Здравје
Научниците открија човек кого пушењето ги спасило од анемија

Парадоксално, но пушењето се покажало како полезно за здравјето на еден жител на Германија, заболен од анемија, кај кој јаглерод моноксидот кој се содржи во чадот од цигарите помогнал неговиот организам да ја потисне болеста, се наведува во студијата објавена во специјализираното списание Journal of Biological Chemistry.
„Овој маж не би можел да стане спортист, бидејќи неговата крв не била способна да пренесува поголеми количества кислород, но пушењето го спасило од развојот на анемијата. Тука има уште еден дополнителен плус – носителите на таквата мутација се необично отпорни на труењето со јаглероден моноксид“, пишува Џон Олсон од Универзитетот Рај со американски Хјустон.
Според статијата на Олсон, историјатот на ова откритие датира со започнувањето на третманот на млада девојка во клиниката во германскиот град Манхајм Пациентката се жалела на општа слабост и постојани проблеми поради ниското ниво на хемоглобин во крвта.
По испитувањето на нејзината ДНК, научниците откриеле во генот HBA1, кој во себе ги содржи инструкциите за собирање на молекулите на хемоглобинот, што е ретка мутација, што резултирало во структурата на протеините да се промени само една аминокиселина – молекулот на хистидин бил заменет со леуцин.
Промената на 58-та аминокиселина во хемоглобинот, според биолозите, довела до тоа протеинот да е мошне чувствителен на кислородот. Центарот на протеинот при контакт со молекулот на кислородот се распаѓа на делови, што резултира хемоглобинот да ја изгуби својата способност за нормално пренесување на кислородот.
Ваквото откритие ги изненадило научниците, бидејќи таквите мутации обично се пренесуваат преку наследување на гените од родителите на децата. Сепак, родителите на девојката, кои се доселиле во Германија од Турција пред неколку децении, никогаш немале проблеми со анемија и слабокрвност. Меѓутоа, кога научниците ги анализирале примероците од нивните ДНК, мутацијата се наоѓала во геномот на таткото на пациентката.
Се поставило прашањето, зошто тој не страдал од анемија? Причината за тоа се покажала многу едноставна – мажот многу и често пушел, што го заштитило неговиот хемоглобин од разградување.
Суштината е во тоа што оваа мутација го прави хемоглобинот за речиси 85 илјади пати повеќе чувствителен на друга молекула, којашто се содржи во големи количества на чад од тутунот – јаглерод моноксид. Јаглерод моноксидот за другите луѓе претставува отров, бидејќи се врзува со хемоглобинот многу посилно од кислородот, и фактички го задушува човекот однатре.
За луѓето, пак, со опишаната или слични мутации, јаглеродниот моноксид претставува своевиден лек, а не отров. Тој го стабилизира хемоглобинот и му овозможува барем делумно да ги извршува своите функции, а не да се разгради во контакт со кислородот. Оттаму, пушењето било полезно за здравјето на таткото на девојката, и тој дури и не знаел за присуството на ретката мутација во неговата ДНК: Но, затоа, пак, кај неговата ќерка непушач предизвикал големи негативни ефекти.
Притоа се поставува и уште едно прашање: дали треба да пушат и другите луѓе кои страдаат од сличните проблеми? Како што сметаат научниците, не е задолжително тоа да се прави, туку наместо тоа да се земаат големи дози антиоксиданси коишто ќе го заштитат хемоглобинот на сличен начин. Од друга страна, како што признаваат научниците, повременото пушење ќе им наштети на ваквите лица многу помалку отколку на другите жители на планетата. /крај/мф/сн
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Дали јадете краставица и домат заедно во салата: што може да се случи со телото

Краставици, домати, копар, сол и бибер по вкус, малку растително масло – едноставна, вкусна и многу популарна салата предизвикува многу контроверзии веќе неколку години.
Руската нутриционистка Алена Парецку ја објаснува тајната.
„Речиси секој прави и јаде салата од краставици и домати со зеленчук, но постојат докази дека сите можни придобивки од зеленчукот кога се мешаат во една салата може делумно да се неутрализираат“.
Се верува дека поради составните компоненти на овој зеленчук, нивната комбинација предизвикува процеси на ферментација во желудникот и цревата. „Ова може да предизвика надуеност и иритација на дигестивниот тракт“, објаснува нутриционистот.
Доматите содржат голема количина аскорбинска киселина (витамин Ц), а краставиците го содржат ензимот аскорбиназа, кој го разградува и неутрализира витаминот.
Покрај тоа, краставиците содржат многу вода и растителни влакна, а доматите имаат многу киселини, па затоа нивната комбинирана апсорпција го оптоварува дигестивниот тракт. Кај луѓе со чувствителни црева оваа салата може да предизвика дијареја.
Друга работа – краставиците, поради нивниот состав, формираат алкална средина, а доматите имаат кисел состав.
Како резултат на тоа се јавува реакција на неутрализација со намалување на активноста на тие корисни соединенија што се наоѓаат во двата вида зеленчук.
Забава
Колку протеини треба да јадете за да ослабите

