Здравје
Најдолговечниот човек на планетата го прослави 146-от роденден

Индонезиецот М’бах Готхо или познат и како Содимеџо, на чијашто лична карта пишува дека е роден на 1870 година, на 31-ви декември 2016 година го прославил 146-от роденден во мало село во индонезиската покраина Јава,а на љубопитните им порачува дека клучот на долговечноста е во трпението.
Матичната канцеларија на покраината Јава потврди дека податоците за раѓањето на М’бах Готхо се точни. Досега титулата на потврдено највозрасното лице на светот, која кога и да е живеела на Земјата, официјално потврдено, е Французинката Жан Луиз Калман, која почина во 1997 година на возраст од 122 години.
Готхо, кој роденденот го прославил со внукот Сурјанта и сопруата Суварни, наводно ги надживеал сите десет браќа и сестри, четири претходни сопруги и многу од своите дева, пишува британски The Independent..
Скромната прослава со семејството и соседите е одржана во неговиот дом во селото Сраген. М’бах Готхо се насмевнувал додека му ја пееле роденденската песна, а според локалните медиуми, успеал одеднаш да изгасне со дување сите три свеќички со бројки 1,4 и 6 на роденденската торта.
Кога претходните години го прашуваа да им ја каже тајната на долговечноста, Готхо одговорил „Единствен рецепт е трпението“. На новинарите им раскажувал дека за смртта почнал да се подготвува уште во 1992 година, кога нарачал да му направат надгробна плоча, но и 24 години по тоа уште е жив.
Минатата 2016-та за регионалната телевизиска мрежа изјави д„Всушност сеега сакам да умрам“. Од неодамна Готхо не може сам да ја одржува хигиената, а членовите на семејството му помагаат при ранењето, бидејќи е сé послаб. Внуците велат дека најмногу време минува слушајќи радио, бидејќи видот му е преслаб за да гледа телевизија.
Во светот има уште неколку лица коишто, го надминале рекордот на Жан Калмент, како што е Нигериецот Џејмс Олофинтуји кој вели дека има речиси 171 година и Етиопјанецот Дакабо Ебе кој наводно има 163 година, но без документи кои можат тоа да го потврдат и без официјално признание.
Кон средината на јули 2016-та Н’гујен Ти Чу, 123-годишната Виетнамка, којашто беше сметана за највозрасната жена на планетата, почина во јужниот виетнамски град Хо-Ши-Ми. Н’гујен Ти Чу официјално се сметаше за најстарата жена на Земјата од 2015 година, кога тоа го потврди Академијата за светски рекорди (WRA). Во податоците за идентификација на Чу се наведува дека таа се родила на 4-ти мај 1893 година. Во 2011 година виетнамската организација „Рекордите на Виетнам“ ја прогласи Н’гујен Ти Чу за најстарата личност во земјата. Четири години подоцна нејзината долговечност беше призната и на светско ниво кога WRA ја призна за најстарата личност на светот.
Кон средината на мај 2016-та, пак, Геронтолошката истражувачка група објави дека почина 116-годишната Сузан Машат Џонс, која беше прогласена за најстарата личност на планетата според Гинисовата книга на рекордите. По смртта на Џонс, сега најстара личност на светот е верификувано од Гинисовата книга на рекордите е, исто така, 116-годишната Ема Морано Мартинуци од Италија.
Носител на титулата најстар човек на светот со 117 години верификувано од Гинисовата книга на рекордите, пред Џонс му припаѓаше претходно на Јапонецот Џироемон Кимура роден на 19-ти април 1897 година кој во јуни 2013 година почина од старост.
Меѓутоа, на крајот од април 2015 година Виетнамката Н’гујен Ти Чу, тогаш со 122 години, беше потврдена како најстарата жена на светот, според директорот на Гинисовата книга на рекордите, со што таа официјално ја презема „титулата“ од Јапонката Мисао Окава којашто почина на 1-ви април 2015 година на возраст од 117 години, а само седмица подоцна почина и Американската Гертруд Вивер, којашто со своите 116 години на кусо беше најстара жена и воедно личност на планетата.
По деталното проверување Н’гујен Ти Чу од градот Хо-Ши-Мин, официјално на 20-ти април 2015 година беше прогласена за најстариот жител на планетата Земја. Родена 1893 година, Чу во своите 40-ти години го родила своето најмладо дете, синот кој во 2014 година починал на 72 години.
