Здравје
Најдолговечниот човек на планетата го прослави 146-от роденден
Индонезиецот М’бах Готхо или познат и како Содимеџо, на чијашто лична карта пишува дека е роден на 1870 година, на 31-ви декември 2016 година го прославил 146-от роденден во мало село во индонезиската покраина Јава,а на љубопитните им порачува дека клучот на долговечноста е во трпението.
Матичната канцеларија на покраината Јава потврди дека податоците за раѓањето на М’бах Готхо се точни. Досега титулата на потврдено највозрасното лице на светот, која кога и да е живеела на Земјата, официјално потврдено, е Французинката Жан Луиз Калман, која почина во 1997 година на возраст од 122 години.
Готхо, кој роденденот го прославил со внукот Сурјанта и сопруата Суварни, наводно ги надживеал сите десет браќа и сестри, четири претходни сопруги и многу од своите дева, пишува британски The Independent..
Скромната прослава со семејството и соседите е одржана во неговиот дом во селото Сраген. М’бах Готхо се насмевнувал додека му ја пееле роденденската песна, а според локалните медиуми, успеал одеднаш да изгасне со дување сите три свеќички со бројки 1,4 и 6 на роденденската торта.
Кога претходните години го прашуваа да им ја каже тајната на долговечноста, Готхо одговорил „Единствен рецепт е трпението“. На новинарите им раскажувал дека за смртта почнал да се подготвува уште во 1992 година, кога нарачал да му направат надгробна плоча, но и 24 години по тоа уште е жив.
Минатата 2016-та за регионалната телевизиска мрежа изјави д„Всушност сеега сакам да умрам“. Од неодамна Готхо не може сам да ја одржува хигиената, а членовите на семејството му помагаат при ранењето, бидејќи е сé послаб. Внуците велат дека најмногу време минува слушајќи радио, бидејќи видот му е преслаб за да гледа телевизија.
Во светот има уште неколку лица коишто, го надминале рекордот на Жан Калмент, како што е Нигериецот Џејмс Олофинтуји кој вели дека има речиси 171 година и Етиопјанецот Дакабо Ебе кој наводно има 163 година, но без документи кои можат тоа да го потврдат и без официјално признание.
Кон средината на јули 2016-та Н’гујен Ти Чу, 123-годишната Виетнамка, којашто беше сметана за највозрасната жена на планетата, почина во јужниот виетнамски град Хо-Ши-Ми. Н’гујен Ти Чу официјално се сметаше за најстарата жена на Земјата од 2015 година, кога тоа го потврди Академијата за светски рекорди (WRA). Во податоците за идентификација на Чу се наведува дека таа се родила на 4-ти мај 1893 година. Во 2011 година виетнамската организација „Рекордите на Виетнам“ ја прогласи Н’гујен Ти Чу за најстарата личност во земјата. Четири години подоцна нејзината долговечност беше призната и на светско ниво кога WRA ја призна за најстарата личност на светот.
Кон средината на мај 2016-та, пак, Геронтолошката истражувачка група објави дека почина 116-годишната Сузан Машат Џонс, која беше прогласена за најстарата личност на планетата според Гинисовата книга на рекордите. По смртта на Џонс, сега најстара личност на светот е верификувано од Гинисовата книга на рекордите е, исто така, 116-годишната Ема Морано Мартинуци од Италија.
Носител на титулата најстар човек на светот со 117 години верификувано од Гинисовата книга на рекордите, пред Џонс му припаѓаше претходно на Јапонецот Џироемон Кимура роден на 19-ти април 1897 година кој во јуни 2013 година почина од старост.
Меѓутоа, на крајот од април 2015 година Виетнамката Н’гујен Ти Чу, тогаш со 122 години, беше потврдена како најстарата жена на светот, според директорот на Гинисовата книга на рекордите, со што таа официјално ја презема „титулата“ од Јапонката Мисао Окава којашто почина на 1-ви април 2015 година на возраст од 117 години, а само седмица подоцна почина и Американската Гертруд Вивер, којашто со своите 116 години на кусо беше најстара жена и воедно личност на планетата.
