Здравје
Најдолговечниот човек на планетата го прослави 146-от роденден
Индонезиецот М’бах Готхо или познат и како Содимеџо, на чијашто лична карта пишува дека е роден на 1870 година, на 31-ви декември 2016 година го прославил 146-от роденден во мало село во индонезиската покраина Јава,а на љубопитните им порачува дека клучот на долговечноста е во трпението.
Матичната канцеларија на покраината Јава потврди дека податоците за раѓањето на М’бах Готхо се точни. Досега титулата на потврдено највозрасното лице на светот, која кога и да е живеела на Земјата, официјално потврдено, е Французинката Жан Луиз Калман, која почина во 1997 година на возраст од 122 години.
Готхо, кој роденденот го прославил со внукот Сурјанта и сопруата Суварни, наводно ги надживеал сите десет браќа и сестри, четири претходни сопруги и многу од своите дева, пишува британски The Independent..
Скромната прослава со семејството и соседите е одржана во неговиот дом во селото Сраген. М’бах Готхо се насмевнувал додека му ја пееле роденденската песна, а според локалните медиуми, успеал одеднаш да изгасне со дување сите три свеќички со бројки 1,4 и 6 на роденденската торта.
Кога претходните години го прашуваа да им ја каже тајната на долговечноста, Готхо одговорил „Единствен рецепт е трпението“. На новинарите им раскажувал дека за смртта почнал да се подготвува уште во 1992 година, кога нарачал да му направат надгробна плоча, но и 24 години по тоа уште е жив.
Минатата 2016-та за регионалната телевизиска мрежа изјави д„Всушност сеега сакам да умрам“. Од неодамна Готхо не може сам да ја одржува хигиената, а членовите на семејството му помагаат при ранењето, бидејќи е сé послаб. Внуците велат дека најмногу време минува слушајќи радио, бидејќи видот му е преслаб за да гледа телевизија.
Во светот има уште неколку лица коишто, го надминале рекордот на Жан Калмент, како што е Нигериецот Џејмс Олофинтуји кој вели дека има речиси 171 година и Етиопјанецот Дакабо Ебе кој наводно има 163 година, но без документи кои можат тоа да го потврдат и без официјално признание.
Кон средината на јули 2016-та Н’гујен Ти Чу, 123-годишната Виетнамка, којашто беше сметана за највозрасната жена на планетата, почина во јужниот виетнамски град Хо-Ши-Ми. Н’гујен Ти Чу официјално се сметаше за најстарата жена на Земјата од 2015 година, кога тоа го потврди Академијата за светски рекорди (WRA). Во податоците за идентификација на Чу се наведува дека таа се родила на 4-ти мај 1893 година. Во 2011 година виетнамската организација „Рекордите на Виетнам“ ја прогласи Н’гујен Ти Чу за најстарата личност во земјата. Четири години подоцна нејзината долговечност беше призната и на светско ниво кога WRA ја призна за најстарата личност на светот.
Кон средината на мај 2016-та, пак, Геронтолошката истражувачка група објави дека почина 116-годишната Сузан Машат Џонс, која беше прогласена за најстарата личност на планетата според Гинисовата книга на рекордите. По смртта на Џонс, сега најстара личност на светот е верификувано од Гинисовата книга на рекордите е, исто така, 116-годишната Ема Морано Мартинуци од Италија.
Носител на титулата најстар човек на светот со 117 години верификувано од Гинисовата книга на рекордите, пред Џонс му припаѓаше претходно на Јапонецот Џироемон Кимура роден на 19-ти април 1897 година кој во јуни 2013 година почина од старост.
Меѓутоа, на крајот од април 2015 година Виетнамката Н’гујен Ти Чу, тогаш со 122 години, беше потврдена како најстарата жена на светот, според директорот на Гинисовата книга на рекордите, со што таа официјално ја презема „титулата“ од Јапонката Мисао Окава којашто почина на 1-ви април 2015 година на возраст од 117 години, а само седмица подоцна почина и Американската Гертруд Вивер, којашто со своите 116 години на кусо беше најстара жена и воедно личност на планетата.
