Здравје
Најтешката жена на светот „танцуваше“ по операцијата

Најтешката жена на светот, Египќанката Иман Ахмад Абдулати по операцијата со којашто ѝ беше намален желудникот и стомакот, направи неколку танчарски потези, пренесува во неделата весникот Mid Day.
На видеото снимено во болницата на индиската метропола Мумбаи, 36-годишната Иман прави неколку движења во тактот на арапска музика во заднина. Пред операцијата таа не можеше да ја подигне ниту раката, потсетуваат лекарите.
Според претставниците на болницата во којашто ѝ беше извршена сложената операција на Иман Ахмади Абдулати, нејзината тежина постепено се намалува и сега таа тежи помалку од 400 килограми. За споредба, кога жената беше транспортирана до болницата во Мумбаи, таа тежеше околу половина тон.
Сега Иман зема течна храна и е подвргната на сите неопходни постоперативни процедури. Штом нејзината состојба биде вратена во нормалата, таа ќе може да се врати во родната Александрија, каде што ќе продолжи да ја губи телесната тежина под лекарски надзор.
Иман страда од ткн „слоновска болест“ или елефантиазис и „заменски жлезди“. Покрај тоа, доживеала и мозочен удар по кој останала врзана за постелата 25 години.
Кон крајот на минатата година нејзиниот случај го привлекло вниманието на индискиот лекар Муфазал Лакдавала, кој е специјализиран за баријатриска и лапароскопска хирургија, и се понудил да ѝ помогне на Иман. Побарал од индиското министерство за надворешни работи да помогне во подготовката на документацијата за жената, бидејќи таа имајќи ја предвид состојбата не можела да се јави лично во конзулатот на Индија во Александрија. Но со интервенцијата на шефот на дипломатијата Египќанката добила уредна индиска виза.
Потоа на 10-ти февруари египетската воздухопловна компанија „EgyptAir“ успешно ја транспортираше на лекување од Египет во Индија жената чијашто телесна маса тогаш достигнуваше 500 килограми. Летот беше изведен од египетскиот пристанишен град Александрија до индиската метропола Мумбаи со товарен авион од типот „Airbus 300-600“ специјално модифициран и опремен, бидејќи обичен патнички авион не доаѓал предвид, поради тоа што морале да бидат обезбедени и специјални медицински услови. Жената тешка половина тон од домот до аеродромот била превезена со товарно возило со високи страни за специјалната болничка постела. Во авионот била подигната со товарен лифт, а во кабината на леталото, креветот била зацврстен за подот.
Операцијата беше изведена на 7-ми март од тимот што го предводеше Муфазал Лакдавала, при којашто се отстранет 15 отсто од претходната големина на нејзиниот желудник и голем дел од масното ткиво./крај/мф/сн
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Направете три домашни маски за коса за да ја обновите: вратете ги мекоста и сјајот

Пробајте три едноставни домашни маски направени од авокадо, алое вера и банана кои го враќаат сјајот, цврстината и мекоста на косата исушена од сонцето и морето.
Сонцето, солта од морето и хлорот од базенот можат многу брзо да ја исушат косата, правејќи ја кршлива и без сјај. Особено во текот на летото, косата ја губи влажноста, а природните заштитни масла се мијат, правејќи ја косата груба на допир и потешка за стилизирање.
За да ја вратите еластичноста, мекоста и здравиот изглед, важно е повремено да ја негувате косата со третмани за длабинско регенерирање. Природните маски се одличен избор бидејќи не содржат груби хемикалии, туку содржат хранливи материи кои продираат во влакното.
Еве три едноставни рецепти што можете да ги направите дома, со состојки што веројатно веќе ги имате. Ако сакате да ѝ дадете дополнителна заштита, погледнете ги овие совети.
1. Хранлива маска од авокадо
Состојки:
1 зрело авокадо
1 лажичка маслиново масло
1 лажичка мед
1 јајце
Постапка:
Изгмечете го авокадото, потоа додадете го маслиновото масло, медот и јајцето. Мешајте додека не добиете мазна смеса. Нанесете ја маската рамномерно на косата од коренот до врвовите.
Оставете да делува околу 20 минути, а потоа исплакнете со топла вода.
