Здравје
Научниците открија човек кого пушењето ги спасило од анемија

Парадоксално, но пушењето се покажало како полезно за здравјето на еден жител на Германија, заболен од анемија, кај кој јаглерод моноксидот кој се содржи во чадот од цигарите помогнал неговиот организам да ја потисне болеста, се наведува во студијата објавена во специјализираното списание Journal of Biological Chemistry.
„Овој маж не би можел да стане спортист, бидејќи неговата крв не била способна да пренесува поголеми количества кислород, но пушењето го спасило од развојот на анемијата. Тука има уште еден дополнителен плус – носителите на таквата мутација се необично отпорни на труењето со јаглероден моноксид“, пишува Џон Олсон од Универзитетот Рај со американски Хјустон.
Според статијата на Олсон, историјатот на ова откритие датира со започнувањето на третманот на млада девојка во клиниката во германскиот град Манхајм Пациентката се жалела на општа слабост и постојани проблеми поради ниското ниво на хемоглобин во крвта.
По испитувањето на нејзината ДНК, научниците откриеле во генот HBA1, кој во себе ги содржи инструкциите за собирање на молекулите на хемоглобинот, што е ретка мутација, што резултирало во структурата на протеините да се промени само една аминокиселина – молекулот на хистидин бил заменет со леуцин.
Промената на 58-та аминокиселина во хемоглобинот, според биолозите, довела до тоа протеинот да е мошне чувствителен на кислородот. Центарот на протеинот при контакт со молекулот на кислородот се распаѓа на делови, што резултира хемоглобинот да ја изгуби својата способност за нормално пренесување на кислородот.
Ваквото откритие ги изненадило научниците, бидејќи таквите мутации обично се пренесуваат преку наследување на гените од родителите на децата. Сепак, родителите на девојката, кои се доселиле во Германија од Турција пред неколку децении, никогаш немале проблеми со анемија и слабокрвност. Меѓутоа, кога научниците ги анализирале примероците од нивните ДНК, мутацијата се наоѓала во геномот на таткото на пациентката.
Се поставило прашањето, зошто тој не страдал од анемија? Причината за тоа се покажала многу едноставна – мажот многу и често пушел, што го заштитило неговиот хемоглобин од разградување.
Суштината е во тоа што оваа мутација го прави хемоглобинот за речиси 85 илјади пати повеќе чувствителен на друга молекула, којашто се содржи во големи количества на чад од тутунот – јаглерод моноксид. Јаглерод моноксидот за другите луѓе претставува отров, бидејќи се врзува со хемоглобинот многу посилно од кислородот, и фактички го задушува човекот однатре.
За луѓето, пак, со опишаната или слични мутации, јаглеродниот моноксид претставува своевиден лек, а не отров. Тој го стабилизира хемоглобинот и му овозможува барем делумно да ги извршува своите функции, а не да се разгради во контакт со кислородот. Оттаму, пушењето било полезно за здравјето на таткото на девојката, и тој дури и не знаел за присуството на ретката мутација во неговата ДНК: Но, затоа, пак, кај неговата ќерка непушач предизвикал големи негативни ефекти.
Притоа се поставува и уште едно прашање: дали треба да пушат и другите луѓе кои страдаат од сличните проблеми? Како што сметаат научниците, не е задолжително тоа да се прави, туку наместо тоа да се земаат големи дози антиоксиданси коишто ќе го заштитат хемоглобинот на сличен начин. Од друга страна, како што признаваат научниците, повременото пушење ќе им наштети на ваквите лица многу помалку отколку на другите жители на планетата. /крај/мф/сн
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Шесте најчести грешки што ги правите со кремот за очи