По деталното проверување Н’гујен Ти Чу од градот Хо-Ши-Мин, официјално на 20-ти април 2015 година беше прогласена за најстариот жител на планетата Земја. Родена 1893 година, Чу во своите 40-ти години го родила своето најмладо дете, синот кој во 2014 година починал на 72 години.
На 11-ти јуни 2014 година беше објавено дека Кармело Флорес, кој според боливиските власти беше најстариот човек на планетата, починал во 124 година од животот во болница во Ла Паз. Кармело Флорес, припадник на домородната индијанска заедница Аимара, официјално е роден на 16-ти јули 1890 година. Живеел на надморска височина од 4.000 метри во зафрленото селце Фраскиа, западно од Ла Паз, во близина на езерото Титикака, хранејќи се со житарките кои успеваат на Андите и пиејќи исклучиво изворска вода. Селскиот лекар, Адалберто Сегалес истакна тогаш дека старецот „боледувал од дијабетес”, како и дека последниот период му се влошила здравствената состојба. Зад себе остави син, 14 внуци и 39 правнуци.
Кон крајот на јули 2013 година, Јужноафриканската Република откри дека таму живее најстарата жена на светот, Н’кукутане Џохана Мазибуко којашто има 119 години, според фотокопијата од нејзината лична карта којашто на AFP му ја испратил новинар кој ја посетил во местото Клерксдорп, издадена 1986 година на која пишува дека е родена на 11-ти мај 1894 година.
Меѓутоа, кон средината на јануари 2013 година портпаролот на гувернерот на авганистанската покраина Вардак, и самиот внук на една старица, објави дека починала најстарата жена на планетата – Хасана којашто имала навршено 136 години од животот. Според другите роднини на починатата долговечна Авганистанка, претходно претставници на УНЕСКО ги земале личните информации за Хасана, но тоа не е резултирало со конкретни дејства или чекори за нејзино официјално прогласување за највозрасен жител на планетата. Шефот на администрацијата на округот Пачирагам каде што била погребана Хасана, Малик Мохамад Аслам за агенцијата Pazhvak потврди дека починатата имала навршено 136 години од животот./крај/мф/сн
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Нутриционист го разби митот дали овошјето за вечера дебелее: една работа е клучна
Овошјето за вечера станува сè попопуларно, а многу луѓе го користат како дел од стратегија за детоксикација или диета, но ефикасноста на овој метод сега е доведена во прашање. Оваа алтернатива е идеален избор кога се чувствувате „тешко“, надуено или после обилен оброк, а не би требало да има спротивен ефект и да доведе до дебелеење, доколку се консумира правилно. Сепак, секогаш треба да имате на ум дека овој оброк не е комплетен или богат со хранливи материи.
Што се однесува до тоа дали оваа практика може да доведе до зголемување на телесната тежина, објаснувањето на Сандра Лорден Алварез, спортски нутриционист, е јасно:
„Јадењето само овошје за вечера може да доведе до недостаток на други есенцијални хранливи материи, како протеини и здрави масти“, кои се важни за чувството на ситост и за правилното функционирање на телото. Недостатокот на овие хранливи материи може да предизвика желба за храна следниот ден, што ќе започне циклус на прејадување кога ќе се разбудиме со желба за јадење“, вели Сандра.
Воедно, таа не потсетува на придобивките што ги нуди овошјето, наведувајќи дека е богато со витамини, минерали и влакна, но истакнува дека содржи и природни шеќери кои можат да влијаат на нивото на шеќер во крвта.