Зошто е добро?
Авокадото е богато со витамини Е и Б, кои ја негуваат вашата коса и ја враќаат нејзината еластичност. Маслиновото масло длабински ја хидрира, додека медот ја задржува влагата. Јајцата се природен извор на протеини, неопходни за зајакнување и обновување на оштетената коса.
2. Маска од алое вера
Оваа маска ја прави вашата коса мазна, хидрирана и го поттикнува растот на косата.
Состојки:
1 лист од алое вера
1 лажичка бадемово масло
Постапка:
Исечете еден лист од алое вера по должина, извадете го гелот и ситно исечкајте. Додадете бадемово масло и добро измешајте. Нанесете ја смесата на косата и завиткајте ја главата во пластична фолија или капа за туширање. Оставете да делува околу 20 минути, а потоа исплакнете со топла вода.
Зошто е добра?
Алое верата длабински го хидрира скалпот, ја намалува иритацијата и првутот, а благодарение на своите ензими и витамини, го поттикнува побрзиот раст на косата. Бадемовото масло е богато со витамин Е, што ја прави косата помека и посјајна.
3. Маска од банана
Состојки:
1 голема зрела банана
1 лажичка мед
Постапка:
Изгмечете една банана и измешајте ја со мед додека не добиете мазна смеса слична на пире. Нанесете ја маската на косата и оставете ја да делува 20 минути, а потоа исплакнете со топла вода.
Зошто е добра?
Бананата содржи природни шеќери, калиум и витамини кои ја омекнуваат косата и спречуваат кршење. Медот помага да се задржи влагата во косата, така што косата останува хидрирана и свиленкаста.
фото: принтскрин
Забава
Ако сакате да ослабите, ова е најдобриот додаток на вашиот пијалак

Експертите нагласуваат дека клучот не е само што пиете, туку и како го подготвувате пијалокот ако сакате да ослабете.
Смутијата можат да бидат здрав појадок или ужина, но гладот често се враќа брзо. Според нутриционистите, една од најдобрите состојки што можете да ја додадете во смути за да ви помогне да ослабете е семето од чиа. Тоа е практично без вкус, лесно за додавање во блендер и е полно со здрави масти, влакна и протеини кои ви помагаат да се чувствувате сити подолго време.
Влакна што ве одржуваат сити подолго време
Две лажици семки од чиа содржат огромни 10 грама диететски влакна, што е реткост во толку мала порција. „Влакната го забавуваат варењето и ви помагаат да се чувствувате сити подолго време, што може да го намали грицкањето и вкупниот внес на калории“, вели нутриционистката Елиза Витакер.
Тие се особено богати со растворливи влакна, кои апсорбираат вода и се шират во желудникот, создавајќи чувство на ситост. Нутриционистката Ешли Хоук додава дека ова помага да се намали прејадувањето и безгрижното допирање на храна. Студиите покажаа дека редовната консумација на семки од чиа може да го намали обемот на половината и нивото на Ц-реактивен протеин, маркер на хронично воспаление во телото.
Извор на здрави омега-3 масти
Семето од чиа е одличен растителен извор на омега-3 масни киселини. Една лажица содржи околу 1,3 грама, што е речиси целата дневна потреба за жените и поголемиот дел за мажите. „Омега-3 мастите го забавуваат варењето, го продолжуваат чувството на ситост и можат да го забрзаат метаболизмот“, објаснува Витакер.
Некои истражувања покажуваат дека омега-3 масните киселини можат да ја зголемат вашата базална метаболичка стапка, што значи дека вашето тело согорува повеќе калории дури и кога сте во мирување.
Протеини од растителна основа за стабилна енергија
Две лажици семе од чиа обезбедуваат речиси пет грама протеини. Комбинацијата од влакна, протеини и здрави масти го одржува нивото на шеќер во крвта стабилно, спречувајќи скокови на енергија и напади на глад. „Стабилниот шеќер во крвта е клучен за контролирање на апетитот во текот на денот“, забележува Ховк.
