,4 милиони Германци в недела, 26 септември на федералните избори, имаат можност да одлучат за идниот состав на парламентот,...

Македонија9 часа

Заклучен избирачкиот список, кампањата почнува в понеделник

Државната изборна комисија го заклучи избирачкиот список, со што од понеделник почнува кампањата за локалните избори закажани на 17 октомври....

Македонија10 часа

Досега се попишани околу 1,4 милион граѓани, пописот ќе заврши во четврток

Заклучно до вчера до 12 часот попишани се вкупно 1.395.000 граѓани, над 435.000 домаќинства и над 600.000 станови, а се...

Македонија1 ден

Нови 525 случаи на коронавирус, починаа 12 лица

Во последните 24 часа во Македонија се потврдени 525 нови случаи на коронавирус, 449 оздравеа, а 12 лица починаа, информира...

Македонија1 ден

Осумдесет oтсто од хоспитализираните со Ковид-19 се невакцинирани

Министерството за здравство ја објави анализата на вакцинирани од позитивни случаи на Ковид-19 во периодот од 6 август заклучно со...

Македонија1 ден

Еврејската заедница во Македонија смета дека со бришењето на терминот „бугарски“ се искривува историската вистина

Eврејската верска заедница и Фондот на холокаустот на Евреите од Македонија велат дека не се согласуваат со намерата за бришење...

Европа1 ден

Норвешка од утре ги укинува сите ковид-мерки

Норвешка ќе ги укине сите рестриктивни мерки воведени поради пандемијата на коронавирус, објави владата. „Поминаа 561 ден откако ги воведовме...

Европа1 ден

„Епл“ реагира на одлуката дека во ЕУ ќе мора да има универзален полнач за сите мобилни телефони

Европската Унија денеска објави дека ќе нареди воведување на универзални полначи за мобилните телефони. Овој потег го налути „Епл“, кој...

Топ1 ден

Работник од Скопје почина при пад од зграда во изградба

Градежен работник паднал и починал додека работел на зграда во изградба во Гази Баба. Според информациите, се работи за М.Ц....

Македонија1 ден

Јавни обвинители ќе следат дали има нерегуларности на локалните избори, формирана е привремена комисија

Јавниот обвинител донесе одлука за формирање привремена Комисија за следење на евентуални нерегуларности поврзани со локалните избори закажани за 17...

Македонија1 ден

Притвор за кумановската докторка која барала поткуп од 200 евра од пациенти за да ги оперира

Кумановското обвинителство поведе постапка против кумановска докторка на возраст од 51 година, вработена во „Општа болница Куманово“- очно одделение, поради злоупотреба...

Свет1 ден

Поранешниот каталонски лидер уапсен на Сардинија

Водачот на каталонските сепаратисти Карлес Пучдемон беше уапсен од италијанската полиција на Сардинија, пренесува „Ројтерс“. Шпанија го обвини Пучдемон за...

Македонија1 ден

Гутереш и Пендаровски разговараа за преспанскиот договор и бугарското вето

Средба на претседателот Пендаровски со генералниот секретар на Обединетите нации, Антонио Гутереш Претседателот Стево Пендаровски, во рамки на учеството на...

Свет1 ден

Напад во САД, еден загинат и 14 повредени во маркет

Едно лице загина, а 14 се повредени во напад што се случи во градот Колиервил, недалеку од Мемфис во американската...

Македонија2 дена

Регистрирани 526 нови случаи на коронавирус, починаа 28 лица

Во согласност со податоците од Институтот за јавно здравје, во последните 24 часа направени се 3.632 тестирања, а регистрирани се...

Свет2 дена

Гутереш предупреди на потенцијална нова студена војна помеѓу Кина и САД: „Мора да ја избегнеме“

Генералниот секретар на Обединетите нации, Антонио Гутереш, предупреди на потенцијална нова студена војна помеѓу Кина и Соединетите Американски Држави и...

Топ2 дена

Ограбена аптека во Чаир, на сопственикот му се слошило и починал

Сопственик на аптека на улицата Џон Кенеди починал набргу откако објектот бил ограбен, јави МВР. Тој не бил во аптеката...

Досие