По деталното проверување Н’гујен Ти Чу од градот Хо-Ши-Мин, официјално на 20-ти април 2015 година беше прогласена за најстариот жител на планетата Земја. Родена 1893 година, Чу во своите 40-ти години го родила своето најмладо дете, синот кој во 2014 година починал на 72 години.
На 11-ти јуни 2014 година беше објавено дека Кармело Флорес, кој според боливиските власти беше најстариот човек на планетата, починал во 124 година од животот во болница во Ла Паз. Кармело Флорес, припадник на домородната индијанска заедница Аимара, официјално е роден на 16-ти јули 1890 година. Живеел на надморска височина од 4.000 метри во зафрленото селце Фраскиа, западно од Ла Паз, во близина на езерото Титикака, хранејќи се со житарките кои успеваат на Андите и пиејќи исклучиво изворска вода. Селскиот лекар, Адалберто Сегалес истакна тогаш дека старецот „боледувал од дијабетес”, како и дека последниот период му се влошила здравствената состојба. Зад себе остави син, 14 внуци и 39 правнуци.
Кон крајот на јули 2013 година, Јужноафриканската Република откри дека таму живее најстарата жена на светот, Н’кукутане Џохана Мазибуко којашто има 119 години, според фотокопијата од нејзината лична карта којашто на AFP му ја испратил новинар кој ја посетил во местото Клерксдорп, издадена 1986 година на која пишува дека е родена на 11-ти мај 1894 година.
Меѓутоа, кон средината на јануари 2013 година портпаролот на гувернерот на авганистанската покраина Вардак, и самиот внук на една старица, објави дека починала најстарата жена на планетата – Хасана којашто имала навршено 136 години од животот. Според другите роднини на починатата долговечна Авганистанка, претходно претставници на УНЕСКО ги земале личните информации за Хасана, но тоа не е резултирало со конкретни дејства или чекори за нејзино официјално прогласување за највозрасен жител на планетата. Шефот на администрацијата на округот Пачирагам каде што била погребана Хасана, Малик Мохамад Аслам за агенцијата Pazhvak потврди дека починатата имала навршено 136 години од животот./крај/мф/сн
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Веднаш отстранете ги овие пет работи од вашата бања – пред да се разболите
Микроорганизмите се размножуваат на предметите што ги користиме секојдневно, а нивното присуство може сериозно да го загрози нашето здравје.
Бањата е простор што повеќето од нас го доживуваат како симбол на чистота и свежина. Таму го започнуваме денот, ги миеме забите, се тушираме и се подготвуваме за работа. Но, зад сјајните плочки и миризливите крпи лежи изненадувачка вистина: според експертите, бањата е едно од најопасните места во домот кога станува збор за ширење на бактерии и мувла.
Plumbworld, компанија специјализирана за опрема за бањи и кујни, предупредува дека топлината и влажноста се идеална средина за развој на микроорганизми.
„Повеќето луѓе не сфаќаат колку брзо бактериите можат да се акумулираат на предметите што ги користиме секојдневно“, велат експертите. На долг рок, овие микроорганизми можат да доведат до проблеми со кожата, варењето, па дури и респираторни проблеми.
Еве пет од најчестите „виновници“ кои тајно го загрозуваат нашето здравје во бањата.
1. Стара четка за заби
Предметот што го користиме најмалку двапати на ден е парадоксално еден од највалканите во бањата. Експертите предупредуваат дека остатоците од паста за заби, оралните бактерии и микроскопските честички од воздухот се акумулираат меѓу неговите влакна.
Особено загрижувачки е облакот од капки што се ослободува секој пат кога ќе пуштиме вода во ВЦ школката. Овие невидливи честички можат да слетаат на блиски предмети, вклучувајќи ја и четката за заби.
„Ако ја држите четката за заби на мијалникот до ВЦ школката, постои реална можност бактериите што не ги сакате во устата да завршат на неа“, предупредуваат експертите од Plumbworld за Mirror.
Препорака: Четката за заби треба да се менува на секои три месеци, или порано ако влакната се истрошени. По миењето на забите, секогаш е добра идеја да ја исплакнете четката за заби, да го истресете вишокот вода и да ја оставите да се исуши во исправена положба. Ако некој во домаќинството бил болен, најдобро е да ги замените четките за заби на сите членови на семејството.