Нискокалорични, богати со хранливи материи
Покрај тоа што се богати со хранливи материи, семето од чиа е исто така нискокалорично – околу 140 калории на две лажици. Тие содржат протеини, омега-3 масти, витамини и минерали, а воедно се достапни и долготрајни. „Една кесичка трае долго време, а поради нивната мала порција, лесно се вклопуваат во вашата исхрана“, додава нутриционистот Рајан Гајгер.
Како да ги додадете во вашето смути?
Семето од чиа е неверојатно лесно за употреба. Препорачливо е да започнете со една до две лажици дневно и постепено да ја зголемувате количината како што вашето тело се навикнува на поголемиот внес на влакна. За покремаста текстура, можете да ги потопите околу десет минути пред блендирање, или за погусто смути, додадете ги непосредно пред тоа и оставете ги да се згуснат. Тие се достапни и во мелена форма за оние кои претпочитаат целосно мазни пијалоци.
фото: принтскрин
Забава
Што се случува со нашето тело кога постојано јадеме слатко?

Го знаете ли тоа чувство кога ви треба само нешто благо? Не сте гладни, но вашето тело и мозок бараат нешто! Следниот пат, размислете што ви треба.
Можеби сте уморни, можеби сте под стрес или можеби едноставно ви е здодевно, па ви треба тоа едно парче чоколадо, колаче, сладолед, нешто што ќе ни „крене“. И пред да можете дури и да помислите, чоколадото е веќе на вашиот јазик, а вашето тело е во состојба на краткорочно олеснување.
И во тој момент, чувствуваме како ни се враќа енергијата, нашите мисли се појасни, нашето расположение се подобрува. Но, она што се случува зад сцената не се чувствува веднаш.
Телото штотуку примило брза доза на гликоза, шеќер што влегува во крвотокот и ни дава енергетски поттик. Но, кога инсулинот, нашиот внатрешен „регулатор на шеќер“, сфаќа што се случува, тој почнува да работи и го намалува нивото на шеќер, честопати премногу. Тој пад нè остава исцрпени, раздразливи, па дури и тажни. И што правиме тогаш? Посегнуваме по уште една слатка „доза“. Звучи познато?
Овој циклус – шеќер, потоа пад, па уште повеќе шеќер – брзо станува навика. Но, уште поважно е што шеќерот влијае и на нашиот мозок. Тој го стимулира лачењето на допамин, хормонот на наградата, што нè прави да се чувствуваме задоволни, смирени, па дури и „наградени“. Проблемот е што со текот на времето, мозокот бара сè повеќе и повеќе за да го постигне истиот ефект.
Покрај тоа што нè фрла во енергетски циклус, премногу шеќер влијае и на нашето внатрешно чувство на глад и ситост. Хормоните, кои нормално фино регулираат кога сме јаделе доволно, ја губат својата насоченост. Резултатот? Се чувствуваме како никогаш да не сме сити, дека постојано „грицкаме“ нешто и често јадеме без навистина да имаме потреба. На долг рок, ова го нарушува нашиот метаболизам, но и нашиот однос со храната.
И потоа тука е и сонот. Колку пати сте имале проблеми со спиењето по вечерна порција слатки? Несоница, немирен сон, будење среде ноќ, не е случајно. Шеќерот го зголемува нивото на кортизол, хормонот на стрес, токму кога телото треба да влегува во фаза на одмор. Недостатокот на сон следниот ден ја зголемува желбата за слатки. И еве нè повторно во круг.
Психолошките ефекти често се потценуваат, но се повеќе присутни. Вишокот шеќер е поврзан со чести промени во расположението, напади на анксиозност, ментална „магла“ и намалена концентрација. Накратко, се чувствувате како постојано да сте под некое невидливо ќебе од тежина и непријатност.
Но, добрата вест е дека не мора да ги фрлате сите колачиња од куќата. Решението не е во строгите забрани, туку во рамнотежата и свеста. На пример, јадете слатки по оброците, кога нивото на шеќер во крвта е постабилно, или заменете дел од шеќерот со овошје, темно чоколадо, цимет. Честопати не ни требаат слатки, туку кратка пауза, чаша вода, прошетка, разговор или само момент на мир.
Затоа, следниот пат кога вашиот мозок ќе шепне „дај ми нешто благо“, запрашајте се – што навистина ви треба?
фото: принтскрин