„Кога овошјето е единствената храна за вечера, особено во големи количини, може да има значително зголемување на нивото на шеќер во крвта (особено ако избраното овошје е високо со гликемиски индекс). Наглото зголемување на гликозата може да предизвика инсулински одговор кој на долг рок, може да придонесе за развој на инсулинска резистенција и други метаболички проблеми“, предупредува таа.
Нутриционистот Чарлс Орико додава: „Овошјето е здраво, но природно содржи шеќер. Самото јадење на овошје за вечера ќе предизвика скок на инсулин, а ако таа енергија не се искористи, ќе се претвори во маснотии“.
Дури и ако сакате да вклучите овошје во вечерниот оброк, нутриционистите советуваат секогаш да го комбинирате со други макронутриенти, како протеини и здрави масти. „Иако овошната вечера може да биде здрава, препорачливо е да се комбинира со друга храна која обезбедува протеини и здрави масти, како овошна салата со јогурт и јаткасти плодови. Ова ќе помогне да се одржи нивото на шеќер во крвта и да се овозможи поцелосен оброк. Исто така, ако изберете овошје со низок гликемиски индекс (како бобинки, јагоди, боровинки или јаболка), ќе го намалите порастот на нивото на шеќер во крвта“, објаснува Сандра.
Меѓутоа, ако сакате да изгубите неколку килограми, вечерите на база на протеини обично се подобра алтернатива, бидејќи, како што додава д-р Лео Серуд, „со оглед на тоа што овошјето содржи многу шеќер, може да се вклучи во исхраната, но е подобро е да го консумирате на крајот од оброкот. За да се избегне зголемување на телесната тежина, овошјето треба да биде богато со вода, влакна и што е можно помалку шеќер“.
Кога е идеално време за последниот оброк?
Прескокнувањето на вечерата исто така не е добра опција (ниту е опција за слабеење). Од друга страна, како што објаснува нутриционистката Ботикарија Гарсија во својата книга Tu cerebro tiene hambre („Вашиот мозок е гладен“), „досегашните достапни податоци сугерираат дека е препорачливо да го концентрирате најголемиот дел од внесот на храна во текот на денот и да избегнувате големи оброци доцна во денот“. Иако, како што нагласува таа, хрононутрицијата е сè уште нова област на истражување, студиите сугерираат дека доцните оброци, блиску до времето кога се ослободува мелатонин, може да го зголемат ослободувањето на холестерол и да ја намалат потрошувачката на енергија во мирување, како и толеранцијата на гликоза. Затоа, секогаш е подобро да се вечера порано.
Забава
Ана Ивановиќ секој ден пие иста напивка: ги намалува брчките и го ослободува стресот
Нејзината исхрана е богата со свежо овошје, зеленчук, житарки, протеини и јаткасти плодови.
Ана Ивановиќ (37) отсекогаш имала вита линија на која многумина ѝ завидуваат, а тоа најмногу се должи на здравиот начин на живеење што го води. Убавата Ана трипати се породи, со Бастијан Швајнштајгер има три сина, а сите велат дека никогаш не изгледала подобро.
Ана одлично се грижи за своето лице и тело, а своевремено пишуваше дека не може да замисли ден без шолја чај.
Имено, тоа е јапонскиот зелен чај во прав, кој носи многубројни придобивки за нашето тело. Поранешната тенисерка најчесто го пие ладен, а го сака затоа што го намалува стресот, а со тоа го спречува и создавањето брчки.
View this post on Instagram
„Ги сакам одличните ефекти на мача-чајот. Го намалува стресот и ги подобрува концентрацијата, меморијата и расположението“, истакна Ана еднаш.
Често на „Инстаграм“ споделува што јаде, а еднаш го покажа и својот омилен рецепт.
„Почнете ја годината со здраво јадење. Мојот омилен рецепт: брокула, фалафел, аспарагус, сладок компир, елда или кафеав ориз, црвена зелка, ‘рдоква, краставица и зелена салата како основа. Додадете ги омилените додатоци и уживајте во оброкот“, напиша тогаш Ана.