На 11-ти јуни 2014 година беше објавено дека Кармело Флорес, кој според боливиските власти беше најстариот човек на планетата, починал во 124 година од животот во болница во Ла Паз. Кармело Флорес, припадник на домородната индијанска заедница Аимара, официјално е роден на 16-ти јули 1890 година. Живеел на надморска височина од 4.000 метри во зафрленото селце Фраскиа, западно од Ла Паз, во близина на езерото Титикака, хранејќи се со житарките кои успеваат на Андите и пиејќи исклучиво изворска вода. Селскиот лекар, Адалберто Сегалес истакна тогаш дека старецот „боледувал од дијабетес”, како и дека последниот период му се влошила здравствената состојба. Зад себе остави син, 14 внуци и 39 правнуци.
Кон крајот на јули 2013 година, Јужноафриканската Република откри дека таму живее најстарата жена на светот, Н’кукутане Џохана Мазибуко којашто има 119 години, според фотокопијата од нејзината лична карта којашто на AFP му ја испратил новинар кој ја посетил во местото Клерксдорп, издадена 1986 година на која пишува дека е родена на 11-ти мај 1894 година.
Меѓутоа, кон средината на јануари 2013 година портпаролот на гувернерот на авганистанската покраина Вардак, и самиот внук на една старица, објави дека починала најстарата жена на планетата – Хасана којашто имала навршено 136 години од животот. Според другите роднини на починатата долговечна Авганистанка, претходно претставници на УНЕСКО ги земале личните информации за Хасана, но тоа не е резултирало со конкретни дејства или чекори за нејзино официјално прогласување за највозрасен жител на планетата. Шефот на администрацијата на округот Пачирагам каде што била погребана Хасана, Малик Мохамад Аслам за агенцијата Pazhvak потврди дека починатата имала навршено 136 години од животот./крај/мф/сн
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Шесте најчести грешки што ги правите со кремот за очи

Нежна, тенка и исклучително чувствителна – кожата околу очите е првата што открива знаци на замор, стрес и стареење. Затоа бара особено внимание и нега – и затоа кремите за очи се неопходен сојузник во борбата за младешки и свеж изглед.
Но, дури и најдобрата формула нема да ги даде посакуваните резултати ако ги направите овие вообичаени грешки што може да ја саботираат нејзината ефикасност.
Еве ги најчестите грешки и како да ги исправите за да ја направите вашата грижа што е можно поефикасна.
1. Користите премногу крем
Ако некогаш сте се запрашале зошто кремите за очи се достапни во мали, луксузни теглички – еве го одговорот: потребна ви е само количина со големина на грашок за двете страни од лицето.
Прекумерните количини може да имаат спротивен ефект – затнување на порите предизвикувајќи оток, црвенило или иритација. Во грижата важи правилото: помалку е повеќе.
2. Не оставате доволно време кремот да се апсорбира
Ако продолжите со шминкањето веднаш по нанесувањето или легнете во кревет, всушност го бришете кремот, или од перницата или под слоевите коректор. Оставете неколку минути целосно да се апсорбира – ова е клучно ако сакате активните состојки навистина да дејствуваат.
3. Се нанесува премногу блиску до очите
Голема грешка е нанесувањето на кремот директно на очните капаци или по линијата на трепките – ова може да доведе до иритација на очите или солзење. Наместо тоа, фокусирајте се на коската под окото, областа каде што обично се појавуваат темни кругови и фини линии.
4. Го користите погрешниот прст
Деликатноста на овој регион бара најнежен притисок, а тоа значи користење на домалиот прст. Има најмал притисок, па затоа е идеален за нежни движења на тапкање за да се нанесе кремот, без да се истегне кожата. Избегнувајте триење – тапкањето е клучно.
5. Го контаминирате кремот
Ако ги користите прстите за да си нацрпете крем директно од тегличката, ризикувате да внесете бактерии. Експертите препорачуваат користење чиста шпатула, памучни стапчиња или ладен метален апликатор – не само од хигиенски причини, туку и за да се продолжат свежината и ефикасноста на формулата.
Особено е важно да се избегне внесување микроби, кои може да предизвикаат иритација на оваа чувствителна област.