Нежна, тенка и исклучително чувствителна – кожата околу очите е првата што открива знаци на замор, стрес и стареење. Затоа бара особено внимание и нега – и затоа кремите за очи се неопходен сојузник во борбата за младешки и свеж изглед.
Но, дури и најдобрата формула нема да ги даде посакуваните резултати ако ги направите овие вообичаени грешки што може да ја саботираат нејзината ефикасност.
Еве ги најчестите грешки и како да ги исправите за да ја направите вашата грижа што е можно поефикасна.
1. Користите премногу крем
Ако некогаш сте се запрашале зошто кремите за очи се достапни во мали, луксузни теглички – еве го одговорот: потребна ви е само количина со големина на грашок за двете страни од лицето.
Прекумерните количини може да имаат спротивен ефект – затнување на порите предизвикувајќи оток, црвенило или иритација. Во грижата важи правилото: помалку е повеќе.
2. Не оставате доволно време кремот да се апсорбира
Ако продолжите со шминкањето веднаш по нанесувањето или легнете во кревет, всушност го бришете кремот, или од перницата или под слоевите коректор. Оставете неколку минути целосно да се апсорбира – ова е клучно ако сакате активните состојки навистина да дејствуваат.
3. Се нанесува премногу блиску до очите
Голема грешка е нанесувањето на кремот директно на очните капаци или по линијата на трепките – ова може да доведе до иритација на очите или солзење. Наместо тоа, фокусирајте се на коската под окото, областа каде што обично се појавуваат темни кругови и фини линии.
4. Го користите погрешниот прст
Деликатноста на овој регион бара најнежен притисок, а тоа значи користење на домалиот прст. Има најмал притисок, па затоа е идеален за нежни движења на тапкање за да се нанесе кремот, без да се истегне кожата. Избегнувајте триење – тапкањето е клучно.
5. Го контаминирате кремот
Ако ги користите прстите за да си нацрпете крем директно од тегличката, ризикувате да внесете бактерии. Експертите препорачуваат користење чиста шпатула, памучни стапчиња или ладен метален апликатор – не само од хигиенски причини, туку и за да се продолжат свежината и ефикасноста на формулата.
Особено е важно да се избегне внесување микроби, кои може да предизвикаат иритација на оваа чувствителна област.
6. Очекувате моментни резултати
Како и со фитнесот или новата рутина во исхраната – потребно е време за резултатите да станат видливи. Бидете трпеливи: редовната употреба од 30 до 60 дена е минималниот период за кожата да покаже правилен одговор на негата.
Не откажувајте се ако не видите промена за два дена – доследноста е тајната за долготрајна убавина.
Како и секој луксузен еликсир, кремот за очи бара правилна примена и трпение. Кога ќе му ги дадете нежноста и вниманието што го заслужува, тоа ќе ве награди со свеж, сјаен и одморен изглед секој ден.
Забава
Десет вида овошје што не го зголемуваат шеќерот во крвта и позитивно влијаат на здравјето на срцето

Според податоците од американскиот Центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), правилната исхрана е еден од најефикасните и наједноставни начини за подобрување на здравјето на срцето и намалување на ризикот од срцеви заболувања.
ЦДЦ појаснува дека терминот срцева болест се однесува на потенцијално фатални срцеви состојби, како што се коронарна срцева болест, аритмија, срцева слабост и срцев удар.
Постојат многу начини да се грижите за здравјето на срцето, а диетата е една од најдобрите. Кога станува збор за исхраната, овошјето често се занемарува бидејќи може да има големо влијание врз здравјето на срцето. Како што пренесува порталот „Хелт дигест“, Американското здружение за срце истакнува дека со внимателно избирање овошје можеме да му обезбедиме на телото низа корисни хранливи материи, како што се влакна, витамини, минерали и антиоксиданти, а во исто време да го контролираме внесувањето шеќер.
Експертите за Health Digest идентификуваа десет вида овошје што треба да ги јадеме почесто ако сакаме да го зачуваме здравјето на срцето.
Еве што има на списокот:
- Бобинки
- Праски
- Лубеница
- Грејпфрут
- Јаболка
- Авокадо
- Портокали
- Киви
- Калинка
- Сливи
Забава
Четири производи може да ја намалат надуеноста, покажуваат истражувањата

Надуеност е непријатно чувство на притисок и тежина во стомакот што може да биде резултат на лошо варење, премногу внес на сол, премалку влакна или стрес. Иако повремените епизоди на надуеност се чести, правилната исхрана може да игра клучна улога во нејзиното намалување. Некои видови храна особено помагаат да се олесни варењето, да се намали задржувањето на водата и да се промовира здравјето на цревата.
Подолу се дадени четири намирници кои можат да помогнат во ублажувањето на овој чест проблем.
1. Јогурт
Јогуртот е еден од најдобрите природни сојузници во борбата против надуеноста, благодарение на пробиотиците – „добрите“ бактерии кои ја поддржуваат здравата цревна флора. Редовното консумирање јогурт може да помогне во подобрување на варењето и намалување на абдоминалната непријатност. Истражувањата, исто така, сугерираат дека пробиотиците може да помогнат да се подобри фреквенцијата и конзистентноста на столицата, што може да ја ублажи надуеноста. Сепак, важно е да се изберат незасладени сорти на јогурт со активни култури за да се постигне најдобар ефект.
2. Краставици
Краставиците се богати со вода и природни антиоксиданси, како што е кверцетинот, кој може да помогне да се намали воспалението во телото. Покрај тоа што хидрираат, краставиците делуваат и како природен диуретик, поттикнувајќи го излачувањето на вишокот течности и намалувајќи го задржувањето на водата, една од најчестите причини за надуеност.
3. Ѓумбир
Ѓумбирот е познат по своите антиинфламаторни својства и способност да го смирува дигестивниот систем. Оваа билка може да ја стимулира интестиналната подвижност и да ги ублажи гасовите, што може значително да го ублажи чувството на надуеност. Може да го консумираме како прилог, чај или свежо изрендан во смути.
4. Овесна каша
Овесот е богат со растворливи влакна, кои помагаат во регулирање на варењето и спречување на запек – честа причина за надуеност. Дополнително, овесната каша помага во одржување на стабилно ниво на шеќер во крвта, а со тоа ги намалува шансите за прејадување и дополнителен притисок во стомакот. Клучот е да изберете голема овесна каша за најдобар ефект и да ја подготвите со вода или млеко од растително потекло.