Нејзината исхрана е богата со свежо овошје, зеленчук, житарки, протеини и јаткасти плодови, а сака да го почне денот со еден од омилените појадок.
„Здравјето е богатство. Никогаш не сум верувала во диети, туку во квалитетна исхрана“, изјави убавата поранешна тенисерка.
Забава
Дерматолозите предупредуваат: овие два продукта го забрзуваат стареењето на кожата и предизвикуваат воспалителни акни
Здравјето на кожата не е само резултат на надворешна нега, туку и на она што го внесуваме во нашите тела. Иако многумина веруваат дека добрата хидратација е клучна, адекватната, урамнотежена исхрана игра подеднакво важна улога во одржувањето на младешкиот изглед. Експертите за кожа често истакнуваат дека храната која содржи премногу шеќер, рафинирани јаглехидрати и штетни масти може сериозно да влијае на здравјето на кожата, предизвикувајќи воспаление, намалување на еластичноста и забрзување на стареењето. Овој текст дава детали за две намирници кои имаат особено негативно влијание на вашата кожа.
Путер и маргарин – скриени опасности за вашата кожа
Иако путерот и маргаринот често завршуваат на трпезата како секојдневни состојки, прекумерното консумирање може да биде штетно за вашата кожа. Многу луѓе не се свесни дека оваа храна може да предизвика сериозни последици, иако содржи корисни хранливи материи, како витамин Д и калциум.
Дерматологот д-р Елејн Ф. Кунг предупредува дека млечните производи, како путерот, може да го зголемат нивото на хормонот ИГФ-1, што доведува до помрсна кожа. Таквата кожа може да ги затне порите и да ги влоши акните. Од друга страна, маргаринот, богат со трансмасни киселини, може да го забрза процесот на стареење. Овие трансмасни киселини ја зголемуваат чувствителноста на кожата на УВ-зрачењето, кое ги оштетува колагенот и еластинот, два клучни протеина што ја одржуваат кожата цврста и еластична.
Совети за поздрава замена: Ако ви се допаѓа богатството на вкус што го дава путерот, размислете за поздрави алтернативи, како авокадо или маслиново масло. Овие опции се богати со здрави масти, кои го поддржуваат здравјето на кожата.
Слатки житарки – непријател на младешкиот изглед
Житариците кои се богати со шеќер, како оние што често се наоѓаат во инстант-појадокот и слатките колачи, може сериозно да влијаат на здравјето на вашата кожа. Високиот гликемичен индекс на овие зрна често е под влијание на нивната висока содржина на шеќер, што го активира процесот на гликација. За време на гликацијата молекулите на шеќерот се врзуваат за протеините, како колаген и еластин, создавајќи напредни финални производи на гликација (AGEs), кои ја ослабуваат структурата на кожата.
Прекумерното внесување рафиниран шеќер може да доведе до оштетување на колагенот и еластинот, што резултира со намалена еластичност и опуштена кожа. Дерматологот д-р Симран Сети советува да ги замените зашеќерените житарки со овошје, кое не само што го задоволува вашата желба за слатко туку и ја хидрира вашата кожа благодарение на високата содржина на вода и природните антиоксиданси.
Алтернатива за поздрав појадок: освен овошје, можете да се одлучите за интегрални житарки, кои имаат понизок гликемиски индекс и се богати со влакна, кои придонесуваат за здравјето на кожата и целокупната благосостојба.
Клучот за одржување на младешки изглед
Диетата што фаворизира свежа, непреработена храна и богата со витамини, минерали и здрави масти може да има огромно влијание врз здравјето на вашата кожа. Избегнувањето храна што го зголемува воспалението, како што се путерот, маргаринот и засладените житарки, може да биде првиот чекор кон одржување на младешкиот изглед и спречување на предвремено стареење. Со правилна исхрана и нега вашата кожа ќе остане сјајна, еластична и здрава.