2. Сунѓери и луфи
Иако се идеални за ексфолијација и чувство на свежина под тушот, луфите и сунѓерите за туширање се исто така совршена почва за размножување на бактерии. Тие ги заробуваат мртвите клетки на кожата, влагата и сапуницата – комбинација што им овозможува на бактериите и габите непречено да се размножуваат.
„Ако луфата стои во топол, влажен агол од тушот, таа никогаш не се суши целосно. Ова значи дека во неа расте цела микробна заедница“, предупредуваат експертите.
Решението е едноставно: по секоја употреба, исплакнете ја темелно и закачете го сунѓерот на проветрено место. Еднаш неделно, се препорачува да се мие во топла вода или да се потопи во раствор од оцет. Ако почне да мириса непријатно, да ја промени бојата или да стане лигава, време е за нова. Општо земено, сунѓерите и луфата треба да се менуваат на секои еден или два месеци.
3. Крпи
Многу луѓе мислат дека крпите се чисти сè додека „не изгледаат валкано“. Но, вистината е сосема поинаква. Крпите што се користат секојдневно и ретко се перат стануваат место за размножување на бактерии, пот и мртви клетки од кожата.
„Дури и ако крпата изгледа чиста, таа може да содржи стотици илјади бактерии на квадратен сантиметар“, велат експертите од Plumbworld.
Најважното правило: крпите за раце и бања треба да се перат на секои три до четири употреби, на температура од најмалку 60 °C. По перењето, тие мора целосно да се исушат – или на воздух или во машина за сушење алишта.
Ако крпата добие мувлосан мирис или стане груба, тоа е знак дека треба да се замени. Експертите препорачуваат нов сет крпи на секои две години за да се одржи хигиената и свежината.
4. Подлоги за бања
Малкумина размислуваат за подлоги за бања или туш, но тие можат да станат складиште на влага и бактерии. По секое туширање, тие апсорбираат вода од подот и стапалата, а ако останат влажни, брзо почнува да се развива мувла под површината – особено кај моделите со гумена подлога.
„Тепихот што не е правилно сушен може да биде сериозен извор на габи, па дури и алергени“, предупредуваат експертите.
Решение: Теписите треба да се перат еднаш неделно во машина на висока температура и темелно да се сушат, по можност на воздух. Никогаш не ги оставајте рамно на подот додека се уште се влажни. Доколку се појават темни дамки или мирисаат на влага, тепихот треба веднаш да се фрли.
5. Козметика и тоалетни производи
Колку долго стоело отворено шише шампон или крем за лице? Ако не можете да се сетите – веројатно поминало предолго време. Откако ќе се отворат, козметиката и тоалетните производи почнуваат да собираат бактерии, особено во топли и влажни бањи.
„Луѓето често не размислуваат за рокот на траење на козметиката, но старите производи можат да предизвикаат иритација на кожата, очите или скалпот“, велат експертите.
Затоа е препорачливо редовно да го проветрувате рокот на траење – најмалку на секои три месеци – и да фрлате сè што е отворено повеќе од една година. Чувајте ги производите цврсто затворени, по можност надвор од бањата, на ладно и суво место.
фото: принтскрин
Забава
Рускиот еликсир на вечната младост: за слабеење и за подмладување – и на душата и на телото
Руската народна медицина е богата со лековити рецепти, а меѓу нив е и овој руски билен еликсир на вечната младост, комбинација од билки со исклучителни лековити својства – камилица, кантарион, смил и пупки од бреза.
Сите овие билки се богати со лековити својства што се потврдени од многу генерации, а ако го пиете овој еликсир, ќе можете да се споредите со луѓе 20 години помлади.
Руски билен еликсир на вечната младост
За да го подготвите, ќе ви требаат:
– 100 грама цветови од камилица
– 100 грама кантарион
– 100 грама цветови од смил
– 100 грама пупки од бреза
За да го подготвите еликсирот, добро измешајте ги наведените состојки и чувајте ги во херметички затворен сад. Земете една голема лажица од смесата и прелијте ја со половина литар врела вода, покријте и процедете по 20 минути.
Чувајте ја напивката во термос за да остане топла. Половина од напивката испијте ја наутро на празен стомак, а остатокот два часа по вечерата, потоа не пијте ништо друго и не јадете ништо.