6. Очекувате моментни резултати
Како и со фитнесот или новата рутина во исхраната – потребно е време за резултатите да станат видливи. Бидете трпеливи: редовната употреба од 30 до 60 дена е минималниот период за кожата да покаже правилен одговор на негата.
Не откажувајте се ако не видите промена за два дена – доследноста е тајната за долготрајна убавина.
Како и секој луксузен еликсир, кремот за очи бара правилна примена и трпение. Кога ќе му ги дадете нежноста и вниманието што го заслужува, тоа ќе ве награди со свеж, сјаен и одморен изглед секој ден.
Забава
Десет вида овошје што не го зголемуваат шеќерот во крвта и позитивно влијаат на здравјето на срцето

Според податоците од американскиот Центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), правилната исхрана е еден од најефикасните и наједноставни начини за подобрување на здравјето на срцето и намалување на ризикот од срцеви заболувања.
ЦДЦ појаснува дека терминот срцева болест се однесува на потенцијално фатални срцеви состојби, како што се коронарна срцева болест, аритмија, срцева слабост и срцев удар.
Постојат многу начини да се грижите за здравјето на срцето, а диетата е една од најдобрите. Кога станува збор за исхраната, овошјето често се занемарува бидејќи може да има големо влијание врз здравјето на срцето. Како што пренесува порталот „Хелт дигест“, Американското здружение за срце истакнува дека со внимателно избирање овошје можеме да му обезбедиме на телото низа корисни хранливи материи, како што се влакна, витамини, минерали и антиоксиданти, а во исто време да го контролираме внесувањето шеќер.
Експертите за Health Digest идентификуваа десет вида овошје што треба да ги јадеме почесто ако сакаме да го зачуваме здравјето на срцето.
Еве што има на списокот:
- Бобинки
- Праски
- Лубеница
- Грејпфрут
- Јаболка
- Авокадо
- Портокали
- Киви
- Калинка
- Сливи
Забава
Четири производи може да ја намалат надуеноста, покажуваат истражувањата

Надуеност е непријатно чувство на притисок и тежина во стомакот што може да биде резултат на лошо варење, премногу внес на сол, премалку влакна или стрес. Иако повремените епизоди на надуеност се чести, правилната исхрана може да игра клучна улога во нејзиното намалување. Некои видови храна особено помагаат да се олесни варењето, да се намали задржувањето на водата и да се промовира здравјето на цревата.
Подолу се дадени четири намирници кои можат да помогнат во ублажувањето на овој чест проблем.
1. Јогурт
Јогуртот е еден од најдобрите природни сојузници во борбата против надуеноста, благодарение на пробиотиците – „добрите“ бактерии кои ја поддржуваат здравата цревна флора. Редовното консумирање јогурт може да помогне во подобрување на варењето и намалување на абдоминалната непријатност. Истражувањата, исто така, сугерираат дека пробиотиците може да помогнат да се подобри фреквенцијата и конзистентноста на столицата, што може да ја ублажи надуеноста. Сепак, важно е да се изберат незасладени сорти на јогурт со активни култури за да се постигне најдобар ефект.
2. Краставици
Краставиците се богати со вода и природни антиоксиданси, како што е кверцетинот, кој може да помогне да се намали воспалението во телото. Покрај тоа што хидрираат, краставиците делуваат и како природен диуретик, поттикнувајќи го излачувањето на вишокот течности и намалувајќи го задржувањето на водата, една од најчестите причини за надуеност.
3. Ѓумбир
Ѓумбирот е познат по своите антиинфламаторни својства и способност да го смирува дигестивниот систем. Оваа билка може да ја стимулира интестиналната подвижност и да ги ублажи гасовите, што може значително да го ублажи чувството на надуеност. Може да го консумираме како прилог, чај или свежо изрендан во смути.
4. Овесна каша
Овесот е богат со растворливи влакна, кои помагаат во регулирање на варењето и спречување на запек – честа причина за надуеност. Дополнително, овесната каша помага во одржување на стабилно ниво на шеќер во крвта, а со тоа ги намалува шансите за прејадување и дополнителен притисок во стомакот. Клучот е да изберете голема овесна каша за најдобар ефект и да ја подготвите со вода или млеко од растително потекло.