Протеините често се нарекуваат градежен блок на животот, но тие исто така играат голема улога во губењето на тежината.
Ако се обидувате да ослабете, можете да го олесните процесот со консумирање многу протеини за да го регулирате метаболизмот и да го зголемите чувството на ситост.
Како протеините помагаат во губењето на тежината?
Зголемувањето и губењето на тежината, едноставно кажано, се одредуваат според рамнотежата помеѓу калориите што ги внесувате и калориите што ги согорувате. Иако броењето калории е еден популарен начин за ограничување на внесот, фокусирањето на протеини исто така може да функционира.
Протеините го поттикнуваат чувството на ситост
Протеините нè прават да се чувствуваме посити од јаглехидратите и мастите. Исхраната со повеќе протеини може да ги зголеми нивоата на хормоните што го потиснуваат апетитот GLP-1, пептид II и холецистокинин и може да го намали хормонот грелин што го зголемува гладот.
„Протеините се познати по својот квалитет на ситост, со други зборови, нивната способност да ве натераат да се чувствувате (и да останете) сити пред следниот оброк. Ова се должи на одредени хормони што се ослободуваат како одговор на протеините во вашата исхрана, кои му сигнализираат на вашиот мозок дека сте сити“, вели Витни Линсенмаер, доцент по исхрана и диететика на Универзитетот Сент Луис, за Everyday Health.
Протеините помагаат во забрзувањето на метаболизмот
Протеините имаат поголем термички ефект од другите макронутриенти како јаглехидратите и мастите, што значи дека можат да користат повеќе калории од вашето тело за варење и метаболизам.
Протеините се разградуваат подолго време, што бара повеќе енергија за обработка и апсорпција.
Варењето на протеините согорува 20 до 30 проценти од калориите, во споредба со 5 до 10 проценти за јаглехидратите и 0 до 3 проценти за мастите. Затоа, здравата количина на протеини во исхраната може да го забрза метаболизмот и да го поддржи регулирањето на телесната тежина.
Го регулира шеќерот во крвта
„Повисокиот внес на протеини може да помогне во подобрувањето на нивото на шеќер во крвта кога го компензира внесот на јаглехидрати, особено рафинираните јаглехидрати“, вели Линсенмер.
Исхраната богата со протеини и растителни влакна може да го поттикне чувството на ситост и да го забави зголемувањето на нивото на гликоза во крвта.
Кога се чувствувате сити, поголема е веројатноста да избегнете прејадување, што може да ја подобри чувствителноста на инсулин и да ги намали нивоата на гликоза во крвта. Исхраната со висока содржина на протеини го зголемува лачењето на хормони кои можат да ја подобрат чувствителноста на инсулин кај луѓе со дебелина и предијабетес.
Како да ги пресметате вашите потреби за протеини?
Можете да ги пресметате вашите потреби за протеини почнувајќи од вашата целна тежина и работејќи наназад. Ако сакате да се спуштите на 63 килограми на пример, се препорачува да јадете меѓу 64 и 127 грама протеини дневно, при што поголема количина е соодветна за луѓето кои почесто вежбаат.
Ако броите калории за да ослабете, се препорачува 10 до 35 проценти од дневниот внес на калории да доаѓа од извори на протеини. Сепак, кога станува збор за губење на тежината, Линсенмер препорачува да се стремиме кон повисокиот крај од тој опсег, пишува Everyday Health.
Забава
Дали сакате да јадете повеќе и да ослабете: и тоа е можно со овој трик

Чувството на ситост е важно кога се држиме до диети за слабеење – тоа гарантира дека ќе се држиме до новата диета и ќе успееме да ги постигнеме нашите цели. Сепак, тоа чувство не е лесно да се постигне ако не знаете што всушност треба да јадете.
Консумирањето големи количини храна со ниска калорична содржина може да биде паметна стратегија. Наместо преработена храна со многу сол, шеќер и нездрави масти, потребно е да се свртиме кон интегрална храна, како што се овошје и зеленчук со висока содржина на вода и голема количина на прехранбени влакна.
Ова е практична и ефикасна стратегија за губење на тежината и одржување на здрава тежина на долг рок, истакнуваат експертите. Кога јадете нискокалорична интегрална храна во поголеми количини, тоа ќе ве засити, а воедно ќе ви обезбеди витамини, минерали и други хранливи материи важни за здравјето.
Нискокалорична храна што може да се јаде во поголеми количини
100 грама чипс имаат околу 535 калории. Истата количина свежа краставица, тиквичка или зелена салата има само околу 15 до 20 калории. Тоа е огромна разлика, која можете да ја искористите во ваша корист. Ако го намалите дневниот внес на храна за 500 калории, ќе губите околу еден килограм неделно на здрав начин.
Што треба да јадете, прашувате? Вклучете зелен лиснат зеленчук како што се кељ, зелка и спанаќ во вашето мени. Зголемете го внесот на свежи краставици, тиквички, пиперки, целер, домати, како и брокула, карфиол и бриселско зелје.
Засладете се со шумско овошје како што се боровинки, јагоди, малини и капини. Јадете агруми како мандарини, портокали и грејпфрути и уживајте во вкусна лубеница.
Не ја правете оваа грешка
Ако го наполните чинијата само со нискокалорично овошје и зеленчук, ќе останете гладни и нема да ги задоволите вашите нутритивни потреби. Не ја правете оваа грешка. Важно е да се внесуваат соодветни количини на протеини и здрави масти со секој оброк.
Небалансираната исхрана со зголемен внес на растителни влакна може да предизвика и гастроинтестинални проблеми како што се надуеност и гасови.
Доколку не сте сигурни точно која храна треба да ја јадете за здраво слабеење, консултирајте се со вашиот матичен лекар и побарајте помош од нутриционист.