Оваа напивка ќе ви помогне да ослабете без диети и со метаболистички нарушувања. Ќе го исчисти телото од токсини и со тоа ќе го подобри функционирањето на срцето, црниот дроб, бубрезите и на панкреасот.

Како влијае еликсирот?
Еликсирот ја зголемува еластичноста на крвните садови, помага при мултиплекс склероза, спречува срцев удар и хипертензија. Еликсирот на вечната младост има пријатен вкус, а по желба може да се заслади со лажичка мед.
Камилицата денес е најпознатото лековито растение, кое се користи еднакво во конвенционалната и во народната медицина, неговите состојки и активни супстанции се добро истражени.
Кантарионот има многу лековити својства, тој е многу корисно лековито растение. Се користи за лекување слуз во белите дробови, желудникот и за грчеви во стомакот, згрутчување на крвта, заболувања на бубрезите, црниот дроб, слезината и мочниот меур. Особено се препорачува за неконтролирано мокрење. Во комбинација со други лековити растенија, тоа е одличен лек за лекување зрела кашлица и астма.
Покрај подмладувањето, смилот има ммногубројни други лековити својства. Тоа е одличен лек за бронхитис и кашлица, дејствува како седатив, го намалува крвниот притисок, нивото на холестеролот во крвта, спречува згрутчување на крвта, ја ублажува болката и го зајакнува целото тело.
Чајот од брезова пупка го поттикнува отстранувањето на вишокот урична киселина и токсини од телото, а може да помогне и во случај на проблеми со ревматизам и едем.
фото: принтскрин
Забава
Најздравиот појадок на светот: топи масти, слабее и го зајакнува телото
Нема сомнение, ова е најздравиот појадок на светот и идеален за носење на работа. Заборавете на гладот до ручек, ослободете се од токсините и стопете ги мастите.
Секој знае дека појадокот е најважниот оброк, но кој е всушност најздравиот појадок? Нутриционистите се согласуваат: тоа е овес или овесна каша. Но, бидете внимателни, не зборуваме за оние брзи, преработени житарки.
Вистинската моќ е во кашата добиена со готвење цели зрна овес. Телото ја обожава! Лесно можете да најдете овес во која било продавница за здрава храна.
Оваа каша е идеална за носење на работа, а можете да ја јадете на два фантастични начина:
– Солен вкус: Додадете варено јајце, сирење, малку сланина (ако навистина морате!) или урда. Многу протеини.
– Слатко совршенство: Додадете суво грозје, мед, јаболко, цимет или какао. Вистинско уживање.
Зошто килограмите лесно се намалуваат?
Ако постојано сте на диета, го знаете проблемот: постојано сте гладни. Па, овесната каша е мајстор за ситост, бидејќи го чисти телото од токсини. Овие зрна содржат чудотворно влакно, бета глукан, кое се претвора во густ гел во желудникот. Токму овој гел ве држи сити подолг дел од денот, затоа заборавете на нездравите грицки до ручек. Затоа ова е најздравиот појадок за секој што сака да ослабе.
Ги чисти цревата и го штити срцето – неверојатна моќ
Влакната прават чуда за варењето. Оваа каша ги чисти цревата, осигурува дека сè функционира правилно и го намалува ризикот од запек. Плус, овесот е вистински благодет за срцето. Полн е со антиоксиданси и здрави влакна кои го намалуваат нивото на лош холестерол.
Верувале или не, некои студии покажаа дека редовното консумирање на оваа каша може да има иста важност како и пиењето лекови за висок крвен притисок (секако, терапијата не треба да се заменува).
Како да се подготви: Рецепт што ви овозможува да го понесете појадокот на работа
За да го извлечете максимумот од тоа, заборавете на инстант житарките. Купете цел овес и потопете го во вода преку ноќ. Наутро, гответе околу 15 до 20 минути, додека зрната не се сварат целосно.
Брз рецепт за сладок оброк за носење: Земете 1 чаша овес и 4 чаши млеко. Додадете мед, цимет и суво грозје. Оставете сè во сад преку ноќ. Наутро, гответе додека смесата не се згусне. Префрлете во тегла и одете на работа.
Ова е убедливо најздравиот појадок што можете да си го дозволите. Јадете го со чиста совест.
фото: принтскрин

